“`html
معرفی غازیاغی و خواص درمانی آن
غازیاغی از خانواده اسفنجیان است و برگهای آن مثلثی و به شکل نیزه میباشد که در پایین دو گوشه دارد. ساقههای آن بزرگ و بدون برگ بوده و دانههای قهوهای براق دارد. بخش خوراکی این گیاه، برگهای آن است.
غازیاغی یک گیاه وحشی است که در اوایل بهار، کشاورزان محلی آن را در بازارها میفروشند.
با خواص گیاهی به نام غازیاقی آشنا شوید!
خواص کلی غازیاغی شامل باز کردن مجاری، کاهش نفخ و رفع دردهای معده، کمر و مفاصل است و در درمان اسهالهای مزمن مفید بوده و مصرف آن در غذاها میتواند دردهای جانبی و مفاصل را تسکین دهد.
خواص دیگر غازیاقی
- غازیاغی به خاطر داشتن ویتامین C به تصفیه خون کمک کرده و از رقیق شدن آن جلوگیری میکند و همچنین خاصیت اشتها آور، مدر، ملین و تسکیندهنده دارد.
- تخم غازیاغی دارای هورمونهای گیاهی است و به همین خاطر ترشح غدد داخلی را تنظیم میکند و همچنین خاصیت مدر، بادشکن و ضدعفونی کننده دارد.
- خاصیت عمده برگ و تخم غازیاغی، درمان بیماری برص است که باعث بروز لکههای سفید روی پوست میشود.
درمان بیماری برص با استفاده از غازیاقی
برای درمان برص (لکههای سفید روی پوست) غازیاغی بسیار موثر است. برای این کار در تابستان بعد از پاکسازی شکم با یک مسهل قوی، سه تا پنج گرم بذر غازیاغی را با نیم گرم زنجبیل و نصف گرم ریشه توت و عسل مخلوط کرده و هر روز مصرف کنید.
این کار را چند روز ادامه دهید. بعد از چند روز نشانههای بهبودی به شکل جوشهایی شبیه آبله که روی پوست سفید ظاهر میشوند و حاوی مایع زردی هستند، مشاهده میشود و بیماری به تدریج بهبود پیدا کرده و پوست به رنگ طبیعی خود برمیگردد.
مشخصات گیاه دارویی غازیاقی
نام علمی:
Falcaria vulgaris، در فرانسه Alisme و به انگلیسی Water Plantain نامیده میشود. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی غازیاغی، رجل الوَز، بارتنگ آبی و کلاغ پا است.
تیره گیاه: چتریان یا Apiaceae
نوع گیاه: بوته
مشخصات ظاهری: این گیاه علفی و چند ساله است که ارتفاع آن حدود 70 سانتیمتر یا بیشتر میرسد و ساقهی زیرزمینی آن متورم و با ریشکها بیرون میآید. برگهای آن دراز و نوک تیز هستند که به صورت دمبرگ از ریشه خارج میشود. گلهای آن کوچک و سفید یا گاهی صورتی هستند.
طبیعت: طبق نظر حکمای طب سنتی این گیاه طبعی گرم و خشک دارد.
محل رشد: در بیشتر مناطق معتدل و سرد کشورها و در ایران به ویژه در استانهای شمال غربی یافت میشود.
ترکیبات شیمیایی آن شامل پالمیتیک اسید، استاریک اسید، اولیک اسید، لینولئیک اسید، فوفورالدئید، اسپاراژین و مواد دیگر است.
بخشهای مورد استفاده: سرشاخهها و ریشه
روش مصرف: برگها و ریشههای خشک شده را میتوان به صورت دمکرده یا جوشانده مصرف کرد و پزشک در طب سنتی روش و مقدار مصرف را تعیین و تجویز میکند.
چند توصیه مهم در مورد گیاه غازیاقی
- خوردن میوه غازیاغی میتواند باعث عقیمی شود.
- طبع آن گرم و خشک است.
- دانه غازیاغی ترشحات غدد داخلی را تنظیم میکند.
