کامبوچا و فواید آن برای سلامتی
کامبوچا دارای خواص سمزدایی، خواص آنتیاکسیدانی، افزایش قدرت ایمنی، سم زدایی از کلیهها، بهبود عملکرد عروق، درمان کمخونی، درمان آسم و بهبود سیستم عصبی است، این نوشیدنی میتواند جایگزین نوشابه و دیگر آبمیوههای صنعتی شود. با ما همراه شوید.
کامبوچا چیست؟
برای تهیه کامبوچا، چای شیرین سبز یا سیاه با یک دسته خاص از باکتریها و مخمرها به نام SCOBY مخلوط و تخمیر میشود.
در این فرایند، مخمر موجود در SCOBY قند چای را تجزیه کرده و باکتریهای مفیدی به نام پروبیوتیک تولید میکند. کامبوچا بعد از تخمیر، گازدار میشود که این ویژگی به دلیل تولید کربن است.
خواص بالقوهی کامبوچا
1. سلامت رودهها
مطالعهای در سال 2014 نشان داد که تخمیر در کامبوچا باعث میشود تا این نوشیدنی پر از پروبیوتیک شود.
پروبیوتیکها با باکتریهای مفید در رودههای ما همخوانی دارند. مصرف پروبیوتیک میتواند سلامت رودهها را بهبود بخشد.
این باکتریهای مفید میتوانند به درمان اسهال کمک کنند و برخی تحقیقات نشان دادهاند که میتوانند علائم سندرم رودهی تحریکپذیر را کاهش دهند.
ارتباطی که بین پروبیوتیکها و سلامت رودهها وجود دارد، میتواند توضیحی باشد برای اینکه چرا این نوشیدنی برای سیستم گوارش مفید است.
همچنین تحقیقات زیادی نشان دادهاند که باکتریهای مفید در روده با عملکرد سیستم ایمنی در ارتباط هستند. اگر پروبیوتیکهای موجود در کامبوچا میتوانند سلامت رودهها را بالا ببرند، پس عملکرد سیستم ایمنی را هم تقویت میکنند.
2. کاهش خطر سرطان
شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهند نوشیدن کامبوچا میتواند به کاهش خطر سرطان کمک کند. مطالعهای در سال 2008 نشان داد که کامبوچا از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند.
تحقیقات بیشتری در سال 2013 نشان داد که کامبوچا میتواند احتمال بقای سلولهای سرطانی را کاهش دهد. این دو مطالعه نشان میدهند که کامبوچا میتواند در پیشگیری یا درمان سرطان موثر باشد.
۳. کاهش احتمال عفونت
نوعی اسید که به نام اسید استیک در سرکه نیز وجود دارد، هنگام تخمیر کامبوچا تولید میشود. مطالعهای در سال 2000 نشان داد که کامبوچا میتواند میکروبها را از بین ببرد و با انواع باکتریها مبارزه کند. این یافتهها نشان میدهند کامبوچا میتواند با کشتن باکتریها از بروز عفونت جلوگیری کند.
۴. سلامت روح و روان
بین پروبیوتیکها و افسردگی میتواند ارتباطی وجود داشته باشد، زیرا نوشیدن کامبوچا که سرشار از پروبیوتیک است ممکن است به افزایش سلامت روحی کمک کند.
التهاب با افسردگی ارتباط نزدیکی دارد، بنابراین خاصیت ضد التهابی کامبوچا میتواند به بهبود برخی از علائم افسردگی کمک کند. مروری در سال 2017 بر روی مطالعات نشان داد که شواهد معتبری وجود دارد که میگوید پروبیوتیکها میتوانند به درمان افسردگی کمک کنند.
۵. پیشگیری از بیماری قلبی
سطح خاصی از کلسترول میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد. مطالعات انجام شده در سال 2012 و 2015 نشان دادند که کامبوچا میتواند به کاهش سطح کلسترول منجر به بیماری قلبی کمک کند. سطح کلسترول و خطر بیماری قلبی تحت تأثیر رژیم غذایی، ورزش، وزن بدن، سبک زندگی و التهاب نیز قرار دارند.
۶. کاهش وزن
اگر کامبوچا از چای سبز تهیه شده باشد، میتواند به کاهش وزن شما کمک کند. مطالعهای در سال 2008 نشان داد که افراد چاقی که عصارهی چای سبز مصرف میکردند، کالری بیشتری سوزانده و نسبت به دیگران وزن بیشتری کم کرده بودند.
