“`html
همه چیز در مورد سنجد و عناب که باید بدانید
میوه عناب ویژگیهای درمانی زیادی دارد و در سیستمهای طب سنتی کشورهای مختلف برای بهبود سلامتی و درمان بیماریها اهمیت زیادی دارد. این میوه بسیار مفید است و علاوه بر خواص غذايی، به عنوان یک گیاه دارویی هم کاربردهای زیادی دارد.
این میوه را میتوان از ایران تا هند، جنوب چین و حتی بخشهایی از جنوب اروپا پیدا کرد و نامهای مختلفی در هر منطقه دارد. در هند و پاکستان به آن «ایناب» و در شرق آسیا به نامهای خرمای چینی یا خرمای هندی شناخته میشود. درخت عناب شباهت زیادی به درخت سنجد دارد و در نواحی کوهستانی ایران، مثل خراسان، رشد میکند.
در بریتانیا، مردم عناب را خشک میکنند یا به صورت آبنباتهای طعمدار با چای عصرانه میخورند. در کره، چین و تایوان، شربت شیرین این میوه محبوب است. در برخی مناطق، از عناب برای تهیه سرکه استفاده میکنند و در آفریقا آن را به کیک تبدیل میکنند.
عناب کنسرو شده و چای طعمدار با عناب هم طرفداران زیادی دارد، اما در ایران، پاکستان و هند این میوه بیشتر به صورت خشک شده مصرف میشود. جالب است بدانید که در بسیاری از نقاط دنیا، عناب تازه به صورت سبز مورد استفاده قرار میگیرد که طعم بسیار خوبی هم دارد. در شرق آسیا، عنابهای بزرگی به اندازه خرما و با رنگهای متنوع از جمله مشکی وجود دارد.
این میوه خواص درمانی مختلفی دارد و در طب سنتی کشورهای گوناگون برای کمک به سلامتی و درمان بیماریها بسیار مورد توجه است. عناب خاصیت آرامشبخش و ضد افسردگی دارد و در طب سنتی چین و کره به عنوان دارویی برای کاهش اضطراب و تقویت معده، طحال و سیستم گوارش استفاده میشود.
خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی عناب به کمک ترکیبات آن از اثرات رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند. این میوه حاوی آنتیاکسیدانهای طبیعی مثل ویتامین C، کاروتنوئیدها و فلاوونوئید است و میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.
عناب و قند خون: ترکیبات موجود در این میوه مانع از افزایش قند خون میشود. همچنین میتواند سطح قند خون، اوره، کراتینین، کلسترول، تریگلیسیرید، HDL، LDL و هموگلوبین را به حالت طبیعی نزدیک کند.
در طب سنتی ایران، مصرف جوشانده عناب برای درمان سرفه، سرماخوردگی، آنفولانزا و انواع گلودرد توصیه میشود. چای عناب در شرق آسیا نوشیدنی خوشمزهای است که به پیشگیری از سرماخوردگی کمک میکند.
اگر دچار سرماخوردگی هستید و از سرفه و خشکی سینه رنج میبرید، عناب یک داروی گیاهی مناسب و مؤثر است. این میوه دارای لعاب، پروتئین، مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C است. به دلیل لعاب زیادش، عناب نرمکننده سینه و ضد سرفه است.
جوشانده عناب همچنین برای درمان گرفتگی صدا و مشکلات تنفسی مفید است. برای تهیه جوشانده، 50 گرم عناب را در یک لیتر آب بریزید و بجوشانید تا حجم آن به دو سوم کاهش یابد.
ارزش تغذیهای: این میوه منبع خوبی از ویتامین C است و مقدار قابل توجهی مواد معدنی نیز دارد. همچنین حاوی پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، آهن، کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فلور است. در ضمن، پکتین (به عنوان کلسیم پکتات) به عنوان فیبر محلول موثر در کاهش چربی و قند خون است.
محتوای چربی کل میوه عناب بسیار کم است و نسبت اسیدهای چرب اشباع نشده به کل چربی در این میوه بالا است، بنابراین متخصصان تغذیه میتوانند عناب را به عنوان بخشی از رژیم غذایی توصیه کنند. همچنین، عناب در زمان ابتلا به اسهال میتواند حرکات دستگاه گوارش را کاهش دهد.
