“`html
روش های تشخیص ماهی تازه
زمانی که ماهی خراب میشود، ما میتوانیم با استفاده از حواس پنجگانهامان، نشانههای آن را تشخیص دهیم. تغییراتی که در پوست، آبششها، چشمها، بالهها و حتی در دم و بدن ماهی رخ میدهد، به ما میگوید که آیا ماهی تازه است یا نه.
با دقت به مشخصات مختلف ماهی از جمله پوست، آبششها، چشمها، بالهها، دم، سختی و نرمی بدن، نحوه جدا شدن فلسها و… میتوانیم ماهی سالم را از ماهی فاسد تشخیص دهیم.
یکی از سوالات معمولی که هنگام خرید ماهی برای ما مطرح است، راههای تشخیص ماهی سالم از فاسد میباشد:
- بوی ماهی: ماهیهای تازه بوی خوبی دارند و اگر از آبهای شیرین صید شده باشند، بوی گیاهان آن منطقه را میدهند. اما ماهی فاسد بوی نامطبوعی دارد که معمولاً شبیه بوی آمونیاک یا ترشیدگی است و در مراحل بالاتر، بوی گندیدگی میدهد.
- حالت فلسها و پولکها: در ماهیهای تازه، فلسها به بدن خوب چسبیدهاند و جدا کردن آنها مشکل است، در حالی که در ماهیهای فاسد، فلسها برجسته و به راحتی کنده میشوند.
- شکل بدن ماهیها: بدنه ماهیهای تازه نرم و انعطافپذیر است و هیچ ترشحات اضافی ندارد. اما اگر بدنه ماهی فاسد را فشار دهید، دچار فرورفتگی میشود و ترشحات آن زیاد و چسبناک است.
- چشمهای ماهی: چشم ماهیهای تازه شفاف و درخشان است و حالت محدب دارد، در حالی که در ماهیهای فاسد، چشمها تیره و کدر هستند و به طور کامل در حفره چشم فرو رفتهاند.
- سرپوش گوشها: در ماهیهای تازه، سرپوشها به خوبی چسبیدهاند و سطح داخلی آنها تمیز است، اما در ماهیهای فاسد، سرپوشها کمی جدا هستند و در سطح داخلی لکههای قهوهای یا قرمز مشاهده میشود.
- حالت آبششها: در ماهیهای تازه، آبششها مرطوب و به رنگ قرمز روشن هستند. ولی در ماهیهای فاسد، آبششها مرطوب نیستند و رنگ آنها خاکستری است.
قبل از خرید ماهی به این نکات توجه کنید
فقط از فروشندگان مجاز آبزیان خرید کنید.
ماهی تازه را فقط زمانی بخرید که در کنار یخ یا در یخچال نگهداری شود.
ماهیان منجمد را زمانی بخرید که در هنگام عرضه در فریزر نگهداری شود.
توجه کنید که بعضی از ویژگیهای ماهی تازه بعد از انجماد تغییر کرده یا ناپدید میشوند.
برای مثال، چشمها کدر میشوند، آبششها رنگ و بوی تازگی را از دست میدهند و درخشندگی پوست از بین میرود.
اما میتوان تغییرات ناشی از انجماد و نگهداری را از کهنگی مثل چشمان فرو رفته یا بوی نامطبوع تشخیص داد.
بوی ماهی تازه را میتوانید در ماهی منجمد نیز پیدا کنید.
(برای تشخیص بوی فساد، قسمتی کوچک از عضله ماهی نزدیک به شکم را جدا کرده و گرم کنید و سپس بو کنید.) با این حال، تشخیص ماهی تازه و مانده در حالت منجمد به دلیل تأثیر فرایند انجماد بر آن، آسان نیست.
هنگام خرید ماهیان فیله یا استیک، دقت کنید که برچسبهای اطلاعات مربوط به نوع، تاریخ تولید و انقضا و شماره پروانه بهداشتی روی آن وجود داشته باشد.
فیلهای که از ماهی تازه تهیه شده باشد اگر در مقابل نور قرار گیرد، نباید رنگهای غیر طبیعی مثل زرد، سبز و لجنی داشته باشد و همچنین سطح آن باید یکدست بوده و فاقد لکههای سفید باشد.
آبزیان منجمدی که در دمای محیط یا در آب ذوب شدهاند، مستعد فساد هستند. بدن این ماهیها نرم و شل است و هنگام عرضه خونابه دارد.
ماهیهای دودی کیفیت خوبی ندارند و بهتر است از مصرف آنها خودداری کنید.
ماهی دودی فاسد بو یا آثار کپک نامطبوع دارد.
“““html
زدگی در محوطه شکمی می باشد .
ضمن توجه به همه نکات فوق قبل از خرید ماهی آن را بازرسی کنید
چگونه یک ماهی تازه و سالم انتخاب کنیم ؟
نشانه های ظاهری ماهی سالم
معمولا آنچه که بعنوان فساد در ماهی اتفاق می افتد با توجه به آثار آن در بخش های مختلف بدن ماهی و تغییرات حاصل از آن ، با حواس پنجگانه انسان قابل تشخیص است.
توجه به پوست ماهی، آبشش ها، چشم ها، باله ها، دم، سفت و نرمی بدن، نحوه کنده شدن فلس های ماهی و… می تواند به ما در انتخاب یک ماهی سالم کمک کند.
ظاهر پوست ماهی
شاید اولین قسمتی از ماهی که توجه هر خریدار را بخود جلب می کند پوست ماهی باشد. پوست و فلسها در ماهی سالم درخشان، شفاف، براق و به اصطلاح دارای جلای فلزی است.
با گذشت زمان، این ویژگیها تغییر میکنند. رنگ پوست ماهی با شروع فساد کدر میشود و به زرد متمایل به قهوهای گرایش پیدا میکند.
اگر این نکته برای شما جالب است باید بدانید معمولاً تغییر رنگ پوست ماهی از قسمت انتهایی بدن (دم) شروع میشود.
فلس
در ماهی تازه، فلسها شفاف هستند، محکم به بدن چسبیدهاند و به آسانی کنده نمیشوند.
در مقابل، در ماهی فاسد، فلسها کدر و برجسته هستند و به راحتی کنده میشوند. حتی ممکن است با کندن فلس، گوشت نیز جدا شود. اگر روی بدن ماهی انگشت خود را محکم بکشید، فلسها کنده میشوند و در زیر دست شما تجمع مییابند.
همچنین، در ماهی فاسد، فلسها به صورت خودکار نیز کنده میشوند و این فلسهای جداشده بر روی بدن نشانه فساد ماهی هستند.
به این نکته توجه داشته باشید که در حالت عادی این وضعیت پیش نمیآید. لازم به ذکر است که جداشدن فلس در بعضی گونههای ماهی مثل حلوا یا سرخو دشوار است، در حالی که در ماهیهایی مثل کوتر حتی پس از 6 ساعت نیز این جداشدن به سادگی مشاهده میشود.
(دقت در خصوصیات گونهای برای قضاوت بسیار مهم است.)
آیا توجه به فلس در ماهی میتواند سبب انتخاب ماهی تازه و لذیذتر شود؟
برخی معتقدند هرچه فلس کمتر باشد، ماهی لذیذتر و استخوان آن کمتر است، در حالی که عدهای نیز با این نظر مخالف هستند. اما همه بر این نکته توافق دارند که ماهی یک منبع غذایی بسیار مناسب برای بدن است.
چشم ماهی
در ابتدای صید، چشم ماهی برجسته، شفاف و درخشان است و حالت کاملاً محدب دارد. هرچه زمان صید بگذرد، کره چشم به طور کامل از بین میرود و تغییرات آن شروع میشود.
“`
حفره چشم کمکم فرورفته و حالت برجستهی آن از بین میرود و به شکل یک خط صاف تبدیل میشود.
مردمک چشم رنگش لکهدار و شیری میشود و قرنیه نیز تیره و مات به نظر میرسد. در ابتدا عنبیه سفید است و به تدریج رنگش به قرمز تیره و خونی تغییر میکند.
اگر این موضوع برای شما جالب باشد باید بگوییم که تفاوت بین ماهی تازه و ماهی منجمد فقط در چشمهای آنهاست. به طوری که چشم ماهی تازه کمی برآمده و بدون فرورفتگی است، اما چشم ماهی منجمد فرو رفته و مسطح است.
همچنین هر زمان که به چشم ماهی دست بزنید، متوجه برجستگی و مرطوب بودن آن میشوید.
بوی ماهی
ماهیهای تازه بو و عطر خوبی دارند و اگر از آبهای شیرین گرفته شده باشند، بوی گیاهان آبی منطقه را نیز میدهند.
اما ماهی فاسد بوی نامطبوعی دارد که اغلب بوی آمونیاک و گندیدگی میدهد. این بو نشانهی فساد پیشرفته است.
البته اگر ماهی منجمد باشد، تشخیص آن برای افرادی که در ایام خاصی از سال ماهی میخورند، ممکن است کمی دشوار باشد.
برخی افراد برای تقلب، این گونه از ماهیها را در میان جلبکهای دریایی قرار میدهند تا بوی تند ماهی فاسد تحت تاثیر قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید :