بهترین اپلیکیشن آشپزی و شیرینی پزی

گیاه شنگ چیست و در چه مواردی به کار می رود؟ (2 نکته مهم)

“`html

آشنایی با گیاه شنگ و موارد مصرف آن

شنگ وحشی با نام علمی Tragopogon collinus، گیاهی از خانواده Asteraceae است و به نام محلی شن در بین گیاهان خوراکی طبیعی استان‌ها قرار دارد و به خانواده کاسنی یا Compositae تعلق دارد.

نام فارسی این گیاه شنگ است. در شیراز و اصفهان به آن شنگ آلاله و در خراسان به ریش بز خالدار معروف است. همچنین به این گیاه، قندرون، سنسفیل، تسلسفیل، اسپلنج و اسفلنج نیز می‌گویند. در عربی نوع چمنی این گیاه که برگ‌های آن باریک‌تر از شنگ است، لحبه النبس و زنب الخیل نامیده می‌شود، ولی در عراق و شامات به آن اذناب الخیل گفته می‌شود.

شنگ در چمنزارهای رضیم شمال ایران، عمارلو و در مناطق بین کبوترچای و زردچین، در ییلاق دامنه البرز، به خصوص در مناطق افجه و نارون می‌روید. نوع چمنی این گیاه نیز در غرب ایران، تفرش، اراک، کوه شاهو و کردستان رشد فراوان دارد. در اروپا نیز به دلیل زیبایی گل‌هایش، شنگ را می‌کارند.

گیاه‌شناسان قدیمی بر این باور بودند که نوع واقعی شنگ نر و نوع چمنی آن ماده است. همچنین در زبان فرانسه به آن یارب دو شوق می‌گویند و این گیاه بین اردیبهشت تا تیرماه ظاهر می‌شود.

شنگ برای معده مفید است و استفاده موضعی از ریشه آن در درمان عفونت و کاهش ترشحات گوش مؤثر است. برگ‌های این گیاه می‌توانند خونریزی معده را متوقف کنند. اگر دچار مسمومیت شدید، از ریشه این گیاه استفاده کنید. این گیاه برای رماتیسم مؤثر است و آب ریشه خام آن می‌تواند زگیل‌ها را از بین ببرد. همچنین این گیاه برای افرادی که به بیماری سل مبتلا هستند، بسیار مفید است. بهتر است گل این گیاه را بر روی محل سوختگی قرار دهید تا با خاصیت التیام بخشی آن آشنا شوید!

خواص ریشه گیاه شنگ

ریشه گیاه شنگ دارای لعاب و کمی تلخی است و خوردن آن می‌تواند اشتها را به طرز فوق‌العاده‌ای افزایش دهد. ریشه شنگ خلط‌آور، نرم‌کننده سینه و التیام‌دهنده زخم‌ها می‌باشد. برگ‌های شنگ را در سالاد استفاده می‌کنند و ایرانیان آن را مانند کاهو و کاسنی با سرکه یا بدون آن مصرف می‌کنند.

به دلیل خیسی و خنکی این گیاه، مصرف برگ‌های آن به کاهش اسهال و خونریزی معده کمک می‌کند و همچنین از خونریزی در سینه جلوگیری می‌کند. این گیاه برای مبتلایان به بیماری سل نیز مفید است. شنگ می‌تواند به طور معناداری از اسهال و خونریزی جلوگیری کند و ریشه آن قوی‌تر از برگ‌هایش است. شنگ در کاهش ورم و تقویت اعصاب هم مؤثر است. استفاده موضعی از پودر گل و ریشه این گیاه می‌تواند بهبود زخم‌های چرکی و عفونی را تسریع کند. ضماد آن برای التیام عصب‌های قطع شده نیز مفید است.

ضماد گل شنگ با موم برای سوختگی ناشی از آتش مفید است. ریشه این گیاه در طب سنتی برای سم‌زدایی بدن استفاده می‌شود و حکیم محمد بن زکریای رازی اعتقاد داشت که خوردن ریشه شنگ پادزهر سموم است. عصاره گیاه شنگ که در طب سنتی ایران به آن طرثوت می‌گویند، پادزهری قوی است و در تهیه تریاق فارون به کار می‌رود. برای درمان بیماری‌های تنفسی، نقرس، رماتیسم و برخی بیماری‌های پوست، جوشانده 60 گرم ریشه شنگ تجویز می‌شود. اگر این گیاه را پختید، هرگز آب آن را دور نریزید، زیرا فواید آن در آب جوشانده آن جمع می‌شود. عصاره شنگ به درمان کچلی و زخم‌های پوستی نیز کمک می‌کند.

این گیاه در کاهش ورم و تقویت اعصاب نیز مؤثر است. مصرف شنگ در درمان رماتیسم، نقرس و بیماری‌های پوستی مؤثر می‌باشد و می‌توان 60 گرم از جوشانده آن را به این منظور مصرف کرد.

متخصص داروسازی سنتی می‌گوید: این گیاه در طب سنتی ایران اهمیت ویژه‌ای در درمان برخی بیماری‌ها دارد.

این گیاه در درمان زخم‌های گوارشی و ریه به کار می‌رود و عصاره آن به دلیل خاصیت قابض بودن برای درمان انواع خونریزی از جمله خونریزی‌های رحمی و تنفسی و درمان برخی انواع اسهال موثر است.

وی همچنین تأکید کرد که مطالعات فارماکولوژیک نشان می‌دهد عصاره این گیاه در درمان
“`

زخم معده و کولیت بیماری‌هایی هستند که می‌توانند مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کنند. یکی از گیاهانی که در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته، گیاه شنگ است. یک محقق از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اعلام کرده که این گیاه می‌تواند به کاهش اسهال و خونریزی کمک کند و ریشه آن اثرات بیشتری نسبت به برگش دارد.

آب ریشه خام گیاه شنگ برای از بین بردن زگیل کاربرد دارد. همچنین، مواد مؤثر در این گیاه برای سلامتی کبد، شش و قلب بسیار مفید است. این محقق همچنین گفت که مصرف شنگ در شب می‌تواند باعث تسکین درد و سرفه شود و هنگامی که با روغن زیتون مصرف شود، آرامش‌بخش است. تمام مواد مغذی شنگ در آب جوشیده آن موجود است، بنابراین توصیه می‌شود که آب جوشانده آن را دور نریزید.

گیاه شنگ در درمان کولیت و بیماری‌های التهابی روده نیز موثر است. می‌توان این گیاه را به صورت سبزی تازه مصرف کرد و همچنین در بسیاری از غذاهای محلی مانند آش استفاده کرد. این گیاه می‌تواند به عنوان یک مکمل طبیعی در پیشگیری و درمان بیماری‌ها کمک کند.

همچنین بخوانید:

سایت رضیم

خروج از نسخه موبایل