“`html
تاریخ مصرف چای بسته بندی شده
به گزارش رضیم : اگر چای ها به درستی نگهداری شوند، چای خشک هایی که سه سال از تولیدشان می گذرد قابل مصرف هستند، البته به شرط آنکه شرایط انبار کردن واقعا مناسب باشد. آقاجانزاده گفت که در حال حاضر چای های سبز گیلان و چای های خشکی که تولید می شوند، از سالم ترین چای های دنیا به شمار می آیند. او افزود که هر چه زمان بیشتری از انبارداری چای های خشک بگذرد، کیفیت آن ها کاهش می یابد و قابل شرب بودن چای های انبار شده توسط اداره کل استاندارد مشخص می شود. آقاجانزاده اشاره کرد که چای های قدیمی که قابل مصرف نیستند، در صنعت به کار می روند و عمدتا برای استخراج کافئین و سایر محصولات جانبی استفاده می شوند. او همچنین افزود که برداشت دقیق برگ سبز چای و فرآوری صحیح این محصول در حفظ کیفیت آن تاثیر زیادی دارد و امسال کارخانه های استان چای های با کیفیتی را خریداری و فرآوری کردهاند.
رییس مرکز تحقیقات چای کشور یکی از دلایل انبار ماندن چای های قدیمی را ناهماهنگی در برداشت برگ سبز چای توسط چایکاران و فرآوری نادرست آن عنوان کرد و گفت که علت قدیمی شدن چای ها در سال های گذشته کیفیت پایین چای ایرانی نبوده، بلکه در بسیاری از موارد به دلیل واردات زیاد چای خارجی، ذائقه مردم تغییر کرده است. او تصریح کرد که در باغات چای گیلان از سموم شیمیایی استفاده نمیشود و تنها در بعضی موارد از کود شیمیایی به اندازه لازم استفاده می شود، به همین دلیل گیلان یکی از سالم ترین چای های دنیا را تولید می کند. دانستن نحوه نگهداری خوب چای در آشپزخانه نه تنها عمر چای را افزایش میدهد، بلکه برای حفظ کیفیت و طعم آنچه که مینوشید نیز ضروری است. از آنجا که چای در فرهنگ ایرانی جایگاه خاصی دارد و در جمعهای مختلف سرو میشود، نگهداری درست آن از تازگی و طعم خوش آن حفاظت خواهد کرد. برای این کار تنها باید به نکات سادهای توجه کنید.
چه عواملی باعث خراب شدن چای خشک می شود؟
از این شرایط نگهداری چای خشک پرهیز کنید
اگر از ۵ عامل مهم در نگهداری دوری کنید، میتوانید تاثیر زیادی بر عمر چای خود ببینید. این عوامل شامل نور، گرما، رطوبت، بو و هوا هستند.
1. نور و اشعه ماورای بنفش میتواند چای را سریع خراب کند. بنابراین، چای را از فروشندگانی که آن را در کیسههای پلاستیکی شفاف نگهداری میکنند، نخرید. همچنین نباید خودتان چای را در ظرف شفاف نگه دارید، مگر اینکه آن را در کابینت تاریک قرار دهید.
2. گرما و حرارت نیز باعث خراب شدن چای میشود. از نگهداری چای زیر نور خورشید و نزدیک منابع گرمایی مانند اجاق و فر خودداری کنید.
3. رطوبت میتواند به چای آسیب برساند. چون چای خشک است، به راحتی رطوبت موجود در هوا را جذب میکند. چای را باید تا زمان دم کردن از آب و رطوبت دور نگه دارید و نباید آن را در نقاط مرطوب آشپزخانه مانند بالای ظرفشویی یا یخچال نگهداری کنید.
4. بو نیز یکی از عواملی است که چای به سرعت آن را جذب میکند. این ویژگی به چای اجازه میدهد تا از انواع عطرها مانند هل، دارچین، گل یاس و گل محمدی استفاده کند. اما اگر چای را در کنار بوهای نامطلوب مانند زباله یا ادویه نگهداری کنید، این بوها به چای منتقل میشوند!
5. قرار گرفتن چای در معرض هوا احتمال ورود رطوبت و بو را افزایش میدهد. بنابراین چای را در محیط باز نگهداری نکنید.
“`
قرار ندهید، آن را درون ظرف در بستهای نگهداری کنید که هوا وارد آن نمیشود. این نکته را هم به یاد داشته باشید که نباید چای را درون محفظههای نفوذ پذیر مانند کیسههای کاغذی که امکان انتقال هوا وجود دارند، بگذارید.
بهترین روش نگهداری از چای در آشپزخانه
چگونه چای را به درستی نگه دارید؟
اگر بخواهید از ۵ عامل از بین برنده چای که پیش از این ذکر شد، دوری کنید به این معنی است که باید به محل نگهداری، جنس محفظه نگهداری و مکانیسم این توجه بیشتری داشته باشید.
محل نگهداری چای
- چای را در فضایی از آشپزخانه قرار دهید که فاصله زیادی با مواد و وسایل دارای رایحه قوی باشد.
- چای را درون کابینت یا در محفظه و ظرف کاملا غیر شفاف نگهداری کنید.
- انواع چای ساده را از چای عطری جدا نگهدارید.
- چای را از محلهای مرطوب آشپزخانه و منزل دور کنید.
برای نگهداری چای در صورت ممکن از بسته بندی غیر شفاف استفاده کنید. مطمئن شوید که ظرف مورد نظر مناسب نگهداری از مواد خوراکی است و از ظروفی که برای آشپزخانه نیستند به این منظور استفاده نکنید (برای مثال جامدادی را برای نگهداری چای انتخاب نکنید!). سرامیک لعابدار، فلزهای غیر واکنشی و پلاستیکهای غیر شفاف و انواعی که مواد شیمیایی ساخته شده خود را خارج نمیکنند، میتوانند به عنوان جنسهای امن برای نگهداری چای در نظر گرفته شوند. ظروف و محفظههای چوبی هم میتوانند برای نگهداری چای به کار برده شوند، ولی توجه داشته باشید که بسیاری از ظروف چوبی رایحه مخصوصی دارند که ممکن است عطر و طعم چای را تحت تاثیر قرار دهند. جعبه و بستههایی که تولید کنندگان چای عرضه میکنند از نظر کیفیت بسیار متنوع هستند. برای نگهداریهای بلند مدت مطمئن شوید که بسته بندی مخصوص خود چای چند لایه بوده و لایه داخلی آنها از فویل یا گلاسین (ماده شبیه به کاغذ مومی) پوشش دهی شده باشد. در واقع این لایه از تبادل و آلوده شدن به آب، هوا و روغن جلوگیری میکند. محکم بودن محفظه نگهداری چای و نبود جریان هوا در آن بسیار اهمیت دارد. اگر محفظه مورد نظرتان بتواند برای آب و مایعات استفاده شود، از چای نیز محافظت میکند. بهترین گزینهها عبارتند از:
- ظروف دارای درب و کلاهک دوگانه (این ظرفها معمولا دارای قوطی فلزی مخصوص چای هستند)
- پوششهای سیلیکونی بدون بو (این مدل نیز معمولا با قوطی فلزی همراه است)
- بستههای چندلایه با زیپهای پلاستیکی قابل تنظیم
در ادامه موارد ذکر شده، این نکات را هم در نظر بگیرید:
اگر در زمان خرید چای، فروشنده از بسته بندی مناسب و کافی برای چای استفاده نمیکند، حتما به او اطلاع دهید که نوع بسته بندی اش مورد تایید شما نیست. کیفیت بسته بندی در ماندگاری و طعم چای موثر خواهد بود. بهتر است چای را به صورت تازه تر، ولی در حجم کمتر تهیه کنید. اگر در محل زندگی تان پیدا کردن چای مرغوب کار سادهای نیست، از فروشنده اشنایی که همیشه چایتان را از او تهیه میکنید بخواهید تا در صورت امکان نوعی از چای دلخواه را برایتان سفارش دهد. چای را به اندازهای تهیه و بسته بندی آن را باز کنید که بتوانید تمام محتوی آن را در چند ماه آینده مورد مصرف قرار دهید. حتی برخی از مدلهای چای مانند چای پوئر pu-erh یا چای اولونگ oolong که برای مدت بیشتری ماندگار هستند را هم نباید برای چند سال نگهداری کرد. چای را در تازهترین و بهترین حالت خود بنوشید.