میوه گاک فروت
نام علمی میوه گاک Momordica Cochinnensise است و این میوه در جنوب شرقی آسیا، از چین تا استرالیا، به طور طبیعی رشد میکند. نام دیگری که برای این میوه وجود دارد، جک فروت است و به عنوان میوهای که هم خوراکی است و هم خاصیت دارویی دارد، شناخته میشود.
این گیاه به صورت بالا رونده رشد کرده و برای اینکه به درستی رشد کند، به یک داربست یا تکیهگاه نیاز دارد.
میوههای گاک اندازههای کوچک تا متوسط دارند و معمولاً طول آنها بین 11 تا 13 سانتیمتر و قطرشان بین 8 تا 10 سانتیمتر است. شکل آنها گرد، مستطیلی و کمی خمیده است.
پوست این میوه نیمه نازک است و با خوشهها و برجستگیهای کوچکی پوشیده شده که بافتی شبیه به چرم ایجاد میکند. در مرحله نارس سبز تیره هستند و وقتی رسیده میشوند به رنگهای زرد، نارنجی و قرمز-نارنجی تغییر میکنند.
میوههای گاک وقتی باز میشوند، عطر ضعیفی شبیه کدو تنبل دارند و فقط در زمان رسیدن باید خام مصرف شوند. این میوهها زمانی که نرسیدهاند، سفت هستند و با رسیدن نرم و لطیف میشوند.
طعم میوه گاک فروت
میوههای گاک وقتی رسیدند، طعمی ملایم و خنثی دارند و گاهی وقتی تنها سرو میشوند، احساس گیاهی و ملایمی دارند. با پختن آنها، طعمی غنیتر و کمی خوش طعم تر میشوند. معمولاً میوههای گاک با مواد دیگر ترکیب میشوند تا طعم بهتری بگیرند.
خواص گاک فروت
ارزش غذایی:
- میوه گاک دارای خواص بسیار خوبی برای سلامت قلب و عروق و پوست است. اسیدهای چرب این میوه به جذب ویتامینهای محلول در چربی از غذاهای دیگر کمک میکنند و به جذب ویتامین در کودکان و بزرگسالان یاری میرسانند. تحقیقات نشان میدهند که گوشت میوه گاک دارای پروتئینهایی با خاصیت ضد توموری است.
- میوههای گاک به دلیل میزان بالای لیکوپن و بتاکاروتن معروف هستند. لیکوپن یک ترکیب طبیعی است که به رنگ قرمز و نارنجی میوه کمک میکند و خاصیت آنتیاکسیدانی دارد که از سلولهای بدن در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند. برخی تحقیقات نشان دادهاند که میوههای گاک لیکوپن زیادی دارند که تا هفتاد برابر بیشتر از گوجهفرنگی است.
- بتاکاروتن نیز به رنگ میوه کمک میکند و در بدن به ویتامین A تبدیل میشود که به سلامتی اندامها کمک مینماید.
- گفته میشود که میوههای گاک حدود ده برابر بیشتر از سیبزمینی شیرین یا هویج بتاکاروتن دارند.
- در طب سنتی، میوههای گاک به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا 3، ویتامینهای D، E و K و اسید لینولئیک ارزش زیادی دارند.
- در طب سنتی چینی، از میوه گاک برای درمان سوختگیها، مشکلات چشمی و ناراحتیهای پوستی استفاده میشود.
- دانههای آن، که به نام mu bie zie یا “دانههای لاکپشت چوبی” شناخته میشوند، نیز بو داده و در داروهای مختلف به کار میروند.
نهال گاک فروت
نهال گاک فروت حدوداً ۸ ماه پس از کاشت، میوه تولید میکند و برداشت میوه معمولاً دو ماه طول میکشد. این گیاه به صورت بالارونده رشد میکند و برای رشد به داربست یا شیء دیگری نیاز دارد. گلهای نر و ماده در یک گیاه وجود ندارند و برای اطمینان از گردهافشانی بین گلهای نر و ماده، باید حداقل ۱۰ گیاه نزدیک هم کاشته شوند تا میوه شکل بگیرد.
بیشتر بخوانید