“`html
روغن کانولا چیست و چه عوارضی دارد؟
روغن کانولا یک روغن سبک و زرد رنگ است که طعم خاصی ندارد. به طور معمول دانههای کانولا با روشهای سنتی یا با استفاده از هگزان در مقیاس بزرگ فشرده میشوند. روغنهای فشرده شده به روش سرد، رنگ و طعم بهتری نسبت به روغنهای تصفیه شده دارند.
وزن مخصوص این روغن در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد بین ۰٫۹۲۱ تا ۰٫۹۱۶ است و میزان ید آن بین ۱۲۰ تا ۱۱۰ و میزان تصفیه آن بین ۱۹۸ تا ۱۸۸ میباشد.
به طور کلی، روغنهای خوراکی که از دانههای روغنی به دست میآیند با نامهای متفاوتی شناخته میشوند مثل: روغن کانولا، روغن گرفته شده از دانههای روغنی، روغن با اسید اوریک پایین، روغن LEAR، روغن معادل دانههای روغنی کانولا و غیره. در حال حاضر، مقدار اسید اوریک موجود در روغنهای خوراکی در آمریکا به ۲ درصد و در اروپا به ۵ درصد محدود شده است.
حقایق مغذی درباره روغن کانولا
- روغن کانولا یک منبع انرژی بالا است. به طور دقیق، ۱۰۰ گرم از روغن کانولا ۸۸۴ کالری انرژی فراهم میکند. با این حال، ترکیب اسیدهای چرب غیر اشباع و اشباع در این روغن آن را به گزینهای سالم تبدیل کرده است.
- این روغن از نقطه دود بالایی برخوردار است و در حدود ۴۵۰ درجه فارنهایت استفاده میشود، که این اجازه را میدهد تا در زمان سرخ کردن غذاها دما افزایش یابد.
- روغن کانولا سیالیت بالایی دارد و دارای درصد مناسبی از چربیهای اشباع، نیمهاشباع و غیر اشباع (SFA: MUFA: PUFA= 8: 61:31) است. روش فشردگی سرد یکی از روشهای پایدار و با عمر بالا برای تولید این روغنها است.
- برای درک کامل مزایا و معایب روغن کانولا، ابتدا باید شناخت دقیقی از آن داشته باشیم.
- روغن کانولا از دانههای گیاه کلزا به دست میآید.
- این گیاه جزو خانواده گیاهان خردل است.
- کلزا گیاهی است که در برابر خشکی مقاوم است.
- به علاوه، این گیاه به صورت اصلاح ژنتیکی پرورش یافته و گسترش یافته است.
- به طور معمول، روغن کلزا و کانولا به جای یکدیگر به کار برده میشوند.
تفاوت بین کانولا و کلزا
- این اصطلاح از ترکیب نام کانادا و کلمه Oil (به معنای روغن) به وجود آمده و کاملاً با روغن کلزا متفاوت است.
- روغن کانولا یک روغن صنعتی است.
- در صنایع مثل شمع سازی، صابون سازی، رژلب، گریس و سوختهای زیستی استفاده میشود.
- حتی برخی از آفتکشها از تغییرات ژنتیکی روغن کلزا به کانولا تهیه میشوند.
خرید و نگهداری روغن کانولا
روغنهای کانولا در بازار با نامها و برچسبها و ویژگیهای گوناگونی ارائه میشوند، مثل روغن کانولا، روغن گرفته شده از دانههای روغنی، روغن با اسید اوریک پایین، روغن LEAR و غیره. هنگام خرید آن، به تاریخ تولید دقت کرده و از برندهای معتبر، روغن تازه را تهیه کنید.
روغنهای فشرده شده به روش سرد به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای کافی زمان ماندگاری بیشتری دارند و قیمت آنها نیز بالاتر است، زیرا در طول تولید بازیابی کمتری روی آنها انجام میشود.
مانند هر روغن گیاهی دیگر، روغن کانولا در صورت قرار گرفتن در معرض گرما، رطوبت و نور خورشید فاسد میشود و بو نمیگرفته و باید آن را در ظرفهای محکم و در محیطی خنک، تاریک و دور از گرما و نور نگهداری کنید.
استفاده از روغن کانولا در آشپزی
علاوه بر استفاده معمول در آشپزی، کانولا یکی از بهترین روغنها برای تهیه سس سالاد، مارگارین، کیک و خامهسازی است. کانولا رنگ روشنی دارد و شفاف است و…
“`
و بدون طعم میباشد. روغن کانولا میتواند با گیاهان دارویی و ادویههای مختلف ترکیب شود تا طعم آنها را بیشتر کند.
در ادامه چند پیشنهاد برای استفاده از روغن کانولا را میبینید:
- در تهیهی غذاهای سنتی از ناحیه بورگوندی، روغن کانولا برای سرخ کردن گوشت، مرغ یا غذاهای دریایی به کار میرود و با سسهای مختلفی چون خامه ترش، خردل، سس برنزی و سس هلندی سرو میشود.
- مثل روغن بادامزمینی، روغن کانولا نیز گزینهی خوبی برای سرخ کردن گوشت بوقلمون است.
- روغن کانولا مقدار زیادی استرول گیاهی بهویژه بتا-سیتواسترول و کمپ استرول دارد. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) بیان کرده است که: “خوردن ۲ وعده از غذاهایی که حداقل ۰٫۴ گرم استرول گیاهی دارند، میتواند مقدار کل ۰٫۸ گرم از این ماده را در بدن وارد کند.”
- عدم مصرف چربیهای اشباع و کلسترول ممکن است خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد. فیتواسترولها به دلیل رقابت با کلسترول برای جذب در روده، میتوانند سطح کلسترول جذب شده را ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش دهند.
- روغن کانولا دارای کالریهای بالایی است اما ترکیبات آن از چربیهای سالمتری تشکیل شدهاند. بهویژه منبع خوبی از اسیدهای چرب نیمهاشباع (MUFA) مثل اولئیک اسید (۱۸:۱) است که حدود ۶۱ درصد از کل چربیها را شامل میشود.
- MUFA به کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) در خون کمک میکند. مطالعات نشان میدهند که رژیم مدیترانهای که غنی از اسیدهای چرب سالم است، میتواند از بیماریهای عروقی و سکتههای ناشی از چربیها جلوگیری کند.
- روغن کانولا مقادیر زیادی آنتیاکسیدان ویتامین E، بهویژه گاما توکوفرول دارد. در ۱۰۰ گرم روغن تازه حدود ۲۷٫۳۴ میکروگرم توکوفرول-آلفا و ۱۷٫۴۶ میکروگرم توکوفرول-گاما وجود دارد. ویتامین E به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی نقش مهمی در حفظ سلامت غشای سلولی و پوست دارد و از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند.
- روغن کانولا بالاترین نقطه دود را در میان روغنها دارد و انتخاب مناسبی برای سرخ کردن عمیق محسوب میشود؛ زیرا میتواند دماهای بالای گرما را تحمل کند (نقطه دود ۴۵۰ درجه فارنهایت). به این ترتیب روغن کمتری در غذاهای سرخ شده نگهداری میشود.
دو دلیل برای اینکه استفاده از روغن کانولا برای شما مضر است:
- بیش از ۹۰ درصد روغن کانولا از روغن کلزا اصلاح شده ژنتیکی به دست میآید.
- این روغن، روغن تصفیه شده است که معمولاً برای افزایش ثبات آن، برخی تغییرات رژیمی نامطلوب دارد.
همچنین بخوانید: