کاک سوغات کجاست ؟
کاک یا یوخه، یک نوع شیرینی سنتی ایرانی است که از شهرهای کرمانشاه و شیراز معروف میباشد. در شیراز به این شیرینی یوخه یا نان یوخه و در کرمانشاه کاک میگویند. با اینکه این دو شیرینی شباهت زیادی دارند،
شیرینی کاک از لایههای نازک خمیر درست میشود و از ساچهای مخصوص برای پخت آن استفاده میشود. این شیرینی خوشمزه، سبکی و پرانرژی است. مواد لازم برای تهیه کاک شامل آرد گندم، شکر یا آرد قند، تخم مرغ، دارچین، روغن، هل و آب میباشد. برای زیباتر شدن و افزودن طعم، روی آن را با پودر پسته، نارگیل و خلال بادام تزئین میکنند.
در کرمانشاه، افراد مشهوری مانند “حاج امیرعلی جعفری” معروف به “کلوچهپز” و حاج داود اسماعیلی معروف به سلطان کاک، و دیگر پیشکسوتان مانند “حاج رضا شکرریز”، “حاج عبداللهزاده” و “حاج مسعود مطهری” در تولید این شیرینی نقش مهمی داشتند.
غلامحسین قناد طوسی در شیراز، بنیانگذار قنادی رضا، از نخستین افرادی بود که به تولید تجاری یوخه پرداخت.
تاریخچه شیرینی کاک
این شیرینی ترد و خوشمزه کرمانشاه که طعم اصلی آن دارچین است، سابقهای صد ساله دارد. مردم این منطقه از زمانهای بسیار دور به تهیه کاک مشغول بودهاند و بهرغم گذشت زمان، این شیرینی همچنان شکل و طعم اصلی خود را حفظ کرده و با کیفیت عالی تهیه میشود.
شیرینی کاک کرمانشاه یکی از شیرینیهایی است که در اجلاس سراسری شورای سیاستگذاری ثبت آثار معنوی به فهرست میراث معنوی کشور اضافه شد.
طرز تهیه نان کاک کرمانشاهی در خانه
- آرد گندم 600 گرم
- آب ولرم 100 میلیلیتر
- روغن جامد آب کرده 100 گرم
- مخمر خشک فوری یک قاشق چایخوری
- تخم مرغ یک عدد
- نمک یک قاشق چایخوری
- پودر قند یا شکر به مقدار دلخواه
- هل به مقدار لازم
- آب 27 درجه برای تهیه مخمر 1/4 پیمانه
طرز تهیه نان کاک کرمانشاهی
برای شروع، ابتدا 1/4 پیمانه آب را با یک قاشق چایخوری شکر و مخمر خشک ترکیب کرده و خوب هم بزنید. دقت کنید برای هم زدن از قاشق چوبی یا پلاستیکی استفاده کنید و از قاشق فلزی استفاده نکنید. سپس در یک ظرف دیگر آب را با تخممرغ و روغن ترکیب میکنیم و با هم زن دستی خوب هم میزنیم تا تخممرغ خوب مخلوط شود.
بعد از آن، مخمر حل شده در آب را به مخلوط روغن و تخممرغ اضافه میکنیم و هم میزنیم. نمک را با آرد مخلوط کرده و به تدریج به مایه نان اضافه میکنیم. در این مرحله دقت کنید که خمیر خیلی سفت نشود.
در انتها، خمیر را با دست کمی ورز داده و در یک ظرف دیگر قرار میدهیم و روی آن را با یک دستمال یا حوله تمیز میپوشانیم. کمی آرد روی آن میپاشیم تا خشک نشود و اجازه میدهیم برای 2 ساعت در دمای اتاق بیافتد.
خمیر نرم و استراحت داده شده را با دست کمی ورز داده و سپس به اندازه یک نارنگی کوچک از آن برداشته و به شکل توپ گرد درمیآوریم. حتماً زیر قسمتی که خمیرها را قرار میدهید آرد بپاشید و روی خمیرهای گرد نیز آرد بپاشید تا خشک نشوند.
وقتی تمام خمیر به تکههای کوچک تقسیم شد، روی خمیر را با یک دستمال نمدار میپوشانیم و به مدت 10 دقیقه استراحت میدهیم. خمیرها را با وردنه باز کنید و به صورت نان لواش به نازکترین حالت ممکن درآورید.
خمیر را روی دستگاه ساج نانپزی که روی اجاق گاز گرم شده است میپزیم. پودر شکر و هل را با هم مخلوط میکنیم.
وقتی یک طرف نان پخته شد و دور آن به رنگ قهوهای روشن درآمد، قبل از اینکه خشک شود، آن را از روی تنور ساج جدا میکنیم. نصفهای نان را تا قبل از خنک شدن با مخلوط شکر و هل پر کرده و نان را رول میکنیم. با فشار مناسب وردنه روی سطح نان، محتویات داخل آن را محکم میکنیم و با چاقو به اندازههای دلخواه به صورت اریب برش میزنیم و با پودر شکر اضافی روی آن را میپوشانیم.
نان کاکهای ترد و خوشمزه کرمانشاهی را در ظرف دلخواه سرو کنید.
میتوانید این نانها را در ظرفی که درب آن بسته است، برای مدت طولانی نگهداری کنید.
کاک سوغات کرمانشاه
شیرینی کاک، بسیار سبک، خوشمزه و پر انرژی است. برای تهیه این شیرینی از آرد گندم، شکر یا آرد قند، تخم مرغ، دارچین، روغن، هل و آب استفاده میشود. کاکپزان کرمانشاه در درست کردن این شیرینی دقت و سلیقه به کار میبرند و روی کاک را با پودر پسته، نارگیل و خلال بادام تزئین میکنند.
کاک سوغات کجاست؟
کرمانشاه مانند سایر نقاط ایران دارای سوغاتیهای متنوع و زیادی است. با شنیدن نام کرمانشاه، یاد روغن حیوانی خوش عطر و عالی، گیوههای زیبا، نان برنجی و شیرینی کاک به ذهن میآید.
این شیرینی ترد و لذیذ در اندازههای کوچک درست میشود و در کنار یک فنجان چای بسیار دلچسب خواهد بود. شیرینی کاک هم سبک و خوشمزه است و هم انرژیزا بوده و میتوان به عنوان یک میان وعده کامل و مقوی از آن استفاده کرد.