“`html
از کدام کود برای اسفناج و افزایش رشد و باردهی آن استفاده کنیم؟
اسفناج یکی از سبزیجات مفید و محبوبی است که در سطح جهانی کشت میشود. این سبزی انواع مختلفی دارد و در هر فصلی قابل برداشت است. انتخاب کود مناسب برای کشت اسفناج اهمیت ویژهای دارد. در این مقاله با کودهای مناسب برای اسفناج آشنا میشویم.
انواع کود برای اسفناج
اسفناج یکی از سبزیجات بسیار مفید است که در اکثر نقاط جهان کشت میشود و چین بزرگترین تولید کننده آن به حساب میآید. به همین دلیل، تقاضا برای کودهای مناسب برای اسفناج در چین بسیار زیاد است. این سبزی دارای گونههای مختلفی است و میتوان آن را در تمام فصول برداشت کرد.
اسفناج یک گیاه یکساله است که دو پایه دارد و نیاز به نور زیاد و آب مرتب دارد. در مناطق گرم، بهترین زمان کاشت اسفناج پاییز است و در مناطق سردتر، اواخر زمستان یا اوایل بهار زمان مناسب برای کشت آن است. استفاده از کود مناسب میتواند به تقویت گیاه در شرایط نامناسب کمک کند.
این سبزی قادر است دماهای پایین تا منفی ۷ درجه سانتیگراد را تحمل کند. اسفناج در خاکهای مختلف قابل کشت است، اما بهترین رشد را در خاک شنی لومی دارد. خاکهای خیلی سنگین یا خیلی سبک میتوانند باعث کاهش رشد و محصول شوند.
در زمان جوانی، اسفناج به رطوبت بیشتری نیاز دارد و آبیاری منظم برای آن بسیار مهم است. کشت این سبزی با بذر انجام میشود و میتوان برگهای آن را برداشت کرد و ساقه را باقی گذاشت تا دوباره رشد کند.
اسفناج را میتوان هم به صورت خام و هم پخته در غذاها و سوپهای مختلف استفاده کرد. این سبزی دارای ارزش غذایی بالایی است و شامل ویتامینها و مواد معدنی مهمی مثل آهن، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و منگنز میباشد. شما میتوانید اسفناج را در گلدان یا باغچه منزل خود بکارید، فقط کافیست محل کاشت دارای نور مناسب باشد و آبیاری به موقع انجام شود.
از جمله آفات و بیماریهای رایج اسفناج میتوان به ویروس موزاییک، کپک، قارچ، شته، بیماری آنتراکنوز و کرم لولهای اشاره کرد.
کودهای مناسب اسفناج
به غیر از عواملی مثل شرایط آب و هوایی، نوع خاک، نور و آبیاری، تغذیه مناسب نیز نقش زیادی در بهبود کیفیت و کمیت سبزی اسفناج دارد. برای کشاورزانی که اسفناج را به مقدار زیاد کشت میکنند، بهتر است قبل از کاشت بذر، خاک را آزمایش کنند تا کمبود مواد مغذی آن مشخص شود و بر اساس نتایج، کوددهی لازم صورت گیرد.
چراکه هزینه خرید کودهای شیمیایی ممکن است بالا باشد و ممکن است خاک به عناصری نیاز نداشته باشد یا به مقدار کمتر نیاز داشته باشد. در این صورت نه تنها هزینههای مالی زیادی را متحمل میشوند، بلکه کیفیت خاک کاهش یافته و آسیبهای مختلفی به گیاه وارد میشود.
برای تأمین نیازهای غذایی اسفناج میتوان از کودهای شیمیایی و همچنین کودهای آلی مانند کود مرغی، جلبک دریایی و ورمی کمپوست، اسیدهای آمینه و هیومیک اسید استفاده کرد. استفاده از نیتروژن یا ازت در کوددهی اسفناج بسیار مهم است زیرا این گیاه سبزی برگسار است و کود نیتروژن دار میتواند باعث افزایش سطح برگ و رشد گیاه شود.
البته استفاده بیش از حد از کودهای ازته میتواند به شوری و اسیدیته خاک بیفزاید، بنابراین بهتر است از روش محلول پاشی استفاده شود تا این مشکلات به وجود نیاید. در ادامه با کودهای مناسب برای اسفناج بیشتر آشنا میشوید.
