بهترین اپلیکیشن آشپزی و شیرینی پزی

بهترین روش پخت برنج دم سیاه؛ آبکشی و کته

“`html

برنج دم سیاه یکی از انواع معروف برنج‌های ایرانی است که بیشتر در استان گیلان و شهر رشت کشت می‌شود. این برنج که به نام برنج دم سیاه طارم هم شناخته می‌شود، عطر و طعمی بسیار خاص دارد و بعد از پخت خیلی خوب قد می‌کشد. برنج دم سیاه انواع متنوعی دارد و هر کدام ویژگی‌های خاصی دارند. اما چگونه برنج دم سیاه را بپزیم؟

در این مقاله از بخش آشپزی در رضیم بلاگ می‌توانید با طرز تهیه برنج دم سیاه آشنا شوید.

برنج دم سیاه چیست؟

برنج دم سیاه یک نوع برنج با رنگ سفید مایل به کرم است که در استان گیلان تولید می‌شود. اندازه این برنج قبل از پخت بین ۶ تا ۸ میلی‌متر و بعد از پخت حدود ۱۲ میلی‌متر می‌شود.

بیشتر بخوانید: برنج دانه بلند چقدر باید بجوشد؟

یکی از ویژگی‌های برنج دم سیاه این است که اگر آن را بین دستان‌تان فشار دهید، دستان‌تان کمی چرب می‌شود و این چربی باعث می‌شود برنج خوب قد بکشد و خوشمزه باشد. برنج دم سیاه بیشتر از برنج هاشمی قد می‌کشد، اما عطر و بوی آن کمی کمتر است.

برنج دم سیاه فریدونکنار در منطقه فریدونکنار کشت می‌شود و عطر و طعم بسیار خوبی دارد. این برنج دانه بلندی دارد و برای مهمانی‌ها بسیار مناسب است. برنج دم سیاه استخوانی جزء خانواده برنج صدری است.

رنگ آن کرم و استخوانی است و دانه‌های کشیده‌ای دارد که بعد از پخت به اندازه حدود ۱۵ میلی‌متر می‌رسد. برنج دم سیاه صدری هم نوع دیگری از این برنج است که به دو نوع دم قرمز و دم زرد تقسیم می‌شود. به دلیل اینکه این دو نوع کمتر تولید می‌شوند، کمتر کاشت می‌شوند.

روش پخت برنج دم سیاه آبکش

برای آبکش کردن برنج دم سیاه باید مراحل زیر را دنبال کنید.

مرحله اول: برنج را بخیسانید

برای پخت برنج آبکش، باید برنج را بشویید و در یک ظرف آب بریزید. مقداری نمک به آن اضافه کنید و بگذارید برای ۲ تا ۴ ساعت در آب بماند. مدت زمان خیساندن برنج به تازه یا کهنه بودن آن بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: ۵ روش پخت برنج هاشمی

مرحله دوم: برنج را در آب بجوشانید

یک قابلمه آب روی حرارت قرار دهید و مقداری نمک به آن اضافه کنید. منتظر باشید تا آب به جوش بیاید، سپس برنج را به آن اضافه کنید.

مرحله سوم: برنج را آبکش کنید

حدود ۷ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا برنج نیم‌پز شود. در این حالت برنج باید قد بکشد و سطح بیرونی‌اش نرم شود، در حالی که قسمت داخلی هنوز کمی سفت باشد. حالا می‌توانید برنج را در آبکش بریزید و مقداری آب سرد روی آن بریزید.

مرحله چهارم: برنج را دم کنید

بعد از آبکش کردن، باید قابلمه مورد نظرتان را آماده کنید. مقداری روغن کف قابلمه بریزید. برای ته‌دیگ می‌توانید از برنج زعفرانی یا نان استفاده کنید. سپس برنج را اضافه کنید. درب قابلمه را بگذارید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید. زمان دم کشیدن برنج آبکش حدود ۴۰ دقیقه است و بعد از آن می‌توانید برنج را سرو کنید.

