“`html
فرق نمک دریا و نمک معمولی
نمک تصفیه یا نمک دریا، کدام بهتر است ؟
نمک یکی از مهمترین موادی است که در پخت و پز غذاها به کار میرود. بدون نمک، خیلی از غذاها طعم خوشمزهای نخواهند داشت. اما همهی نمکها به یک روش تولید نمیشوند.
انواع مختلفی از نمک وجود دارد و شما میتوانید از بین آنها انتخاب کنید. انواع رایج نمک شامل نمک سفره، نمک صورتی هیمالیا، نمک دریایی، نمک کوشر و نمک سلتی است.
این نمکها نه تنها در بافت و طعم متفاوت هستند، بلکه میزان سدیم و مواد معدنی آنها نیز با هم فرق دارد.
نمک تصفیه شده (نمک سفره)
نمک سفره رایجترین نوع نمک است که معمولاً به شدت تصفیه میشود و ناخالصیها از آن گرفته میشود. یکی از مشکلات نمک تصفیه، رطوبت و چسبندگی آن است.
بنابراین برای جلوگیری از چسبیدن ذرات به هم، موادی به آن اضافه میکنند، به نام Anti Caking. نمک تصفیه شده بیشتر از ۹۷ درصد کلرید سدیم است. در بسیاری از کشورها، ید به نمک تصفیه شده اضافه میشود.
کمبود ید میتواند باعث مشکلاتی مانند کمکاری تیروئید و مشکلات ذهنی شود. به همین دلیل، یددار کردن نمک تصفیه شده در بسیاری از کشورها انجام میشود تا این کمبود رفع شود.
اگر تصمیم دارید که نمک تصفیه شده یددار را با نمک بدون ید عوض کنید، حتماً از غذاهای دیگری که منابع خوبی از ید هستند، مثل ماهی، لبنیات و تخممرغ، استفاده کنید.
نمک دریایی
نمک دریایی از تبخیر آب دریا به دست میآید و مثل نمک تصفیه شده، بیشتر ترکیب آن از کلرید سدیم تشکیل شده است. اما بسته به جایی که آن را برداشت کردهاند و نوع تصفیه، معمولاً مواد معدنی دیگری مانند پتاسیم، آهن و روی نیز دارد.
هرچه نمک دریایی تیرهتر باشد، میزان ناخالصی و مواد معدنی بیشتری دارد. البته باید توجه داشت که با توجه به آلودگی دریاها، نمک دریایی ممکن است حاوی فلزات سنگین مثل سرب نیز باشد.
همچنین نمک دریایی ممکن است حاوی میکروپلاستیکها باشد که هنوز تأثیرات آنها روی سلامت انسان مشخص نیست، اما بعضی محققان معتقدند که خطرات آن کم است.
برخلاف نمک تصفیه شده، نمک دریایی دانه درشتتری دارد و معمولاً کمتر آسیاب میشود. وقتی نمک دریایی را بعد از پخت روی غذا میریزید احساس بهتری در دهان ظاهر میشود و طعمی قویتر احساس خواهید کرد.
مواد معدنی و ناخالصیهای موجود در نمک دریایی نیز روی طعم آن تأثیر میگذارد؛ بنابراین ممکن است طعم نمک دریایی برندهای مختلف با هم تفاوت زیادی داشته باشد.
نمک معمولی و نمک دریا چه فرقی با هم دارند ؟
اخیراً نام نمک دریایی را میشنویم و گفته میشود که خاصیت درمانی دارد و حتی میتواند در بهبود فشارخون مؤثر باشد.
بسیاری از افراد به امید اینکه نمک دریایی نه تنها به سلامتی آنها کمک کند، بلکه برای درمان بسیاری از بیماریها، به خصوص فشارخون، مفید باشد، تمایل دارند که از آن استفاده کنند.
اما باید گفت نمک دریایی و نمک معمولی از نظر تغذیهای هیچ تفاوتی ندارند و تنها فرق آنها در بزرگتر بودن کریستالهای نمک دریایی است که ممکن است در برخی غذاها کیفیت را بهتر کند.
برای مثال، افزودن این نوع نمک به برخی نانها و شیرینیها میتواند باعث بهتر شدن بافت و تردتر شدن آنها شود، اما از نظر تغذیهای هیچ تفاوتی با نمک معمولی ندارد.
بنابراین باید همان نکات نظارتی در مورد نمک معمولی را برای نمک دریایی نیز رعایت کنیم و روزانه بیش از ۳ تا ۴ گرم استفاده نشود، زیرا مصرف زیاد این نمک نیز میتواند باعث بیماریهای قلبی و سکته شود و عمر فرد را کوتاه کند.
نمک دریا یک نمک تصفیه نشده است.
“““html
نمک دریا علاوه بر اینکه حاوی فلزات سنگین است، دارای مادهای خطرناک به نام آرسنیک نیز میباشد. آرسنیک یک شبه فلز سمی شناخته شده است که مصرف آن میتواند منجر به بروز سرطان شود.
مطالعات جالبی نشان دادهاند که رژیمهای غذایی با نمک زیاد میتوانند احتمال پوکی استخوان را افزایش دهند.
به همین دلیل، مصرف این نوع نمک، به ویژه در مقادیر زیاد، برای افرادی که فشار خون دارند و همچنین برای زنان باردار توصیه نمیشود.
زهرا اباصلتی، مسئول دفتر بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت:
«نمک دریا دارای ناخالصیهایی مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلودهکننده است. همچنین ترکیبات محلول سختی مثل کلسیم و منیزیم و فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم را نیز شامل میشود. این ناخالصیها میتوانند عوارض نامطلوبی بر روی سیستم گوارشی، کبد، کلیهها و ریهها داشته باشند و حتی منجر به مسمومیت شوند.»
وی همچنین به اختلال در جذب ریزمغذیهایی مانند آهن و روی به عنوان یکی دیگر از مضرات مصرف نمک دریا اشاره کرد و تأکید کرد:
این نمک معمولاً ید کافی که برای پیشگیری از گواتر و مشکلات ناشی از کمبود ید لازم است را ندارد.
آیا مصرف نمک دریا سرطانزا است؟
نمک دریا یک نمک تصفیه نشده است که حاوی انواع ناخالصیها از جمله فلزات سنگین است و خطر سرطانزایی آنها ثابت شده است.
سرپرست دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: نمک دریا ضمن داشتن این ناخالصیها، دارای میزان کمی ید یا حتی فاقد ید است که نمیتواند نیاز روزانه به ید را تأمین کند.
دکتر زهرا عبداللهی افزود: وزارت بهداشت طی ۲۰ سال گذشته برای کاهش شیوع گواتر و مشکلات ناشی از کمبود ید، سیاست افزودن ید به نمکهای خوراکی را اجرایی کرده و در حال حاضر تمام کارخانجات تولیدکننده ملزم به افزودن ید به میزان توصیه شده هستند، زیرا تنها راه تأمین ید مورد نیاز بدن استفاده از نمک یددار تصفیهشده است.
نمک دریا مجوز وزارت بهداشت ندارد
شهروندان باید از خرید نمک دریا خودداری کنند. مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشکده علوم پزشکی استان البرز اعلام کرد که تا کنون مجوزی از وزارت بهداشت برای تولید و بستهبندی نمک دریا صادر نشده است.
او افزود: بر اساس آزمایشها، این نمک دارای ناخالصیهایی از جمله سرب، جیوه، شن و ماسه و گچ است.
افشار گفت: نمک دریا یک نمک تصفیه نشده است و علاوه بر داشتن فلزات سنگین، حاوی آرسنیک نیز میباشد که این ماده خطرناک میتواند موجب بروز سرطان شود.
حشمتی، کارشناس آزمایشگاه مرجع مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشکده علوم پزشکی استان البرز، گفت: مصرف نمک دریا میتواند منجر به اختلالات کلیوی، کبدی، گوارشی، کم شنوایی و کاهش ضریب هوشی شود.
این نمک همچنین معمولاً دارای میزان کمی ید یا حتی فاقد ید است و نمیتواند نیاز روزانه به ید را تأمین کند.
همچنین خانم حیاری، مسئول بخش شیمی آزمایشگاه مرجع مواد غذایی، گفت: برخی از تبلیغات غیرواقعی، نمک دریا را به عنوان منبعی غنی از کلسیم، منیزیم، منگنز و ید معرفی میکنند.
او افزود: برخی افراد سودجو این نمک را دارای خواص مختلفی مانند کاهش فشار خون، کمک به ورم دوران بارداری، درمان سینوزیت و تأمین ید مورد نیاز تیروئید معرفی میکنند، اما بر اساس آزمایشها، این نمکها فاقد هرگونه ترکیبات مفید بدن هستند.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشکده علوم پزشکی استان البرز گفت: در صورت فروش نمک دریا در بازار، باید شدیداً با متخلفان برخورد قانونی شود.
او از شهروندان خواست تا فریب تبلیغات نادرست را نخورند و در هنگام خرید به وجود علامت وزارت بهداشت بر روی کالا توجه کنند.
بیشتر بخوانید :
سایت رضیم
“`