“`html
غلظت خون چیست؟
غلظت خون به حالتی گفته میشود که در آن تعداد گلبولهای قرمز خون بیشتر از حالت طبیعی است. میزان هموگلوبین، پروتئینی که در خون وجود دارد و اکسیژن را حمل میکند، نیز در تعیین غلظت خون اهمیت دارد. در زنان اگر هموگلوبین بیش از 16 گرم در دسیلیتر و در مردان بیش از 18 گرم باشد، به این حالت غلظت خون میگویند. در این مقاله به بررسی روشهای درمان غلظت خون با میوه روز خواهیم پرداخت.
خون شاید به نظر مایع یکنواختی بیاید، اما از ترکیبات مختلفی شامل سلولها، پروتئینها و عوامل انعقادی تشکیل شده است. مانند بسیاری از چیزهای دیگر در بدن، خون نیز به تعادل نیاز دارد تا ساختار طبیعیاش حفظ شود. غلظت خون (Polycythemia) وضعیتی است که تعداد گلبولهای قرمز خون به طور قابل توجهی افزایش مییابد. در افرادی که با غلظت خون مواجه هستند، تعداد هماتوکریت، هموگلوبین یا گلبولهای قرمز بیشتر از حد نرمال است.
پلی سیتمی به معنای افزایش نسبت گلبولهای قرمز خون به حجم کل خون و همچنین غلظت هموگلوبین است که وظیفه انتقال اکسیژن در خون را بر عهده دارد.
علاوه بر درمانهای دارویی، میتوان از روش درمان غلظت خون با میوه استفاده کرد. عوامل زیادی میتوانند در بروز این بیماری تأثیرگذار باشند؛ از جمله نوع رژیم غذایی، وراثت، آب و هوای منطقه، سبک زندگی، استرس و استعمال دخانیات. غلظت خون میتواند به بروز بیماریهای مختلف منجر شود. وقتی خون غلیظ میشود، به کندی از رگها و قلب عبور کرده و باعث ایجاد گرفتگی در اندامهای مختلف بدن میشود. در موارد شدید این غلظت، ممکن است خطر ابتلا به سکته قلبی یا مغزی نیز افزایش یابد.
نشانههای ابتلا به غلظت خون
بیشتر افراد هیچگونه نشانهای از غلظت خون نشان نمیدهند تا زمانی که لخته خون شکل بگیرد. لخته خون معمولاً در رگها به وجود میآید که میتواند باعث درد و مشکلاتی در گردش خون شود.
برخی از علائم غلظت خون:
- تاری دید
- سرگیجه
- کبودی آسان
- خونریزی بیشازحد در دوره قاعدگی
- نقرس
- سردرد
- فشارخون بالا
- خارش پوست
- کمبود انرژی
- کوتاهی نفس
درمان غلظت خون با میوه و سبزیجات
برخی مواد غذایی بهطور طبیعی میتوانند خطر لخته شدن خون و همچنین غلظت خون را کاهش دهند. با این حال، اثر این روشها هنوز با داروهای شیمیایی مقایسه نشده است، بنابراین بهتر است قبل از دنبال کردن درمان، با پزشک خود مشورت کنید.
درمان غلظت خون با استفاده از زردچوبه
زردچوبه ادویهای است که برای مدت طولانی برای درمان بیماریهای مختلف استفاده میشود. ماده فعال موجود در زردچوبه، کورکومین، خواص ضدالتهابی و رقیقکننده خون دارد. یک مطالعه در سال 2012 نشان داد که مصرف روزانه زردچوبه در غذاها میتواند اثر ضدانعقادی در خون داشته باشد. اثر ضدانعقادی کورکومین مشابه داروی شیمیایی وارفارین است.
زردچوبه را میتوان با ادویههای دیگر مثل کاری ترکیب کرد و یا آن را در سوپ اضافه نمود. در شرایط خاص میتوان آن را با آب مخلوط کرده و بهعنوان دمنوش مصرف کرد. دوز مناسب روزانه زردچوبه بین 500 میلیگرم تا 11 گرم است.
درمان غلظت خون با استفاده از زنجبیل
زنجبیل یکی دیگر از داروهای طبیعی است که میتواند از انعقاد خون جلوگیری کند. این گیاه حاوی یک اسید طبیعی به نام سالیسیلات است. آسپرین (استیل سالیسیلیک اسید) نیز حاوی این ترکیب است و میتواند به همین شکل عمل کند.
“““html
یکی از ترکیبات شیمیایی که به رقیق کردن خون کمک میکند، سالیسیلات است. زنجبیل هم میتواند به کاهش کلسترول خون کمک کند.
برای بهرهمندی از اثر ضدانعقادی سالیسیلات، میتوانید از زنجبیل تازه یا خشکشده در غذاها و آبمیوهها استفاده کنید. یکی از بهترین راههای مصرف زنجبیل، تهیه جوشانده آن است.
کاهش غلظت خون با استفاده از فلفل کاین
فلفل کاین یکی از منابع عالی سالیسیلات است و میتواند به عنوان یک رقیقکننده خون موثر عمل کند. این فلفل بسیار تند است و بیشتر افراد باید از مقادیر کمی از آن استفاده کنند. میتوانید کمی از پودر این فلفل را در چای بریزید و به صورت دمنوش بنوشید. همچنین میتوانید آن را به غذا اضافه کنید تا به سلامتی کمک کند.
