“`html
انواع مزه اصلی در کجای زبان حس میشود ؟
مزهها یا طعمهایی که خوراکیها دارند، با حس چشایی زبان احساس میشوند. به عبارت دیگر، هر چیزی که حس چشایی ما بتواند متوجه شود، مزه دارد و هر چیزی که احساس نمیشود، مزه ندارد. مزهها شامل شور، شیرین، ترش، تلخ و … هستند که زبان آنها را حس میکند. در ادامه با این مزهها بیشتر آشنا میشوید.
مزههای کلی را (به عبارت دیگر احساساتی که از حس چشایی بهدست میآیند) با کلمات مختلفی مثل شیرینی، تلخی، ترشی، شوری و ملسی بیان میکنند. مزهای به نام تندی وجود ندارد. این احساس به مادهای به نام کاپسیسین مربوط میشود که در فلفلهای تند موجود است. تندی یک مزه نیست، بلکه مربوط به حس لامسه است.
مزه شیرین کدام قسمت زبان حس میشود ؟
مزه های اصلی
قبل از اینکه درباره جایگاه مزهها صحبت کنیم، مجله رضیم اشاره میکند که تندی یک مزه نیست و در دستهبندی مزهها قرار نمیگیرد.
در واقع، تندی با حس لامسه در ارتباط است و این احساس مربوط به «کاپسیسین» است که بهخصوص در فلفلهای تند موجود میباشد.
«اومامی» مزهای جدید است که به ۴ مزه دیگر اضافه شده و با ترکیباتی مثل منو سدیم گلوتامات (MSG) حس میشود.
گیرندههای اومامی نه فقط روی سطح زبان، بلکه در دستگاه گوارش نیز وجود دارند.
مزه ترش کدام قسمت زبان حس میشود ؟
مزه های اصلی روی زبان :
- مزه شیرینی :
شیرینی یا مزهٔ شیرین یکی از پنج مزه اصلی است که عموماً در دنیا طعمی لذیذ به حساب میآید. این مزه بیشتر با غذاهایی که قند زیاد دارند، مانند شکر، مرتبط است.
- مزه تلخی :
تلخی یا مزهٔ تلخ به حالتی از مزه اشاره دارد که حس چشایی آن را در برخی گیاهان مانند ترخون و دانه قهوه احساس میکند. وقتی به چیزی تلخ میگوییم، به مزهای اشاره داریم که ممکن است خطرناک باشد. تلخی به جانوران کمک میکند تا غذاهای مسموم را شناسایی کنند، زیرا اکثر غذاهای مسموم تلخ هستند. به عنوان مثال، دانه سیب تلخی دارد و همچنین حاوی سیانور است، که میتواند خطرناک باشد. برخی دیگر از غذاهای تلخ عبارتند از: قهوه، آبجو، زیتون و کاسنی.
مزه اومامی چیست ؟
- مزه ترشی :
ترشی یا مزهٔ ترش به حالتی از مزه اشاره میکند که حس چشایی آن را شناسایی میکند. به میوههایی که مزه ترش دارند، ترش میگویند؛ مثل لیمو که نماد خوراکیهای ترش است.
مزهٔ ترش برای جانداران، به ویژه پستانداران، اهمیت دارد زیرا آنها میتوانند بعد از خوردن غذا، خوراکیهای مناسب برای هضم را شناسایی کنند. زیرا خوراکیهای ترش معمولاً خاصیت اسیدی دارند.
- شوری :
سدیم کلرید یا نمک خوراکی، مادهای خوراکی است که امروزه به عنوان مزهٔ شوری شناخته میشود. وقتی ما مزه شور را احساس میکنیم، این حس به شوری نسبت داده میشود.
شوری یا مزهٔ شور به حالتی از مزه اشاره میکند که نیز از طریق حس چشایی شناسایی میشود.
“`
چشایی. مادهای که مزهٔ شور دارد، «شور» نامیده میشود. امروزه، نمک خوراکی به عنوان نماد مزهٔ شور شناخته میشود.
مزه شور کدام قسمت زبان حس میشود؟
در کودکان تعداد پرزهای چشایی بیشتر از بزرگسالان است. این پرزها تقریباً در تمام بخشهای زبان کودکان و حتی لبهای آنها وجود دارند.
مزه اومامی چیست؟
در بعضی از دستهبندیها، مزه اومامی به عنوان مزه پنجم شناخته میشود. اومامی یک کلمه ژاپنی به معنی «خوشمزه» است و برای توصیف مزهای خوشایند که با چهار مزه دیگر متفاوت است، به کار میرود. اومامی مزه غالب در غذاهایی است که اسید آمینه گلوتامات دارند، مانند عصاره گوشت و گوجهفرنگی.
مزه تلخ کدام قسمت زبان حس میشود؟
جایگاه مزهها روی زبان
- گیرندههای مزه شیرین روی زبان: شکر و ترکیبات شیرین معمولاً در نوک زبان تمرکز دارند.
- گیرندههای مزه ترش روی زبان: مانند سرکه و مخلفات آن، اغلب در نواحی کناری زبان قرار دارند و عمدتاً با اسیدها تحریک میشوند.
- گیرندههای مزه شوری روی زبان: نمک و ترکیبات شور در نیمه جلویی زبان و سطح بالایی و کناری آن وجود دارند. این گیرندهها بیشتر توسط نمکهای غیرارگانیک تحریک میشوند.
- گیرندههای مزه تلخ روی زبان: کافئین در قسمتهای داخلیتر (انتهایی) زبان قرار دارد. این گیرندهها با مواد شیمیایی مختلفی تحریک میشوند. هرچند تعدادی از نمکهای غیرارگانیک مانند منیزیم و کلسیم نیز حس تلخی را ایجاد میکنند، اما بیشتر این مواد شیمیایی ترکیبات ارگانیک هستند.
- گیرندههای مزه ملس روی زبان: مزه ملس خوشایند است و میتوان این مزه را در پنیر، سس سویا و همچنین دیگر غذاهای تخمیر شده یافت. این طعم در گوجهفرنگی، لوبیا و بعضی از مرکبات هم وجود دارد.