قهوه ساز (قهوه جوش) چیست و چه کاربردی دارد ؟

“`html
قهوه ساز چیست ؟
قهوه ساز : سالهاست که دستگاههای قهوهساز توسط دوستداران قهوه در خانه و محل کار استفاده میشود.
اگر در انتخاب دستگاه قهوه ساز خود دچار سردرگمی هستید، میتوانید این مطلب را بخوانید تا با انواع قهوه سازها بهتر آشنا شوید.
انواع قهوه ساز و کاربرد آنها
-
قهوه ساز موکا پات
موکا پات یا قوری موکا، یکی از دستگاههای قدیمی و معروف برای درست کردن قهوه است.
موکا پات در سال ۱۹۳۳ اختراع شد و در اروپا و آمریکای لاتین استفادهکنندگان زیادی دارد.
قهوهای که با موکا پات درست میشود، غلظت بالایی دارد و کمی کف یا کرما روی آن قرار میگیرد.
اما این کف به اندازهی کف قهوه اسپرسو درست شده با ماشین اسپرسو نیست و نباید انتظار داشت با موکا پات، قهوهای با کف زیاد تهیه کرد.
با این حال طرز کار موکا پات کمی شبیه به ماشین اسپرسو است زیرا برای استخراج طعم و روغن قهوه از فشار بخار آب استفاده میکند.
طرز کار این دستگاه به این شکل است که ابتدا آب را داخل قسمت پایینی میریزیم، سپس پودر قهوه را در سبد قهوه قرار میدهیم و بعد سبد را روی مخزن آب میگذاریم. بعد قوری را روی سبد قرار میدهیم و دستگاه را روی اجاق میگذاریم.
وقتی آب در زیر به جوش میآید، بخار به سمت بالا فشار میآورد و آب با فشار از فیلتر عبور میکند و با پودر قهوه ترکیب میشود و در نهایت قهوه به داخل قوری میریزد.
-
قهوه ساز فرنچ پرس
فرنچ پرس یکی از دستگاههای قدیمی برای درست کردن قهوه است.
در دهه ۱۸۴۰ میلادی، ایدهی طراحی دستگاهی برای دم کردن قهوه با فشار به ذهن برخی افراد رسید.
این دستگاه برای اولین بار در سال 1929 توسط یک طراح ایتالیایی به ثبت رسید.
با استفاده از فرنچ پرس، بهترین طعم ممکن از دانههای قهوه استخراج میشود و شما قهوهای غلیظ و خوشعطر خواهید داشت.
فرنچ پرس از یک ظرف استوانهای ساخته شده از شیشه، پلاستیک یا فلز، یک درپوش پلاستیکی یا فلزی و یک فیلتر نازک درست شده است که دانههای قهوه را از آب جدا میکند.
این دستگاه طراحی زیبا و قابل حملی دارد و چون فاقد فیلتر کاغذی است، روغنهای طبیعی دانههای قهوه حفظ میشوند. این دستگاه منبع حرارت داخلی ندارد.
-
اسپرسو ساز
اسپرسو نوعی قهوه بسیار غلیظ است که معمولاً در فنجانهای کوچک نوشیده میشود.
اولین دستگاه اسپرسو در سال ۱۸۸۴ توسط آنجلو موریوندو در تورین ایتالیا اختراع شد.
سپس در سال ۱۹۰۱، لوییجی بزرا در میلان ایتالیا نسخه پیشرفتهتری از این دستگاه را اختراع کرد که قهوه را سریعتر دم میکرد.
چند سال بعد، در سال ۱۹۰۵، شرکت لا پاوونی امتیاز این دستگاه را خرید و شروع به تولید آن در میلان کرد.
ماشینهای اسپرسو با بخار، پیستون یا پمپ کار میکنند.
“““html
و میتوانند نیمه اتوماتیک، اتوماتیک و یا تمام اتوماتیک باشند. با این حال ساز و کار همهی آنها شبیه به هم است.
اسپرسو نوعی نوشیدنی خاص است که از دانههای قهوه بو داده و آسیاب شده به همراه آب درست میشود و وظیفه دستگاه اسپرسو ساز ایجاد کف روی قهوه است.
قهوه اسپرسو عطر بسیار خوشی دارد و طعم تلخ و شیرین آن متعادل است که با کمی ترشی همراه است. همچنین، پس از نوشیدن قهوه، طعم آن برای مدتی در دهان باقی میماند.
عملکرد اصلی دستگاه اسپرسو بدین صورت است که آب داغ را با فشار از دانههای قهوه بسیار ریز عبور میدهند تا قهوه غلیظ و فشردهای به دست آید.
-
قهوه ساز فیلتری / قهوه ساز قطره ای
اولین قهوه ساز فیلتری / قهوه ساز قطره ای اتوماتیک در سال 1954 در آلمان به وجود آمد.
این قهوهساز به تدریج در دههی 1970 جانشین پرکُلیتر و فرنچ پرس شد.
یکی از مزایای این دستگاه آسانی کار با آن است و احتمال خطا در طول استفاده بسیار کم است زیرا پروسه دم کردن به طور خودکار انجام میشود.
