نحوه کاشت بذر خیار لیمویی
بذر خیار لیمویی شکل گرد و کروی مانند لیمو دارد و طعم خوبی دارد و به رنگ زرد است. این گیاه یکساله است و برای خوردن خیار تازه یا درست کردن ترشی مناسب است. در بیشتر مناطق به سرعت رشد میکند.
این خیار طعم شیرینی دارد و بویی خوشایند نیز از خود ساطع میکند. همچنین خواص دارویی زیادی دارد و به هضم غذا کمک میکند. میتوانید از آن به عنوان تازگی مطبوع یا برای تهیهی ترشی استفاده کنید و ماندگاری خوبی هم دارد.
برگهای این گیاه سبز و شیک هستند و شیارهای نرم و عمیق دارند. این گیاه برای کاشت در باغ، باغچه، فضاهای باز و گلخانهها مناسب است و به سرعت رشد میکند. بعد از حدود دو ماه میتوانید محصول آن را برداشت کنید، و چندین بار میتوانید از آن محصول بگیرید. گلها نسبتا بزرگند و تعداد گلبرگهای کمی دارند که سپس به میوه تبدیل میشوند.
روش تکثیر بذر خیار لیمویی
خیار لیمویی از طریق بذر تکثیر میشود. برای کاشت بذر، ابتدا باید بستر را آماده کنید. مقداری کود به آن اضافه کنید، سپس در عمق مناسب حفرهای ایجاد کنید و بذر را داخل آن قرار دهید. روی بذر را با خاک بپوشانید و گیاه را آبیاری کنید و همیشه مرطوب نگه دارید تا جوانه بزند. بذرها بعد از 5 تا 15 روز جوانه میزنند و شروع به رشد میکنند.
زمان کاشت بذر: بهترین زمان برای کاشت این گیاه اواسط بهار است.
ارتفاع: این گیاه بین 80 تا 120 سانتیمتر ارتفاع میگیرد.
فاصله کاشت بذر: برای کاشت بذر فاصله بین 25 تا 35 سانتیمتر در نظر بگیرید.
عمق کاشت بذر: عمق مناسب برای کاشت بذر بین 10 تا 20 میلیمتر است.
خاک مناسب برای رشد: این گیاه به خاک سبک و حاصلخیز با زهکشی خوب نیاز دارد.
دمای مورد نیاز: دمای مناسب برای رشد این گیاه بین 22 تا 32 درجه سانتیگراد است.
زمان گلدهی: گلها یک ماه پس از کاشت بذر ظاهر میشوند.
میزان آبیاری: آبیاری به میزان متوسط کافی است؛ اجازه ندهید سطح خاک بین دو آبیاری خشک شود.
نور: این گیاه به نور کامل خورشید برای رشد خوب نیاز دارد.
شیوه کاشت بذر خیار در گلدان یا باغچه
فاصله کاشت بذر خیار لیمویی: بسته به نوع آن، فاصله بین دو بوته باید بین 90 تا 150 سانتیمتر در نظر گرفته شود. اگر میخواهید داربست برپا کنید و آنها را به صورت مارپیچ پرورش دهید، فاصله 30 سانتیمتر مناسب است.
نیازهای خاک خیار لیمویی: خیار به خاک مرطوب و با زهکشی خوب و سرشار از مواد مغذی نیاز دارد. خاک را با کمپوست یا مواد آلی دیگر تقویت کنید و بعد کاشت را انجام دهید. pH خاک باید بین 6.0 تا 6.8 باشد.
آب مورد نیاز: خاک را هر هفته با حدود 1 اینچ آب مرطوب نگه دارید. برای جلوگیری از بیماری و کندی رشد، آبیاری را از زیر بوته یا با سیستم آبیاری قطرهای انجام دهید. همچنین میتوانید خاک را با مالچ بپوشانید تا تبخیر آب کاهش یابد؛ البته ابتدا اجازه دهید خاک دوباره گرم شود.
برنامه حفاظت از سرما: این گیاه به سرما حساس است، بنابراین اگر در اواخر بهار سرمای غیرمنتظرهای آمد، میتوانید با یک پتوی نازک از گیاهان محافظت کنید.
مشکلات رایج خیار لیمویی: اگر رطوبت خاک کافی نباشد، میوهها ممکن است شکل یا طعم عجیبی پیدا کنند. اگر گیاه ناگهان پژمرده شود و بهبودی پیدا نکند، ممکن است به پژمردگی باکتریایی مبتلا شده باشد که از طریق سوسکهای خیار منتقل میشود. همچنین حتما به شتهها، حلزونها و پودری که بر روی برگ و گلها قرار میگیرد، توجه کنید چون میتواند بیماریهایی ایجاد کند.
برداشت خیار لیمویی: خیارها را زمانی برداشت کنید که به اندازه کافی بزرگ شدهاند. بعد از ظهور میوهها، به طور روزانه پیچک را بررسی کنید؛ زیرا میوهها به سرعت رشد میکنند. هرچه بیشتر برداشت کنید، میوههای بیشتری تولید میشود. میوهای که خیلی بزرگ شود تلخ میشود. برخی از خیارها پیش از رسیدن، نوک زردی دارند. برداشت باید با قیچی باغ یا چاقو انجام شود و ساقه بالایی میوه باید بریده شود.
ذخیرهسازی: اگر میخواهید خیار را در یک یا دو روز پس از برداشت مصرف کنید، آن را در دمای اتاق نگهداری کنید. قرار دادن خیار در دما کمتر از 10 درجه موجب خراب شدن آن میشود. اگر مجبور هستید خیار را در یخچال نگهدارید، آن را در حوله کاغذی خشک بپیچید و در یک کیسه پلاستیکی بدون هوا قرار دهید. برای حفاظت از طعم و کیفیت آن، بهترین کار این است که در گرمترین قسمت یخچال قرار دهید و ظرف 1 تا 3 روز آن را مصرف کنید.
منبع : باغ بذر