“`html
دستور تهیه آش غلغل (آش قلقل) شوشتری
آش غلغل یکی از آش های محلی شوشتر است که بیشتر در ماه رمضان برای افطار درست میشود و بسیار خوشمزه است.
مواد لازم آش غلغل
- گندم پوست کنده 150 گرم
- برنج نیم دانه 50 گرم
- گوشت گوساله 200 گرم
- لپه باقالی 100 گرم
- لوبیا چشم بلبلی 100 گرم
- لوبیا قرمز 100 گرم
- عدس 100 گرم
- نخود 100 گرم
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- نعنا و سیر داغ به مقدار دلخواه
- زردچوبه 1 قاشق غذاخوری
- پودر لیمو عمانی 1 قاشق غذاخوری
به نظرم وقتشه از آشهای معروف مثل آش رشته و آش بلغور فاصله بگیریم و یک دستور جدید امتحان کنیم. امروز میخواهیم آش قلقل را به شما معرفی کنیم. غلغل هم مانند آش عباسعلی یا شله ماشکی از شهرهای ایران است. طعم این آش به اندازه نامش جذاب است!
این آش، مانند نان چرب، یکی از غذاهای محلی شوشتر است و خیلی مقوی است. در ماه رمضان معمولاً هر روز و در بقیه سال، بهخصوص جمعهها، این آش پخته میشود و به فروش میرود. جالب است بدانید که این آش بهعنوان میراث فرهنگی ملی ثبت شده است و به شما پیشنهاد میکنیم اگر به این شهر تاریخی سفر کردید، حتماً آن را امتحان کنید. علاوه بر طعم خوب، به خاطر وجود حبوبات، خیلی خاصیت دارد.
آش غلغل را مغازههای حلیمفروشی درست میکنند و میتواند تا حدی شبیه حلیم باشد. اما این غذا علاوه بر گندم، حبوبات دیگری هم دارد و زردچوبه را هم تفت میدهند و به غذا اضافه میکنند. ممکن است فکر کنید که فقط آشپزهای حرفهای میتوانند این آش را درست کنند، اما به شما میگویم که این فکر کاملاً اشتباه است. شما به راحتی میتوانید این آش را درست کرده و از خوردن آن در کنار خانواده لذت ببرید.
دستور تهیه آش غلغل
1- ابتدا در یک قابلمه بزرگ مقداری آب بریزید و گندم و برنجی که از شب قبل خیس کردهاید را به آن اضافه کنید و روی حرارت بگذارید تا به آرامی پخته و نرم شوند.
2- گوشت را در یک ظرف دیگر با پیاز تفت دهید. سپس آب بریزید و بگذارید بپزد.
3- حبوبات آش غلغل را از شب قبل خیس کنید تا هم نفخ آنها گرفته شود و هم زودتر پخته شوند. اکنون حبوبات را جداگانه بپزید چون زمان پخت آنها متفاوت است.
4- وقتی گندم و برنج کاملاً پختند، حبوبات را به آنها اضافه کنید و سپس با گوشت کوب برقی یا دستی مقداری حبوبات را بکوبید (به حد دلخواه).
5- وقتی گندم و برنج را با حبوبات مخلوط کردید، در یک ظرف مقداری روغن داغ کنید و زردچوبه و فلفل را تفت دهید. سپس این مخلوط را به آش اضافه کنید.
6- حالا گوشت پخته شده را ریش ریش کنید و به آش اضافه کنید. سپس آب گوشت را همراه با مقداری پودر لیمو عمانی به غذا بریزید و منتظر بمانید تا آش شما کاملاً لعابدار و جا بیفتد.
7- وقتی آش غلغل آماده شد، آن را در ظرف مورد نظر سرو کنید و با نعنا داغ، سیر داغ و پودر لیمو عمانی تزئین کرده و نوش جان کنید.
نکات کلیدی برای تهیه آش قلقل
- به جای گوشت گوساله میتوانید از گوشت گوسفندی کم چرب استفاده کنید.
- زمانی که میخواهید آب گوشت را به آش اضافه کنید، آن را صاف کنید تا پیازهای پخته داخل آش نرود.
- برای رنگ بهتر آش قلقل حتماً زردچوبه را تفت بدهید و سپس به آش اضافه کنید.
- این آش معمولاً تند است، اما میتوانید با توجه به ذائقه خود فلفل را کم یا زیاد کنید.
- حبوبات این آش تا حدی اختیاری است. بعضی از لوبیاها در تهیه آش قلقل شوشتری استفاده نمیشوند.
- برای پخت همزمان حبوبات، ابتدا نخود را نیمپز کنید، سپس لوبیاها را اضافه کنید و نیمپز کنید. در آخر هم باقی حبوبات مانند عدس و باقالی را اضافه کنید و بگذارید همه با هم به خوبی پخته شوند. اگر از شب قبل حبوبات را خیس کرده باشید، زمان پخت حداکثر دو ساعت خواهد بود.