معایب آن مانند چسبیدن پودر قهوه به فیلتر و هدر رفتن کامل قهوه به مرور حل شده است و مدلهای جدیدتر امکان کنترل دما را نیز دارند.
طرز کار این دستگاه به این شکل است که ابتدا دانههای قهوه را آسیاب کنید. اگر از فیلتر قیفی استفاده میکنید باید دانهها را کمی ریزتر آسیاب کنید و اگر از فیلتر تهصاف استفاده میکنید، دانهها باید کمی درشتتر باشند.
دستگاه را روشن کرده تا قوری گرم شود. به ازای هر 120 میلیلیتر آب، 7 گرم پودر قهوه آسیاب شده را به داخل فیلتر فلزی یا کاغذی بریزید. فیلتر را کمی تکان دهید تا پودر قهوه به طور یکنواخت در آن پخش شود.
هنگامی که دستگاه شروع به کار کرد، قهوه دم شده از فیلتر به داخل قوری آغاز میشود.
برای حفظ دمای قهوه در داخل قوری، بهتر است دکمهی دستگاه را خاموش نکنید.
ولی به یاد داشته باشید قهوهای که مدت طولانی روی گرما بماند، پخته میشود و طعم آن تغییر میکند.
این دستگاه باعث میشود که قهوه عطر و روغنهای طبیعی خود را تا حدی از دست بدهد.
بنابراین اگر به دنبال قهوهای غلیظ و پر روغن هستید، این دستگاه بهترین گزینه برای شما نیست.
-
قهوه ساز قوری هاریو
قوریهای هاریو برای تهیه قهوه سرد با طراحی زیبا و کلاسی ساخته شدهاند تا بهترین طعم را از دانههای قهوه استخراج کنند.
برخلاف دیگر قوریهای فشاری، این قوری با آب سرد یا آبی با دمای اتاق قهوه را در مدت 12 تا 24 ساعت به صورت سرد دم میکند. قوریهای بزرگتر ظرفیت 2 تا 4 فنجان قهوه را دارند.
برای دم کردن قهوه، دانههای قهوه آسیاب شده درشت را در صافی سبدی شکل بریزید تا کامل پر نشود.
سپس آب تصفیه شده سرد یا همدمای اتاق را روی قهوه ریخته و بسته به نظر خود، بین 12 تا 24 ساعت صبر کنید تا قهوه خیس بخورد. قهوهی دم کشیده را میتوانید تا یک ماه در ظرفی دربسته در یخچال نگهداری کنید.
مزایای استفاده از این قوری این است که میتوان عصارهی قهوه حاصل را بعداً برای تهیه قهوهی داغ استفاده کرد، قهوهای با طعم غلیظ و غنی به دست میآید و به راحتی تمیز میشود.
برای تهیه این قهوه اجازه بدهید قهوه در قوری سرد هاریو یک شب بماند و سپس آن را با آب جوش رقیق کنید تا قهوهای با خاصیت اسیدی کمتر تهیه کنید.
-
قهوه ساز تورکا یا جذوه
شاید قهوه ترک یا عربی قدیمیترین روش دم کردن قهوه باشد که تاکنون از بین نرفته و این شیوه از…
“`این قهوه یکی از محبوبترین نوعهای قهوه است که از قرن 15 میلادی به محبوبیت رسید.
برای درست کردن یک فنجان قهوه ترک به چند وسیله احتیاج داریم: یک آسیاب خوب، یک قاشق فلزی برای هم زدن قهوه و یک منبع گرما مثل اجاق گاز یا آتش.
قهوهجوشی که برای تهیه قهوه ترک استفاده میشود با شیرجوش متفاوت است. قهوهجوش کفهی کوچکی دارد و لبهی بالایش باریکتر است. همچنین در بالای آن یک یا دو شکاف برای ریختن قهوه تعبیه شده تا قهوه راحتتر در فنجان بریزد.
وقتی قهوه ترک را درست میکنید، روی اسم مایع کف میآید. اگر کفهی ظرف بزرگ باشد، کفها به لبههای ظرف میچسبند و از بین میروند.
به همین دلیل، با یک قهوهجوش 240 میلیلیتری میتوان حداکثر یک یا دو فنجان قهوه درست کرد. چون قهوهجوش ظرفیت بیشتری ندارد و باید مقداری از آن را خالی بگذاریم تا قهوه کف کند و سرریز نشود.
اجزای قهوهجوش معمولاً شامل یک دستهی نسبتاٌ دراز است که بیشتر از چوب ساخته میشود.
ترکیب ظرف مسی و دستهی چوبی در قهوهجوش ترکیبی خوب و مناسب است.
در هنگام دم کردن قهوه ترک با قهوهجوش، همیشه باید به گاز توجه کنید چون ممکن است قهوه در یک لحظه سرریز شود یا قلقل کند و کفهای روی آن ناپدید شوند.
دم کردن قهوه ترک در قهوهجوش باعث میشود که خاصیت اسیدی آن بیشتر از قهوهای باشد که با دستگاههای دیگری مثل دستگاه اسپرسو درست میشود.
میتوانید برای پذیرایی از مهمانها به همراه فنجان قهوه ترک یک لیوان آب سرد نیز بگذارید.
بیشتر بخوانید :