“`html
فواید و عوارض رژیم وگانیسم وگان کیست؟
رژیم غذایی وگان چیست و چه تفاوتی با گیاهخواری دارد؟
افراد وگان (کسانی که به سبک زندگی وگانیستی اعتقاد دارند) معمولاً به دلایل اخلاقی یا نظارت بر حقوق حیوانات، حفظ محیط زیست و بهبود سلامتی به این سبک زندگی روی میآورند. برخی دیگر نیز به دلیل اعتقادات معنوی به گیاهخواری کامل میپردازند، اما هدف اصلی وگانها به چالش کشیدن تولید صنعتی و محصولاتی است که به حیوانات و طبیعت آسیب میزند.
بسیاری از وگانها با شیوههای پرورش صنعتی حیوانات و آزمایشات بر روی آنها مخالف هستند. سبک تغذیه وگان یکی از زیرمجموعههای گیاهخواری به شمار میآید. تصاویر زیر به رژیم غذایی گیاهخواری اشاره دارند.
درس اول اصول وگانیسم برای کسانی است که تازه میخواهند گیاهخوار کامل وگان شوند.
وگان کیست؟ وگان چیست؟ به چه کسی وگان می گویند؟ مشخصات وگان چیست؟ وگانیسم یعنی چه؟
۱– مخالف کشتار و آزار انسان و حیوان است.
۲- مصرف نکردن هیچ گونه خوراک و مواد حیوانی از جمله گوشت، لبنیات، تخممرغ، عسل و هر چیزی که از حیوانات به دست میآید.
۳- استفاده نکردن از چرم، خز، پر، ابریشم، پوست و محصولات دیگر حیوانی.
۴- مخالف آزمایشات بر روی حیوانات و هر نوع سوءاستفاده از آنها میباشد.
۵- حفظ محیط زیست و جلوگیری از آسیب به طبیعت.
۶- خواهان صلح و مخالف جنگ است.
۷- ترجیح غذاهای طبیعی و گیاهی.
رژیم غذایی وگان رژیمی به نفع قلب
طبق یک تحقیق، رژیم غذایی گیاهی میتواند خطر سکته قلبی و مغزی را در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی کاهش دهد. حملات قلبی و سکتههای مغزی از دلایل اصلی مرگ و میر هستند، اما تحقیق نشان میدهد افرادی که گیاهخوار هستند، کلسترول کمتری دارند.
بسته شدن رگهای قلب علت اصلی مشکلات قلبی است، اما مطالعات نشان میدهد خوردن غذاهای بدون مواد حیوانی این خطر را کاهش میدهد. در این تحقیق ۲۸ داوطلب یک رژیم غذایی گیاهی شامل پروتئین، کربوهیدرات، نشاسته و چربی را دنبال کردند که این شامل سبزیجات، میوهها، ذرت، تخمه آفتابگردان و ارزن بود.
۲۸ نفر دیگر رژیم غذایی سالم مشابهی داشتند که همین مقدار پروتئین، کربوهیدرات و چربی را تأمین میکرد. در این رژیم غذایی چربیهای اشباع کمتر از ۱۰ درصد انرژی روزانه را تشکیل میداد و از غلات کامل نیز استفاده میشد.
نتایج نشان داد افرادی که رژیم غذایی گیاهی داشتند، میزان کلسترول بد (الدیال) خود را به طور قابل توجهی کاهش دادند، در حالی که تغییر روشنی در کلسترول افرادی که رژیم غیرگیاهی داشتند مشاهده نشد.
پژوهشگران به شواهد فراوانی اشاره دارند که نشان میدهد این تغییرات برای جلوگیری از گرفتگی رگهای قلبی بسیار مؤثر هستند. با این حال، کارشناسان هشدار میدهند که رژیم غذایی گیاهی ممکن است در کاهش کلسترول مفید باشد، اما نمیتواند به راحتی همه مواد مغذی مورد نیاز بدن را فراهم کند.
مضرات رژیم غذایی وگان
اما به گفته دانشمندان سوئدی:
گیاهخواری میتواند بدن را از مواد مغذی مهم و حیاتی محروم کند. زیرا گیاهخواران از مصرف محصولات حیوانی پرهیز میکنند و بنابراین ممکن است به میزان کمی از مواد مغذی موجود در غذاهای گوشتی مانند کلسیم و ویتامین B12 برخوردار شوند.
پژوهشگران نمونههای خون و ادرار جوانان گیاهخوار را بررسی کرده و میزان ریزمغذیهای اصلی آنها را مورد مطالعه قرار دادهاند و سپس نتایج آن با نمونههای مشابه از سایر جوانان مقایسه شد.
“““html
همهچیزخوار (غذاهای گیاهی و حیوانی) بودند، مقایسه کردند.
طبق نتایج تحقیقاتی که انجام شده، میزان مواد مغذی و مواد معدنی در بدن جوانان گیاهخوار با گروه دیگر بسیار متفاوت بود و بسیاری از آنها حتی نتوانسته بودند مواد غذایی لازم برای رشد و نمو را به اندازه متوسط دریافت کنند.
این افراد معمولاً دچار کمبود ریبوفلاوین (نوعی ویتامین B)، ویتامین B12، ویتامین D، کلسیم و سلنیوم میشوند. حتی وقتی که محققان مکملهای غذایی را به رژیم روزانه آنها اضافه کردند، مقدار کلسیم و سلنیوم در بدن آنها به حد طبیعی نرسید.
تاثیرات این رژیم غذایی بر بدن انسان و با گذشت زمان به این صورت است:
چند هفته اول
اولین موردی که فردی که به وگانیسم روی میآورد متوجه میشود، افزایش انرژی است. این به خاطر این است که با حذف گوشتهای فرآوری شده و جایگزینی آنها با میوهها، سبزیجات و آجیلها، سطح ویتامینها و مواد معدنی و فیبر بدن افزایش مییابد و میتواند به حفظ سطح انرژی پایدار کمک کند.
