بهترین اپلیکیشن آشپزی و شیرینی پزی

عسل تا چند سال تاریخ مصرف دارد؟

نگران تاریخ انقضاء عسل طبیعی نباشید!

تاریخ مصرف عسل تا چه زمانی است ، به گزارش رضیم: عسل یکی از قدیمی‌ترین شیرین‌کننده‌هاست که انسان‌ها از آن استفاده کرده‌اند و قدمتی نزدیک به 5500 سال قبل از میلاد دارد. در آن زمان‌ها گفته می‌شد که عسل خاصیت‌های بلندمدت خوبی دارد. برخی کشف کوزه‌هایی پر از عسل را گزارش کرده‌اند که در مقبره‌های مصر پیدا شده و همان‌طور که در روز اول بوده، قابل خوردن بوده‌اند. این داستان‌ها باعث شده که بسیاری از مردم فکر کنند که عسل هرگز خراب نمی‌شود. اما آیا این حقیقت دارد؟ این مطلب درباره این موضوع است که چرا عسل مدت طولانی سالم باقی می‌ماند و چه عواملی می‌توانند باعث خراب شدن آن شوند. عسل مایعی غلیظ و شیرین است که زنبور عسل از شهد و عصاره گل‌ها و گیاهان می‌سازد. زنبور عسل شهد گل‌ها و گیاهان را می‌مکد و سپس با بزاق دهان و آنزیم‌های خود ترکیب می‌کند و در بدن خود نگهداری می‌نماید. بعد از آن، این عسل را در کندو ذخیره می‌کند تا از آن به عنوان غذا استفاده کند.

از آنجایی که رنگ و طعم عسل به نوع زنبور عسل و گل‌ها و گیاهانی که شهد را از آنها می‌مکد بستگی دارد، انواع مختلفی از عسل داریم که از شفاف تا تیره متغیر است. عسل تقریباً 80 درصد شکر و حداکثر 18 درصد آب دارد. میزان دقیق اینها بستگی به نوع زنبور عسل، گیاهان منطقه، آب‌وهوای محیط، رطوبت و همچنین نحوه فرآوری عسل دارد. همچنین، عسل حاوی گلوکونیک اسید است که به آن طعم خاص اسیدی می‌دهد. گرده موجود در عسل خام و فیلتر نشده حاوی مقدار کمی پروتئین، آنزیم‌ها، اسیدهای آمینه و ویتامین‌ها است. از نظر ارزش غذایی، تنها ماده مغذی موجود در عسل شکر است که در هر قاشق غذاخوری حدود 17.2 گرم شکر و 65 کالری انرژی دارد. مقدار کمی مواد معدنی مانند پتاسیم نیز در انواع تیره عسل وجود دارد، هرچند مقدار آن کم است. عسل ماده غذایی است که توسط زنبور عسل از شهد گل‌ها و گیاهان تولید می‌شود و دارای مقدار زیادی قند و مقادیر مشخصی از دیگر مواد مانند اسید ارگانیک، پتاسیم، پروتئین، آنزیم‌ها و ویتامین‌ها است.

چرا عسل طولانی مدت سالم می‌ماند؟

عسل ویژگی‌های خاصی دارد که باعث می‌شود برای مدت طولانی سالم بماند. از جمله این ویژگی‌ها می‌توان به وجود شکر زیاد، رطوبت کم، خاصیت اسیدی و آنزیم‌های ضد میکروبی که زنبور عسل تولید می‌کند اشاره کرد. همان‌طور که گفتیم، عسل حاوی 80 درصد شکر است و این مقدار بالا از رشد بسیاری از قارچ‌ها و باکتری‌ها جلوگیری می‌کند. شکر زیاد منجر به فشار اسمزی بالایی می‌شود که باعث می‌شود آب موجود در سلول‌های میکروب‌ها خارج شود و از رشد آنها جلوگیری می‌کند. با وجود اینکه عسل 18 درصد آب دارد، اما فعالیت آب آن بسیار کم است. شکر با مولکول‌های آب واکنش می‌دهد و نمی‌تواند توسط میکروب‌ها استفاده شود، بنابراین عسل تخمیر نمی‌شود. همچنین، چون عسل بسیار غلیظ است، اکسیژن نمی‌تواند به آن نفوذ کند و این امر مانع از رشد میکروب‌ها می‌شود. همچنین، عسل دارای خاصیت اسیدی است. pH عسل بین 3.4 تا 6.1 متغیر است و به طور متوسط 3.9 است که نشان‌دهنده خاصیت اسیدی آن است. دلیل عمده اسیدی بودن عسل وجود اسید گلوکونیک است.

