تیرامین چیست و چگونه باعث سردرد میشود؟
افراد نسبت به تیرامین موجود در بدن خود متفاوت عمل میکنند. برخی از افراد به راحتی میتوانند تیرامین را مصرف کنند و مشکلی در این زمینه ندارند. اما برای دیگران، مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای حاوی تیرامین میتواند باعث سردرد میگرنی شود و به عنوان یکی از علتهای این نوع سردردها شناخته میشود. همچنین غذاهای دیگری نیز وجود دارند که میتوانند سردرد ایجاد کنند، از جمله غذاهایی با میزان بالای تیرامین.
غذاهایی که تاریخ انقضای آنها گذشته، غذاهای تخمیر شده و غذاهای کهنه معمولاً حاوی تیرامین بالا هستند. تیرامین مادهای است که به طور طبیعی از تجزیه تیروزین، یک نوع اسید آمینه، به وجود میآید. زمانی که مواد غذایی تخمیر میشوند یا پروتئینهای کهنهتر هستند، این تجزیه به طور طبیعی اتفاق میافتد.
به طورکلی، سیستم گوارشی وظیفه دارد تیرامین را تجزیه کند تا از تجمع آن در بدن جلوگیری نماید. اگر سطح تیرامین در بدن بیش از حد بالا باشد، میتواند باعث ارسال سیگنالهای نادرست به بدن شود.
یک مثال از اینجا، زمانی است که تیرامین زیاد، نوراپی نفرین را تحریک میکند. این امر میتواند باعث فعالسازی گیرندههای خاصی شود که موجب سردرد میشوند. در اینجا لیستی از غذاهای حاوی تیرامین وجود دارد:
- کلم و سوسیس خامهای تخمیر شده
- پنیرهای میانسال مانند پنیر چدار، آجر و پنیر آبی
- شراب
- آجیلها
- لوبیاهای گسترده مثل نخود برفی و حبوبات
- غذاهای خراب یا به درستی نگهداری نشده
- گوشت یا ماهی دودی، خشک یا خاردار
تیرامین برای بدن چه مضراتی دارد؟
اثرات تیرامین در بدن
مقادیر بالای تیرامین میتواند مشکلات جدی زیر را به وجود آورد:
فشار خون بالا
مقادیر زیاد تیرامین میتواند موجب افزایش فشار خون شود. این مشکل معمولاً طی سالهای طولانی رخ میدهد و ممکن است همه افراد را تحت تأثیر قرار دهد. اگر درمان نشود، میتواند عوارض خطرناکی مانند حمله قلبی و سکته مغزی ایجاد کند. بسیاری از افراد هیچ نشانهای از فشار خون بالا ندارند، حتی اگر فشار خون آنها بالا باشد.
اما برخی افراد ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- افزایش سردرد.
- افزایش مشکل در تنفس.
- افزایش درد در قفسه سینه.
تیرامین و میگرن
میگرن سردردهای شدیدی است که ممکن است از کودکی آغاز شده یا در بزرگسالی بروز کند. زنان نسبت به مردان بیشتر در معرض خطر میگرن هستند. دلایل دقیق بروز میگرن مشخص نیست اما برخی عوامل میتوانند ریسک ابتلا به آن را افزایش دهند. خوردن غذاهای حاوی تیرامین میتواند بر میزان انتقالدهندههای عصبی مانند سروتونین تأثیر بگذارد و این باعث افزایش سطح آن در مغز شما و بروز سردرد میشود.
علاوه بر غذاهای با تیرامین بالا، برخی داروها مثل مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز، سروتونین را تجزیه نمیکنند و باعث افزایش آن در مغز میشوند که میتواند عوارض خطرناکی همچون سردرد شدید ایجاد کند.
علائم سردردهای میگرنی چیست؟
علائم میگرن معمولاً دو روز قبل از بروز سردردها آغاز میشود. در این مدت ممکن است احساس خستگی، افسردگی و ولع شدید به غذا را تجربه کنید. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد در یک سمت سر، حالت تهوع و استفراغ.
- احساس سفتی در گردن و کاهش توانایی بهبود.
- چرا رژیم غذایی کم تیرامین را امتحان نکنید!
- اگر از داروهای خاصی مانند مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز استفاده میکنید، بهتر است رژیم پایینی از تیرامین را انتخاب کنید.
- ناردیل
“`html
مونومین اکسیداز آنزیمی است که به عملکرد نورونها در بدن شما کمک میکند. این آنزیم در کبد تولید میشود و بعد از اتمام کار، انتقال دهندههای عصبی در مغز شما را پاک میکند. علاوه بر این، مونومین اکسیداز به پاکسازی تیرامین در بدن نیز کمک میکند.
زمانی که شما داروهای مهار کننده مونوآمین اکسیداز را مصرف میکنید، این داروها عملکرد مونومین اکسیداز را متوقف میکنند، بنابراین بدن شما نمیتواند تیرامین را به درستی پردازش کند. این موضوع میتواند موجب افزایش سطح تیرامین در بدن شما شود که میتواند منجر به بروز سکته مغزی یا حمله قلبی شود.
