بهترین اپلیکیشن آشپزی و شیرینی پزی

با کمبود آهن در بدن چه کنیم؟ (2 نکته مهم)

“`html

برای کمبود آهن در بدن چه کار کنیم؟

وقتی بچه بودم و حرف از آهن خون می‌زدند، فکر می‌کردم که تکه‌های ریز آهن در خون شناور هستند. حالا که بزرگ‌تر شدم و بیشتر درباره‌ی آهن خون می‌دانم، متوجه شده‌ام که برعکس خیلی از خانم‌ها، بدن من بیش از حد آهن دارد. حتماً می‌دانید که کمبود آهن برای بدن می‌تواند مشکل‌ساز باشد، چون آهن یکی از مواد مغذی ضروری است و متأسفانه خیلی‌ها به اندازه‌ی کافی آن را دریافت نمی‌کنند. اگر می‌خواهید بیشتر درباره‌ی این ماده‌ی معدنی بدانید و بفهمید که کمبود آن چه مشکلاتی ایجاد می‌کند، مطالعه‌ی این مطلب را از دست ندهید.

چرا آهن برای بدن مهم است

آهن یکی از مواد مغذی بسیار مهم برای حفظ سلامت بدن است. این ماده به عملکرد سلول‌های بدن کمک می‌کند، تمرکز و حافظه را بهبود می‌بخشد، انرژی بدن را تأمین می‌کند و در ساخت هموگلوبین‌های سلول‌های خونی که اکسیژن را به قسمت‌های مختلف بدن منتقل می‌کنند، نقش دارد. آهن می‌تواند افسردگی را نیز کاهش دهد. با این حال، بسیاری از مردم در سرتاسر جهان به اندازه‌ی کافی از این ماده معدنی بهره‌مند نمی‌شوند.

به طور میانگین، 20 درصد از زنان در آمریکای شمالی با کمبود آهن مواجه‌اند. همچنین باید بدانید که فقط رژیم غذایی نامناسب باعث کمبود آهن نمی‌شود و عوامل دیگری هم در این مشکل نقش دارند. برای حصول اطمینان از دریافت کافی آهن، باید دقت بیشتری داشته باشید. به عنوان مثال، خانم‌هایی که در دوران عادت ماهانه خود خونریزی زیاد دارند، باید با پزشک مشورت کنند تا درمان‌هایی مانند استفاده از قرص ضد بارداری برای کاهش خونریزی را درنظر بگیرند، زیرا با خونریزی، آهن بدن کاهش می‌یابد و ممکن است دچار کمبود شوید. بسیاری از خانم‌ها فکر می‌کنند نمی‌توانند به اندازه‌ی کافی آهن جذب کنند.

در دوران بارداری، بدن به آهن بیشتری نیاز دارد و نمی‌توان فقط با مصرف غذاهای مناسب به اندازه‌ی کافی آهن جذب کرد. اگر باردار هستید، پزشک ممکن است برای شما مکمل آهن تجویز کند. البته این به تشخیص پزشکتان بستگی دارد و شاید نیازی به آن نداشته باشید، اما در کل، اکثر خانم‌ها در این دوران به مکمل آهن نیاز پیدا می‌کنند. افرادی که گیاه‌خوار هستند و گوشت قرمز نمی‌خورند، از یکی از مهم‌ترین منابع آهن محروم شده‌اند و باید میوه، سبزیجات و حبوبات بیشتری مصرف کنند تا آهن کافی جذب کنند. با این حال، میزان کم‌خونی ناشی از کمبود آهن در گیاه‌خواران بیشتر از دیگران نیست.

علل کاهش آهن در بدن :

کاهش آهن در رژیم غذایی:

آهن از طریق رژیم غذایی جذب می‌شود، هرچند که به طور متوسط فقط یک میلی‌گرم از هر 10 تا 20 میلی‌گرم آهن موجود در غذا جذب می‌شود. فردی که قادر به مصرف یک رژیم غذایی غنی از آهن نیست، ممکن است به درجاتی از آنمی کم‌خونی دچار شود.

