دکتر رسول دیناروند گفت که بیماریهای غیرواگیر در حال افزایش هستند. او بیان کرد که در کشورهای پیشرفته، این بیماریها خیلی زودتر از ما کارشناسان افزایش پیدا کردهاند، اما در ایران این بیماریها تازه در حال رشد هستند.
او افزود که مشکل اصلی ما در کشور بیماریهای واگیر نیستند، بلکه بیماریهای غیر واگیر مثل بیماریهای قلبی، دیابت، سرطان و آسم از مهمترین دغدغههای نظام سلامت هستند و بیشترین دلیل مرگ و میر محسوب میشوند.
دکتر دیناروند همچنین اشاره کرد که تعداد بیماریهای غیر واگیر در ایران در حال افزایش است. به گفته او، در بسیاری از کشورهای پیشرفته افزایش سرطان متوقف شده و مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و دیابت کنترل شده است. بنابراین، میتوان با تغییر سبک زندگی از بروز این بیماریها جلوگیری کرد.
او همچنین توضیح داد که هزینههای درمان این بیماریها برای دولت بسیار سنگین است و روز به روز بیشتر میشود. افراد زیادی در کشور به انواع بیماریها مبتلا هستند و هزینه داروهای آنها در حال افزایش است.
به گفته دکتر دیناروند، پیشگیری بهترین راه مقابله با این بیماریها است و برای این منظور باید شیوه زندگی و الگوی غذایی جامعه را تغییر دهیم.
معاون وزیر بهداشت همچنین بر اهمیت تغذیه تأکید کرد و گفت که امروز مهمترین نکته در تغذیه کشور توجه به میزان کالری دریافتی و جلوگیری از چاقی است. او یادآوری کرد که کاهش مصرف کربوهیدراتها، چربیها، نمک و شکر میتواند مؤثر باشد.
اسید چرب ترانس روغنها باید تا سال 96 به زیر 2 درصد برسد
دکتر دیناروند تأکید کرد که اسیدچرب ترانس موجود در روغنهای خانوار که در حال حاضر 5 درصد است، باید تا سال 96 به کمتر از 2 درصد برسد. زیرا این اسید چرب باعث بروز بیماریهای قلبی، عروقی و سکته میشود و چربیهای مضر ممکن است منجر به دیابت شوند.
او ادامه داد که در تلاش برای اصلاح استاندارد روغنها هستند و منتظر تغییرات نخواهند ماند و به کاهش اسیدچرب ترانس در روغنها اقدام خواهند کرد.
رئیس سازمان غذا و دارو همچنین به مردم اطمینان داد که در سال 96 هیچ روغنی با اسیدچرب ترانس بالای 2 درصد در کشور تولید نخواهد شد و در واردات روغنهای اشباع نیز محدودیتهایی در نظر خواهند گرفت.
او همچنین به چالشهای کاهش مصرف نمک و شکر اشاره کرد و گفت که این کار سخت است زیرا بخش عمدهای از مصرف، مربوط به خارج از صنایع غذایی است. اما موفق شدهایم 100 محصول غذایی سالم با شکر و نمک کمتر تولید کنیم و به آنها نشان ایمنی و سلامتی بدهیم.
دکتر دیناروند همچنین به نصب برچسبهای راهنمای تغذیه بر روی محصولات غذایی اشاره کرد و گفت که این برچسبها در رنگهای مختلف هستند؛ سبز به معنی غذای سالم و قرمز به معنی غذای ناسالم است. این اقدام به مردم کمک میکند تا غذای سالمتری را انتخاب کنند.
وی در پایان افزود که در جدولی با رنگهای مختلف، حد مجاز نمک، شکر و دیگر افزودنیها و همچنین حد مصرف شده این مواد در محصول غذایی ذکر شده است. این امکان را برای مردم فراهم میکند تا بتوانند انتخابهای درستتری داشته باشند.