علائم آلرژی به سیب زمینی کدامند؟
افرادی که بعد از خوردن سیب زمینی به آلرژی دچار میشوند، باید علائم خود را یادداشت کنند تا اطلاعات مفیدی به پزشک خود ارائه دهند. علائم آلرژی غذایی مشابه علائم سرماخوردگی یا آنفلوانزا است، اما ممکن است به حالت خطرناکی به نام شوک آنافیلاکسی منجر شود که بسیار جدی است.
در حالی که بسیاری از کودکان ممکن است با بالا رفتن سن آلرژی به سیب زمینی را از دست بدهند، بزرگسالانی که این حساسیّت را دارند معمولاً تا آخر عمر آن را تجربه میکنند.
اگر کسی به یک نوع آلرژی دچار شود، احتمال ابتلا به آلرژیهای غذایی دیگر نیز بیشتر میشود. افرادی که به لاتکس یا گرده غان حساسیت دارند بیشتر در معرض آلرژی به سیب زمینی قرار دارند.
نشانه های حساسیت به سیب زمینی کدام است؟
خارش و تورم یکی از علائم آلرژی به سیب زمینی است
بلافاصله بعد از خوردن سیب زمینی، علائم خارش و تورم به خاطر هیستامین شروع میشود. این احساس در لبها، دهان، زبان و گلو ایجاد میشود. وقتی مواد آلرژیزا وارد خون میشوند، خارش ممکن است به چشمها و پوست نیز منتقل شود. ممکن است تورم به شکل جوشها یا برجستگیهایی روی زبان یا تورم در گلو باشد.
علاوه بر این، ممکن است پلکها و صورت نیز متورم شوند و جوشهای قرمز بر روی پوست ظاهر شوند. به گفته کلینیک مایو، اینها تمام علائم آلرژی غذایی هستند و پزشکان این وضعیت را “سندرم آلرژی دهانی” مینامند. افرادی که به لاتکس یا گرده غان حساسیت دارند ممکن است فقط واکنشهای خفیفی داشته باشند و آلرژی آنها فقط به سیب زمینی نپخته باشد.
مشکلات تنفسی و قلبی از مهمترین علائم حساسیت به سیب زمینی
تنگی نفس، مشکل در بلع و ضربان غیرعادی قلب ممکن است نشاندهنده شروع شوک آنافیلاکسی باشد. این به خاطر این است که سیستم ایمنی بدن، مواد آلرژیزای سیب زمینی را به عنوان یک تهدید جدی شناسایی میکند. برخی از افراد ممکن است همچنین افت فشار خون شدید را همراه با التهاب خطرناک دستگاه تنفسی تجربه کنند. تورم گلو میتواند باعث مسدود شدن راه تنفسی شود و در نتیجه اکسیژن کمتری به مغز برسد.
اگر این وضعیت پیشرفت کند، ممکن است علائمی مانند گیجی، خسخس سینه، مشکل در صحبت کردن و سرگیجه پیش بیاید. این علائم احتیاج به درمان فوری پزشکی دارند و اگر به موقع درمان نشوند، میتوانند منجر به از دست دادن هوشیاری و حتی مرگ شوند.
مشکلات گوارشی یکی از نشانه های بارز حساسیت به سیب زمینی است
علائم گوارشی آلرژی معمولاً یک تا دو ساعت بعد از خوردن سیب زمینی ظاهر میشود. ممکن است این علائم با حالت تهوع آغاز شود. افرادی که به سیب زمینی آلرژی دارند ممکن است درد خفیف تا شدید معده، کرامپ روده، حالت تهوع و اسهال را تجربه کنند. تأثیرات گوارشی ممکن است به تدریج یا ناگهانی رخ دهند.
اگر این علائم با مشکلات قلبی و تنفسی همراه شوند، ممکن است خطرناک باشند. مرکز پزشکی دانشگاه مریلند بیان میکند که اگرچه علائم آلرژی ممکن است به سرعت برطرف شوند، اما خطر آنافیلاکسی همیشه وجود دارد.