مواد غذایی که باید هنگام استفاده از MAOI از آنها پرهیز کنید
یکی از مشکلات داروهای مهار کننده مونوآمین اکسیداز (MAOI) این است که شما باید برخی از غذاها را از رژیم خود حذف کنید زیرا برخی از آنها میتوانند سطح تیرامین بدن شما را بالا ببرند. برخی از غذاها که حاوی مقادیر زیاد تیرامین هستند عبارتند از:
- پنیرهایی که برای مدت طولانی نگهداری شدهاند.
- ماهی دودی.
- برخی از انواع گوشت.
- برخی برندهای آبجو.
آیا تیرامین باعث سردرد میشود؟
چه رابطهای بین تیرامین و سردردها وجود دارد؟
تیرامین به دلیل ساختار شیمیاییاش، یک مونوآمین نامیده میشود. در بدن ما آنزیمی وجود دارد که به نام مونوآمین اکسیداز (MAO) شناخته میشود و وظیفهاش تجزیه مونوآمینها است. این آنزیم به پردازش تیرامین کمک میکند. اگر میگرن دارید و به اندازه کافی از این آنزیم در بدن خود ندارید، ممکن است بعد از خوردن غذاهایی که حاوی تیرامین هستند دچار سردرد شوید.
دانشمندان این ارتباط را بعد از عرضه داروهای ضد افسردگی که MAO را مهار میکنند در دهه 50 کشف کردند. افرادی که این داروها را مصرف میکردند، هنگام تناول غذاهای حاوی تیرامین، سردرد و فشار خون بالا را تجربه میکردند. هنوز کارشناسان در تلاشند تا بفهمند چگونه تیرامین میتواند موجب میگرن شود.
یک توضیح این است که تیرامین باعث آزادی نوراپینفرین، که یکی از مواد شیمیایی مغز است، از سوی سلولهای عصبی در مغز شما میشود. افزایش سطح تیرامین در بدن شما – به همراه وجود مواد شیمیایی غیرعادی در مغز – میتواند تغییراتی در مغز ایجاد کند که باعث سردرد میشود.
کدام غذاها دارای تیرامین پایین هستند؟
تیرامین پایین در رژیم غذایی شما چگونه عمل میکند؟
اگر میخواهید تیرامین را کاهش دهید و ببینید که آیا این به شما کمک میکند، در اینجا چند نوع ماده غذایی برای پرهیز و برخی گزینههای جایگزین آورده شده است:
- غذاهای لبنی:
- بالاتر در تیرامین: پنیرهای کهنه، چدار، استیلتون یا پنیر آبی، کاممبرت، سوئیسی، فتا، پارمسان
- پایینتر در تیرامین: پنیر آمریکایی، پنیر کلوچه، ماست، شیر تازه، پنیر خامهای، خامه ترش، پنیر سویا، شیر سویا
- گوشت، مرغ و ماهی:
- بالاتر در تیرامین: کالباس خشک، سالامی، ماهی دودی، خاویار، کبد مرغ پیر
- پایینتر در تیرامین: گوشت تازه، مرغ، ماهی، تخممرغ؛ گوشت ناهار به جز سالامی؛ کنسروهای گوشت یا ماهی که بلافاصله مصرف میشوند
- میوهها، سبزیجات و حبوبات:
- بالاتر در تیرامین: پرتقال، گریپفروت، لیمو، آناناس، لوبیا فوا، سوسیس، غذاهای تخمیر شده ساختهشده از سویا
- پایینتر در تیرامین: سبزیجات تازه، کنسرو یا منجمد؛ کشمش
- نوشیدنیها:
- بالاتر در تیرامین: ورموت، آبجو، شراب قرمز
- پایینتر در تیرامین: قهوه، چای یا نوشیدنیهای بدون کافئین؛ شیر تازه یا سویا؛ مشروبات الکلی
- چاشنیها:
- بالاتر در تیرامین: عصاره مخمر
“““html
غلیظ ، سس سویا ، سس ماهی ، سس تریاکی
روش های کاهش تیرامین
- در اینجا چند نکته برای کاهش مقدار تیرامین در رژیم غذایی تان آورده شده است:
- گوشت تازه، مرغ یا ماهی را انتخاب کنید. غذا را در روز خرید بپزید یا فریز کنید.
- تیرامین در غذاهایی که در دمای اتاق قرار دارند افزایش مییابد. پس غذاها را در یخچال یا فریزر نگهداری کنید و برای یخ زدایی، از یخچال یا مایکروویو استفاده کنید.
- محصولات تازه را در طی ۲ روز مصرف کنید.
- باقیماندهها را که بیشتر از یک یا دو روز در یخچال بودهاند نخورید.
- غذاهای خراب یا کپک زده را دور بیندازید.
- از مصرف غذاهای دودی، پیر، ترشی یا تخمیر شده بپرهیزید.
آیا تیرامین باعث سردرد شما میشود؟
به مدت چند ماه یک دفتر یادداشت سردرد داشته باشید. این میتواند به شما و پزشکتان کمک کند تا بفهمید آیا تیرامین یا دیگر عوامل محرک، باعث سردردهای میگرنی شما هستند.
