“`html
با مجله اینترنتی رضیم همراه باشید تا اطلاعات مورد نیاز در مورد اینکه گیاهخواری خوب است یا بد را بدست آورید
در یک رژیم گیاه خواری افراد بیشتر از چربیهای سالم استفاده میکنند. این یک نکته مثبت در مورد گیاه خواری است. همچنین، این رژیم معمولاً شامل آنتیاکسیدانهای بیشتری است. این موارد میتواند خطر بیماریهای قلبی و سرطان را کاهش دهد. در ضمن، گیاهخواران فیبر بیشتری مصرف میکنند، زیرا بیشتر غذاهای گیاهی حاوی مقادیر زیادی فیبر هستند. مصرف فیبر میتواند به بهبود سلامت گوارش و کاهش وزن کمک کند و از بروز چاقی و مشکلات مرتبط با آن جلوگیری کند.
علاوه بر این، برخی ترکیبات مفید در غذاهای گیاهی بیشتر خورده میشود، مانند فیتواستروژنها و فلاونوئیدها. از طرف دیگر، رژیمهای غذایی همهچیزخواری معمولاً شامل فیبر کمتری هستند و چربیهای اشباع بیشتری دارند. کسی که گیاهخوار است و غذاهایی مانند سیبزمینی و سبزیجات پخته میخورد، معمولاً نسبت به کسی که ساندویچ همبرگر میخورد، کالری و چربی کمتری دریافت میکند. به طور کلی، رژیمهای گیاه خواری معمولاً دارای کالری کمتری و مواد مغذی بیشتری هستند در حالی که رژیمهای همهچیزخواری، به ویژه در غرب، معمولاً کالری بیشتری دارند و مواد مغذی کمتری.
گیاهخواری خوب است یا بد ؟
توصیه میشود که گیاهخواران حداقل از شیر، لبنیات و تخممرغ استفاده کنند. به ویژه برای افرادی که بالای 30 سال دارند و نگرانی درباره مصرف گوشت ندارند، گیاه خواری میتواند یک الگوی غذایی نسبتاً خوب باشد. به خاطر داشته باشید که رژیمهای گیاه خواری میتواند خطر بیماریهای مدرن مانند بیماریهای قلبی، سرطان، بیماریهای التهابی، آسم، دیابت و چاقی را کاهش دهد. بنابراین نمیتوان به سادگی گفت که گیاه خواری خوب یا بد است. در بسیاری از کشورها، مانند ایالات متحده، به دلیل وجود جمعیت زیادی از گیاهخواران، محصولات گیاهی ممکن است به باکتریهای تولید کننده ویتامین B12 آلوده شوند.
به این ترتیب، گیاهخواران از کمبود این ویتامین رنج نمیبرند. اما در ایران، چنین مواد غذایی وجود ندارد و به همین دلیل به خانمها توصیه میشود که تا حد امکان از گیاهخواری خودداری کنند. افرادی که گیاهخوار هستند باید حتماً از مکملهای ویتامین و مواد معدنی استفاده کنند تا سلامتشان به خطر نیفتد. همچنین اگر یک گیاهخوار در جامعهای زندگی میکند که بیشتر ید خود را از غذاهای دریایی تأمین میکند، قطع مصرف غذاهای دریایی میتواند باعث کمبود ید در بدنش شود؛ اما در جامعه ایرانی این مشکل وجود ندارد، زیرا ید به نمکهای موجود در بازار اضافه شده است.
چه کسانی نباید گیاهخوار شوند
کودکان به دلیل این که در سنین رشد قرار دارند، نیاز بیشتری به گروههای مختلف مواد غذایی، از جمله پروتئینها دارند. از آنجا که این پروتئینها و اسید آمینههای ضروری در رژیم گیاهخواری به اندازه کافی وجود ندارد و نمیتواند نیاز بدن را برطرف کند، ممکن است رشد و تکامل جسمی آنها را تحت تأثیر قرار دهد و سطح ایمنی بدنشان را کاهش دهد. بنابراین بدن آنها در برابر عفونتهای میکروبی یا ویروسی مقاومتی کمتر خواهد داشت.
همچنین، یک خانم باردار در حال حاملگی یک جنین است که به سرعت در حال رشد و ساخت بافتهای خود است. اگر خانم باردار بخواهد پروتئینهای حیوانی را نادیده بگیرد و خود را محدود به گروههای غذایی گیاهی کند، قطعاً در رشد و تکامل مناسب ساختارهای بدن جنین تأثیر منفی خواهد گذاشت و همچنین سلامت خود مادر نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. این موضوع در دوران شیردهی نیز صدق میکند. شیردهی میتواند روشی خوبی برای کاهش چربیهای بدن مادر باشد، اما نباید نیازهای بدن فراموش شود.
“““html
او به پروتئینهای حیوانی توجهی نکرد و آنها را از رژیم غذایی روزانهاش حذف کرد.
آیا گیاهخواری پخته بهتر است یا خام؟
به گیاهخواران توصیه میشود که تا حد امکان از غذاهای پخته استفاده کنند تا کیفیت پروتئینهای موجود در آنها افزایش یابد. یکی از نگرانیهای اصلی در رژیم گیاهخواری، کیفیت پایین پروتئینهای دریافتی است. بسیاری از این پروتئینها در غلافهای فیبری مواد غذایی گیاهی قرار دارند و تا زمانی که غذا پخته نشود، این پروتئینها به راحتی قابل دسترسی نیستند. وقتی غذا پخته میشود، فیبرها تجزیه میشوند و سیستم گوارش میتواند به پروتئینها دسترسی پیدا کند. البته این موضوع به نوع غذا هم بستگی دارد. برای مثال اگر یک هویج خام و یک هویج پخته را مقایسه کنید، میبینید که مواد مغذی هویج مانند کاروتینوئیدها و بتا کاروتن در حالت پخته بهتر جذب بدن میشوند. همچنین از نظر بهداشتی هم، غذای پخته به خام ترجیح داده میشود. زیرا بسیاری از مشکلات گوارشی مانند اسهال و استفراغ به دلیل میکروبها از سبزیها و گیاهان ناشی میشود که ممکن است گیاهخواران بیشتر در معرض آن قرار بگیرند.
فواید گیاهخواری چیست؟
میوهها و سبزیجات در رژیم غذایی اهمیت زیادی دارند و افرادی که به مصرف این مواد غذایی و غلات بهویژه غلات سبوسدار توجه دارند، معمولاً سالمتر هستند. همچنین، مصرف بیشتر میوهها، سبزیجات، غلات و حبوبات با پوست و کاهش مصرف گوشتهای فرآوری شده میتواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. این رژیم غذایی همچنین به تناسب اندام و جلوگیری از چاقی و بیماریهای قلبی و عروقی کمک میکند. رژیم گیاهخواری، به شرطی که بهطور صحیح برنامهریزی شود، میتواند به ویژه برای کسانی که گوشت و چربی زیاد مصرف میکنند، باعث کاهش وزن شود.
مزیت دیگر این رژیم غذایی، کاهش سطح اوره، کلسترول و چربی خون است و به بدن کمک میکند تا از مواد اضافی پاکسازی شود. این مواد اضافی معمولاً به سموم موجود در گوشتهای حیوانی مربوط میشوند. همچنین ممکن است در دامپروریها به حیوانات هورمون داده شود که در این صورت گوشت آنها دارای هورمونهایی است که به بدن مصرفکننده منتقل میشود و داشتن رژیم گیاهخواری به پاکسازی بدن از این سموم کمک میکند. همچنین کمبود چربی در رژیم گیاهخواری میتواند از ابتلا به سرطان پروستات جلوگیری کند و بهدلیل بالا بودن میزان فیبر غذایی، از یبوست و بروز سرطان روده بزرگ جلوگیری کند.
مضرات گیاهخواری چیست؟
برای یک فرد سالم، مصرف متعادل از همه گروههای غذایی ضروری است، مگر اینکه بتوانیم عناصر مهمی مانند آهن، روی، کلسیم، ویتامین D و امثال اینها را که منابع اصلی آنها مواد غذایی حیوانی هستند، از منابع گیاهی تامین کنیم. یکی از مهمترین مواد مورد نیاز بدن که در هیچ گیاهی یافت نمیشود، ویتامین B12 است؛ ویتامینی ضروری برای تشکیل خون و تقسیم سلولی که تنها در منابع حیوانی مانند جگر، شیر، پنیر و تخممرغ موجود است. بنابراین وقتی یک رژیم گیاهخواری را شروع میکنید، ممکن است دچار کمبود این ویتامین شده و به بیماریهایی مانند کمخونی، مسمومیت و مشکلات پوستی دچار شوید.
یکی دیگر از مشکلات این رژیم، تنوع و تعادل غذایی است. در این رژیم، مواد غذایی حاوی پروتئین و نشاسته کم است و این میتواند منجر به کمبودهای تغذیهای جدی شود. بنابراین اگر قصد دارید که به این رژیم غذایی روی آورید، بهتر است آن را با مصرف شیر، تخممرغ و عسل ترکیب کنید. به خاطر داشته باشید که تنها پر کردن معده کافی نیست، بلکه شما باید ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه و ترکیبات شیمیایی مختلف را نیز به بدنتان برسانید. این ترکیبات را نمیتوانید تنها از یک گروه غذایی بهدست بیاورید. به همین دلیل استفاده از همه گروههای غذایی مانند نان، غلات، سبزی، میوه، لبنیات و گوشت اهمیت دارد.
تهیه شده توسط مجله اینترنتی رضیم
مرضیه ملایری
سایت رضیم
“`