در گذشته، به وجود اسید در عسل به عنوان عامل خاصیت ضد باکتری آن نگاه می‌شد، اما تحقیقات نشان داده که انواع عسل با pH‌های مختلف تفاوت چندانی در این خاصیت ندارند. با این حال، خاصیت اسیدی عسل می‌تواند باکتری‌هایی مثل ای کولی، استرپتوکوکوس و سالمونلا را از بین ببرد. همچنین عسل در پاکسازی باکتری‌های زخم‌ها و سوختگی‌ها و بهبود عفونت‌ها بسیار مؤثر است. زنبور عسل دارای آنزیم‌های خاصی برای جلوگیری از رشد باکتری‌ها است. در زمان تولید عسل، زنبورها آنزیمی به نام گلوکز اکسیداز ترشح می‌کنند که می‌تواند عسل را نگه دارد. زمانی که عسل آماده می‌شود، گلوکز اکسیداز شکر را به اسید گلوکونیک تبدیل می‌کند و همچنین ماده‌ای به نام پراکسید هیدروژن تولید می‌کند که از رشد باکتری‌ها در عسل جلوگیری می‌شود. همچنین، مشخص شده که عسل حاوی انواع دیگر موادی که خواص ضد باکتریایی عسل را افزایش می‌دهد، مانند پلی‌فنول‌ها و فلاونوئیدها و پپتیدهای زنبور است. در کل، عسل با داشتن شکر زیاد، رطوبت کم، محیط اسیدی و ماده ضد باکتری پراکسید هیدروژن، می‌تواند برای مدت طولانی سالم بماند.

چه زمانی عسل فاسد یا خراب می‌شود؟

“`html

آیا عسل ممکن است فاسد شود؟

با اینکه عسل ویژگی ضد میکروبی دارد، تحت شرایط خاصی ممکن است خراب شده و موجب مسمومیت شود. عواملی مثل آلودگی، جعل عسل، نگهداری نادرست و گذشت زمان، می‌توانند باعث فاسد شدن عسل شوند.

عسل ممکن است آلوده شود : به طور طبیعی، میکروارگانیسم‌هایی مانند باکتری‌ها، قارچ‌ها و مخمرها در عسل وجود دارند. این میکروارگانیسم‌ها ممکن است از گرده، دستگاه گوارش زنبور، گرد وغبار در هوا و آلودگی ناشی از گیاهان الهام بگیرند. با توجه به خاصیت ضد میکروبی عسل که قبلا گفته شد، این میکروارگانیسم‌ها در مقادیر کم وجود دارند و نمی‌توانند رشد کنند؛ بنابراین برای سلامتی ما خطرناک نیستند. اما اگر مقدار این میکروارگانیسم‌ها در عسل زیاد باشد، نشان‌دهنده آلودگی در مراحل فرآوری، نگهداری یا انتقال عسل می‌باشد.

عسل ممکن است حاوی ترکیبات سمی باشد : زمانی که زنبورهای عسل شهد گل‌ها و گیاهان مختلف را جمع‌آوری می‌کنند، ممکن است مواد سمی وارد عسل شوند. به عنوان مثال، عسلی که از یک نوع گیاه آزالیا به وجود می‌آید سمی است و می‌تواند باعث سرگیجه، حالت تهوع و مشکلاتی در فشار خون شود. (این گیاه در ایران نمی‌روید)

عسل ممکن است جعل شود : عسل محصولی با ارزش است و تولید آن زمان زیادی می‌برد. به خاطر همین، از سال‌ها پیش برخی به جعل آن پرداخته‌اند. جعل عسل معمولاً با اضافه کردن شکر و دیگر شیرین‌کننده‌ها به منظور کاهش هزینه‌ها و افزایش تولید صورت می‌گیرد. برای کم کردن هزینه تولید عسل، زنبورها با آب شکر تغذیه می‌شوند یا شکر به عسل اضافه می‌شود. همچنین، ممکن است عسل زودتر از موعد برداشت شود که باعث بالا رفتن میزان رطوبت آن می‌شود. معمولاً زنبورها عسل را در کندو ذخیره کرده و رطوبت آن را کم می‌کنند و معمولاً کمتر از ۱۸ درصد رطوبت در آن باقی می‌ماند. اگر عسل خیلی زود برداشت شود، رطوبت آن ممکن است بیشتر از ۲۵ درصد باشد که این باعث فاسد شدن و بد شدن طعم آن می‌شود.

عسل ممکن است به صورت اشتباه نگهداری شود : اگر عسل به درستی نگهداری نشود، ممکن است خاصیت ضد میکروبی خود را از دست بدهد یا آلوده شود و همچنین ممکن است خراب گردد. اگر درب ظرف نگهداری عسل باز بماند و به خوبی مهر و موم نشود، میزان رطوبت آن بیشتر می‌شود و ممکن است خراب شود. همچنین اگر درب ظرف باز باشد، میکروارگانیسم‌ها به داخل آن راه پیدا کرده و افزایش رطوبت می‌تواند باعث رشد این میکروارگانیسم‌ها شود. حرارت دادن عسل در دماهای بالا نیز می‌تواند باعث تغییر رنگ و طعم آن گردد.

