“`html
هرس کردن درختان به چه معناست؟
هرس به معنای بریدن شاخهها است و گاهی به معنای حذف کامل شاخههای کوچکتر نیز کاربرد دارد. همچنین میتواند شامل برداشتن جوانهها، گلها، برگها و دیگر اجزای گیاه باشد. توجه صحیح به هرس و پرورش درختان جوان میتواند بر روی محصول و عمر آنها تأثیر مثبت بگذارد. هرس مناسب میتواند جلوگیری کند از آسیب دیدن نقاطی که تنه درخت به چند شاخه تقسیم میشود، و همین موجب شکستن شاخهها به خاطر وزن بار، برف یا یخ میشود.
وقتی درختان و گیاهان بدون دخالت انسان رشد میکنند، معمولاً شاخههایشان به هم پیچیده و در هم فرورفته میشود. این حالت باعث کاهش کیفیت محصول و باردهی درخت میشود. شاخههای سطحی مانع از رسیدن نور به شاخههای درونی میشوند و به مرور زمان این شاخههای درونی خشک میشوند. به همین خاطر از حدود ۳۰۰۰ سال پیش، هرس به عنوان یک عمل مهم در کشاورزی رواج یافته است.
هرس کردن یا پیراستن گیاه باعث میشود گیاه به درستی و به شیوهای سالم رشد کند. این کار نسبتاً حساسی است زیرا نباید به شاخههای اصلی آسیب برسد. حتی یک اشتباه میتواند به گیاه آسیب جدی بزند و عمر آن را کوتاه کند.
چرا باید درختان را هرس کنیم؟
دلایل مختلفی برای هرس کردن گیاهان وجود دارد. مهمترین دلیل، هدایت نحوه رشد و باروری گیاه است. در ادامه به برخی از این دلایل میپردازیم:
۱- برای حذف شاخههای بیمار و خشک، درختان را هرس میکنند تا سلامتی آنها تضمین شود.
۲- برای این که نور بتواند به شاخههای داخلی برسد، قسمتهای متراکم گیاه را هرس میکنند تا از خشک شدن هیچیک از شاخهها جلوگیری شود.
۳- ایجاد تعادل بین شاخهها و ریشهها یکی دیگر از دلایل هرس کردن گیاهان است. این موضوع بهخصوص زمانی که گیاه را جابجا میکنیم، اهمیت پیدا میکند.
۴- شکل ظاهری گیاه نیز یکی از دلایل هرس کردن است، که بیشتر در فضاهای سبز شهری، گلخانهها و باغها کاربرد دارد.
۵- جوانسازی درختان بهمنظور باردهی بهتر از طریق حذف شاخههای پیر و ترغیب درخت به تولید شاخههای جدید از دلایل دیگر هرس است.
۶- برای محدود کردن رشد گیاه و سهولت در کارهایی مانند برداشت محصول و سمپاشی نیز گیاهان هرس میشوند.
نحوه هرس درختان میوه
بهترین زمان هرس
هرس بسته به نوع گیاه در دو فصل تابستان و زمستان انجام میشود. دو نوع هرس داریم: ۱- هرس سبز یا تابستانه و ۲- هرس سیاه یا زمستانه.
هرس سبز یا تابستانه چیست؟
این نوع هرس زمانی انجام میشود که گیاه دارای برگ و گل است. به آن هرس تابستانه گفته میشود و عمدتاً از اوایل بهار تا اواخر تابستان انجام میگیرد. از کارهای اصلی در این نوع هرس میتوان به حذف گلها و میوههای اضافی، قطع کردن انتهای ساقههای تند رشد، هرس بوتههای زینتی و هرس برگها اشاره کرد.
هرس سیاه یا زمستانه چیست؟
این نوع هرس زمانی انجام میشود که گیاه بدون برگ است و به خواب زمستانی رفته است. این نوع هرس بسیار رایج است چون در این زمان برگها…
“`
در فصل زمستان که درختان برهنه هستند و شاخههای آنها به راحتی قابل دیدن میشوند، هرس کردن درختان مهم است. از شناختهشدهترین انواع هرس در زمستان میتوان به هرسهای شکلدهی، حذف شاخههای بیمار و هرس ریشه اشاره کرد.
اصول کلی هرس درختان
هرس درختان به معنای مرتب کردن و کوتاه کردن بخشهای مختلف گیاه است.
هرس شاخه
هرس کردن شاخهها به دو نوع انجام میشود: «سرزنی» که به معنای کوتاه کردن انتهای شاخههای اصلی یا تنه است و «حذف کامل» که یعنی قطع کردن کامل شاخهها از تنه. در نوع سرزنی، شما میتوانید شاخههای جوان با قطر حدود یک و نیم سانتیمتر را با قیچی باغبانی، از نیم سانتیمتر بالاتر از جوانه بهصورت مایل برش بزنید.
برای بریدن شاخههایی که قطری بیشتر از ۳ سانتیمتر دارند، باید از اره چوب استفاده کنید. در اینجا، برآمدگی ناشی از قطع باید بر روی تنه درخت باقی بماند و حداکثر این برآمدگی نباید بیشتر از ۳ میلیمتر باشد تا درخت بتواند زخم را ترمیم کند.
هرس گل و میوه
با توجه به اینکه میزان فتوسنتز در گیاه مشخص است، اگر تعداد گلها و میوهها کاهش یابد، این کمک میکند تا گیاه بتواند محصول با کیفیتتری تولید کند. این نوع هرس میتواند به روشهای شیمیایی یا فیزیکی، مثل کندن گل و میوهها انجام شود.
هرس پوست گیاه
این نوع هرس در زمان رشد گیاه انجام میشود و به سه روش شکافزنی، حلقهزنی و طوقهبرداری صورت میگیرد.
در روش شکافزنی، پوست ساقه یا شاخههای اصلی خراش داده میشود. این روش نسبت به دو روش دیگر بازده کمتری دارد.
در حلقهزنی، حلقهای کامل از پوست ساقه برداشته میشود که این بهترین روش است.
در طوقهبرداری، به دور ساقه سیمی به مدت ۶ ماه بسته میشود.
هدف از این نوع هرس، افزایش تجمع هیدراتهای کربن و هورمونهای رشد در بخشهای بالای زخم بعد از هرس است که این خود به تمایز در شاخههای بیمار کمک میکند.
هرس ریشه
در برخی گیاهان مانند بامبو، این نوع هرس بیشتر به ریشهها مربوط میشود و شما میتوانید با قیچیهای ساده این کار را انجام دهید. فقط کافی است گیاه را از آب خارج کنید و ریشههای نازک و فرعی را ببرید.
بیشتر بخوانید: