“`html
دانستنی های جالب در مورد زیتون
زیتون یکی از خوشمزهترین و مفیدترین خوراکیهاست که با غذا سرو میشود. زیتون نه تنها طعم غذا را بهتر میکند، بلکه دارای خواص غذایی بالایی است و به سلامتی کمک میکند.
تفاوت زیتون سبز با سیاه در چیست؟
زیتون سبز و سیاه هیچ تفاوت بزرگی ندارند!
زیتون سبز و سیاه از نظر کلی خیلی شبیه هم هستند و تنها تفاوت آنها در رنگشان است. زیتونهای سیاه کمی چربترند و به همین دلیل میتوان گفت ارزش غذایی بیشتری دارند. روغن زیتون بسیار مفید است و یکی از عوامل اصلی امتیازدهی به زیتونها محسوب میشود.
بخشهایی از ترکیبات زیتون هم در آب حل میشوند و خواص ضد باکتریایی و آنتیاکسیدانی دارند. به طور کلی، زیتونهای سیاه ممکن است به خاطر منطقهای که در آن رشد میکنند، علاوه بر ظاهر متفاوت، طعم خاصتری نیز داشته باشند، اما از نظر ارزش غذایی، تنها در مقدار کاروتنوئید بیشتر از زیتون سبز متفاوت هستند. در نهایت، مصرفکنندگان میتوانند بسته به سلیقه خود هر نوع زیتونی را که دوست دارند، بخورند.
چگونه زیتون سیاه میشود؟
زیتون ممکن است رنگهای مختلفی داشته باشد؛ از سبز تا زرد، قرمز، بنفش و سیاه. ولی زیتون سیاه از زیتون سبز به وجود نمیآید!
زیتون سیاه به خاطر ظاهر جذابش معمولاً قیمت بالاتری دارد و نسبت به زیتون سبز، مواد مغذی و روغن بیشتری در خود دارد. هر زیتون سیاه حدود هفت کالری انرژی دارد.
متاسفانه، زیتون سیاه در کشور ما به دلیل شرایط آب و هوایی و خاک مناسب زیاد رشد نمیکند و کشورهای اسپانیا و ایتالیا تولیدکنندگان اصلی آن هستند.
به دلیل هزینه بالای واردات زیتون سیاه اصل، بعضی افراد ممکن است زیتون سبز معمولی را با مواد شیمیایی تیره کنند و به قیمت بالا بفروشند.
تشخیص زیتون اصل از تقلبی برای مردم عادی دشوار است و فقط متخصصان با آزمایشهای خاص میتوانند این کار را انجام دهند. بنابراین، بهتر است از خرید زیتونهای سیاه که استاندارد بهداشتی ندارند، پرهیز کنید.
رنگ زیتونها ناشی از ترکیباتی است که خواص آنتیاکسیدانی دارند و رنگهای مختلف به خودی خود برتری خاصی نسبت به هم ندارند. رنگها نشاندهنده ترکیبات مختلفی هستند که خواص تغذیهای متفاوتی دارند. به همین دلیل، بهتر است در رژیم غذایی تنوع داشته باشیم.
زیتون هم مانند فلفل دلمهای است و از نظر غذایی، زیتون سبز و سیاه تفاوت چندانی با هم ندارند، البته به شرطی که رنگ سیاه زیتون به خاطر دستکاریهای صنعتی نباشد. پیشنهاد میشود از زیتونی که از اصل بودن آن مطمئن هستید، استفاده کنید.
زیتونی که رنگ آن به روشهای غیرمجاز تغییر کرده، ممکن است خواص غذاییاش را از دست داده باشد و برای سلامت بعضی از افراد مانند کودکان، سالمندان و زنان باردار خطرناک باشد.
انواع زیتون سیاه
زیتونهای سیاه هم دو نوع دارند: یک نوع به طور طبیعی سیاه هستند و در فرایند رسیدن، سبز به سیاه تبدیل میشوند. نوع دیگر زیتونهایی هستند که در صنعت با استفاده از مواد شیمیایی به رنگ سیاه در میآیند.
