بهترین اپلیکیشن آشپزی و شیرینی پزی

آیا میوه موز کرم می گیرد؟

ماجرای موزهای حاوی کرم هلیکوباکتر و موزهای سومالی

آفات و بیماری های مهم موز ، به گزارش رضیم : اخیراً یک ویدیو در فضای مجازی منتشر شده که ادعا می‌کند موزهای قاچاق از سومالی به ایران آمده‌اند و درون آن‌ها کرم‌هایی به نام هلیکوباکتر وجود دارد. گفته می‌شود که این کرم‌ها پس از ورود به بدن انسان، سمی تولید می‌کنند که می‌تواند ظرف ۱۲ ساعت باعث آسیب مغزی شود. همچنین ذکر شده که این کرم‌ها رنگ سفیدی دارند و بعد از ورود به بدن، علائمی مانند استفراغ و اسهال ایجاد کرده و ممکن است منجر به فوت شود.

آیا وجود کرم در میوه موز واقعیت دارد؟

مصطفی دارایی نژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان در این مورد توضیح داد: وی بیان کرد که ادعای واردات موز سمی از سومالی نادرست است و اینکه هیچ موزی از سومالی به ایران وارد نشده است. او افزود که موزها به تازگی از کشورهای فیلیپین، ترکیه، پاکستان، هند و اکوادور وارد کشور شده‌اند و تا به حال هیچ مورد آفتی گزارش نشده است. رئیس اتحادیه بارفروشان تأکید کرد که واردات موز از سومالی وجود ندارد و ایران از لحاظ قرنطینه محصولات کشاورزی با سخت‌گیری عمل می‌کند. دارایی نژاد در گفت‌وگو با خبرنگارها گفت که این کلیپ مربوط به یک ماجرای دیگر در کشور فرانسه است و تأکید کرد ما موز را فقط از کشورهای اکوادور، فیلیپین، هند و پاکستان وارد می‌کنیم.

ویدئو مربوط به ماجرای موزهای سمی وارداتی از سومالی

https://v.delgarm.com/video/806/2021/10/28/617a8f17234e7.mp4

مهمترین آفات میوه و درخت موز

آفات موز را بهتر بشناسیم : آیا میوه موز کرم می گیرد ؟ مانند بسیاری از گیاهان و درختان، موز هم بیماری‌ها و آفت‌های خاصی دارد که برای تولید میوه‌ای سالم و با کیفیت، باید با این آفات مبارزه کنیم، تا گیاه به رشد طبیعی خود ادامه دهد. مبارزه با آفات آنقدر اهمیت دارد که اگر نادیده گرفته شود، ممکن است کل محصول کشاورز آسیب ببیند. در ادامه مهمترین آفات و بیماری‌های موز معرفی شده و همچنین راهکارهایی برای مبارزه با آن‌ها ارائه می‌شود.

نوکاریز یکی از بیماری‌های مهم میوه موز : بیماری‌های مهم موز عبارتند از آنتراکنوز، بیماری سیگاری شدن انتهای موز و بیماری تاج میوه.

برای کنترل این بیماری‌ها رعایت نکات زیر ضروری است: بهتر است میوه قبل از اینکه کاملاً برسد (به معنای اینکه حداکثر تا سه چهارم از کامل شدن برجستگی‌های روی میوه) از درخت چیده شود.میوه

“`html

میوه ها را در زمان های سردتر بچینید، مانند صبح زود تا اوایل صبح یا در روزهای ابری. وقتی موزها را برداشت کردید، آنها را زیر نور مستقیم خورشید نگذارید چون این کار باعث سوختگی سریع موز می شود. پس از برداشت، خوشه ها باید فوراً به انبار بسته بندی منتقل شوند و در هنگام حمل، باید در سایه نگه داری شوند. مهم است که از آسیب دیدن میوه ها در حین برداشت جلوگیری کنید و از درمان های فیزیکی و قارچ کش هایی که به طور عمومی عمل می کنند استفاده کنید. همچنین باید دمای میوه ها را به سرعت بعد از برداشت پایین بیاورید. آب برای شستن میوه باید به طور مداوم تعویض شود تا اسپورهای قارچی در آن تجمع نکنند.

شته موز (Pentalonia nigronervosa) : این آفت در استرالیا، سریلانکا و هند وجود دارد و این حشره باعث انتشار بیماری ویروسی بونچی تاپ می شود. معمولاً این حشره در گروه های کوچک تا بزرگ دیده می شود و بیشتر بر روی قاعده ساقه، انتهای ساقه و محورهای برگ موز پیدا می شود. در جمعیت های زیاد، ممکن است بر روی برگ های جوان و تازه نیز مشاهده شوند، به خصوص در سطح زیرین و دو طرف رگبرگ ها یا نوک برگ ها.

روش های کنترل آفت : برای کاهش تعداد این حشره، می توان از سموم سیستمیک مانند دیمیتوات، متیل دیمتون، تیومتون و فسفامیدون استفاده کرد.