درمان غلظت خون با استفاده از سیر
خوردن سیر خام میتواند میزان کلسترول و تریگلیسیرید خون را به طور قابل توجهی کاهش دهد و در نهایت احتمال ایجاد پلاکها و لختههای خونی و مشکلات قلبی را کاهش دهد. سیر همچنین خاصیت آنتیاکسیدانی قوی دارد که از عروق خونی و قلب در برابر رادیکالها محافظت میکند.
برخی از تحقیقات نشان دادهاند که سیر دارای اثر آنتی ترومبوتیک است، به این معنی که میتواند از ایجاد لختههای خونی جلوگیری کند. مصرف یک حبه سیر در روز برای بهرهمندی از خواص آن مناسب است.
کاهش غلظت خون با استفاده از منابع حاوی ویتامین E
ویتامین E یکی از موادی است که میتواند در کاهش لختههای خون در چند روز تاثیر بگذارد. افرادی که از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنند، باید از مصرف زیاد ویتامین E پرهیز کنند.
مقدار مناسب روزانه ویتامین E به طور دقیق مشخص نیست، اما مصرف حدود ۴۰۰IU در روز ممکن است برای کاهش غلظت خون مفید باشد. مصرف مقادیر زیاد، مثلاً ۱۵۰۰IU در روز ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. بهتر است ویتامین E مورد نیاز خود را از طریق غذاهایی که دارای این ویتامین هستند، تأمین کنید. برخی از مواد غذایی که ویتامین E زیادی دارند عبارتند از:
- بادامکوهی
- روغن آفتابگردان
- روغن گلرنگ
- دانههای آفتابگردان
- روغن دانه گندم
- حبوبات
کاهش غلظت خون با استفاده از چوب دارچین
دارچین دارای کومارین است که یک ماده قوی برای رقیقسازی خون به شمار میرود. وارفارین، یکی از داروهای اصلی برای کاهش غلظت خون، از مشتقات کومارین است. مصرف یک قاشق چایخوری دارچین در روز، چه به صورت دمکرده و چه به عنوان ادویه در غذا، میتواند مفید باشد. اما باید توجه داشت که مصرف زیاد دارچین در طولانیمدت ممکن است باعث مشکلات کبدی شود.
درمان غلظت خون با استفاده از روغن هسته انگور
روغن هسته انگور حاوی آنتیاکسیدان است که میتواند از عروق خونی محافظت کند، فشار خون را پایین بیاورد و برای مشکلات قبلی و خونی مفید باشد. این روغن همچنین میتواند به عنوان رقیقکننده خون استفاده شود. مصرف ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیگرم از این روغن در روز میتواند مفید باشد.
درمان غلظت خون با استفاده از آب انار
آب انار سرشار از پلی فنول است که میتواند به بهبود جریان خون کمک کند و فشار خون سیستولیک را کاهش دهد. برخی از تحقیقات نشان میدهند که مصرف آب انار ممکن است با داروهای شیمیایی تداخل داشته باشد. حتماً قبل از استفاده از آب انار با پزشک خود مشورت کنید. مصرف روزانه نیم لیوان آب انار میتواند به کاهش غلظت خون کمک کند.
“`
کاهش غلظت خون با چغندر
چغندر یک منبع عالی از نیترات است که برای سلامت قلب مفید است. این سبزی میتواند از لخته شدن خون جلوگیری کند و فشار خون را نیز پایین بیاورد. تحقیقات نشان دادهاند که زمانی که بیماران نیم لیتر آب چغندر مینوشند، سطح نیترات خونشان افزایش یافته و لختههای خونی شان کاهش مییابد.
درمان غلظت خون با گوجهفرنگی
گوجهفرنگی و محصولات مرتبط با آن مثل کچاپ و آب گوجهفرنگی میتوانند به کاهش لختههای خون کمک کنند. مصرف حداقل یک عدد گوجهفرنگی تازه در روز به افراد توصیه میشود.
عوامل موثر بر غلظت خون
مصرف گوشت قرمز، جگر، مغز و روغنهای حیوانی و جامد باعث افزایش غلظت خون میشود. افراد با غلظت خون باید این نوع خوراکیها را کم کنند و به جای آنها سبزیجات، میوهها، ماهی و لبنیات کم چرب مصرف نمایند.
غذاهای فست فودی هم بر غلظت خون تاثیر دارند. این غذاها معمولاً با روغنهای بیکیفیت تهیه میشوند و به خاطر استفاده زیاد از روغن، مصرف مداوم آنها میتواند به دستگاه گوارش آسیب بزند و همچنین غلظت خون را افزایش دهد.
استرس و فشار عصبی
استرس و فشارهای عصبی نیز بر غلظت خون تاثیر دارند. در شرایط استرس، مقدار آدرنالین در بدن افزایش مییابد که باعث تنگ شدن عروق خونی میشود. این تنگی عروق باعث میشود که پلاسما از عروق خارج شود و نسبت آن به گلبولهای قرمز کاهش یابد که این امر باعث افزایش غلظت خون میشود.
سیگار و دخانیات
استفاده از دخانیات و سیگار نه تنها به ریهها و کبد آسیب میزند بلکه بر غلظت خون نیز تاثیر دارد. افراد سیگاری بیشتر در معرض ابتلا به سرطان خون هستند و خون آنها ممکن است تیرهتر باشد که احتمال لخته شدن خون در مغز و سکته در آنها را افزایش میدهد.
نوع آب و هوا
علاوه بر فعالیت بدنی، نوع آب و هوا نیز بر مقدار اکسیژن رسانی به بدن تاثیرگذار است. در مناطقی که آلودگی هوا زیاد است یا در مناطق کوهستانی که اکسیژن کمتری وجود دارد، افراد بیشتری به مشکل غلظت خون دچار میشوند.
بیشتر بخوانید: