برای درست کردن آش جو، ابتدا نخود، لوبیا چیتی و جو پوست کنده را جداگانه در آب خیس می‌کنیم و چند بار آب آن‌ها را عوض می‌کنیم. بعد از خیس شدن، آن‌ها را می‌پزیم و کنار می‌گذاریم. سبزی‌هایی مثل تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و شوید را تمیز کرده، می‌شوییم، خشک و خرد می‌کنیم.

حبوبات پخته شده و سبزی‌های خرد شده را به جو اضافه کرده و کمی نمک می‌زنیم و اجازه می‌دهیم همه مواد خوب بپزند. در این حین، پیاز و سیر را سرخ کرده و نعناع خشک را نیز در تابه تفت می‌دهیم.

در نهایت، به آش جو سیرداغ، پیازداغ، زردچوبه، فلفل سیاه و کشک اضافه کرده و همه را خوب مخلوط می‌کنیم. زمانی که آش کاملاً پخته و قوام پیدا کرد، آن را با کشک، نعناع داغ، پیازداغ و سیر داغ تزئین کرده و سر میز می‌گذاریم.

آش جو یکی از غذاهای سنتی و قدیمی ایرانی است که به روش‌های مختلفی تهیه می‌شود. این غذای خوشمزه دستور پخت‌های فراوانی دارد که به دو دسته با گوشت و بدون گوشت تقسیم می‌شوند. برای مشاهده آموزش کامل و مرحله به مرحله «آش جو سنتی»، با «رضیم» همراه شوید.

مواد لازم مقدار مواد
جو پوست کنده ۱ لیوان
لوبیا چیتی نصف لیوان
نخود نصف لیوان
سبزی آش ۶۰۰ گرم
سیر ۶ حبه
پیاز ۳ عدد
کشک ۵۰۰ گرم
نعناع خشک ۱ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
زردچوبه و روغن به مقدار لازم

آموزش آش جو

مرحله 1: آماده‌سازی و خیساندن حبوبات

ابتدا نخود، لوبیا چیتی و جو پوست کنده را هر کدام در یک کاسه با آب می‌ریزیم و می‌گذاریم برای ۶ ساعت خیس بخورند. در این مدت ۲ تا ۳ بار آب آن‌ها را عوض می‌کنیم تا نفخ حبوبات از بین برود.

مرحله 2: پخت حبوبات

بعد از اینکه حبوبات خیس شدند، آب آن‌ها را خالی می‌کنیم و می‌شوییم. سپس هر کدام را در قابلمه‌ای جداگانه می‌ریزیم و روی آن‌ها آب می‌ریزیم. ابتدا باید حرارت را زیاد کنیم تا آب به جوش بیاید و بعد حرارت را کم می‌کنیم تا حبوبات به آرامی بپزند.

مرحله 3: آماده‌سازی

پس از اینکه حبوبات پخته شدند، می‌توانیم ادامه کار را انجام دهیم.

سبزیجات آش

برای پختن آش، باید از قابلمه‌ای بزرگ استفاده کنیم. سبزی‌های آش که شامل تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و شوید هستند را به قطعات مساوی پاک کرده و شسته، سپس در آبکش قرار می‌دهیم تا آب اضافی آنها گرفته شود.

مرحله 4: خشک کردن و خرد کردن سبزیجات

پس از شستن، یک پارچه بزرگ روی میز پهن کرده و سبزی‌ها را به آرامی روی آن می‌ریزیم تا کاملاً خشک شوند. بعد از آن، سبزی‌ها را روی تخته آشپزخانه به‌صورت درشت خرد کرده و کنار می‌گذاریم. همچنین، لوبیا چیتی و نخود پخته شده را از روی حرارت برمی‌داریم و نگه می‌داریم.

مرحله 5: اضافه کردن حبوبات پخته شده به جو

پس از این که جو در حال پخت است، هر از گاهی آن را هم می‌زنیم تا ته نگیرد. وقتی ۲ ساعت از پخت جو گذشته و لعاب خوبی انداخته، نخود و لوبیا چیتی پخته شده را اضافه می‌کنیم. همچنین سبزی‌های خرد شده هم به آن اضافه می‌شود.

مرحله 6: ادامه پخت و افزودن نمک

فوراً کمی نمک هم به مواد آش اضافه می‌کنیم و اجازه می‌دهیم به مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه دیگر پخته شوند تا سبزی‌ها هم خوب پخته شود. برای درست کردن پیاز داغ، ابتدا پیازها را پوست‌گیری کرده، شسته و روی تخته به صورت نگینی خرد می‌کنیم.

مرحله 7: تهیه پیاز داغ

در یک تابه بزرگ مقداری روغن می‌ریزیم و آن را روی حرارت ملایم قرار می‌دهیم تا داغ شود. سپس پیازهای خرد شده را به آن اضافه کرده و تفت می‌دهیم تا طلایی شوند. بعد از آماده شدن، پیاز داغ‌ها را با احتیاط از تابه خارج کرده و در یک بشقاب می‌ریزیم.

مرحله 8: تفت دادن سیر

سیرها را پوست کنده و شسته و به صورت خلالی و نازک خرد می‌کنیم. سیرهای خرد شده را به همان تابه می‌ریزیم و تفت می‌دهیم تا سرخ شوند (برای حفظ خواص سیر، زمان تفت دادن باید بسیار کم باشد).

مرحله 9: تهیه نعناع داغ

در این مرحله، سیر تفت داده شده را در بشقاب می‌ریزیم و در انتها نعناع خشک را داخل تابه می‌ریزیم (اگر احساس کردید که نیاز به روغن است، ابتدا روغن را بریزید و بگذارید داغ شود، سپس نعناع را اضافه کنید) و کمی تفت می‌دهیم تا نرم شود.

مرحله 10: افزودن مواد طعم‌دهنده به آش

در ۲۰ دقیقه آخر پخت آش، نیمی از سیر داغ و پیاز داغ را به آش اضافه می‌کنیم و کمی زردچوبه، فلفل سیاه و کشک به آن می‌افزاییم و همه مواد را خوب با هم مخلوط می‌کنیم. بعد صبر می‌کنیم تا آش خوب جا بیفتد و غلیظ شود.

مرحله 11: تزئین و سرو آش جو

پس از پخت کامل آش و غلیظ شدن آن، طعم آش را تست می‌کنیم. اگر نیاز به نمک داشت، کمی به آن اضافه می‌کنیم و سپس از روی حرارت برمی‌داریم. آش جو آماده شده را در ظرف مورد نظر می‌ریزیم و با کشک، نعناع داغ، پیاز داغ و سیر داغ تزئین می‌کنیم. نوش‌جان!