سرخرطومی ریزوم موز و سرخرطومی Odioporus longicollis : این حشرات حدود ۱ سانتیمتر طول دارند و رنگ آنها قهوه‌ای تیره است. بدن این حشرات با فلس پوشیده شده و آن‌ها از ریزوم های زیرزمینی تغذیه می‌کنند. برای کنترل آنها می توان از آلدرین ۰.۵ درصد یا BHC ۰.۵ درصد به صورت سمپاشی روی خاک استفاده کرد. یک روش عملی دیگر شامل سوزاندن بقایای گیاهی و ریزوم های آلوده و کاشت نهال های سالم موز در خاک های جدید و زهکشی شده است.

تریپس برگ Panchaetothrips indietus : این آفت باعث پیچیدگی، زرد شدن و خشک شدن برگ‌ها می‌شود. همچنین ریزوم‌ها نمی‌توانند خوب رشد کنند یا رشد آنها به شدت ضعیف خواهد بود.

روش های کنترل آفت : می‌توان از گردپاشی با BHC یا کارباریل ۱/۰ درصد و مونوکرونوفوس ۰.۳ درصد برای کنترل این آفت استفاده کرد.

مورچه سفید در موز Clyptotermes ditatatus : موریانه‌ها یا مورچه‌های سفید حشراتی اجتماعی هستند که در مناطق گرم و معتدل زندگی می‌کنند.

روش های کنترل آفت : مخلوط گرد آلدرین ۵ درصد یا هپتاکلر ۵ درصد به مقدار ۲۵ کیلوگرم در هکتار قبل از کاشت موز می‌تواند مؤثر باشد یا سمپاشی خاک با BHC و همچنین استفاده از این سم با آب آبیاری.

سوسک برگخوار Nodastoma Subcostatum : این سوسک‌ها به برگ‌ها و میوه‌ها حمله می‌کنند. این سوسک‌ها بدنی بیضی شکل، محدب و رنگی متالیک تا زرد دارند با لکه‌هایی بر روی بدنشان.

روش های کنترل آفت : انجام شخم و سمپاشی با BHC می‌تواند به کنترل این آفت کمک کند.

آفت کرم حلزونی Kophene Cuprea : پروانه کرم حلزونی حشره‌ای است که گستره وسیعی دارد.

تریپس گل Thrips hawaiensis : این حشره به برگ‌ها و گل‌ها حمله می‌کند.

روش های کنترل آفت : گردپاشی یا سمپاشی با BHC و سمپاشی با دیمتوات به غلظت ۰.۳ درصد نیز مؤثر است.

مگس میوه Dacus dorsalis : مگس‌های میوه دارای اندازه متوسط هستند و روی بال‌هایشان لکه یا نوارهایی دارند.

بیماری بونچی تاپ یکی از مهم‌ترین بیماری‌های ویروسی موز است. این بیماری توسط ویروس بونچی تاپ ایجاد می‌شود و مگس موز آن را در مزارع موز منتشر می‌کند. علائم این بیماری در پاجوش‌های آلوده دیده می‌شود.

“““html

تولید برگ های باریک به این صورت است که این برگ ها خیلی کوتاه هستند و دارای علائم زردی و موزاییک می‌باشند. حاشیه این برگ‌ها به صورت قابل توجهی به سمت بالا خم می‌شوند. این برگ ها معمولاً به صورت مستقیم و راست ایستاده‌اند و با هم به هم وصل می‌شوند و به همین دلیل شکل و حالت برگ‌ها تغییر می‌کند. محور برگ طولش کم می‌شود و گیاه شکل روزت مانند می‌گیرد. به همین خاطر نام این بیماری نیز از این شکل گیاه گرفته شده است. قسمت بالای این گونه گیاهان معمولاً خشک، ترد و شکننده به نظر می‌رسند. درختان مبتلا به این بیماری نمی‌میرند و بهبودی هم نمی‌یابند و همچنین به ندرت میوه می‌دهند. در مراحل ابتدایی آلودگی، جوان‌ترین برگ‌ها حاشیه‌هایی به رنگ سبز روشن دارند. برای تشخیص دقیقتر، می‌توان قسمت زیرین قاعده جوان‌ترین برگ ها را در نور قرار داد. اگر برگ موز آلوده باشد، خطوط سبز تیره و باریک به صورت خط چین و پراکنده یا پیوسته دیده می‌شوند که بین رگبرگ‌ها و موازات آن‌ها به سمت نوک رگبرگ میانی کشیده شده‌اند.

نحوه کنترل بیماری :

  1. دقت در انتخاب پاجوش‌های بدون آلودگی به بیماری
  2. از بین بردن گیاهان آلوده بلافاصله بعد از مشاهده علائم بیماری
  3. برای از بین بردن شته‌های ناقل، می‌توان از روغن کروزل روی موزهای آلوده استفاده کرد تا روغن از طریق قاعده برگ به داخل ساقه نفوذ کند.
  4. تزریق محلول ۱ درصد D ۴٫ و ۲، به مقدار ۱۵ میلی‌لیتر برای هر بوته در ارتفاع ۳۰ سانتی‌متر از سطح خاک

موزاییک موز (Banana mosaic) : این بیماری با علائم موزاییک روی برگ‌ها شناخته می‌شود و در گیاهان آلوده، رشد به صورت کوتاه و برگ‌ها کمتر و خوشه‌ای می‌شوند و به ندرت میوه می‌دهند. پوسیدگی مرکزی یا زردی مسری (Heart rot or infections chlorosis) از مهم‌ترین علائم این بیماری است که با وجود علائم کلروتیک در برگ‌های جوان خود را نشان می‌دهد. در این حالت نوارهایی از خطوط سبز روشن تا متمایل به زرد در برگ‌ها دیده می‌شود که به سمت بیرون از رگبرگ میانی کشیده شده است. در ماه‌های سردتر، ممکن است یک نوع پوسیدگی سیاه و نرم، تمام دمبرگ را تحت تأثیر قرار دهد و به سمت قسمت مرکزی گیاه پیش برود.

نحوه کنترل بیماری : زمانی که علائم بیماری مشاهده شد، می‌توان از یک حشره‌کش استفاده کرد و بعد از اتمام، باید تمام بقایای گیاه کنده و از بین برده شوند.

بیماری‌های قارچی موز : این بیماری توسط قارچ Fusarium oxysporium ایجاد می‌شود. علائم وجود این بیماری، رنگ زرد تیره در حواشی برگ‌های پایینی است که بعدها به قهوه‌ای و نهایتاً خشک می‌شوند. محور برگ‌ها شکسته شده و برگ‌های مرده به تدریج اطراف ساقه کاذب می‌ریزد. برای تشخیص دقیق بیماری پانامایی موز می‌توان با ایجاد شکاف در قاعده تنه و دو نیم کردن ساقه، خطوط و حلقه‌های قهوه‌ای متمایل به سیاه روی ریزوم را در بین بافت‌های سفید مشاهده کرد.

نحوه کنترل بیماری :

  1. از بین بردن بقایای گیاهان آلوده
  2. استفاده از قارچ‌کش‌های واپام، تیرام و مرکوریک کلراید
  3. بهترین راه کنترل این بیماری، استفاده از ارقام مقاوم است.

پوسیدگی ساقه کاذب یا پوسیدگی مرکزی (Pseudostem Rot or Heart Rot) : این بیماری توسط قارچ Botryodiplodia و Fusarium Gloeosporium ایجاد می‌شود. در گیاهان آلوده، برگ‌های داخلی پوسیده و می‌میرند و برگ‌های جدید دوباره رشد می‌کنند. پوسیدگی به تدریج به سمت پایینی ریزوم پیشرفت کرده و مانع از ظهور گل آذین می‌شود.

نحوه کنترل بیماری :

  1. اقداماتی بهداشتی در زمان کاشت، شامل زهکشی مناسب و فواصل مناسب کاشت
  2. سم‌پاشی به موقع گیاهان با مخلوط بوردو می‌تواند مؤثر باشد و مانع از انتشار بیماری شود.

لکه برگی یا بیماری سیکاتوکا : این بیماری معمولاً به برگ‌ها حمله می‌کند و توسط قارچ Cercospora musa ایجاد می‌شود. علائم این بیماری شامل ظهور خطوط زرد یا زرد کمرنگ است که به وضوح در هر دو سطح برگ (بیشتر در سطح بالایی) دیده می‌شود. این خطوط لکه‌های باریک و بیضی شکل یا عرضی به رنگ قهوه‌ای متمایل به سیاه با طول حدود نیم اینچ و عرض یک هشتم اینچ ایجاد می‌کنند.

نحوه کنترل بیماری :

“`

  1. از بین بردن و حذف برگ‌های آلوده
  2. استفاده از ترکیب بوردو و سایر مواد مسی
  3. کاربرد اکسی‌کلرو مس، زنیب و اکسید مس به فاصله سه هفته یکبار

بیماری نقطه برگی leak speckle : این بیماری در زیر برگ‌ها ایجاد می‌شود و به صورت نقاط سیاه که می‌توانند جمع یا پراکنده باشند، دیده می‌شود. همچنین ممکن است نقاط قهوه‌ای متمایل به سیاه با اندازه‌های مختلف نیز وجود داشته باشد که به تعداد زیاد ظاهر می‌شوند.

بیماری لکه برگی بزرگتر یا لکه برگی کوردانا : این بیماری خیلی مشخص‌تر و بزرگ‌تر از لکه‌های معمولی است. وقتی لکه‌ها بالغ می‌شوند، به شکل نقاط بیضی‌شکل بزرگ دیده می‌شوند.

بیماری نوک سیاه Black tip : این بیماری نه تنها باعث ایجاد لکه‌های برگی می‌شود بلکه نوک میوه‌ها را نیز سیاه می‌کند. همچنین لکه‌های کشیده و دراز با مرکز خاکستری بر روی برگ‌ها ایجاد می‌شود و لکه‌ها بزرگ‌تر شده و لکه‌های بزرگ‌تری تولید می‌کنند.

سایت رضیم

خروج از نسخه موبایل