میتوانید مخلوطی از این میوه را با نمک و فلفل به عنوان دستگاه هاضم استفاده کنید. میوه خشک شده این میوه به عنوان ملین عمل میکند و تاثیر آن در درمان یبوست با مطالعات بالینی مختلف اثبات شده است و به همه کسانی که از یبوست رنج میبرند پیشنهاد میشود.
“““html
اگر دچار مشکلاتی شدهاید، پیشنهاد میشود هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش بریزید و بعد از چند دقیقه این نوشیدنی را بنوشید.
خواص شگفت انگیز عناب
عناب به تقویت سیستم گوارش کمک میکند و تحقیقات نشان دادهاند که این میوه برای رفع مشکلات مختلف گوارشی مؤثر است.
خوردن عناب میتواند به هضم بهتر غذا کمک کند و از نفخ جلوگیری کند.
مصرف عناب به حفاظت از کبد بسیار کمک میکند و میتواند سطح آنزیمهای کبدی را کاهش دهد.
این آنزیمها بیانگر آسیب بافتی هستند و مطالعات نشان دادهاند که این میوه خاصیت محافظتی در برابر بیماریهای کبدی دارد.
همچنین در درمان کبد چرب نیز کمککننده است.
عناب میتواند در پایین آوردن فشار خون و درمان نازایی مفید باشد.
این میوه آرامشبخش است و بعلاوه در طب سنتی چین و کره به عنوان دارویی برای کاهش اضطراب و تقویت معده و سیستم گوارشی مورد استفاده قرار میگیرد.
خاصیت ضد میکروبی دارد و چای عناب دارای مادهای ضد سرطان به نام ساپونینز است.
این چای میتواند به ترمیم بافتهای آسیب دیده و تقویت عضلات کمک کند.
استفاده از مغز میوه برای زخمها و بریدگیها، سرعت بهبود آنها را افزایش میدهد.
همچنین به دلیل وجود فلور، در استحکام دندانها مؤثر است.
همه چیز در مورد سنجد
میوه سنجد از قدیم در غذای ایرانیها جایگاه ویژهای داشته و در اعیاد سنتی توجه خاصی به آن میشود. امروزه از درخت سنجد و میوهاش در صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی، عطرسازی و چوب استفاده میشود.
نام علمی سنجد «Elaeagnus angustifolia» است و به دلیل سازگاری با محیط، در مناطق مختلفی از دنیا مانند آمریکای شمالی، اروپای شرقی و غربی، آسیای مرکزی و شمالی و … رشد میکند. به طور کلی ۳ نوع درخت سنجد در جهان وجود دارد که دو نوع آن به نامهای هلاگنوس و هیپوفار در ایران یافت میشود.
درخت سنجد هلاگنوس به خاطر میوه بزرگ، قد بلند، عدم وجود خار و برگهای پهن نسبت به درخت سنجد هیپوپار برتری دارد.
فواید بی نظیر سنجد
سنجد یکی از چیدنیهای سفره هفت سین است و اگر با خواص آن آشنا شوید، حتماً آن را به برنامه غذایی روزانهتان اضافه خواهید کرد.
سنجد میوهای درختی است که به خوبی با محیط سازگار است و میتوان در بسیاری از مناطق دنیا آن را پرورش داد.
این میوه دو نوع دارد: کوچک و بزرگ، که نوع بزرگتر آن پوستی نازک و مغزی نرمتر دارد و به نام سنجد آردی شناخته میشود. طعم این میوه کمی تلخ است و دارای طبیعت سرد و خشک میباشد و از نظر غذایی کم کالری است.
سنجد خواص دارویی و صنعتی مختلفی دارد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
بهترین خاصیت سنجد، رفع کمبود ویتامین C بدن است و خوردن آن از عفونت پیشگیری میکند.
سنجد دارای خواص آنتیاکسیدانی قوی میباشد.
خاصیت ضد التهابی دارد و برای درمان اسهال و مشکلات روده مفید است. جوشانده برگ سنجد بهترین دارو برای اسهال کودکان است.
پودر هسته سنجد برای درمان التهابهای حاد و مزمن و آرتروز مناسب است.
همچنین این میوه ضد تب و درد است، بادشکن و مقوی قلب بوده و میتواند سردرد را تسکین دهد.
از ریشه سنجد در صنعت عطرسازی استفاده میشود.
گل سنجد نیز برای بهبود زخمها مؤثر است.
سنجد کم کالری و مقوی معده است و سنجد پخته شده در روغن زیتون برای درد مفاصل و خارش پوست مؤثر است و همچنین برای رشد مو مفید است.
“`