- بذر غازیاغی ضدعفونی کننده و ادرارآور است و کلیه و مثانه را پاکسازی میکند.
- برای درمان رماتیسم و نقرس، 30 تا 60 گرم غازیاغی توصیه میشود.
“`
- غازیاغی را در یک لیتر آب بجوشانید و روزانه سه فنجان از آن را بخورید.
- برای کاهش درد بواسیر، غازیاغی را کوبیده و با کمی سرکه بپزید و بر روی ناحیه بواسیر بگذارید.
- برای کاهش سوزش ناشی از نیش حشرات، برگ غازیاغی را کوبیده و بر روی محل نیش قرار دهید.
- برای بهبود گلودرد، شیره برگهای تازه غازیاغی را غرغره کنید.
- برای ورم و درد چشم، 15 گرم غازیاغی را در 500 سیسی آب دم کرده و روزی سه بار به عنوان کمپرس استفاده کنید.
- شما میتوانید برای تقویت هوش و حافظه از دم کرده غازیاغی استفاده کنید.
- جویدن غازیاغی به خوشبو شدن دهان و تقویت لثه کمک میکند.
- اگر خون قاعدگی بدون دلیل قطع شده باشد، 100 گرم غازیاغی را در 3 لیتر آب بجوشانید و در آن بنشینید.
- برای دور کردن مورچهها، چند برگ غازیاغی و گوجهفرنگی را در محل بگذارید.
- خوردن غازیاغی به طول عمر کمک میکند.
- اگر خانمهای شیرده، ضماد غازیاغی را بر روی سینههای خود بگذارند، مقدار شیر آنها افزایش مییابد.
- برای درمان زخمها و سوختگیها، غازیاغی را کوبیده و با کمی سرکه پخته و روی زخم بگذارید.
- غازیاغی را میتوان با برنج مثل سبزی پلو تهیه کرده و میل کرد.
- برای درمان لکههای برص، غازیاغی تازه را کوبیده و با خشخاش مخلوط کنید و به صورت ضماد بر روی لکها بگذارید.
- اگر با دم کرده غازیاغی صورت و دستها را بشویید، چین و چروکها کاهش مییابند. مقدار مورد نیاز 40 گرم در یک لیتر آب است.
- افراد مبتلا به تصلب شرائین میتوانند از غازیاغی مانند سبزی پلو استفاده کنند.
بیشتر بخوانید :
از دیگر خواص غازیاغی
- غازیاغی خواص خنک کنندگی، افزایش اشتها، ملین و ادرار آور دارد. اگر برگهای تازه غازیاغی را بر روی محل گزیدگی حشرات بگذارید، سوزش را کاهش میدهد.
- غرغره کردن شیره برگ تازه غازیاغی در مواقع گلو درد شدید مفید است.
- اگر هر روز ناشتا یک فنجان از مخلوط آب غازیاغی، کاسنی وحشی و کاهو مصرف کنید، برای بهبود مشکلات کبدی تاثیرگذار است.
- دم کرده یا جوشانده غازیاغی به مقدار شصت گرم در یک لیتر آب، ادرار آور است و در دفع سنگهای کلیه، کبد و مثانه و نیز نقرس مؤثر است.
- به خاطر خاصیت ضد ورم و قابض، اگر ضماد برگهای آن را روی سینه مادران شیرده بگذارند، به جریان افتادن شیر و افزایش آن را تسهیل میکند.
- چند شاخه تازه غازیاغی و چند برگ گوجهفرنگی میتواند برای فراری دادن مورچهها مفید باشد.
- دم کرده چهل گرم از غازیاغی خشک در یک لیتر آب، برای کاهش چین و چروک و لطافت پوست اثر خوبی دارد.
- ضماد برگهای تازه کوبیده شده آن همراه با سرکه و نمک برای درمان زخم و سوختگی مفید است.
مضرات مصرف گیاه غازیاغی
خوردن جوشانده آن به زنان باردار توصیه نمیشود، زیرا ممکن است منجر به سقط جنین شود.