غذاهای نامناسب نگهداری شده
افرادی که داروی مهارکننده مونوآمین اکسیداز مصرف میکنند، باید از غذاهایی که مدت طولانی در یخچال نگهداری شدهاند پرهیز کنند. زیرا این غذاها تیرامین بیشتری وارد بدن میکنند و ممکن است عوارض جدی به همراه داشته باشند. از مصرف پنیرهایی که بیش از ۲ هفته در یخچال ماندهاند خودداری کنید.
فقط اگر کمتر از دو هفته در یخچال ماندهاند، میتوانید این پنیرها را مصرف کنید. هنگام خرید، ممکن است به طور عمدی یا تصادفی غذاهایی را با تاریخ انقضاء نامشخص بخرید. این غذاها معمولاً سطح بالای تیرامین را دارند و باید از آنها پرهیز کنید.
بهترین راه پیشگیری از مصرف غذاهای منقضی، دقیق خواندن برچسبهای غذایی و نوشیدنیها برای پیدا کردن تاریخ تولید و انقضای آنهاست. در صورت نگهداری نامناسب، غذاهای تازه نیز میتوانند حاوی تیرامین زیادی باشند. گوشت تازه، مرغ، ماهی، لبنیات و سبزیجاتی که بیش از سه روز نگهداری شدهاند، مناسب نیستند.
مواد غذایی با تیرامین کمتر چیستند؟
تاثیر غذاهای فرآوری شده بر سردرد
بیمارانی که از مهارکننده مونوآمین اکسیداز استفاده میکنند، باید از مصرف غذاهایی که با دود چوب پخته شدهاند دوری کنند. غذاهایی که با نمک و نیترات درمان میشوند نیز باید مورد توجه قرار گیرند. نمونههایی از این غذاها شامل پرفور، سالامی، سوسیس و ماهی دودی است.
علاوه بر این، افرادی که از این داروها استفاده میکنند باید از سبزیجات و سسهای تخمیر شده پرهیز کنند. این محصولات شامل سویا (توفو، پنیر لوبیا، سوپ میسو)، سوسیس، عصاره مخمر و ترایاکی هستند.
غذاهای فرآوری شده معمولا حاوی سدیم و قند هستند که ممکن است فشار خون را افزایش دهند. بنابراین بهتر است از هات داگها، ماهیهای دودی و گوشت گاو نیز دوری کنید.
میوهها و تیرامین
بسیاری از میوهها حاوی تیرامین بالایی هستند که ممکن است برای بدن مضر باشند. بنابراین باید از میوههای زیر پرهیز کنید: موز، آووکادو و تمشک.
چگونه سطح تیرامین را پایین نگهداریم؟
نکات زیر به شما کمک میکند تا سطح تیرامین بدن خود را پایدار نگهدارید. این کار با اطمینان از اینکه غذایی که میخورید، مقدار کمی تیرامین دارد، انجام میشود.
- قبل از نوشیدن یا خوردن غذا، برچسبها و مواد غذایی را با دقت بخوانید تا از مصرف غذاهای منقضی شده جلوگیری کنید.
- گوشت تازه، مرغ و ماهی خریداری کرده و آنها را در همان روز مصرف کنید یا فورا منجمد کنید.
- از مصرف میوههای نارس بپرهیزید.
- مصرف چای، قهوه، نوشابه و نوشیدنیهای شکلاتی را محدود کنید، زیرا ممکن است باعث سردرد شوند.
- به محض پخته شدن، غذاها را بلافاصله مصرف کنید.
“““html
کنسرو شده و یخ زده را بخورید و ظرف 2 روز باقی مانده غذا میل کنید.
عوامل خطرناک تیرامین بالا
به عنوان مثال، تغییرات هورمونی در زنان وجود دارد که میتوانند بر روی هورمونهای استروژن تأثیر بگذارند. این تغییرات معمولاً در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی اتفاق میافتند.
- افزایش دما به دلیل تغییرات جوی. مثلاً از هوای سرد به هوای گرم.
به زمان و تاریخ شروع سردرد توجه کنید. سپس به این سؤالات پاسخ دهید:
- سردرد میگرنی شما در آن زمان چه حسی دارد؟
- این سردرد در کدام مرحله از چرخه قاعدگی شما قرار دارد؟
- اخیراً چه غذاهایی خوردهاید؟
- آیا در معرض سایر عوامل تحریککننده سردرد، مثل تغییر ارتفاع، تغییر دما، بوهای تند، نورهای زیاد، صداهای بلند، تغییر در عادتهای خواب یا استرس غیرمعمول بودهاید؟
یادآوری کنید که سردرد ممکن است تا 24 ساعت بعد از خوردن برخی غذاها شروع نشود. به همین دلیل، شامل غذاهایی که در یک یا دو روز گذشته خوردهاید میتواند به شما کمک کند بفهمید که آیا تیرامین در ایجاد سردرد شما نقش دارد.
همچنین بخوانید:
سایت رضیم
“`