پس از چند هفته بدون مصرف محصولات حیوانی، عملکرد روده به سمت یک الگوی منظمتر و سالمتر میرود و ممکن است با نفخ و احساس راحتی کمتر در روده همراه باشد، چون رژیم وگانیسم معمولاً فیبر و کربوهیدراتهای بیشتری دارد که در رودهها تخمیر میشود و ممکن است باعث بروز علائم سندروم روده تحریک پذیر شود.
همچنین، ممکن است فرآیند چربی سوزی در بدن هم کند شود و بسته به اینکه رژیم غذایی وگانیستی شامل غذاهای فرآوری شده یا کربوهیدراتهای تصفیه شده باشد یا به خوبی برنامهریزی شده باشد، ممکن است تغییراتی مثبت در تنوع باکتریهای روده بزرگ حاصل شود. تنوع بالای باکتریهای روده میتواند برای کل سیستم بدن مفید باشد.
سه تا شش ماه بعد
بعد از چند ماه رژیم غذایی گیاهخواری کامل، افراد متوجه میشوند که افزایش مصرف میوهها و سبزیجات و کاهش غذاهای فرآوری شده ممکن است به بهبود آکنه کمک کند.
با این حال، منابع ویتامین D بدن شما ممکن است با حذف منابع اصلی آن مثل گوشت، ماهی و لبنیات کاهش یابد و معمولاً تا زمانی که دیر شود، نتایج این کاهش قابل مشاهده نیستند. ویتامین D برای حفظ سلامت استخوانها، دندانها و عضلات ضروری است و کمبود آن میتواند با بیماریهای قلبی، میگرن، سرطان و افسردگی مرتبط باشد.
زیرا منابع ذخیره ویتامین D در بدن فقط به مدت دو ماه باقی میمانند. بنابراین اگر از رژیم غذایی وگانیسم پیروی میکنید، باید علاوه بر دریافت ویتامین D از نور خورشید، از غذاهای سرشار از ویتامین D و مکملهای غذایی مخصوصاً در ماههای زمستان استفاده کنید.
گذشت چند ماه از این رژیم غذایی و کاهش مصرف غذاهای شور و فرآوری شده، میتواند مزایای قابل توجهی برای سلامت قلب و عروق داشته باشد و به پیشگیری از بیماریهای قلبی، سکته مغزی و کاهش خطر ابتلا به دیابت کمک میکند.
همچنین با کاهش مصرف مواد مغذی مثل آهن، روی و کلسیم در این رژیم، بدن بهتر میتواند آنها را از روده جذب کند. این سازگاری میتواند کمک کند تا از کمبود این مواد جلوگیری شود، اما ممکن است برخی افراد نیاز به مصرف مکملها را داشته باشند.
شش ماه تا چند سال
پس از گذشت حدود یک سال از دنبال کردن این رژیم غذایی، ممکن است بدن دچار کمبود ویتامین B12 شود. ویتامین B12 مادهای مغذی است که برای عملکرد سالم سلولهای خون و عصبی ضروری بوده و تنها در محصولات حیوانی وجود دارد. از علائم کمبود این ویتامین میتوان به تنگی نفس، خستگی، ضعف حافظه و گزگز در دستها و پاها اشاره کرد.
کمبود ویتامین B12 به راحتی با مصرف روزانه سه وعده از مواد غذایی غنی یا مصرف مکملهای غذایی قابل پیشگیری است، اما مدیریت آن بسیار مهم است، چرا که هر نوع کمبود میتواند مزایای رژیم وگانیسم در مورد بیماریهای قلبی و سکته مغزی را تحت تأثیر قرار دهد و ممکن است باعث آسیبهای دائمی مغزی و عصبی شود.
پس از چند سال، استخوانها شروع به تغییر میکنند. استخوانهای ما منبع مواد معدنی هستند و تا سن ۳۰ سالگی میتوانند مواد معدنی را از رژیم غذایی جذب و ذخیره کنند، اما بعد از آن دیگر نمیتوانند این مواد را جذب کنند.
“`
به همین دلیل، مصرف مقدار کافی کلسیم در دوران جوانی بسیار مهم است.
چون بعد از اینکه به ۳۰ سالگی رسیدیم، بدن شروع میکند به اینکه کلسیم را از استخوانها برداشت کند و اگر فرد نتواند از طریق غذا، کلسیم کافی دریافت کند، ممکن است به پوکی استخوان دچار شود.
سبزیجاتی که کلسیم زیادی دارند، مانند کلم پیچ و کلم بروکلی، به حفاظت از استخوانها کمک میکنند. اما خیلی از افرادی که فقط از مواد گیاهی استفاده میکنند، نمیتوانند نیازهای کلسیمی خود را به خوبی تأمین کنند و به همین خاطر ۳۰ درصد بیشتر از سایر افراد در خطر شکستگی استخوانها هستند.
علاوه بر این، کلسیم موجود در گیاهان معمولاً سختتر جذب میشود. بنابراین به این افراد توصیه میشود که مقدار زیادی از غذاهای غنی از کلسیم یا مکملهای غذایی مصرف کنند.
تعادل در رژیم غذایی این افراد برای مدت طولانی بسیار مهم است و اگر این تعادل رعایت شود، رژیم میتواند فواید زیادی برای سلامتی به همراه داشته باشد. اما باید دقت کرد که این فواید ممکن است در صورت کمبود برخی مواد غذایی کاهش پیدا کند و به همین خاطر، مصرف مکملها و رعایت درست رژیم وگانیسم بسیار اهمیت دارد.
همچنین بخوانید: