آیا میدانید

فرق سقز با کندر : کندر چه تفاوتی با سقز دارد؟

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

آیا فرقی بین سقز و کندر وجود دارد؟

سقز چیست و چه خواص و کاربردی دارد؟

سقز یکی از گیاهان دارویی بسیار مفید است که به نام‌های مختلفی از جمله بنه، پسته کوهی و کندر شناخته می‌شود و دارای خواص دارویی زیادی است.
سقز (wild pistacio)، بنه و پسته کوهی یا کندر از جمله گیاهان دارویی با فواید زیاد برای سلامتی هستند و صمغی به نام بنه را تولید می‌کنند.

این صمغ به طور طبیعی از تنه درخت در فصل پاییز بیرون می‌آید یا با ایجاد شکاف‌هایی بر روی آن جمع‌آوری می‌شود. در زبان فارسی به این صمغ سقز می‌گویند و از آن در تهیه آدامس و همچنین در درمان‌های مختلف استفاده می‌شود.
شیره این گیاه بخش اصلی مورد استفاده‌اش است که در طب سنتی و صنایع غذایی به کار می‌رود.
درخت سقز جزو خانواده پسته‌ایان است و ارتفاع آن بین ۲ تا ۷ متر می‌باشد و حتی در بعضی موارد به ۹ متر هم می‌رسد. این درخت معمولاً در مناطق کوهستانی با آب و هوای معتدل رشد می‌کند.

درخت سقز عمر طولانی دارد و در برخی مناطق ایران درختانی با سن ۱۵۰۰ سال هم یافت می‌شود. در حال حاضر این درخت جزو درختان حفاظت شده است. قسمت‌های مختلف این درخت شامل میوه، برگ، صمغ و گال‌های گیاهی قابل استفاده هستند.
سقز حاوی تربانتین و کلوفان با خلوص بالا است. به طور کلی سقز دارای خواص دارویی، خوراکی و صنعتی زیادی است و در طب سنتی نیز کاربرد دارد.
از سقز برای درمان یبوست، پاکسازی معده، جلوگیری از پوسیدگی دندان و زیبایی آن، رفع بوی بد دهان، تقویت چشم و درمان کچلی استفاده می‌شود.

خواص دارویی و درمانی سقز

  • طبع سقز گرم و خشک است و سقز تازه گرم و خشک و سقز خشک شده خیلی گرم و خشک می‌باشد.
  • خوردن کندر در ماه‌های آخر بارداری به بهبود هوش و حافظه جنین کمک می‌کند.
  • جویدن سقز باعث پاکسازی معده و دستگاه گوارش می‌شود.
  • جویدن سقز بوی بد دهان را از بین می‌برد و خشکی دهان را برطرف می‌کند.
  • جویدن سقز دندان‌ها را سفید کرده و از پوسیدگی آن‌ها جلوگیری می‌نماید.
  • خوردن شیره سقز به صورت ناشتا به دفع سنگ کلیه کمک می‌کند.
  • استفاده از پودر سقز به نرم شدن سینه و کاهش دردهای ریوی کمک می‌کند.
  • صمغ سقز را با روغن زیتون مخلوط کنید و برای درمان ترک و خارش‌های پوستی از آن استفاده نمایید.
  • برای بهبود زخم‌ها، شیره سقز را روی آن بمالید.
  • ترکیب شیره سقز با عسل و آلوئه ورا برای درمان زخم‌های دیابتی مؤثر است.
  • بخار سقز برای تقویت چشم، کاهش دردهای روماتیسمی و تسکین دردهای مفصلی استفاده می‌شود.
  • ترشی بنه برای پاکسازی کبد و درمان سردرد مفید است.
  • شیره سقز یبوست را درمان کرده و به هضم بهتر غذا کمک می‌کند و اشتها را افزایش می‌دهد.
  • ترکیب سقز و زفت برای درمان کچلی کاربرد دارد.
  • سقز با باکتری‌های عامل زخم معده و زخم اثنی عشر مبارزه می‌کند.
  • بن به درمان کم خونی کمک می‌کند.
  • میوه بنه به تقویت جنسی نیز کمک می‌کند.
  • میوه بنه دارای ویتامین‌های A، B و D است، بنابراین مقوی اعصاب است و ترک لب را درمان کرده و از شب کوری جلوگیری می‌کند.
  • داروهایی از میوه یا دانه بنه برای سلامت طحال مفید است.

