“`html
خام گیاهخواری چه مضراتی برای سلامتی دارد؟
امروزه عدهای از افراد به دلایلی مانند کاهش وزن یا حمایت از حقوق حیوانات به خام گیاهخواری مطلق روی آوردهاند. این افراد فکر میکنند که این شیوه زندگی به سلامتی آنها آسیب نمیزند و حتی مفید است، اما کارشناسان تغذیه درباره خطرات جدی این رژیم غذایی هشدار میدهند.
یک متخصص تغذیه میگوید: خام گیاهخواری مطلق، با هر هدفی که داشته باشد، میتواند به سلامت انسان آسیب بزند و حس خوبی که در ماههای اول تجربه میشود، موقتی است.
با ما همراه باشید تا با خطرات خام گیاه خواری آشنا شوید.
خام گیاهخواری چه هست؟ مضرات آن چیست؟
خام گیاهخواری نوعی رژیم غذایی است که فقط شامل سبزیجات خام میشود و هیچ غذایی نباید داغتر از ۱۰۴ درجه فارنهایت یا ۴۰ درجه سلسیوس شود. این غذاها باید تازه خورده شوند یا فقط با حرارت بسیار کم پخته شوند. خام گیاهخواران بر این باورند که حرارت بالای ۱۰۴ درجه نه تنها مواد مغذی را از بین میبرد، بلکه آنها را سمی و غیرقابل هضم میکند. در فرهنگ آنها، پختن با حرارت بالا به عنوان چیزی ناپسند دیده میشود.
آنها تصور میکنند که غذاهای خام سرشار از انرژیهای حیاتی هستند. خام گیاهخواری شکل افراطی گیاهخواری است که به «پرانا» یا نیروی حیات اعتقاد دارد. بر اساس این باورها، نیروی حیات بیشتر در غذاهای گیاهی خام وجود دارد. آبمیوهها و اسموتیهای سبز نیز جزو محبوبترین خوراکیهای این رژیم غذایی هستند.
اشتباه ۱: پختن، مواد مغذی را از بین میبرد
درست است که مواد خام دارای مواد مغذی هستند، اما پختن میتواند فیبر موجود در گیاهان را بهتر هضم کند و با شکستن دیوارههای سلولی، مواد مفید مغذی را آزاد کند. این مواد مغذی بدون پختن به راحتی در دسترس نیستند. برای مثال، گوجهفرنگی منبعی غنی از آنتیاکسیدان لایکوپن است. هویج هم همینطور، و این مواد مغذی وقتی پخته میشوند آزاد میشوند. بنابراین، یک کاسه سوپ مملو از مواد مغذی است که استفاده خام آنها خاصیت مشابهی ندارد.
گیاهخواران فکر میکنند که پختن سبزیجات جذب روی، آهن، کلسیم و منیزیم را سخت میکند; اما این نیز نادرست است. به عنوان مثال، پختن اسفناج میزان آهن و کلسیم را بیشتر میکند. جان مک دو آل، کارشناس تغذیه، میگوید: «البته باید گفت که پختن سبزیجات ممکن است مقدار کمی از ویتامین C یا B را از بین ببرد، اما این مواد در گیاهان به حدی زیاد هستند که به ارزش غذایی آنها آسیبی نمیزند.».
جنیفر نلسون، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه مایو، میگوید: «بهترین رژیم غذایی ترکیبی از غذاهای خام و پخته است. هیچ تعصبی بر روی یک نوع رژیم غذایی خاص وجود ندارد. برای حفظ سلامتی، باید به دنبال بهترین ترکیب باشیم. کباب کردن و پختن زیاد غذاها نیز مضر است و میتواند میزان مواد مغذی را کاهش دهد. با این همه، برای به دست آوردن بیشترین فایده از غذاها بهتر است از روشهای پخت مانند بخارپز کردن استفاده کنید و از سرخ کردن و… پرهیز نمایید. به خاطر داشته باشید که پختن نرمتر غذاها را برای هضم آسانتر میکند.
“““html
میکند و همانطور که گفته شد، در بعضی از موارد منجر به آزاد شدن مواد مغذی نهفته میشود. نظر خام گیاهخواران دربارهی وجود انرژی ویژه در گیاهان خام نیز بیشتر جنبهی اعتقادی دارد و هیچ توضیح علمی برای آن وجود ندارد. در نگاهی دقیقتر، آنها کاملا به مضرات خام گیاهخواری واقف نیستند.
اشتباه ۲: پختن، آنزیمها را از بین میبرد
در اینباره خام گیاهخواران کاملا حق دارند. پختن آنزیمها را از بین میبرد. ولی متأسفانه همچنان نیمی از حقیقت پشت ابر مانده است. بدن انسان برای تجزیهی مولکولهای مواد غذایی نیاز به آنزیمهای موجود در مواد غذایی ندارد. در ساختار بدن آنزیمهایی وجود دارد که این وظیفه را با کمال میل بر عهده میگیرند. در هر صورت آنزیمهایی که از مواد خام وارد بدن میشوند نیز به خاطر اسید معده از بین خواهند رفت. تنها اندکی از آنها باقی میمانند و مواد تخمیر شدهای چون کلمترش، آنزیمها را وارد معده میکند. در هر حال نقش آنها در هضم غذا اندک است. متخصصین ارزش چندانی برای این آنزیمها قائل نیستند. نظریهی «آنزیم مواد خام» به کتاب ادوارد هال (Edward Howell) در دههی ۴۰ میلادی بازمیگردد. اما اکنون علم به نقش حداقلی آنزیمهای مواد غذایی خام، در هضم غذا شهادت میدهد. هاول تصور میکرد که تعداد آنزیمهای بدن انسان پایانپذیر است، در حالیکه بدن انسان همواره آنزیمهای جدید تولید میکند.
اشتباه ۳: گیاهانِ خام خاصیت سم زدایی دارند
خاصیت سمزدایی مطرح شده در مواد غذایی، پشتوانهی علمی محکمی ندارد. در واقع مواد سمی میتوانند در هر نقطهی بدن جمع شوند. به ویژه در بافتهای چربی و حتی در استخوانها یا پروتئینها. اما رودهی بزرگ به طرز شگفتانگیزی از مواد سمی دور میماند و همچنین کبد، عضوی است که با مواد سمی مبارزه میکند. در واقع کبد نقش سمزدایی بالایی دارد. کبد گمرک بدن است و همهی مواد را بعد از بازجویی به سمت خون راهنمایی میکند. در حقیقت، در هیچ مادهی غذایی گیاهی یا جانوری سمزدایی وجود ندارد. بدن خود وظیفهی سمزدایی را با اندامهای داخلیاش انجام میدهد. تنها نکتهی قابل قبول در زمینهی سمزدایی مواد خام، بهبود عملکرد کبد و کلیه با افزایش میزان ذخیرهی آب در بدن است. اگر مضرات خام گیاهخواری و واقعیات آن را ندانید، ناآگاهانه به بدن خود آسیب میزنید.
اشتباه ۴: خام گیاهخواری کلید سلامتی است
با خام گیاهخواری مصرف کالری به حداقل میرسد و طبیعی است که وزن مناسبی پیدا میکنید. اما هدف از رژیم غذایی تنها کاهش وزن نیست و باید به موارد مختلفی توجه کرد. مضرات خام گیاهخواری را دریابید. با خام گیاهخواری با کمبود مواد غذایی روبهرو خواهید شد. به ویژه ویتامینهایی نظیر B12 ،D و روی، آهن و اسیدهای چرب امگا۳ و غیره. خام گیاهخواران عزیز برای جبران کمبود این مواد باید حتما از قرصهای مکمل استفاده کنند. شاید سؤال کنید که مواد انرژیزا برای تأمین انرژی خام گیاهخواران از کجا تأمین میشود. کالدول سلستین (Caldwell Esselstyn)، پزشکی که بیل کلینتون را متقاعد به استفاده از رژیم گیاهخواری کرد، پاسخی برای شما دارد.
او میگوید مصرف تعدادی مغز و یک عدد موز در طول روز میزانی کالری در اختیار بدن میگذارد. اما این میزان کالری برای بدن کافی نیست. ضمن اینکه مشکل دیگر بیشتر افراد خام گیاهخوار، پوسیدگی و ساییدگی دندان است. اسید موجود در میوهها منجر به ساییدگی مینای دندان میشود و کمبود مواد معدنی عمومی، موجب پوسیدگی دندان است. باید بدانید که با انتخاب خام گیاهخواری چه چیزهایی را از دست میدهید و در مقابل چه چیزهایی به دست میآورید. مضرات خام گیاهخواری را به دقت مدنظر داشته باشید. دقیق باشید و بیگدار به آب نزنید.
رژیم غذایی و طبیعت بشر و مضرات خام گیاهخواری
خام گیاهخواران مصرف گوشت را غیرعادی میدانند و برای دفاع از عقاید خود پختوپز و مصرف گوشت را عملی متضاد با ذات طبیعت میدانند.
“`
آنها میگویند بشر این را خودش ساخته است! خب طبیعی است که انسان با استفاده از فکر و عقل خود، اختراعات و ایدههای زیادی داشته است. مثلا شما کدام زرافهای را میشناسید که شیرموز بخورد؟ در دنیا تنوع زیادی در رژیمهای غذایی وجود دارد و عملاً در همه جا مصرف حبوبات، سبزیجات و گوشت رایج است. از گذشتههای دور، رژیم غذایی شامل تمام گروههای غذایی، در تمام فرهنگها و مناطق دنیا معمول بوده است.
اما در مقابل، خامگیاهخواری یک ایده جدید به حساب میآید. تصور کنید کودکی با این رژیم غذایی بزرگ شود. طبیعی است که او بدون مصرف مکملها و داروهای جایگزین، دچار کمبود ویتامین B12 و دیگر مواد مغذی خواهد شد. این کمبودها میتواند باعث مشکلات زیادی در اعصاب و جسم او شود. در حالی که مصرف گوشت و محصولات دامی به مدت حداقل ۲۰ سال، میتواند ذخیره خوبی از مواد مغذی در بدن ایجاد کند. در تمام تمدنها و در طول تاریخ نیز، انسانها از گوشت و محصولات دامی بهرهبرداری کردهاند. بنابراین رژیم غذایی گوشتی هیچ چیز غیرطبیعی ندارد. بسیاری از دانشمندان پختن غذا را یک قدم بزرگ در پیشرفت مغز انسان میدانند. شناخت خطرات خامگیاهخواری میتواند در انتخاب بهتر به شما کمک کند.
این سبک غذایی از نظر علمی پایه و اساس محکمی ندارد. شاید تنها مزیت آن جنبههای اعتقادیاش باشد. اما اگر شما میخواهید خامگیاهخوار شوید، بهتر است ابتدا فکر کنید و تحقیق کنید تا مضرات آن را بشناسید. هدف از این نوشته هیچطور ترویج رژیمهای گوشتی نیست، بلکه فقط توجه به رژیم غذایی کامل و غنی از مواد مغذی و عدم افراط در مصرف هر نوع خوراکی مورد نظر است. سلامت باشید.
گیاهخواران باید خطر «کمخونی وخیم کشنده» را جدی بگیرند
دکتر برلیانت بزرگمهر، متخصص تغذیه نیز در مورد مضرات خامگیاهخواری مطلق میگوید: «خامگیاهخواری مطلق چندین مشکل اصلی دارد. اول اینکه بدن ما به پروتئین حیوانی نیاز دارد. اگر قصد داشته باشید به پروتئین گیاهی اکتفا کنید، باید این موضوع تحت نظر متخصص تغذیه باشد. مورد دوم نیاز به کلسیم است که نوع گیاهی آن به خوبی جذب بدن نمیشود، مگر اینکه باز هم تحت نظارت متخصص تغذیه قرار داشته باشید. این مشکل درباره آهن هم وجود دارد زیرا تنها بین ۵ تا ۱۰ درصد آهن موجود در گیاهان جذب بدن میشود. اما مشکل مهمتر، ویتامین B12 است که فقط در منابع حیوانی وجود دارد. گیاهخواران ممکن است ادعا کنند که این ویتامین در جوانهها وجود دارد که این ادعا کاملاً نادرست است. کمبود این ویتامین میتواند منجر به کمخونی وخیم کشنده شود. مشکل اینجاست که افراد پس از مدت زمان طولانی، ممکن است بعد از ۵ سال از این موضوع آگاه شوند.»
او در ادامه تصریح میکند: «سه نوع گیاهخواری وجود دارد که خطرات کمتری دارند. «لاکتو وجترین»ها که لبنیات نیز مصرف میکنند و «اوو وجترین»ها که تخممرغ را کنار گیاهان مصرف میکنند. بهترین حالت، «لاکتو اوو وجترین» است که فقط از خوردن گوشت خودداری میکنند و بنابراین خطرات کمتری آنها را تهدید میکند».
منبع: سلامت نیوز، چطور
مجله اینترنتی رضیم
مرجان امینی