“`
در مورد مصرف زیتون سیاه، باید گفت که معمولاً توصیه نمیشود. زیتون سیاه طبیعی به دلیل داشتن روغن بیشتر، طعم بهتری نسبت به زیتون سبز دارد، اما اگر زیتونی به صورت صنعتی سیاه شده باشد، خوردن آن چندان مناسب نیست.
البته بدانید که سیاه کردن زیتون به روش صنعتی به معنای غیرمجاز بودن آن نیست. برخی از زیتونهای سیاه که در بستهبندیهای استاندارد عرضه میشوند، به همین صورت سیاه شدهاند و معمولاً در روی بستهبندی، استفاده از ترکیبات آهن برای تیره کردن زیتونها ذکر شده است. این نوع زیتونها اگر به طور موقت مصرف شوند، مشکلی ایجاد نخواهند کرد. با این حال، برخی از افراد به افزودنیها و دستکاریهای بشری در مواد غذایی اعتقادی ندارند و ترجیح میدهند از نوع اصیل غذای خود استفاده کنند.
روایتهای زیادی درباره مصرف زیتون به صورت خوراکی و همچنین استفاده از روغن آن در مصارف غیرخوراکی وجود دارد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم:
1- امام رضا (ع) روایت کردهاند که رسول خدا (ص) فرمودهاند: زیتون بخورید و آن را بر بدنتان بمالید. زیرا اگر کسی زیتون بخورد و با آن بدنش را مالش دهد، شیطان چهل روز به او نزدیک نمیشود.
(عیون الخبار، ج2، ص42)
توضیح: در اینجا شیطان به معنی میکروب است.
2- امام رضا (ع) از پدرانش نقل کرده که پیغمبر (ص) فرمودهاند: زیتون را نگه دارید، زیرا زیتون باعث گشایش دل، کاهش بلغم، تقویت پیها، بهبود اخلاق، پاکسازی نفس و کاهش غم و اندوه میشود.
(صحیفه الرضا، ص28 – عیون الاخبار، ج2، ص35)
3- امام صادق (ع) به ام هانی گفتند: در یک ظرف آب، زیتون و نمک بریزید و بخورید.
(صحیفه الرضا، ص28 – عیون الاخبار، ج2، ص35)
4- امام علی (ع) فرمودند: در خانهای که سرکه و زیتون باشد، هیچ غذایی بیخورشت نیست و این دو خورشت پیامبران است.
(محاسن، ج2، ص405)
5- خالد بن نجیح میگوید: امام صادق (ع) و ابی الحسن اول (ع)، نخستین غذایی که میخوردند، ترکیب سرکه و زیتون بود.
(محاسن، ج2، ص482)
برگ و میوه
برگ و میوه زیتون دارای خواص زیادی است، شامل کاهش فشار خون، تقویت معده، افزایش اشتها، قوی کردن، تسکین دردهای روماتیسمی و نقرسی، کاهش تب، ادرارآور بودن، صفرا بر بودن و ضد دیابت. بهترین نوع زیتون، زیتون سبز است.
روغن زیتون
روغن زیتون به عنوان یک عامل ضد پیری و ضد سرطان شناخته میشود. این روغن کمی ملین است و به عنوان یک ضد انعقاد خون و همچنین برای جلوگیری از انسداد شریانی نیز مؤثر است. همچنین برای بهبود برخی بیماریهای قلبی و کاهش کلسترول خون مفید است و میتواند مشکلاتی مانند قولنج، دلپیچه، کرم معده، سنگ مثانه، سنگهای صفراوی، یبوست مزمن، و درد مفاصل را تسکین دهد.
در روغن زیتون ترکیبات شیمیایی وجود دارد که مانع لخته شدن خون میشوند و از رسوب کلسترول در شریانها جلوگیری میکنند. به همین دلیل برای پیشگیری از حملههای قلبی، حتی بعد از وقوع یک حمله اولیه، توصیه میشود که از روغن زیتون استفاده شود.