“`html
طرز تهیه نان یوخا؛ نان سنتی خوشمزه قزوین
امروز میخواهیم با نان یوخا که نان سنتی مردم قزوین است، آشنا شویم. هر منطقهای غذایی، شیرینی و نان خاص خود را دارد. گاهی خوب است که برای تنوع، نانهای محلی دیگر مناطق را امتحان کنیم که بهصورت سنتی روی ساج درست میشوند و بسیار سالم هستند.
نان یوخا، نانی بسیار نازک و از قدیمیترین نانهای سنتی قزوین است که در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
این نان بیشتر در شهر غلامان واقع در شهرستان راز و جرگلان پخته میشود و مخصوص قوم ترک غلامان است. “یوخا” کلمهای ترکی به معنی “نازک” است.
دستور تهیه نان یوخا بهعنوان میراث ناملموس در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
معمولاً نان یوخا یکبار در سال و برای عید فطر تهیه میشود.
برای درست کردن نان یوخا، بعد از آماده کردن خمیر، آن را به مدت 10 ساعت استراحت میدهند. سپس چانه گرفته و میپزند.
خمیر را با وسیله چوبی به نام “اخلو” بهطور کامل نازک میکنند و بعد روی ساج میپزند.
ساج وسیلهای فلزی است که شبیه سپر جنگی است و روی اجاق قرار میگیرد. بعد از داغ شدن، خمیر را روی سطح محدب آن میگذارند و در عرض چند دقیقه، نان آماده میشود.
نان داغ را در سینی میگذارند و روی آن مخلوطی از روغن گوسفندی و زعفران میزنند. سپس نانها را دو تا روی هم میگذارند و بستهبندی میکنند.
مواد لازم برای نان یوخا قزوین
آرد 5 پیمانه
شکر 3 پیمانه
روغن جامد 3 قاشق غذاخوری
آب به مقدار لازم
مایه خمیر به مقدار لازم
دستور تهیه نان یوخا قزوین
آرد، شکر، روغن و خمیرمایه را با هم مخلوط کنید و به اندازه کافی آب اضافه کنید تا خمیری لطیف و غیرچسبنده بهدست آید.
خمیر را در ظرفی که 3 برابر بزرگتر است بگذارید، روی آن را بپوشانید و به مدت 10 ساعت در دمای اتاق استراحت دهید.
سپس خمیر را کمی ورز دهید تا هوا بگیرد و به اندازه نارنگی چانه بگیرید.
سطح کار را آرد پاشی کنید و خمیر را با وردنه باز کنید تا کاملاً نازک شود. سپس روی ساج یا تابهای که روی گاز داغ شده، بپزید.
نان یوخا نازک است و بسیار زود آماده میشود.
اگر داغی ساج کم باشد، نان به ظرف چسبیده و خوب نمیپزد.