“`html
تفاوت محصولات ارگانیک و غیر ارگانیک چیست؟
برای اینکه به این سوال پاسخ دهیم، اول باید بدانیم محصولات ارگانیک چه هستند. محصول ارگانیک به محصولی گفته میشود که در تمام مراحل تولید، هیچ ماده شیمیایی و افزودنی غیرطبیعی به آن اضافه نشده و همچنین منبع آن باید کاملاً طبیعی باشد. در ادامه، به منبع یا بذر نیز خواهیم پرداخت.
البته اینکه یک محصول در یک کشور ارگانیک حساب شود، بستگی به قوانین آن کشور دارد. برای مثال، اگر در یک زمین چهار سال پیش از کود شیمیایی استفاده شده باشد، آیا کشت در آن زمین باعث میشود محصول غیر ارگانیک شود؟
بر اساس قوانین ما، اگر در یک زمین از سه سال پیش هیچ آفتکش و کود شیمیایی استفاده نشده باشد، محصول میتواند ارگانیک باشد. در ادامه، به شرایط و تفاوت محصولات ارگانیک و غیرارگانیک بیشتر خواهیم پرداخت.
انتخاب بذر
برخی کشاورزان برای افزایش و برداشت بیشتر، از بذرهای خاصی به نام بذرهای تراریخته استفاده میکنند. این بذرها به دلیل تغییرات ژنتیکی در DNA گیاه، محصول بیشتری تولید میکنند و ممکن است ویژگیهای خاص دیگری هم دارند یا از آنها کم شده باشد.
اگر کشاورز از این نوع بذر برای تولید استفاده کند، محصولش نمیتواند برچسب ارگانیک دریافت کند. مهم است بدانید که استفاده از بذرهای هیبرید در کشاورزی ارگانیک نیست، اما بذرهای هیبریدی هم جزء بذرهای طبیعی هستند زیرا در فرآیند هیبریداسیون تغییر ژنتیکی در DNA گیاه اتفاق نمیافتد.
در واقع، هیبریداسیون همیشه در طبیعت اتفاق میافتاده و به این ترتیب بذرهای امروزی به دست ما رسیدهاند. امروزه در ایران، بسیاری از کشاورزان از بذرهای هیبرید استفاده میکنند و بیشتر میوههای موجود در بازار از این بذرها به دست میآیند. خرید بذر هیبرید هندوانه، ذرت، گوجه و پیاز در ایران بسیار رایج است.
استفاده از آفتکش
در کشاورزی ارگانیک، تا حد امکان اجازه استفاده از آفتکشها و علفکشها وجود ندارد، اما در کشاورزی غیرارگانیک این مواد استفاده میشوند. در کشاورزی ارگانیک، باید علفهای هرز را به صورت دستی برداشت کرد.
استفاده از انواع کود
همانطور که پیشتر عنوان شد، در کشاورزی ارگانیک نباید از کودهای شیمیایی به مدت سه سال پیش از کشت استفاده شود، اما استفاده از کودهای طبیعی و آلی بلامانع است. در کشاورزی غیرارگانیک، خرید و استفاده از کودهای شیمیایی مجاز است.
تفاوت قیمت
به دلیل اینکه در کشاورزی ارگانیک از بسیاری کودها استفاده نمیشود و بذرهای گرانتری نیز به کار میرود، میزان برداشت در هکتار محصولات ارگانیک کمتر از محصولات غیر ارگانیک است و این قضیه باعث میشود که محصولات ارگانیک قیمت بالاتری داشته باشند. بنابراین، یکی از تفاوتهای محصولات ارگانیک و غیر ارگانیک در قیمت آنها است.
مواد نگهدارنده
برای افزایش ماندگاری محصولات، در چند مرحله از مواد نگهدارنده استفاده میشود. اگر از این مواد استفاده شود، محصول دیگر ارگانیک حساب نمیشود. در نتیجه، محصولات ارگانیک معمولاً ماندگاری کمتری نسبت به محصولات غیرارگانیک دارند و به همین دلیل نرمتر نیز هستند و این یکی از دلایل قیمت بالاتر آنها به شمار میرود (کمیابی).
طعم، عطر و ظاهر
محصولات ارگانیک معمولاً ظاهر جذابی ندارند (مثلاً بزرگ نیستند)، اما به دلیل عدم استفاده از مواد شیمیایی، طعم بهتری دارند. در بسیاری از موارد، عطر میوهها هم تحت تاثیر قرار میگیرد و عطر مناسب خود را نخواهند داشت.
عرضه خارج از فصل
عرضه خارج از فصل میوهها به
“`
دلیل اینکه برخی محصولات غیرارگانیک و وارداتی هستند، به شیوه تولید آنها برمیگردد.
استفاده از هورمونهای مصنوعی
گاهی اوقات در تولید بعضی محصولات برای اینکه وزن آنها بیشتر شود، هورمونهایی به آنها اضافه میکنند. این کار موجب میشود که ساختار ارگانیک آنها خراب شود.
سلامتی
تحقیقات نشان میدهد که محصولات ارگانیک، اسید لینولئیک بیشتری دارند که برای سلامتی قلب و عروق بسیار مفید است. همچنین این محصولات کمتر نیترات دارند و به همین دلیل خطر ابتلا به برخی سرطانها که ممکن است از مصرف محصولات غیرارگانیک ایجاد شود، کمتر است.
بسیاری از آفتکشهایی که در زمان کاشت و تولید استفاده میشوند ممکن است بر روی محصول اثر منفی بگذارند و به مرور زمان باعث بروز بیماریهایی در انسان شوند. اما این به این معنا نیست که همه محصولات غیرارگانیک مضر هستند، اما دانستن این اطلاعات بهتر از ندانستن آنهاست.
فواید مختلف محصولات ارگانیک
این محصولات تازه هستند و معمولاً طعم طبیعیتر و بهتری دارند.
علاوه بر این، معمولاً ارزش غذایی بیشتری دارند زیرا ویتامینها و مواد معدنی آنها در اثر ترکیبات شیمیایی آسیب نمیبینند.
همچنین، اثر و جذب آنتیاکسیدانهای موجود در آنها بیشتر است و میتواند در کاهش خطر بیماریهایی مثل سرطان، مشکلات قلبی و کاهش بینایی موثر باشد.
به دلیل پرورش دامها در محیط طبیعی و با استفاده از گیاهان ارگانیک، محصولات آنها مقدار بیشتری اسید چرب CLA دارند که برای سلامتی عروق قلب مفید است.
همچنین با حذف انواع آنتیبیوتیکها و هورمونها که ممکن است سیستم ایمنی بدن را تضعیف کنند، از سلامت طولانی مدت بدن حمایت میکند.
منبع: روزنامه صمت