۷. سلامت کبد
کامبوچا حاوی آنتیاکسیدانهایی است که به مبارزه با مولکولهای مضری که ممکن است به سلولها آسیب برسانند، کمک میکند. تحقیقات جدید، بهویژه مطالعهای که در سال 2011 انجام شد، نشان میدهد که کامبوچا میتواند به کاهش سموم موجود در کبد کمک کند. به عبارت دیگر، کامبوچا ممکن است در تقویت سلامت کبد و کاهش التهاب آن نقش مؤثری داشته باشد.
۸. کنترل دیابت نوع دوم
کامبوچا میتواند در کنترل دیابت نوع دوم مؤثر باشد. یک مطالعه در سال 2012 نشان داد که کامبوچا به کنترل قند خون در موشهای مبتلا به دیابت کمک کرده است. این نتایج نشان میدهد که ممکن است کامبوچا در کمک به مدیریت دیابت نوع دوم مؤثر باشد. با این حال، هنوز نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد تا بتوان نظر قطعی درباره این موضوع داد.
آیا نوشیدن کامبوچا عوارضی هم دارد؟
اگر شما کامبوچا را در خانه تهیه میکنید، مهم است که بسیار مراقب باشید، زیرا ممکن است بیش از حد تخمیر شود. همچنین اگر کامبوچا در شرایط غیر بهداشتی تهیه شود، ممکن است به میکروبها آلوده شود. تخمیر زیاد یا آلودگی میتواند مشکلاتی برای سلامتی به وجود آورد. بنابراین بهتر است به جای اینکه خودتان در خانه کامبوچا درست کنید، از فروشگاه تهیه کنید.
شیوه تکثیر قارچ و تولید نوشیدنی کامبوچا
- یک فنجان شکر را به آرامی به آب جوش در یک ظرف غیر فلزی اضافه کنید و به مدت ۵ دقیقه بجوشانید. بعد از برداشتن ظرف از روی اجاق، ۵ عدد چای کیسهای (بدون منگنه فلزی) در آن بگذارید و بعد از ۵ دقیقه آنها را با قاشق چوبی خارج کنید.
- اجازه دهید محلول در دمای اتاق سرد شود. بعد از سرد شدن، آن را در یک ظرف شیشهای یک گالنی ریخته یا صاف کنید (پارچه تمیز باشد) و قارچ را به آرامی درون آن قرار دهید.
- اگر قارچ به ته ظرف برود، بعد از ۳ تا ۴ روز به سطح خواهد آمد. دهانه ظرف را با یک پارچه و کش محکم ببندید (از هیچ درپوش دیگری استفاده نکنید).
- ظرف را به مدت ۷ روز در دمای معمولی و دور از نور مستقیم خورشید نگه دارید تا تخمیر انجام شود.
- قارچی که به دست میآید باید به اندازه سطح ظرف کشت شما باشد (ظرف خیلی بزرگ نباشد، چون برداشتن قارچ دشوار میشود). این قارچ مانند پنکیکهای خاکستری ریز است و نباید شکننده باشد.
- قارچ به طور طبیعی از ظرف جدا خواهد شد (در هنگام برداشتن قارچ از وسایل فلزی استفاده نکنید). اگر مواد ژلاتینی به آن چسبیده بود، میتوانید آن را زیر آب بشویید و روی یک بشقاب شیشهای قرار دهید. از این قارچ میتوانید برای تکثیر دوباره استفاده کنید.
- برای استفاده، آن را در یخچال نگه دارید (مایع زیر قارچ باید مصرف شود) و هر روز صبح ناشتا نصف فنجان (پس از صاف کردن) بنوشید (نوشیدن بیشتر از این مقدار ممکن است مضر باشد).
- اگر بخواهید دوباره قارچ را تکثیر کنید، میتوانید آن را در کیسههای پلاستیکی روی بشقاب شیشهای یا کاغذی با کمی چای مرطوب نگه دارید. شکستن آن اشکالی ندارد و قارچ دوباره تخمیر را انجام خواهد داد.
بیشتر بخوانید :
گردآوری شده مجله ی رضیم
مریم امینی