تغییرات بدنی:

هنگامی که بدن تحت تأثیر تغییرات ناگهانی مانند رشد سریع در بچه‌ها و بزرگسالان و یا در زمان شیردهی قرار می‌گیرد، نیاز به آهن بیشتری پیدا کرده و تولید سلول‌های قرمز خونی افزایش می‌یابد.

اختلالات گوارشی:

اختلال در جذب آهن ممکن است بعد از برخی جراحی‌های دستگاه گوارش رخ دهد. بخش عمده‌ای از آهن موجود در غذا توسط قسمت کوچکی از روده جذب می‌شود و هر اختلالی در سیستم گوارش می‌تواند جذب آهن را مختل کرده و منجر به کم‌خونی ناشی از کمبود آهن شود.

“`

علل کاهش آهن در بدن نوزادان :

نوزادان نارس ممکن است ذخیره آهن کمی داشته باشند، یا مادر در دوران بارداری آهن کافی دریافت نکرده باشد. همچنین تغذیه نوزاد ممکن است شامل آهن کمی باشد، یا نوزاد ممکن است به علت مشکلات گوارشی مانند زخم معده، حساسیت به پروتئین شیر گاو و یا مشکلات جذب آهن در اسهال یا بیماری سلیاک دچار کمبود آهن شود. اگر نوزاد شیر گاو و غذاهایی که آهن ندارند زیاد مصرف کند، ممکن است نیز دچار کمبود آهن شود.

از دست دادن خون :

از دست دادن خون می‌تواند موجب کاهش آهن و درنتیجه کم خونی فقر آهن شود. این خون‌ریزی‌ها ممکن است از دستگاه گوارش، خونریزی ماهانه یا صدمات ناشی شود.

علل کمبود آهن در بدن و راه‌های تأمین و پیشگیری از آن:

دلایل اصلی کمبود آهن عبارتند از دریافت ناکافی آهن به دلیل رژیم غذایی کم آهن مانند رژیم‌های گیاه‌خواری، جذب ناکافی آهن به دلیل اسهال، مشکلات گوارشی، کاهش تولید اسید معده، یا تداخلات دارویی. افزون بر این، نیاز بیشتر بدن به آهن به‌دلیل افزایش حجم خون، و خون‌ریزی‌های زیاد در دوران عادت ماهانه یا به‌علت جراحات یا بیماری‌های دیگر هم می‌تواند باعث کمبود آهن شود. در مردان بزرگسال معمولاً کمبود آهن ناشی از از دست دادن خون زیاد است.

رژیم غذایی حاوی آهن :

گوشت قرمز یکی از منابع خوب آهن است و جذب آهن آن از منابع گیاهی بهتر است. غذاهایی مانند حبوبات، سبزیجات به ویژه اسفناج و نان گندم هم می‌توانند آهن لازم بدن را تأمین کنند. کارشناسان تغذیه توصیه می‌کنند که به‌جای گوشت قرمز، از ماهی یا مرغ استفاده شود و غذاهای گوشتی با لوبیا، ماکارونی و برنج همراه گردد. همچنین، انواع گوشت‌ها، جگر و برخی محصولات کشاورزی مانند حبوبات دارای آهن هستند. البته جذب آهن از انواع گوشت بهتر است.

اگر به همراه غذا، ویتامین ث که در سبزیجات و میوه‌ها وجود دارد مصرف شود، آهن موجود در منابع گیاهی مثل حبوبات نیز بهتر جذب می‌شود. بنابراین مصرف انواع سبزی و سالادها به همراه غذا برای افرادی که کمتر به گوشت دسترسی دارند و بیشتر نیاز آهن خود را از منابع گیاهی تأمین می‌کنند، توصیه می‌شود.

گردآوری: مجله ی اینترنتی رضیم

سایت رضیم

خروج از نسخه موبایل