بهترین اپلیکیشن آشپزی و شیرینی پزی

اصول کاشت و تکثیر بادام کوهی  (2 نکته مهم)

“`html

معرفی درختچه بادام کوهی

بادام کوهی یک درختچه سبز با برگ‌های باریک است که در خانواده گل سرخیان قرار دارد و در محیط‌های نیمه خشک ایران رشد می‌کند. گل‌های این درختچه قبل از باز شدن برگ‌ها، در اوایل فروردین ماه ظاهر می‌شوند.

این درختچه در مناطق کوهستانی استان‌های فارس، خوزستان، سیستان و بلوچستان، یزد، اراک، کردستان، بختیاری، تهران، میانه و لرستان و به‌طور کلی در بیشتر مناطق کوهستانی زاگرس یافت می‌شود و می‌تواند در انواع خاک‌ها رشد کند.

بادام کوهی به خاطر ریشه‌های عمیق و تاج قوی خودش، حتی در زمین‌های با رطوبت کم هم می‌تواند زنده بماند. این درخت هر ساله میوه‌های زیادی تولید می‌کند، اما به دلیل شرایط نامساعد رطوبت خاک، فقط تعداد کمی از بذرها می‌توانند خود به خود جوانه بزنند.

از آنجا که برگ‌ها و دانه‌های بادام کوهی تلخ هستند، گوسفندها آن را نمی‌خورند و این درختچه بسیار مقاوم است. همچنین این درخت ارزش دارویی زیادی دارد. علاوه بر این، برای حفظ خاک و کنترل آب‌های سطحی و همچنین جنگل‌کاری در مناطق خشک، یکی از بهترین درختان موجود در زاگرس به حساب می‌آید. اما به دلیل عدم برنامه‌ریزی درست و برداشت بی‌رویه، دچار آسیب‌های زیادی شده است.

شرایط اکولوژیک مورد نیاز بادام کوهی

خاک:

این درخت در انواع خاک‌ها رشد می‌کند، اما در خاک‌های عمیق و نیمه عمیق روی خاک‌های آهکی بهتر رشد می‌کند.

دما:

بادام کوهی به دماهای بین ۱۰ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد نیاز دارد و در برابر سرما مقاوم است.

آب:

این درخت به آبیاری کمی نیاز دارد.

نور:

بادام کوهی به نور کامل آفتاب و همچنین نور نیمه سایه علاقه دارد.

زمان گلدهی

گلدهی این درخت در اوایل بهار و در فروردین‌ماه صورت می‌گیرد.

کاشت بذر بادام کوهی در گلدان‌های پلاستیکی

در این روش، گلدان را حدود ۲/۳ با خاک مرطوب پر می‌کنیم (خاک باید به حدی مرطوب باشد که به هم نچسبد). سپس ۳ تا ۴ دانه بذر را داخل گلدان قرار داده و حدود ۳ تا ۴ سانتیمتر روی آن را با خاک می‌پوشانیم. گلدان‌ها باید روی زمین محکم یا روی بستر موزاییک قرار بگیرند یا در گلخانه نگهداری شوند. سپس گلدان‌ها را به آرامی و با اسپری آبیاری می‌کنیم تا فقط سطح خاک مرطوب بماند و آب زیاد نشود تا زمانی که بذرها جوانه بزنند. بعد از جوانه زدن، میزان آبیاری بیشتر و دفعات آن کمتر می‌شود (دو بار در هفته). نهال‌های به‌دست‌آمده را می‌توان بعد از یک یا دو سال به زمین اصلی منتقل کرد.

کاشت بادام کوهی در طبیعت

برای کاشت بذر بادام کوهی در طبیعت، باید بعد از اولین بارش باران در پاییز و زمانی که زمین مرطوب است، این کار انجام شود. در غیر این صورت، بذرهای کاشته شده باید آبیاری شوند. احیا و غنی‌سازی جنگل‌های بادام کوهی از طریق کشت مستقیم بذر در زمانی موفقیت‌آمیز است که شرایط آب و هوایی مناسب باشد.

“““html

کشت بذر باید در سایه درختان بزرگ انجام شود. موفقیت در کشت بذر به شرایط بارندگی مناسب بستگی دارد.

بعد از انتخاب محل مناسب برای کشت بذر، گودالی به عمق ۸ تا ۱۰ سانتی‌متر حفر می‌کنیم. سپس ۳ تا ۴ بذر را درون گودال قرار داده و با ۴ سانتی‌متر خاک پوشش می‌دهیم. قسمت باقی‌مانده گودال خالی می‌ماند تا آب باران جمع شده و سایه بر روی بذر بیندازد. همچنین می‌توان بادام کوهی را در شکاف‌های سنگ‌ها گذاشت و کمی خاک روی آن ریخت. با کشت بذر در کنار بوته‌ها و سنگ‌ها نیاز به آبیاری نخواهیم داشت و بذرها با بارش باران به‌طور طبیعی آبیاری می‌شود. بهتر است بذرها در مکان‌هایی که از ورود دام‌ها جلوگیری شده، کاشته شوند تا از چرای آنها در امان باشند.

روش‌های احیای جنگل‌های بادام کوهی

  • کاشت بذر در گلدان‌های پلاستیکی و سپس انتقال نهال به زمین اصلی
  • کاشت مستقیم بذر در زمین اصلی

مزایای کشت بذر نسبت به کشت نهال

۱- کاهش هزینه؛ هزینه‌ی خرید نهال و حمل آن به محل، خیلی بیشتر از هزینه تهیه بذر و کاشت آن است.
۲- صرفه‌جویی در زمان؛ کاشت بذر سریع‌تر از کاشت نهال است.
۳- مقاومت بیشتر در برابر خشکی؛ نهال‌ها نیاز به آبیاری در چند نوبت دارند، در حالی که بذرها به آبیاری نیاز ندارند.
۴- نتیجه بهتر؛ بذرها بهتر با محیط سازگار می‌شوند.

بعد از تهیه بذر، باید آن را آماده کشت کنیم یعنی بذرها را جوانه‌زنی کنیم. ابتدا پوسته سبز بادام کوهی را جدا کرده و آن را به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در آب قرار می‌دهیم.

بذر بادام کوهی برای جوانه‌زنی به دوره سرما نیاز دارد. در طبیعت، بذرها در پاییز و زمستان با سرما آشنا می‌شوند و در بهار می‌توانند جوانه بزنند.

قبل از کاشت، حتما باید بذرها با سموم قارچ‌کش ضدعفونی شوند. یکی از سم‌های مناسب بنومیل است که باید در مقدار دو در هزار استفاده شود.

بهتر است کاشت بذر بادام کوهی در اواخر پاییز صورت گیرد، اما در استان‌های گرم‌تر مانند فارس، زمان مناسب برای کشت از اواخر مهر تا اواسط آبان است.

کشت بذر به دو روش امکان‌پذیر است: یکی در گلدان‌های پلاستیکی و دیگری در طبیعت، که در زیر به تفکیک توضیح داده می‌شود.

خواص میوه بادام کوهی

  • خوردن بادام کوهی در درمان تنگی نفس، سرفه و ورم‌های سینه و ریه مؤثر است.
  • مخلوط آسیاب شده بادام تلخ و سرکه، ضماد خوبی برای سردرد است و به تقویت بینایی کمک می‌کند. جالب است که این ضماد می‌تواند لکه‌های صورت را نیز از بین ببرد. ضماد بادام تلخ برای درمان زخم‌های کهنه، خارش و مخملک هم کاربرد دارد.
  • خوردن بادام تلخ با عسل برای درمان قولنج و سلامت کبد و طحال مؤثر است.
  • مصرف بادام تلخ به همراه نشاسته و نعناع برای رفع درد کلیه مفید است.
  • خوردن مخلوط بادام تلخ و شیره انگور در درمان مشکلات کلیه و از بین بردن سنگ کلیه مؤثر است.
  • قرار دادن شیاف بادام تلخ در واژن برای درمان عادت ماهیانه عقب افتاده مؤثر است.
  • خمیر بادام تلخ بوی بد پا و زیر بغل را برطرف می‌کند.
  • “““html

  • خمیر بادام تلخ می‌تواند به درمان افرادی که به بیماری اگزما مبتلا هستند، کمک کند. این افراد باید به جای استفاده از صابون، نقاط آسیب دیده را با این خمیر بشویند.
  • گفته می‌شود که بادام تلخ خاصیت ضد سرطانی دارد، اما هنوز این موضوع به طور قطعی ثابت نشده است.

هشدار: فراموش نکنید که مصرف بادام تلخ خام و طبیعی به دلیل وجود ماده سمی سیانید در آن، خطرناک است و ممکن است باعث مسمومیت شدید شود. بنابراین اگر مایل به خوردن این میوه طبیعی هستید، از نوع فرآوری‌شده آن استفاده کنید.

بیشتر بخوانید:

سایت رضیم
“`

خروج از نسخه موبایل