چه کسانی نباید سیب زمینی بخورند؟
چه کسانی تحت تاثیر این حساسیت هستند؟
آلرژی به سیب زمینی به نظر میرسد که در کشورهای غربی در حال افزایش است. مانند بسیاری از آلرژیهای غذایی، کودکانی که به سیب زمینی حساسیت دارند معمولاً این مشکل را تا بزرگسالی دارند. بسیاری از بزرگسالان نیز که به این نوع آلرژی دچار میشوند، ممکن است تا آخر عمر با آن دست و پنجه نرم کنند.
سیب زمینی بخشی از خانواده تاجریزی است، که شامل گیاهان دیگری نیز میشود که معمولاً در رژیم غذایی ما وجود دارند. افرادی که به سیب زمینی حساس هستند ممکن است نتوانند دیگر اعضای خانواده تاجریزی را نیز تحمل کنند. همچنین گلیکوالکالوئید میتواند عامل مسمومیت غیر آلرژیک باشد.
گیاهانی که از خانواده تاجریزی هستند عبارتند از:
- سیب زمینی
- گوجه فرنگیها
- بادمجان
- پاپریکا
- فلفل قرمز
- تنباکو
- زالزالک
- فلفل دلمهای
- خربزه پپینو
- بامیه
- علائم رینیت آلرژیک، مثل خارش و سوزش چشم، آبریزش یا گرفتگی بینی و عطسه
- قرمزی و خارش پوست
- کهیر، اگزما، یا بثورات همسان با آنها
- درد یا خارش در گلو
- تهوع یا استفراغ
- تولید گاز
- نفخ، گرفتگی و درد شکم
- اسهال
- تورم در ناحیه چشمها، دهان، گلو، زبان یا صورت
- مشکلات تنفسی یا تنگی نفس
- استفراغ
- احساس سرگیجه یا کاهش سطح هوشیاری
- افت ناگهانی فشار خون
- سیبزمینی سرخ شده
- چیپس
- سوفله
- ودکا
- سمبوسه
- انواع خاصی از پاستا
- سوپ
- خورش
- پوره
- پنیرهای رنده شده
- کیک و کلوچه
- نان
- مواد غذایی آماده
- سوپ و خورش کنسرو شده
- سس گوجه فرنگی
- مخلوط ادویه
- آب نبات
- گل کلم
- یوگا. این ریشه به سیب زمینی شبیه است، اما حساسیت ایجاد نمیکند.
- شلغم
- آووکادو
افرادی که به سیبزمینی حساسیت دارند ممکن است به مواد مختلفی از خانواده تاجریزی نیز واکنشهایی نشان دهند. به این حالت، سندرم غذایی گرده گفته میشود که باعث میشود فرد در معرض واکنشهای آلرژیک به گرده درختان و برخی گیاهان قرار بگیرد. این اختلال ممکن است با آلرژی به سیبزمینی ارتباط داشته باشد. همچنین، افرادی که به سیبزمینی حساس هستند، ممکن است به لاتکس نیز واکنش نشان دهند.
چگونه بفهمیم که به سیبزمینی آلرژی داریم؟
علائم حساسیت به سیبزمینی کدامند؟
افرادی که به این نوع آلرژی مبتلا هستند، ممکن است بلافاصله بعد از لمس، پوست کندن، یا خوردن سیبزمینی، واکنش نشان دهند. این واکنشها ممکن است هم از سیبزمینی خام باشد و هم از پخته. البته واکنشها در هر فرد ممکن است متفاوت باشد. بعضی افراد حتی به آثار سیبزمینی روی قاشق یا بشقاب خود نیز واکنش نشان میدهند. بنابراین علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
علائم اصلی آلرژی به سیبزمینی شامل موارد زیر است:
آلرژی یا عدم تحمل سیبزمینی ممکن است عوارضی در دستگاه گوارش داشته باشد.
علائم گوارشی ناشی از آلرژی یا عدم تحمل سیبزمینی عبارتند از:
آیا حساسیت به سیبزمینی عوارض دارد؟
خطرات آلرژی به سیبزمینی چیست؟
برخی افراد ممکن است وقتی با سیبزمینی تماس پیدا میکنند، به طور شدید واکنش آلرژیک به نام آنافیلاکسی داشته باشند. این وضعیت یک واکنش خطرناک است که در صورت عدم درمان ممکن است جان فرد را در خطر بیاندازد.
علائم آنافیلاکسی معمولاً شامل موارد زیر است:
این علائم معمولاً خیلی سریع ظاهر میشوند و نیاز به اقدام فوری پزشکی دارند. افرادی که نسبت به آلرژیهای شدید حساسیت دارند، معمولاً از داروهای ضد حساسیت یا اپینفیرین استفاده میکنند. اما حتی با مصرف این داروها، اگر واکنشی اتفاق افتاد، باید به پزشک مراجعه کنند تا از بروز عوارض بیشتر جلوگیری شود.
غذاهایی که مبتلایان به این نوع آلرژی نباید مصرف کنند
سیبزمینی ممکن است در بسیاری از غذاها وجود داشته باشد. بنابراین کسانی که به این نوع آلرژی مبتلا هستند باید دقت کنند. توصیه میشود که این افراد غذاها و مواد غذایی زیر را مصرف نکنند:
نشاسته و آرد سیبزمینی نیز در بسیاری از مواد غذایی پنهان هستند. آرد سیبزمینی معمولاً به جای آرد گندم در برخی غذاهای آماده استفاده میشود و نشاسته سیبزمینی اغلب برای جایگزینی و قوام غذاها به کار میرود. پروتئین سیبزمینی نیز در این نشاسته و آرد به مقدار کم وجود دارد، بنابراین احتمال ابتلا به آلرژی به پروتئین سیبزمینی در این موارد نیز وجود دارد، هرچند که کمتر است. بنابراین اگر در برچسب غذایی دیدید که از نشاسته یا آرد سیبزمینی استفاده شده، باید از مصرف آن خودداری کنید.
نشاسته سیب زمینی یا آرد آن در برخی غذاهای غیر منتظره از جمله موارد زیر یافت می شود:
به همین خاطر، به افرادی که به سیب زمینی حساسیت دارند، توصیه میشود قبل از خوردن هر غذایی، برچسبهای آن را بخوانند. همچنین در رستورانها هم باید دقت کافی داشته باشند و بهتر است قبل از سفارش غذا از عدم وجود سیب زمینی در آن مطمئن شوند.
جایگزینهای سیب زمینی
حذف سیب زمینی از برنامه غذایی کار آسانی نیست، اما افرادی که به این ماده حساسیت دارند باید این کار را انجام دهند. برای راحتتر کردن این موضوع، میتوانند از غذاهای زیر به جای سیب زمینی استفاده کنند:
چه زمانی باید از آزمایش حساسیت استفاده کنیم؟
هر گونه واکنش به غذاهای جدید باید توسط پزشک متخصص آلرژی بررسی شود. پزشک میتواند آزمایش حساسیت انجام دهد تا ببیند به چه مواد غذایی حساسیت دارید. اگر واکنش بدن شما شدید باشد، ممکن است دارو هم تجویز کند.
افرادی که دارای آلرژی شناخته شده هستند و علائم یا واکنشهای جدیدی را تجربه میکنند باید با پزشک مشورت کنند. احتمالاً نیاز به داروهای جدید داشته باشند.
اگر امکان انجام آزمایش آلرژی وجود نداشته باشد، از شما خواسته میشود که تمام مواد غذایی که مصرف میکنید را یادداشت کنید. این روش بهترین راه برای کاهش واکنش و جلوگیری از عوارض ناشی از حساسیت به سیب زمینی است.