خواص و مضرات گیاه شبدر
با ما همراه باشید تا درباره شبدر و فواید این گیاه بیشتر بدانید.
درمان کمخونی و پلاکت پایین با مصرف شبدر
شبدرها از گیاهان مهمی هستند که معمولاً در زمینهای مرطوب و معتدل میروید. این گیاهان از خانواده لگومینز هستند و برای تغذیه دامها بسیار ارزشمندند. شبدرها دارای سه برگچهاند و نام علمی آنها از دو کلمه “Tria” به معنی سه و “Folia” به معنی برگچه گرفته شده است. در دنیا حدود ۳۰۰ نوع شبدر وجود دارد که ۲۵ نوع آن از نظر کشاورزی مهم هستند و فقط ۹ نوع از آنها به صورت تجاری کشت میشوند. شبدرها بیشتر در کشورهای منطقه مدیترانه رشد میکنند و در ایران نیز حدود ۵۴ گونه شناخته شده وجود دارد که دو نوع مهم آنها، شبدر ایرانی و شبدر برسیم، به شکل وسیع کشت میشوند.
خواص درمانی گیاه شبدر
این گیاه خواص بسیار مفیدی دارد و شاید به طور مشابه تنها در مکملهای غذایی گرانقیمت این خواص را پیدا کنید. جوانههای شبدر، که در گذشته در طب سنتی خیلی کاربرد داشتند، امروزه ارزش بیشتری پیدا کردهاند و در درمان کمخونی کمک میکنند. برخی افراد ممکن است به دلیل ناآشنایی با این گیاه از مصرف آن نگران باشند. شبدر و جوانههای آن سرشار از ویتامینهای A و C و همچنین آهن و کلسیم هستند. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف جوانه شبدر احساس آرامش را افزایش میدهد و به خصوص برای زنان میانسال که به یائسگی نزدیک میشوند بسیار مفید است. همچنین شبدر میتواند به پاکسازی خون و تنظیم فعالیت کبد کمک کند که نتیجهاش پوستی شاداب و جوانتر خواهد بود. جوانههای شبدر نیز به عنوان دارویی برای فشار خون بالا مفید هستند.
- بهترین گیاه برای درمان کمخونی و پلاکت پایین
- پاکسازی خون و تنظیم فعالیتهای کبدی
- درمان گرگرفتگی و تغییرات خلقی ناشی از یائسگی
- کمکالری و حاوی ویتامینهای A، C، تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین
- آرامبخش اعصاب
- مفید در درمان افسردگی
- ضد عفونیکننده قوی (ضد سرطان)
- پیشگیری از چین و چروک زودرس پوست
- پیشگیری از پوکی استخوان و بیماریهای قلبی
طرز تهیه جوانه شبدر
برای تهیه جوانه شبدر، ابتدا بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ گرم دانه شبدر را بشویید و در آب خیس کنید. آنها را در مکان خنک و دور از نور خورشید قرار دهید و هر روز یک یا دو بار آب آنها را عوض کنید. بعد از حدود دو روز، دانهها را داخل آبکش قرار دهید و یک دستمال مرطوب روی آنها بگذارید و سطح دستمال را همیشه مرطوب نگه دارید. این کار را ادامه دهید تا جوانهها از دانهها بیرون بیایند. پس از حدود ۳ تا ۵ روز، بسته به نوع دانه، جوانهها آماده میشوند و بعد از آماده شدن، آنها را در یک ظرف بسته در یخچال نگهداری کنید.
روش مصرف شبدر
- روش اول: میتوانید جوانه تازه را هر وعده یک قاشق مرباخوری بعد از خوب جویدن میل کنید.
- روش دوم: هر زمانی که سالاد درست میکنید، مقداری از جوانه شبدر را به آن اضافه کنید و نوش جان کنید.
- روش سوم: جوانه شبدر را پس از خشک کردن آسیاب کنید و از آن همراه با سبزیجات و دیگر جوانهها سوپ جوانه تهیه کنید که بسیار مفید است.
مضرات شبدر
مواد غیر مغذی موجود در شبدر ممکن است…
بسیاری از گیاهان میتوانند برای انسان خاصیت دارویی داشته باشند و مفید باشند. به عنوان مثال، فورمونتین که در شبدر قرمز وجود دارد، دارای ارزش دارویی ویژهای است. تحقیقی که در سال ۲۰۱۰ انجام شد نشان داد که فورمونتین میتواند به جلوگیری از رشد سلولهای سرطان سینه در زنان کمک کند، اما ممکن است مصرف آن برای مردان مشکلات جنسی ایجاد کند. عوارض جانبی شبدر خیلی کم و خفیف هستند؛ مثل زودرنجی، تغییرات در قاعدگی زنان و افزایش وزن. استفاده از عصاره شبدر قرمز میتواند با داروهای رقیقکننده خون مانند وارفارین و درمانهای هورمونی تداخل داشته باشد، اما هنوز هیچ مدرکی برای تأیید این موضوع وجود ندارد. علیرغم اینکه نگرانی خاصی وجود ندارد، توصیه میشود زنان با سابقه سرطان سینه از عصاره شبدر قرمز استفاده نکنند. همچنین، زنان باردار و شیرده نباید از شبدر قرمز بهره ببرند. به طور کلی، پیشنهاد میشود که مصرف شبدر به مقدار متعادل باشد.