کاربرد سقز

آشنایی با کاربرد سقز در صنایع

سقز در داروسازی، صنایع پلیمری، چسب، رنگ و لاک مورد استفاده قرار می‌گیرد. امولسیون‌های موجود در سقز در تهیه روغن‌های چاپی، پارکت و کف‌پوش اهمیت دارند.

کلوفان خام موجود در این صمغ به عنوان پرکننده و حجیم کننده در صمغ‌های گران‌قیمت، آهار کاغذ، چسب و در انواع دیگر محصولات همچون روغن‌های معدنی، مرکب چاپ روزنامه‌ها و محلول‌های چسبی استفاده می‌شود.

مضرات سقز

زیاد روی
“`

در خوردن میوه، بنه و سقز باعث زخم شدن دهان و کاهش اشتها می‌شود.


کندر چیست و چه خواص و فوایدی دارد؟

کندر

کُندُر (Olibanum) نام گیاهی است که کاربردهای دارویی دارد و در زبان عربی به آن “صمغ معنوی” می‌گویند. کندر در اندازه‌ها و رنگ‌های مختلفی در بازار موجود است و گفته می‌شود کندر سفید از انواع دیگر بهتر است.

کندرهایی که هنگام سوختن دود کمتری تولید می‌کنند و اشتعال بیشتری دارند، ناخالصی کمتری دارند. مردم قدیم از کندر برای اهداف مختلف و روحی استفاده می‌کردند. وقتی کندر را بجوشانید، به ماده‌ای به نام سقز تبدیل می‌شود که شبیه آدامس است، اما اگر سقز را قورت دهید، هضم می‌شود.

ترشی بنه شک از میوهٔ نرسیده و خام کندر به‌دست می‌آید. همچنین از دانه‌های رسیده کندر، بنه شور تهیه می‌شود که نوعی تنقلات محسوب می‌گردد. این گیاه دارای شیره‌ای نیز هست که از آن به عنوان خوشبوکننده استفاده می‌شود و برخی افراد آن را همزمان با دود کردن اسپند دانه، می‌سوزانند.

شیره یا عصاره کندر طعم بسیار تلخی دارد و میوه‌اش پوسته‌ای چرب دارد و به اندازهٔ یک نخود است که بعضی افراد میوه کندر را به‌صورت خام مصرف می‌کنند. در استان فارس، درختی که کندر از آن به‌دست می‌آید را بَنه نامیده و میوهٔ کندر را می‌کوبند و غذایی به نام آب بنه تهیه می‌کنند.

خواص کندر چیست؟

  • جویدن کندر مشابه آدامس باعث محکم شدن لثه‌ها و از بین رفتن بوی بد دهان می‌شود.
  • گفته می‌شود کندر برای قطع ادرار و بلغم (ماده غلیظ) مفید است.
  • در گذشته به مصرف کندر، به‌ویژه در زمان بارداری و تأثیر آن بر حافظه نوزاد تاکید شده است.
  • جویدن کندر می‌تواند قند خون را کاهش دهد.
  • مصرف کندر می‌تواند میل جنسی را افزایش دهد.
  • در طب سنتی گفته شده که کندر به بهبود فراموشی کمک می‌کند اگر با عسل مصرف شود یا در روزهای متوالی، ۳ گرم کندر را در آب خیسانده و ناشتا مصرف کنید.
  • کندر خاصیت خشک کنندگی و قابض دارد و می‌تواند خونریزی را متوقف کند.
  • کندر در تقویت حافظه بسیار موثر است. (خوردن کندر به همراه عسل و مویز به صورت ناشتا حافظه را تقویت می‌کند.)
  • کندر از خونریزی‌های خارجی و خون روی سینه جلوگیری می‌کند.
  • اگر کندر با صمغ مصرف شود، می‌تواند به درمان بوی بد بینی و مشکلات تنفسی کمک کند.
  • کندر به کاهش گازهای معده کمک می‌کند و روغن آن برای درد معده و مشکلات گوارشی مفید است.
  • دود کردن کندر می‌تواند از خونریزی بینی جلوگیری کند.
  • روغن کندر خاصیت ضدعفونی کننده، گندزدایی و میکروب‌کشی دارد.
  • می‌توان از کندر برای درمان زخم‌ها و جلوگیری از کزاز استفاده کرد و در عفونت‌های داخلی نیز مؤثر است.
  • کندر خاصیت ضد التهابی دارد و بهبود بیماری‌های التهابی روده را تسهیل می‌کند.
  • کندر می‌تواند به بهبود جای زخم‌های صورت و بدن کمک کند.
  • تغییرات پوستی ناشی از جوش و آکنه می‌تواند با استفاده از روغن کندر بهبود یابد.
  • کندر به حفظ عملکرد کلیه‌ها کمک می‌کند.
  • کندر تولید مناسب ادرار را تقویت کرده و سموم را از بدن خارج می‌کند.
  • کندر در کاهش فشار خون تاثیر گذار است.
  • برای درمان اسهال و استفراغ مفید است.
  • به درمان گرفتگی صدا و حنجره کمک می‌کند.
  • کندر در ساخت مجدد سلول‌های سالم بسیار عالی است.
  • نتایج مثبت کندر در کاهش قند خون، کاهش چربی خون و حفظ سلامت کبد در بسیاری از مطالعات مشاهده شده است.
  • در خانم‌ها به‌ویژه در دوران قاعدگی برای تسکین سردرد، تهوع و درد معده بسیار مفید است و می‌تواند قاعدگی‌های سنگین را متعادل کند.
  • کندر برای آرامش ذهن و روح و راحتی بسیار موثر است و به همین دلیل در مکان‌های مذهبی به عنوان بخور (عود) استفاده می‌شود و حتی می‌تواند به خواب بهتر کمک کند.
  • در مصر باستان، روغن کندر به عنوان ماسک صورت برای حفظ سلامت پوست، بهبود جای زخم، جلوگیری از چروک خوردن و نرم نگه داشتن پوست استفاده می‌شد.
فرق سقز با کندر : کندر چه تفاوتی با سقز دارد؟

خواص کندر

  • برای کمک به افرادی که از شک و تردیدهای زیاد رنج می‌برند و همچنین برای کاهش استرس و تقویت اعصاب، کندر کاربرد دارد.
  • افرادی که از خواب‌های بد و خستگی رنج می‌برند و به دنبال جوان‌سازی ذهن و بدن خود هستند، می‌توانند از کندر استفاده کنند.
  • تحقیقات نشان داده است که کندر می‌تواند به تنظیم سیستم ایمنی بدن کمک کند.
  • روغن کندر می‌تواند در مقابل سرماخوردگی محافظت کند و به کاهش دردهای عضلانی و مفصلی کمک کند و در درمان بیماری‌هایی مانند روماتیسم و آرتریت مؤثر باشد.
  • کندر همچنین در کودکان به بهبود بلع و تنفس عمیق کمک می‌کند.
  • در مطالعاتی که انجام شده، اثرات ضد سرطانی قوی کندر مشاهده شده است.
  • خوردن صمغ کندر می‌تواند به بهبود خش صدای ایجاد شده کمک کند و با کاهش خلط و ترشحات، صدای صاف‌تری را به ارمغان می‌آورد.
  • طب سنتی بر این عقیده است که مصرف کندر در افراد مبتلا به اسهال و کسانی که تب و استفراغ دارند، بسیار مؤثر است.
  • بسیاری از درمانگران بر این باورند که افرادی که دچار زخم هستند، می‌توانند با مکیدن یا جویدن یک دانه کوچک کندر به مدت ۳ تا ۴ روز، زخم‌هایشان را سریعتر بهبود بخشند.

مضرات کندر

با وجود این که کندر خواص درمانی زیادی دارد، باید توجه کنیم که مصرف آن باید به اندازه و به درستی انجام شود. در تحقیقاتی که روی بیش از ۱۰۰ مادر انجام شده، کسانی که به مدت طولانی (۳ تا ۴ ماه) از کندر استفاده کرده‌اند، متوجه شده‌اند که مصرف زیاد آن باعث بیش‌فعالی کودکانشان شده است. در حالی که مادرانی که کمتر از یک ماه کندر مصرف کرده‌اند، کودکان باهوش‌تری داشته‌اند و نشانه‌های بیش‌فعالی در آن‌ها دیده نشده است.

توجه : استفاده از کندر تا دو هفته مفید است و استفاده طولانی‌مدت ممکن است عوارضی داشته باشد.

همچنین بخوانید:

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا