“`html
حساسیت فصلی چیست؟
حساسیت فصلی (آلرژی فصلی یا تب یونجه) یکی از رایجترین انواع آلرژی است که باعث التهاب در بینی میشود. این مشکل خطرناک نیست، اما بسیار آزاردهنده است و متأسفانه روز به روز بیشتر میشود. حساسیت فصلی معمولاً از بهار تا شهریور به دلیل وجود گرده گیاهان در هوا بیشتر دیده میشود. گرما، رطوبت و وزش باد نیز میتوانند این وضعیت را بدتر کنند.
حساسیت فصلی معمولاً در فصلهای بهار، تابستان و پاییز به دلیل گردهافشانی گیاهان اتفاق میافتد. این نوع حساسیت به دلیل استنشاق گرده گیاهان یا ورود آنها به چشم ایجاد میشود. درختانی مانند بلوط، نارون و افرا در بهار و گیاهانی مثل علف دوروا و لوئیچه چمنی در تابستان گردهافشانی میکنند. این بیماری ممکن است با آسم همراه باشد و در بسیاری از موارد، افراد به هر دو بیماری مبتلا هستند.
از نشانههای رایج حساسیت میتوان به خارش بینی و گلو، التهاب پوست، تهوع، استفراغ، اسهال، تب، کهیر، تنگی نفس، فشار خون پایین، احساس ضعف و بیشفعالی و یبوست اشاره کرد.
دلایل ایجاد حساسیت فصلی در افراد
یکی از مهمترین دلایل ابتلا به حساسیت، وراثت است. بهطور مثال، اگر هر دو والد مبتلا به آلرژی باشند، احتمال اینکه فرزندانشان نیز به حساسیت فصلی مبتلا شوند، 66 درصد است. اگر یکی از والدین مبتلا باشد، این احتمال به کمتر از 60 درصد میرسد.
وقتی یک فرد مبتلا به آلرژی با عواملی مثل گرده گیاهان یا گرد و خاک تماس پیدا کند، بدن او واکنشی نشان میدهد و سلولی به نام ماستوسیت هیستامین ترشح میکند. انتشار هیستامین باعث بروز نشانههایی مانند آبریزش بینی، سرفه، عطسه و… میشود. هرچه فرد بیشتر در معرض عوامل حساسیتزا باشد، احتمال بروز آلرژی افزایش مییابد.
به عبارتی، حساسیت فصلی نتیجه یک واکنش طبیعی بدن به عواملی است که در واقع بیخطر هستند ولی سیستم ایمنی بدن به شدت نسبت به آنها واکنش نشان میدهد.
علائم حساسیت فصلی
- عطسه کردن
- آبریزش یا گرفتگی بینی
- آبریزش و خارش چشم
- التهاب سینوس، گلو یا کانال گوش
- احتقان گوش
علائم کمتر رایج حساسیت فصلی عبارتند از:
- سردرد
- تنگی نفس
- خستگی
- سرفه
علل ایجاد حساسیت فصلی در فصول مختلف
حساسیت فصلی زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن یک ماده موجود در هوا را شناسایی کند که معمولاً بیخطر است و نسبت به آن واکنش نشان میدهد. این واکنش شامل انتشار هیستامین و مواد شیمیایی دیگر به خون است که به بروز علائم واکنش آلرژیک کمک میکنند. منبع حساسیت فصلی در فصول مختلف متفاوت است.
علت حساسیت فصلی بهار
درختان معمولاً منبع اصلی آلرژیهای فصلی بهار هستند. درخت توس یکی از شایعترین عوامل در مناطق شمالی است و گردهافشانی آن بسیاری از افراد را دچار مشکلات حساسیتی میکند. سایر درختان آلرژیک در آمریکای شمالی شامل سدر، توسکا، شاه بلوط، بید و محبوبه شب هستند.
علت حساسیت فصلی تابستان
تب یونجه، که نامش را از فصل گردآوری این گیاه گرفته است، به طور سنتی در
“““html
این روزها ماههای تابستان است، اما دلیل اصلی آلرژی فصلی تابستان، گیاهان دارویی مانند چمنزار و چمن تیموتی و همچنین برخی از علفهای هرز هستند. طبق اطلاعات بنیاد آسم و آلرژی آمریکا، علفهای هرز شایعترین نوع آلرژن برای افرادی هستند که به حساسیت فصلی مبتلا هستند.
علت حساسیت فصلی پاییز
پاییز برای کسانی که به حساسیت فصلی دچار هستند، میتواند واقعاً سخت باشد. نام علمی آلرژی در این فصل “رگوید آمبورسیا” است و این گیاه شامل بیش از 40 نوع در نقاط مختلف جهان میشود. اکثر این انواع در مناطق معتدل آمریکای شمالی و جنوبی رشد میکنند و به عنوان گیاهان وحشی شناخته میشوند که کنترل آنها دشوار است. گردههای این گیاهان میتوانند باعث بروز آلرژی شدید شوند. گیاهان دیگری که گردههای آنها در پاییز آزاد میشوند شامل گزنه، بومادران، ترشک، سلمک و بارهنگ است.
علت حساسیت فصلی زمستان
در فصل زمستان، بسیاری از آلرژنهای بیرونی در حالت خواب هستند، بنابراین آب و هوای سرد میتواند برای بسیاری از افرادی که حساسیت فصلی دارند، تسکین دهنده باشد. اما از آنجا که افراد بیشتر وقت خود را در محیطهای بسته میگذرانند، اگر به حساسیت فصلی دچار هستید، ممکن است به آلرژنهای داخلی مانند قارچها، کپکها، موهای حیوانات، گردههای گلها و گرد و غبار واکنش نشان دهید.
تشخیص حساسیت فصلی
تشخیص حساسیت فصلی معمولاً آسانتر از سایر نوع حساسیتها است. اگر علائمی دارید که فقط در زمانهای خاصی از سال بروز میکنند، میتواند نشانهای باشد بر اینکه به حساسیت فصلی دچار هستید. پزشک ممکن است گوشها، بینی و گلوی شما را بررسی کند تا تشخیص دهد که شما چه نوع حساسیتی دارید. معمولاً نیازی به انجام تست حساسیت نیست. درمان برای انواع حساسیتها معمولاً مشابه است و تفاوتی نمیکند به چه نوع حساسیتی مبتلا هستید.
درمان دارویی حساسیت فصلی
بهترین روش برای درمان حساسیـت فصلی، پرهیز از مواجهه با آلرژنها است. اما اگر نتوانید از آنها دوری کنید، با روشهای دیگری هم میتوانید کمک بگیرید، از جمله:
داروهای ضد احتقان و آنتی هیستامینهای بدون نسخه، مانند ستیریزین و داروهایی که از ترکیب استامینوفن، دیفنهیدرامین و فنیلافرین ساخته میشوند، همچنین داروهای تجویزی مانند اسپریهای استروئیدی بینی.
اگر علائم شما شدید باشند، ممکن است پزشک واکسن حساسیت برای شما تجویز کند. این واکسنها نوعی درمان ایمن درمانی هستند که حساسیت سیستم ایمنی بدن شما را نسبت به آلرژنها کاهش میدهند. برخی از داروهای حساسیت ممکن است عوارض جانبی داشته باشند، مانند خوابآلودگی، سرگیجه و احساس گیجی و عدم تمرکز.
درمانهای جایگزین برای حساسیت فصلی
تحقیقات در مورد درمانهای جایگزین برای حساسیت فصلی انجام شده و برخی افراد اعتقاد دارند درمانهای زیر میتوانند مفید باشند:
- کوئرستین فلاونیدی که عامل رنگ میوهها و سبزیجات است؛
- لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (lactobacillus acidophilus)، باکتری مفیدی که در ماست وجود دارد؛
- اسپیرولینا، نوعی جلبک آبی – سبز؛
- ویتامین C که دارای برخی خواص آنتیهیستامینی است.
برای اینکه به طور قطعی نتیجه بگیریم که این درمانهای جایگزین مفید و موثرند، نیاز به تحقیقات بیشتری داریم.
تغذیه در مبتلایان به حساسیت فصلی
آیا رژیم غذایی شما میتواند باعث تشدید علائم آلرژی فصلی شما شود؟ در حالی که بدن افراد…
“`
بدن هر فرد به طور متفاوتی واکنش نشان میدهد و برخی غذاها ممکن است باعث شوند بدن موکوس بیشتری تولید کند. این موضوع میتواند علائم آلرژی را بدتر کند. غذاهای زیر جزو این دسته هستند:
- تمام محصولات لبنی (شیر، ماست و پنیر)
- دانههای تصفیه شده
- قندهای ساده
- سبزیجات نشاسته دار، مثل سیبزمینی
- تخم مرغ
- غذاهای فرآوری شده
- غذاهای سرخکرده به شدت
طب سنتی و آلرژیها
در طب سنتی، افراد به چهار گروه با خصوصیات مختلف تقسیم میشوند و افرادی که طبیعت خشک دارند، بیشتر به حساسیت فصلی دچار میشوند. برای پیشگیری از حساسیت فصلی، باید از مصرف ادویهجات، غذاهای گرم و نیز قرار گرفتن در هوای آلوده بپرهیزید و به جای آن از سبزیجات، سبوس گندم، نانهای سبوسدار، انواع آش و خاکشیر استفاده کنید. گیاهان دارویی زیر برای بهبود حساسیت مفید هستند:
چای سبز
چای سبز به عنوان یک درمان توپ برای حساسیت فصلی به شمار میرود. ویتامین C موجود در چای سبز به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و بدین ترتیب از بدن در برابر بیماریها، به ویژه بیماریهای فصلی و حساسیتها محافظت میکند. همچنین در چای سبز ترکیبی وجود دارد که اثر آرامبخش دارد و میتواند استرس، تنش و اضطراب را کاهش دهد.
بادرنجبویه
این گیاه مشابه عطر طبیعی عسل است. زمانی که زنبورها از کندوی خود دور میشوند، عطر این گیاه به آنها کمک میکند تا به خانه برگردند. در این گیاه ترکیبات شیمیایی چون اسید اولئیک و سیترال وجود دارد که به آن رایحهای ملایم و لیمویی میدهد. این گیاه میتواند به آرامش اعصاب کمک کند و به همین خاطر به کاهش تحریکات آلرژیک نیز کمک میکند.
پرتقال
خوردن یک پرتقال در صبح به دلیل داشتن ویتامین C بالا میتواند به عنوان یک آنتیهیستامین طبیعی عمل کند و بدن را در برابر آلرژیها محافظت کند. تحقیقات نشان داده است که افرادی که مصرف گوشت قرمز بیشتری دارند، بیشتر با مشکلات تنفسی مواجه میشوند؛ بنابراین توصیه میشود که مصرف گوشت قرمز را محدود کنید.
عسل
عسل یکی دیگر از موارد مؤثر برای درمان حساسیت است. میتوانید مصرف عسل را از مقدار کم شروع کنید و به تدریج آن را افزایش دهید. پس از مدتی بررسی کنید که آیا پس از مصرف عسل، حساسیتهای محیطی شما کاهش یافته است یا خیر. اگر حساسیت نداشتید، میتوانید به مصرف عسل ادامه دهید. حتی میتوانید برای پیشگیری از مشکلات، عسل را قبل از آغاز فصل حساسیت بخورید. اگر دچار خارش هستید، یک حبه سیر را رنده کنید، آب آن را بگیرید و با ۲ قاشق غذاخوری عسل و ۱ قاشق چایخوری زنجبیل مخلوط کنید و بر روی محل خارش بمالید. بعد از ۳ ساعت این مخلوط را با آب ولرم شستوشو دهید.
دارچین و زردچوبه
دارچین و زردچوبه از گیاهان شناختهشده و پرکاربرد هستند که خاصیت ضدحساسیت در آنها ثابت شده است. مصرف ۳ گرم زردچوبه و ۵ گرم دارچین برای بزرگسالان بیخطر است.
بابونه
بابونه یکی از گیاهان مفید است که برای درمان حساسیتهای مختلف بسیار موثر است. این گیاه میتواند به بهبود مشکلات گوارشی مانند دلدرد و نفخ کمک کند. در طب سنتی اعتقاد دارند که بابونه دارای خاصیت گرم و خشک است و میتواند به کاهش حساسیتها و بهبود سیستم ایمنی بدن کمک کند. همچنین، این گیاه برای کبد مفید است و باعث تصفیه خون و بهبود عملکرد طحال میشود. با این حال، زنان باردار، افرادی که فشار خون بالا دارند و آنهایی که مشکلات قلبی دارند، باید در مصرف بابونه احتیاط کنند. همچنین، مصرف همزمان آن با خوراکیهایی مانند گردو، پسته و چای توصیه نمیشود.
نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشته باشید، اهمیت تغذیه سالم است. در مورد حساسیتهای غذایی و فصلی، باید به مواد افزودنی، به ویژه بنزوات و سایر مواد دقت کرد. متأسفانه این مواد در بیشتر غذاهای آماده و فرآوری شده، از جمله آبمیوهها، سسهای سالاد، همبرگر و غذاهای بستهبندی وجود دارند و به بدن ما وارد میشوند. در بررسیهای انجامشده، مشخص شده که مصرف زیاد چربی و قند، باعث کاهش باکتریهای مفید در بدن شده و موجب افزایش حساسیتها میشود. بنابراین، بهتر است از مصرف قندهای تصفیه شده، غلات تصفیه شده، کلوچهها، کیکها، دسرها، سیبزمینی سرخکرده و همبرگر تا حد امکان خودداری کنید.
برای پیشگیری از حساسیت، مصرف غذاهایی مانند زنجبیل، پیاز، سیر و فلفل بسیار مفید است؛ زیرا این مواد غذایی باعث تولید آنتیبادیهایی میشوند که از بروز واکنشهای حساسیتی جلوگیری میکنند. همچنین، نارنج، انگور، شاهتره و سیاهدانه نیز از دیگر مواد مفید در این زمینه به شمار میروند.
غذاهای تازه مانند سبزیجات، روغن زیتون، انار، شاهتوت (که به حفاظت از کبد کمک میکند)، و انواع بذرهایی مانند خاکشیر و تخمریحان هم از مواردی هستند که به پاکسازی کبد کمک میکنند و میتوانند به کاهش حساسیتهای فصلی کمک کنند.
اگر علائم حساسیت فصلی شما را آزار میدهد، بهتر است با پزشک مشورت کنید. پزشک میتواند علت علائم شما را پیدا کند و درمان مناسبی تجویز کند. معمولاً پزشک به شما توصیه میکند تا از مواد و عواملی که باعث ایجاد حساسیت میشوند، دوری کنید و بعد از آن داروهای مناسب را برایتان تجویز خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: