بهترین اپلیکیشن آشپزی و شیرینی پزی

گیاه مصطکی : خواص و کاربرد جادویی روغن گیاه مصطکی (2 نکته مهم)

“`html

مصطکی چیست؟ خواص و مضرات برادر کُندر را بشناسید!

رضیم : مصطکی یک گیاه دارویی ایرانی است که شیره‌ای از درخت مصطکی می‌باشد. این گیاه خواص درمانی زیادی دارد، از جمله: تقویت قلب و اعصاب، بهبود کارکرد کبد، تقویت حافظه، و کاهش فشار در گوش و …

مصطکی : دهانی خوشبو و معطر با استفاده از گیاه مصطکی

مصطکی چیست؟

  • مصطکی با نام علمی Pistacia lentiscus L و نام عمومی mastic tree از خانواده پسته است. این شیره زرد رنگ که از درخت مصطکی خارج میشود بسیار معروف است.
  • درخت مصطکی قدی به حدود ۳ متر دارد و برگهایش همیشه سبز، گلهای سبز و قرمز، و میوه کوچکی کروی شکل است که بعد از رسیدن رنگ آن به سیاهی تغییر می‌کند.
  • این درخت عمدتاً در شمال آفریقا و برخی جزایر یونان که به جزایر مصطکی معروفند، رشد می‌کند و در مناطق با آب و هوای مدیترانه‌ای به خوبی رشد می‌کند.

گیاه مصطکی و تمام عوارض و خواص این گیاه جادویی

نوع مرغوب مصطکی در کتاب مخزن الادویه عقیلی خراسانی توصیف شده و بهترین نوع آن سفید، خوشبو، صاف و شفاف و کمی شیرین است. این نوع از مصطکی در هنگام جویدن به دندان نمی‌چسبد و خرد نمی‌شود و از خود درخت استخراج شده است. هرچه بزرگتر باشد، کیفیت آن بهتر است.

مصطکی که در فروشگاه‌ها دیده می‌شود به شکل قطعات اشکی و بیضی، کوچک و سخت، زرد رنگ، نیمه شفاف و معطر است. این شیره در الکل حل نمی‌شود، اما در اتر و اسانس تربانتین به خوبی حل می‌شود. وقتی مصطکی را می‌جوید، زیر دندان نرم می‌شود و طعمی خوشبو احساس می‌شود.

کلمه mastic از واژه‌ای یونانی به معنای جویدن مشتق شده است. در فارسی این گیاه به نام‌های رماس، رماست، کِیَه و در کتاب‌های طب سنتی با نام‌های مختلفی مثل مصطکی، مصطکی رومی، کندر رومی، مستکی و علک رومی شناخته می‌شود.

خواص درمانی گیاه مصطکی

طبع مصطکی گرم و خشک است.

  1. تقویت قلب و اعصاب: یکی از خاصیت‌های مهم مصطکی تقویت قلب و اعصاب است. اگر احساس ناراحتی در ناحیه قلب دارید، می‌توانید از مصطکی استفاده کنید. برای این کار، دو گرم مصطکی را خوب بجوید و پس از نیم ساعت ببلعید.
  2. تقویت حافظه: برای تقویت حافظه، دو گرم مصطکی را همراه با دو گرم کندر بجوید.
  3. رفع گرفتگی گوش: یکی دیگر از خواص مصطکی کمک به رفع گرفتگی گوش است. برای این مشکل، 10 گرم مصطکی را با نصف فنجان آب و روغن زیتون بجوشانید و سپس یک قطره از آن را در گوش بچکانید. اگر گوش متورم است، می‌توانید آن را بجوشانید و سه قطره، سه بار در روز در گوش بچکانید.
  4. تسکین سرفه: مصطکی را با یک فنجان آب جوش دم کنید و بنوشید.
  5. رفع بوی بد دهان: برای از بین بردن بوی بد دهان، دو گرم مصطکی و پنج گرم مشک را دم کنید و بعد از غذا بنوشید.
  6. رفع بی‌خوابی: برای مقابله با بی‌خوابی، دو گرم مصطکی را با یک فنجان عرق بهار نارنج مصرف کنید.
  7. درمان سل: برای درمان سل می‌توانید از دم کرده مصطکی استفاده کنید.
  8. آرامبخش قلب: برای آرامش قلب، دو گرم مصطکی را در دهان بجوید و روی آن نصف استکان عرق نسترن بنوشید.
  9. رفع تورم پشت پاها: مصطکی به کاهش ورم پشت پاها کمک می‌کند. برای این منظور، سه گرم مصطکی و یک گرم مرمکی را دو بار در روز با آب بنوشید.
  10. رفع سردی

“““html

کبد:

یکی از خواص درمانی گیاه مصطکی، رفع سردی کبد است. می‌توانید یک قاشق چای‌خوری از این صمغ را در یک لیوان آب جوش بریزید و بعد از سرد شدن آن را نوش جان کنید.

رفع یبوست: برای درمان یبوست، می‌توانید چهار گرم مصطکی، چهار گرم هلیله کابلی، چهار گرم برگ سنا، چهار گرم تخم رازیانه، یک گرم پودر هل کوبیده و دو گرم پودر زنجبیل را با هم مخلوط کرده و بعد از غذا مصرف کنید.

