“`html
تشخیص نطفه دار بودن تخم ها قبل از جوجه کشی
در زمان جوجه کشی، ممکن است تعدادی از تخمها که نطفه ندارند، به طور ناخواسته درون دستگاه جوجه کشی قرار گیرند. اینکه چطور میتوانیم بفهمیم کدام تخمها نطفهدار هستند، برای بسیاری از افراد سؤال است. تخمهای بدون نطفه نه تنها ظرفیت دستگاه را پر میکنند، بلکه در اثر دما و رطوبت زیاد خراب شده و اجازه نمیدهند که محیط دستگاه به خوبی کار کند. به همین دلیل است که نطفه سنجی، یعنی بررسی نطفه دار بودن تخمها، در زمان جوجه کشی اهمیت پیدا میکند تا بتوانیم تخمهای بدون نطفه یا خراب را از دیگر تخمها جدا کنیم.
آیا میتوان از روی پوسته و شکل ظاهری تخم نطفه دار را تشخیص داد؟
خیر، از نظر ظاهری، تخم بارور شده و تخم بدون نطفه کاملا شبیه به هم هستند و هیچ تفاوتی در ظاهر آنها وجود ندارد. پوسته تخم مرغ خیلی سفت و ضخیم است و نمیتوان به سادگی با نور سنجی به محتویات درون آن پی برد. اگر تخم بارور و تخم بدون نطفه را زیر نور ببرید، محتویات داخل آنها یکسان به نظر میرسند و به هیچ عنوان نمیتوان تفاوتی بین آنها قائل شد.
شناسایی تخم نطفه دار با نوربینی
زمانی که تخم نطفه دار در دمای گرم و رطوبت بالا قرار میگیرد، شروع به رشد میکند. اگر این تخمها را در یک محیط تاریک و زیر نور قرار دهید، میتوانید رگهای خونی و یا لکه سیاه کوچکی درون آن ها ببینید. به همین دلیل، تشخیص آنها با نور حدود 4 تا 7 روز بعد از جوجه کشی به راحتی ممکن است. اما اگر 7 روز بعد از جوجه کشی، تخم بدون نطفه را زیر نور بگیرید، هیچ اثری از رگ خونی یا لکه خونی در آن وجود نخواهد داشت و محتویات داخل آن همانند روز اول خواهد بود.
قبل از جوجه کشی، نطفه درون تخم هیچ رشدی نمیکند و نمیتوان با نور سنجی نیز آن را تشخیص داد.
شکستن تخم نطفه دار
اگر در مورد نطفه دار بودن تخمها شک دارید، میتوانید به صورت تصادفی یکی یا چند تا از آنها را بردارید و بشکنید. بررسی بخش زرده تخم میتواند به شما بگوید که آیا نطفه دار است یا خیر. در حالت طبیعی، روی زرده تخم مرغ یک لکه سفید وجود دارد.
در تخمهای بدون نطفه، این بخش سفید فقط شامل سلولهای مرغ بوده و رنگ آن کاملاً سفید است.
عکس نطفه بر روی زرده تخم مرغ
در یک تخم بارور شده، بخش سفید رنگ روی زرده شکل متفاوتی دارد زیرا سلول نر و ماده در آن با هم ترکیب شده و لقاح انجام شده است. اگر تخم نطفه دار باشد، لکه سفید روی زرده یک مرکز دارد و دور آن یک حلقه یا هاله سفید رنگ وجود دارد. این شکل خاص نشاندهنده لقاح در تخم نطفه دار است که در تخمهای بدون نطفه وجود ندارد.
گاهی بر روی زرده لکه خونی نیز دیده میشود. این لکه ممکن است به دلیل اختلال در تخمدان پرنده یا اینکه نطفه تلف شده باشد، به وجود آید. اگر تخم نطفه دار به محیط گرم برود، به آرامی شروع به رشد میکند اما خیلی زود تلف میشود.
آیا خوردن تخم نطفه دار مشکلی دارد؟
اگر تخم مرغ نطفه دار برای جوجهکشی استفاده نشده باشد یا در معرض هوای گرم قرار نگرفته باشد، خوردن آن هیچ مشکلی برای بدن ندارد و مانند تخم مرغهای بدون نطفه بیخطر است و طعم آن نیز همان خواهد بود.
راه های افزایش نطفه داری تخم مرغ
از آنجایی که شناسایی تخمهای نطفه دار قبل از جوجه کشی ممکن نیست، لازم است عواملی که درصد نطفهداری تخمها را کاهش میدهند، برطرف کنیم. مهمترین این عوامل شامل موارد زیر می باشد:
نسبت خروس به مرغ
برای نطفه دار شدن تخم مرغها، وجود خروس در کنار آنها ضروری است. برای نژادهای سنگین وزن مانند لاری، کوشین، برهما و… لازم است که به ازای هر 4 یا 5 مرغ یک خروس داشته باشیم. در نژادهای دیگر معمولاً به ازای هر 6 تا 8 مرغ یک خروس کافی است. نژادهای سنگین وزن معمولاً تمایل کمتری به جفتگیری دارند، بنابراین درصد نطفهداری در این نوع گلهها حدود 85 درصد است. اما در نژادهای سبک وزن، درصد تخم…
“““html
های نطفه دار بیش از 90 درصد است.
اگر نسبت خروس به مرغ در یک گله کمتر از حد معمول باشد، تعداد زیادی از تخمها بدون نطفه خواهند بود. همچنین جفتگیری مکرر میتواند باعث تولید تخمهای بارور ضعیف شود.
سن
یکی از عواملی که میتواند باعث شود تخمهای بیشتری بدون نطفه باشند، سن خروسها است. خروسها معمولاً از سن 6 ماهگی به بعد میتوانند اسپرم تولید کنند، اما از سال دوم به بعد، توانایی باروری آنها کم میشود. به همین دلیل نباید از خروسهای مسن برای تولید تخم نطفهدار استفاده کرد، زیرا در این حالت تعداد زیادی از تخمها بدون نطفه خواهند بود.
تأثیر تغذیه بر نطفهداری تخمها
اگر غذایی که به مرغ و خروسها داده میشود، کمبود ویتامین A و ویتامین E داشته باشد، درصد نطفهداری در گله به شدت کاهش مییابد. بنابراین، در فصل جوجهکشی حتماً باید غذای مغذی و کاملی به آنها بدهید. علاوه بر تغذیه، شرایط آب و هوایی محیط نگهداری نیز بر باروری تخمها تأثیر میگذارد. برای اینکه تخمهای بدون نطفه کاهش یابد، باید آنها را در دمای 20 تا 24 درجه نگهداری کنید.
تازه بودن تخم نطفهدار
در زمان انتخاب تخم نطفهدار برای جوجهکشی باید به تازگی آنها توجه کنید. یکی از روشهای ساده برای بررسی تازگی تخم، استفاده از ظرف آب است. در این روش، تخم مرغهای تازه به زیر آب رفته و به صورت افقی در کف ظرف قرار میگیرند. اگر تخم مرغ کمتر از 3 روز سن داشته باشد، به زیر آب رفته ولی به صورت ایستاده و عمودی خواهد ماند. اگر تخم مرغ بیش از یک هفته سن داشته باشد، بر روی آب شناور خواهد ماند و غرق نمیشود.
به یاد داشته باشید که این روش فقط برای تست تعداد کمی تخم نطفهدار مناسب است. زیرا غرق کردن آن در آب میتواند آلودگی را به داخل تخم نفوذ دهد. پوسته تخم دارای منافذ ریز زیادی است و باکتریها به راحتی میتوانند به داخل آن وارد شوند. به همین دلیل، توصیه میشود اگر تعدادی تخم نطفهدار دارید، فقط یکی یا دوتا از آنها را برای تست انتخاب کنید و همه را در آب غرق نکنید.
همانطور که در این مطلب گفته شد، نمیتوان قبل از جوجهکشی وضعیت نطفهداری تخمها را تشخیص داد، مگر اینکه آنها را بشکنید. از آنجایی که تخم مرغهای شکسته برای جوجهکشی مناسب نیستند، بنابراین باید از تخمها جوجهکشی انجام شود و سپس با بررسی نطفهداری وضعیت آنها مشخص گردد.
سایت رضیم
“`