“`html
دستور تهیه غذای سنتی مانی پلو
مانی پلو یکی از انواع پلوهای سنتی ایرانی است و به منطقه دامغان در استان سمنان تعلق دارد. این غذا، مانند ته چین گرمساری، یکی از غذاهای مهمانی در استان سمنان است و معمولاً در شام و ناهار مهمانیها و به عنوان غذای نذری سرو میشود.
به نظر میرسد پلوهای مخلوط با انواع گوشت در این منطقهی کویری کشور، بیشتر از سایر غذاها محبوب هستند.
دستور تهیه مانی پلو دامغانی با گوشت
مواد لازم جهت تهیه مانی پلو با گوشت:
- برنج 3 لیوان
- لپه یک لیوان
- کشمش پلویی 250 گرم
- زرشک 75 گرم
- زعفران دم کرده به مقدار لازم
- گوشت گوسفند یا فیله گوساله 300 گرم (خرد شده)
- رشته پلویی 200 گرم
- پیاز داغ 2 تا 3 قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل، زردچوبه به مقدار لازم
- زیره سیاه یک قاشق چای خوری (اختیاری)
- روغن به مقدار لازم
مواد لازم برای ته دیگ: (در صورت دلخواه)
- زعفران دم کرده یک قاشق چای خوری
- ماست معمولی یک لیوان
- زردهی تخم مرغ یک عدد
دستور تهیه مانی پلو با گوشت:
در یک قابلمه، مقداری روغن (یک تا دو قاشق) میریزیم و آن را روی حرارت میگذاریم تا داغ شود. سپس گوشت را کمی در روغن تفت میدهیم و پیاز داغ، زردچوبه و فلفل را به آن اضافه میکنیم. بعد از 1 تا 2 دقیقه، دو لیوان آب به آن اضافه کرده و درب قابلمه را میگذاریم تا گوشت پخته شود (در پایان پخت، نمک را اضافه میکنیم).
در این مرحله، لپه را با دو لیوان آب میجوشانیم و بعد از دو دقیقه در آبکش میریزیم (این کار برای کاهش نفخ لپه است) و بعد دوباره با یک لیوان آب و کمی نمک میگذاریم تا بپزد.
برنجی که دو ساعت قبل در آب و نمک خیس کردهایم را در آب جوش میریزیم. چند دقیقه قبل از جدا کردن برنج، رشته و لپه را به آن اضافه میکنیم و بعد از یکی دو جوش در آبکش میریزیم (این کار باعث میشود رشته نرم و لپه لعاب نگیرد و برنج در زمان دم کشیدن به هم نچسبد).
در یک قابلمه، مقداری روغن میریزیم و آن را گرم میکنیم. در یک کاسه، ماست و زعفران دم کرده و زردهی تخم مرغ را با یک تا دو کفگیر برنج مخلوط کرده و در ته قابلمه میریزیم (برنج باید به حدی باشد که مایع ته دیگ نه خیلی شل و نه خیلی سفت شود). بقیه برنج را روی آن ریخته و دم میکنیم.
کشمش و زرشک (که پاک کرده و شستهایم) را جداگانه با مقدار کمی روغن تفت میدهیم و سه چهارم از هر دو را با هم مخلوط کرده و یک چهارم باقیمانده را برای تزئین کنار میگذاریم.
بعد از اینکه برنج دم کشید، روی آن زعفران دم کرده میریزیم؛ که معمولاً مانی پلو خیلی زعفرانی است.
هنگام کشیدن برنج در دیس، لا به لای آن مخلوط کشمش و زرشک را ریخته و روی برنج ساده میریزیم تا بتوانیم طبق سلیقه خود تزئین کنیم.
طریقه پخت مانی پلو
دستور تهیه مانی پلو دامغانی با مرغ
مواد لازم جهت تهیه مانی پلو با مرغ:
- مرغ چند تکه (ترجیحاً سینه)
- برنج ۴ لیوان
- لپه ۱ لیوان
- رشته پلویی ۱.۵ الی ۲ لیوان
- کشمش پلویی ۱ لیوان
- زرشک یک چهارم لیوان
- پیاز یک عدد
- نمک، فلفل سیاه، زردچوبه به مقدار لازم
- زعفران به مقدار لازم
- روغن به مقدار لازم
دستور تهیه مانی پلو با مرغ:
ابتدا تکههای مرغ را با پیاز خرد شده، آب، نمک و زردچوبه میپزیم. پس از اینکه مرغ پخته و آب آن تمام شد، آن را ریش ریش میکنیم و در مقداری روغن سرخ میکنیم و کمی زعفران و فلفل سیاه هم به آن اضافه میکنیم و خوب تفت میدهیم.
لپه را از یکی دو ساعت قبل در آب بخیسانید و یکی دو بار…
“““html
ابتدا آب را عوض کنید و دوباره روی لپه بریزید و بپزید تا لپه نرم شود، سپس آن را آبکش کنید. برنج را هم چند ساعت قبل در آب و نمک خیس کنید.
در یک قابلمه آب بریزید و بگذارید بجوشد. وقتی آب جوش آمد برنج و لپه را داخل آن بریزید و در چند دقیقه آخر رشته پلویی خرد شده را هم اضافه کنید. بعد از پخت، همه مواد را آبکش کنید و کف قابلمه کمی روغن بریزید و سیبزمینیها را به صورت لایهای بچینید.
در این مرحله از دستور تهیه مانی پلو مقداری از مخلوط برنج را روی سیبزمینیها بریزید و سپس مقداری گوشت و همینگونه ادامه دهید. در پایان یک یا دو قاشق زعفران رقیق شده روی پلو بریزید، درب قابلمه را بگذارید و بگذارید دم بکشد.
کشمشها را بشویید و نیم ساعتی در آب جوش بگذارید تا نرم شوند، سپس آبکش کنید و در روغن سرخ کنید. زرشک را هم کمی در آب بخیسانید، سپس آبکش کنید و تفت دهید.
بعد از اینکه برنج دم کشید، کمی از زرشک و کشمش را با آن مخلوط کنید و در آخر مانی پلو را در دیس بکشید و با بقیه کشمش و زرشک و گوشت تزئین کنید.
دستور تهیهی خورش گردو بادمجان، خورش اصیل شهر سمنان
ته چین کشمش و لپه سمنان