“`html
دستور تهیه آبریز
آب ریز چهارمحال و بختیاری یک غذای خوشمزه و مغذی است که در این استان تهیه میشود. استان چهارمحال و بختیاری از جمله مناطق کمتر شناخته شده کشور است که باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.
این استان با ظرفیتهای طبیعی و فرهنگیاش جشنوارهای از اقوام ایرانی را شکل داده و شما را به تجربه نانها، غذاهای خوشمزه و صنایع دستی جذاب دعوت میکند.
اگر به این استان سفر کردید حتماً غذاهای سنتی و محلی آن را امتحان کنید. آب ریز یا اوبریز غذایی است که برخلاف نامش، برای تهیهاش آب به کار نمیرود.
این نام به این دلیل است که گوشت را در قابلمه میریزند و در آن را میگذارند. بخاری که از قابلمه خارج میشود، به صورت قطرات کوچکی به ظرف برمیگردد. به همین دلیل به این غذا، آب ریز یا در زبان محلی اوبریز میگویند.
بریز به زبان بختیاری به معنای سرخ کردن است و آب بریز یعنی گوشت با آب خود پخته و سرخ شود، که به صورت مخفف شده، آبریز نامیده میشود. این غذای محلی بیشتر با دل و جگر گوسفند تهیه میشود، ولی گاهی با ترکیب جگر و گوشت گوسفند یا مرغ هم درست میشود.
آبریز چرب و خوشمزه است و معمولاً با پیاز یا تره کوهی سرخ میشود و معمولاً به آن ترشی انار اضافه میکنند. برای خوشمزهتر شدن، بهتر است از گوشت با استخوان استفاده شود.
برای تهیه آب ریز معمولاً از دل و جگر گوسفند و گاهی هم از گوشت مرغ یا ترکیب گوشت و جگر گوسفند استفاده میشود. چون این غذا بدون آب پخته میشود، بهتر است از گوشت تازه استفاده کنید تا آب بیشتری داشته باشد.
تکههای گوشت همراه با پیاز در یک قابلمه دربسته پخته میشوند. سپس دانههای انار با مقدار کمی آب پخته میشوند تا عصاره آن آزاد شود.
چگونه آبریز درست کنیم ؟
دستور تهیه اوبریز
مواد لازم برای تهیه آبریز:
- پیاز: دو عدد
- گوشت یا مرغ: ۵۰۰ گرم
- ترشی ناردون یا دانه انار خشک: مقدار لازم
- آب: دو تا سه لیوان
- ادویه و نمک: به مقدار لازم
- سیب زمینی: سه عدد متوسط
دستور تهیه آبریز:
ابتدا پیاز را به خوبی سرخ کنید. سپس گوشت یا مرغ را به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا با آب خودش بپزد، بدون اینکه ادویهای اضافه کنید. در این حین، ترشی ناردون یا دانه انار خشک را با دو تا سه لیوان آب روی شعله بگذارید تا بپزد و طعمش به آب منتقل شود.
بعد از حدود ۲۰ دقیقه که گوشت پخته و آبش کم شد، ادویه و نمک را اضافه کنید و آب ترشی را که صاف کردهاید به گوشت اضافه کنید. بگذارید تا حدود نیم ساعت دیگر بپزد تا طعم ترشی به گوشت برسد. سیبزمینی در این غذا اختیاری است، اما اگر میخواهید بگذارید، حتماً قبل از اضافه کردن آب ترشی این کار را انجام دهید.
چون ترشی ممکن است باعث سفت شدن سیبزمینی شود. این غذا معمولاً با نان خورده میشود ولی با برنج هم امتحانش عالی است. دقت کنید که آبریز با گوشت تازه تهیه شود، چون گوشت منجمد آب کمتری دارد و ممکن است در حین پختن تمام آبش تبخیر شود، که در این صورت میتوانید کمی آب اضافه کنید.