برخی از گیاهان دارویی موثر در درمان یبوست شامل: شیر خشت، سیاه دانه، تربچه و … هستند.

خواص درمانی روغن مصطکی برای پوست و مو

خواص درمانی روغن مصطکی برای پوست و مو ثابت شده است. مالیدن این روغن به پوست می‌تواند به بهبود موارد زیر کمک کند:

  • ضد آفتاب طبیعی در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید
  • شفاف‌تر و نرم‌تر شدن پوست
  • جلوگیری از تورم پوست
  • کاهش سوختگی‌ها

خواص مصطکی در طب سنتی

خواص مصطکی در طب سنتی به قرار زیر است:

  1. درمان مشکلات لثه: اگر گوشت لثه‌ها نازک شده و سست گردیده، روزی مقداری مصطکی را بجوید تا لثه‌ها تقویت شوند.
  2. درمان اسهال در کودکان: مصطکی برای درمان اسهال در کودکانی که در حال دندان درآوردن هستند مفید است. می‌توانید از جوشانده آن استفاده کنید.
  3. کمک به کاهش درد چشم: برای این مشکل می‌توانید مصطکی را در گلاب حل کرده و گرم کنید. سپس پنبه‌ای را در این محلول نرم کنید و بر روی پلک چشم بگذارید.
  4. تسکین دردهای مفاصل و شکستگی‌ها: روغن زیتون را با روغن کرچک مخلوط کرده و روی محل درد بگذارید، سپس کمی گرد مصطکی بر روی آن بریزید.
  5. کمک به جلوگیری از سرفه‌های سرد: جوشانده مصطکی می‌تواند به کاهش سرفه‌های سرد کمک کند.
  6. درمان مالیخولیا: بوییدن صمغ مصطکی می‌تواند به درمان مالیخولیا کمک کند.
  7. درمان زخم معده و زخم‌های دستگاه گوارش
  8. تقویت اعضای بدن
  9. درمان بیماری‌های قارچی
  10. کاهش خونریزی سینه
  11. درمان مشکلات ریوی
  12. درمان وبا

خواص بی‌نظیر روغن مصطکی

خواص روغن مصطکی شامل:

  • بهبود وضعیت معده، کبد و ورم روده: مخلوط روغن زیتون و مصطکی به بهبود این اعضای بدن کمک می‌کند.
  • تقویت دندان‌ها و لثه‌ها: مزه‌مزه کردن روغن مصطکی برای دندان‌ها و لثه‌ها مفید است.
  • درمان غده‌های سرطانی
  • کاهش غده‌های سرطانی معده
  • جلوگیری از کرم خوردگی دندان
  • کاهش سوختگی پوست
  • عطر و طعم‌دهنده غذا
  • تقویت هوش
  • کاهش آثار آفتاب سوختگی
  • پاک‌کننده آرایش
  • کاهش التهابات و سوختگی‌ها
  • کمک به کاهش سوزش پای نوزادان
  • ضد میکروب
  • ضد سرطان

طریقه تهیه و مصرف گیاه مصطکی

مصطکی به سه شکل: جوشانده، مصرف خوراکی و روغن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روش تهیه مصطکی: ۱۵ گرم صمغ مصطکی و ۳ کیلوگرم قند سفید کوبیده را آماده کنید. ابتدا قند را در ۲۵۰ گرم گلاب حل کرده و بجوشانید تا به غلظت مورد نظر برسد. سپس مصطکی را به آن اضافه کرده و مخلوط کنید. این ترکیب را روی سنگ ریخته و پس از برش زدن، می‌توانید هر بار حدود ۱۰ گرم از آن را مصرف کنید.

ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه مصطکی

ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه عبارتند از: حدود ۹۰ درصد اسید ماستیسیک، اسید ماستیکولیک، اسید ماستیکورزین و اسانس‌ها.

“`بیشتر بخوانید :

موارد احتیاطی و منع مصرف

  1. استفاده از گیاه و روغن مصطکی برای زنان باردار، شیرده و کودکان باید با احتیاط باشد.
  2. یکی دیگر از عوارض جانبی این گیاه می‌تواند ایجاد حساسیت و آلرژی در بعضی از افراد باشد.

تداخل دارویی

از مصرف بیش از حد و خودسرانه با داروهای شیمیایی پرهیز کنید.

نکات بیشتر درباره گیاه مصطکی

  1. در مصر باستان از گیاه مصطکی برای مومیایی کردن اجساد استفاده می‌شد.
  2. امروزه صمغ این گیاه به عنوان عطر و طعم‌دهنده در نوشیدنی‌ها و آدامس‌های یونانی به کار می‌رود.
  3. اگر مصطکی با اتر مخلوط شود، نرم می‌شود و ممکن است برای پر کردن حفره دندان استفاده گردد. زیرا با گذشت زمان اتر تبخیر شده و مصطکی منجمد در حفره باقی می‌ماند.
گیاهان دارویی همیشه نقش مهمی در بهبود سلامت انسان دارند، اما مصرف بیش از حد آن‌ها می‌تواند خطرات و عوارض جدی به دنبال داشته باشد.

سایت رضیم

خروج از نسخه موبایل