“`html
فواید و خواص دمنوش پونه
پونه یا پودنه یک گیاه با طبع گرم و خشک است که از آن دمنوش پونه و اسانس پونه تهیه میشود. در اینجا با طرز تهیه دمنوش پونه و خواص آن آشنا میشوید. پونه، گیاهی از خانواده نعناعیان است. با توجه به عطری که برگهای آن دارند، به راحتی میتوانیم بگوییم که این گیاه شبیه نعنا است.
پونه در آشپزی و شیرینیپزی استفاده میشود و در طب سنتی به عنوان آرامبخش و مسکن شناخته میشود. اسانس آن در صنعت عطرسازی نیز کاربرد دارد. اما باید مراقب باشید، زیرا اسانس پونه بسیار قوی و سمی است و در مقادیر کم هم میتواند کشنده باشد. طبق گزارشها، افرادی به دلایل مختلف که از این اسانس غلیظ استفاده کردهاند، جان خود را از دست دادهاند. همچنین، کنگره آمریکا توصیه کرده است که زنان حامله از مصرف آن پرهیز کنند. با رضیم همراه باشید.
گیاه شناسی پونه
پونه کوهی نام علمی: Origanum vulgare گیاهی معطر از خانواده نعناعیان است که به نامهای آویشن کوهی و فودنج جبلی نیز شناخته میشود. این گیاه بین ۳۰ تا ۹۰ سانتیمتر رشد میکند و برگهای آن به صورت متقابل و از نظر اندازه متفاوت هستند. برگهای پایین گیاه بزرگتر از برگهای بالایی هستند. گلهای آن به رنگ صورتی یا قرمز و به شکل خوشهای در بالای شاخهها قرار دارد. زمان گل دادن آن بین تیر تا شهریور است و همه قسمتهای گیاه بوی خوبی شبیه آویشن دارند. از نظر طب سنتی ایران، پونه کوهی طبیعتی گرم و خشک دارد.
خواص پونه
- پونه کوهی میتواند بیاشتهایی و مشکلات معده را درمان کرده و همچنین سکسکه را تسکین دهد. این گیاه همچنین به عنوان زداینده و آرام کننده صفرای بدن عمل میکند.
- پونه از خانواده نعناع است و ترکیب اصلی آن، اسانس روغنی فرار یا منتول است. این گیاه حاوی مقداری تانن، مواد رزینی و قند نیز میباشد و سرشار از ویتامین است.
- پونه در فصل گرما رشد میکند، اما به سایه نیز عادت دارد.
- این گیاه در خاکهای مرطوب و غنی از مواد آلی، مانند کمپوست، به خوبی رشد میکند. برای تهیه یک فنجان دمنوش از این گیاه، میتوان یک قاشق غذاخوری از برگ یا گل پونه تازه یا یک قاشق چایخوری از برگهای خشک آن را در یک لیوان بگذارید، سپس آب جوش روی آن بریزید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه دم بکشد. میتوانید اگر دوست دارید، کمی آن را شیرین کنید.
- برگها و گلهای پونه و همچنین ساقههای آن میتوانند جانشین مناسبی برای بسیاری از آنتیبیوتیکها باشند. این گیاه همچنین بادشکن، معرق، مدر و محرک است.
- دمکرده این گیاه برای درمان سرماخوردگی، زکام، سردرد، مشکلات گوارشی، کاهش تب خفیف، تسکین گلودرد و همچنین برای بهبود نفخ شکم، حالت تهوع و بیخوابی بسیار مفید است.
- پونه به عنوان تحریککننده تولید صفرا نیز شناخته میشود.
- تحقیقات نشان داده که عصاره پونه دارای خواص آرامبخشی خوبی است.
- عصاره پونه همچنین خاصیت تسکیندهنده درد نیز دارد.
- در آزمایشها مشخص شده که عصاره پونه در برابر ویروسهایی مثل ویروس تب خال، آنفلوآنزا و برخی بیماریهای دیگر مؤثر است.
- به گفته ابوعلی سینا، طعم تند و تلخ پونه بسیار نرمکننده است و به ویژه پونه کوهی در این زمینه مؤثرتر است. این گیاه خون را به سمت پوست میکشاند و اثرات مثبتی دارد. همچنین پونه به عنوان عرقآور و گرمکننده شناخته میشود.
- به هر حال، پونه و بخصوص پونه کوهی، یکی از گیاهان بسیار مفید است.
“`
- پونه به از بین بردن اشتها و ضعف معده کمک میکند و همچنین سکسکه را تسکین میدهد. این گیاه خاصیتهای قابل توجهی دارد و میتواند مواد صفرایی و سودایی را نرم و پاکسازی کند. اگر کسی به یرقان دچار باشد، شستشوی آن با آب جوش و پونه کوهی بسیار مفید است و باعث عرق کردن و بهبودی میشود. اگر پونه را با انجیر بخورید، میتواند در درمان استسقاء کمک کند.
- برای کاهش سنگینی معده، نفخ و مشکلات کبدی توصیه میشود.
- این گیاه آرامش بخش است و مناسب برای رفع خستگی میباشد.
دم کرده پونه
- دم کرده پونه برای اسهال و ناراحتیهای عصبی و همچنین اختلالات گوارشی بسیار مفید است.
- این دم کرده به هضم غذا کمک میکند و میتواند سکسکه را از بین ببرد.
- پونه خاصیت ضدعفونی کنندگی مجاری تنفسی دارد و برای درمان بیماریهای ریوی مانند تنگی نفس، آسم و سرفه بسیار مناسب است.
- به درمان سرماخوردگی نیز کمک میکند.
موارد منع مصرف دمنوش پونه
مصرف پونه میتواند باعث افزایش تعریق در بدن شود. برای برخی افراد، استفاده از آن ممکن است سردرد را تشدید کند. همچنین، مصرف زیاد دمنوش پونه و خود پونه میتواند منجر به مسمومیت شود.
منبع:ستاره-آکا-کوکا
مجله اینترنتی رضیم
مرجان امینی