بیشتر بخوانید: انواع برنج عطری ایرانی

روش پخت برنج دم سیاه کته

برای پخت برنج دم سیاه به روش کته می‌توانید
“““html

مراحل زیر را دنبال کنید.

مرحله اول: برنج را بخیسانید

برای درست کردن برنج به روش کته، اول باید برنج را بشویید و سپس آن را در یک ظرف آب ولرم قرار دهید. کمی نمک به آن اضافه کنید و بگذارید برنج حدود ۲ ساعت در آب بماند.

مرحله دوم: برنج را آماده کنید

در این مرحله، برنج را در قابلمه بریزید. اگر برنج شما کهنه است، به ازای هر پیمانه برنج، ۱ و نیم پیمانه آب نیاز دارید. اما اگر برنج تازه است، به ازای هر پیمانه برنج، ۱ پیمانه آب کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا برنج را قبل از پخت بشوییم یا نه؟

قابلمه را روی حرارت قرار دهید و کمی روغن به آن اضافه کنید. منتظر بمانید تا آب برنج به جوش بیاید و برنج شروع به پختن کند. بعد از حدود ۱۵ دقیقه که آب برنج تبخیر شد، شعله را خاموش کنید و درب قابلمه را بگذارید تا برنج به آرامی دم بکشد. این مرحله حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه طول می‌کشد.

نکات و فوت و فن‌هایی که باید در مورد پخت برنج دمسیاه بدانید

  • زمانی که برنج را می‌شویید، آن را چنگ نزنید، چون باعث شکستن دانه‌ها می‌شود.
  • اگر برنج شما تازه است، نیم ساعت در آب بگذارید و برای خیساندن برنج کهنه، بیش از ۲ ساعت یا یک شب وقت بگذارید. برنج تازه رطوبت دارد و اگر زیاد خیس بخورد، ممکن است شل شود.
  • برای اینکه برنج بعد از پخت، سفیدتر شود، می‌توانید زمان جوشیدن یک قاشق آبلیمو یا سرکه به آن اضافه کنید.
  • برای بهتر شدن طعم برنج، می‌توانید در زمان دم کشیدن مقداری روغن گیاهی، روغن حیوانی یا کره به آن اضافه کنید.
  • در زمان جوشاندن برنج، بعد از ۸ دقیقه یک لیوان آب سرد به قابلمه اضافه کنید. این کار جوشیدن را کند می‌کند و جلوی له شدن دانه‌ها را می‌گیرد.
  • برای دم کشیدن بهتر برنج، با دسته کفگیر چند سوراخ روی آن ایجاد کنید. این کار بخار را افزایش می‌دهد و برنج سریع‌تر دم می‌کشد.
  • برای جوشاندن برنج حتماً از قابلمه بزرگ‌تر استفاده کنید تا برنج فضای کافی برای قد کشیدن داشته باشد.
  • اگر برنج تازه است، قبل از آبکش کردن، کمتر بجوشانید و از آب کمتری برای پخت استفاده کنید تا برنج شل نشود.
  • برای اینکه مطمئن شوید برنج آماده آبکش کردن است، یک دانه برنج را بردارید و بین دو انگشت له کنید.
  • اگر مغز برنج کمی سفت بود و سطح آن پخته بود، یعنی زمان آبکش کردن است.
  • برای دم کشیدن بهتر برنج، از دم‌کن روی درب قابلمه استفاده کنید.

برنج دم سیاه یکی از خوشمزه‌ترین انواع برنج‌های شمال کشور است که خیلی خوب قد می‌کشد و برای مهمانی‌ها عالی است. درست کردن این برنج دقیقاً مشابه سایر انواع برنج ایرانی است. اگر این برنج را با رعایت نکات مقاله آماده کنید، به خوبی قد می‌کشد و دانه‌دانه خواهد شد. شما از چه روشی برای پخت برنج دمسیاه استفاده می‌کنید؟ می‌توانید نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

سایت رسپی آشپزی رضیم
“`

خروج از نسخه موبایل