کود ازت دار
کود ازت دار یکی از مهمترین کودها برای اسفناج است چرا که به رشد و بزرگ شدن برگهای آن کمک میکند. همچنین در تولید سبزینه که رنگ سبز اسفناج است مؤثر میباشد. وقتی اسفناج کمبود این عنصر را داشته باشد، متوجه خواهید شد که برگهای جوان آن دچار مشکل میشوند و وجود این عنصر در برنامه کودی گیاه، باعث میشود برگها ترد و آبدار شوند.
کود فسفردار
فسفر برای تولید پروتئینها و تشکیل گل، بذر و میوه گیاهان بسیار ضروری است. کمبود این عنصر میتواند باعث تجمع قندها در ساقه و برگها شود و رنگ ساقهها را قرمز کند و در نهایت به رشد گیاه آسیب بزند.
“`
متوقف شود.
کود گوگرد دار
عنصر گوگرد در ساخت پروتئین و اسید آمینه نقش خیلی مهمی دارد. اگر این عنصر کم باشد، تاثیر آن را به خوبی در برگهای اسفناج میتوان دید و این موضوع میتواند باعث آسیب به گیاه شود.
کود پتاسیم دار
کود پتاسیم دار یکی دیگر از عناصر ضروری برای رشد اسفناج است و به تشکیل بخشهای مختلف گیاه کمک میکند. همچنین این عنصر مقاومت گیاه را در برابر بیماریها افزایش میدهد. اگر پتاسیم به میزان کافی در کود اسفناج وجود نداشته باشد، لبههای برگها شروع به سوختن میکند و در برگهای مسنتر کمبود پتاسیم بیشتر مشاهده میشود.
کودهای میکرو
کودهای میکرو دارای عناصر ریز مغذی مثل آهن، کلسیم و منیزیم هستند. اگرچه این عناصر به مقدار کمتر نسبت به عناصر اصلی مورد نیاز گیاه استفاده میشوند، اما برای گیاه ضروری هستند و باید در برنامه کودی اسفناج گنجانده شوند؛ چرا که در تولید محصول باکیفیت نقش مهمی دارند.
کودهای حیوانی
برای داشتن اسفناج با کیفیت، میتوانید به همراه کودهای شیمیایی، از کودهای دامی نیز استفاده کنید. حتی میتوان برای تولید اسفناج ارگانیک، فقط از کودهای آلی استفاده کرد. انواع مختلفی از کودهای حیوانی وجود دارد، مثل کود گاوی، گوسفندی، اسبی و مرغی که حاوی مقادیر زیادی از عناصر ازت، فسفر و پتاسیم هستند.
استفاده از کودهای ارگانیک برای سبزیجات میتواند به بهبود ساختار خاک، تغذیه میکروارگانیسمهای خاک و کاهش بیماریهای قارچی و میکروبی کمک کند. همچنین، این کودها مقدار عناصر کم مصرف را در خاک افزایش میدهند و به دلیل اینکه به آرامی و به طور مداوم گیاهان را تغذیه میکنند، برای اسفناج بسیار مفید هستند.
از دیگر مزایای استفاده از کودهای آلی برای اسفناج، هزینه کمتر آنها نسبت به کودهای شیمیایی است. با این حال، باید توجه کرد که در بعضی موارد، میزان عناصر غذایی در کودهای حیوانی و ارگانیک ممکن است کمتر از کودهای شیمیایی باشد و همچنین دیرتر توسط گیاه جذب شوند.
در چنین حالتی، اگر اسفناج دچار کمبود عناصر غذایی باشد، مواد مغذی موجود در کودهای ارگانیک دیرتر به گیاه میرسند و ممکن است باعث آسیب به آن شوند. اسفناج یکی از سبزیجاتی است که واقعاً ویژگیهای فوقالعادهای دارد و در درمان بیماریها، زیبایی پوست و مو بسیار مفید است و در آشپزی کاربرد زیادی دارد. اسفناج دو برابر دیگر سبزیجات فیبر دارد و دو آنتی اکسیدان خاص موجود در آن به محافظت از چشم در برابر آب مروارید و لکه زرد چشمی کمک میکند که به دلیل پیری ممکن است در برخی سالمندان بروز کند.
منبع : آرگا