عسل ممکن است در طول زمان، بلوری شود یا فاسد شود : حتی اگر عسل به درستی نگهداری شود، ممکن است بلوری گردد. این معمولاً به این دلیل است که میزان شکر زیاد است و نمی‌تواند به خوبی حل شود. بلوری شدن به معنی خراب شدن عسل نیست، بلکه عسل بلوری شده معمولاً رنگ کمتری و روشن تر به خود می‌گیرد. مصرف این عسل ضرری ندارد، گرچه ممکن است آب آزاد شده موجب فاسد شدن عسل گردد. در کل، با گذشت زمان، عسل ممکن است تیره تر شده و طعم خود را از دست بدهد، اما این موضوع برای سلامتی خطری ندارد. عسل ممکن است آلوده شود، اگر زنبورها از گیاهان سمی تغذیه کنند یا ممکن است جعل گردد یا به شکل نامناسبی نگهداری شود. بلوری شدن یک فرایند طبیعی است و در کل به این معنی نیست که عسل خراب شده است.

چگونه عسل را به درستی نگهداری کنیم؟

برای اینکه بتوانیم از خواص عسل به مدت طولانی بهره‌مند شویم، باید به خوبی آن را نگهداری کنیم. نکته مهم در نگهداری عسل، کنترل میزان رطوبت آن است. اگر رطوبت عسل خیلی بالا برود، احتمال فاسد شدن آن زیاد می‌شود.

در اینجا بهترین روش‌های نگهداری عسل را معرفی کرده‌ایم.

1. عسل را در ظروفی نگهداری کنید که درب آن محکم بسته شود و اجازه ندهد هوا به داخل آن نفوذ کند.

2. عسل را در مکان خنک و خشک نگهداری کنید. دمای ایده‌آل برای نگهداری عسل، زیر 10 درجه سانتی‌گراد است. البته دماهای بالاتر تا 30 درجه نیز مناسب می‌باشد.

3. اگر در محلی که عسل را نگهداری می‌کنید دما بالا باشد، می‌توانید عسل را در یخچال قرار دهید. اما نگهداری در یخچال ممکن است باعث شود عسل سریع‌تر بلوری شود.

4. عسل را با وسایل آشپزخانه مانند کارد و چنگال استفاده نکنید تا از آلودگی آن جلوگیری شود.

“`

و قاشق را آلوده نکنید. آلودگی عسل ممکن است باعث رشد باکتری‌ها شود.

5. اگر فکر می‌کنید عسل شما خراب شده است، بهتر است آن را دور بیندازید. اگر عسل طعم بدی دارد یا احساس می‌کنید رنگ آن طبیعی نیست یا آب زیادی در آن دیده می‌شود، بهتر است از خوردن آن پرهیز کنید. البته به یاد داشته باشید که انواع مختلف عسل ممکن است رنگ و طعم متفاوتی داشته باشند. عسل را باید در ظرفی که هوا نمی‌تواند وارد آن شود، در جای خنک و خشک نگهداری کنید. مهم‌ترین نکته این است که رطوبت عسل کم باشد و آب وارد آن نشود، زیرا این اتفاق می‌تواند باعث خراب شدن عسل شود. عسل یک ماده مغذی، خوشمزه و شیرین است که بسته به منطقه‌ای که در آنجا تولید شده، مزه، رنگ و بوهای متفاوتی دارد. با توجه به میزان قند بالا و رطوبت کم عسل، همچنین pH پایین و خاصیت ضد میکروبی آن، ممکن است عسل سال‌ها و حتی دهه‌ها سالم بماند. هرچند تحت شرایط خاص، عسل ممکن است خراب شود یا طعم و رنگش تغییر کند. عسل می‌تواند به باکتری‌ها و قارچ‌ها آلوده شود، هرچند مقدار کم آنها تأثیری در خراب شدن عسل ندارد. همچنین ممکن است مواد سمی به عسل وارد شوند یا عسل با ترکیبات شکر تقلبی ساخته شود. بعلاوه، عسلی که به خوبی نگهداری نشود، ممکن است مدت زیادی سالم نماند. بنابراین مهم است که عسل را در ظرف دربسته و محکم نگهداری کنید. با خرید عسل از تولید کنندگان معتبر و نگهداری آن در ظرف و مکان مناسب، می‌توانید از یک عسل خوشمزه و سالم لذت ببرید.

سایت رضیم

خروج از نسخه موبایل