سمنو در هفت سین به چه معناست ؟
سمنو غذای خوشمزه و مقوی است که از آرد و گندم تهیه میشود. به این غذا «غذای مرد آفرین» هم میگویند و سرشار از ویتامین E و مواد مغذی است. سمنو به عنوان نمادی از قدرت در سفره هفت سین قرار میگیرد.
سمنو یا سمنک، یک ماده غذایی شیرین و چسبناک است که از جوانه گندم و آرد گندم درست میشود. سمنو را معمولاً نزدیک به نوروز تهیه میکنند و یکی از اجزای سفره هفت سین ایرانیان به حساب میآید.
سمنو جزء جداییناپذیر سفرههای هفت سین است. در لحظات آخر نزدیک به سال نو، همه ما تلاش میکنیم که سمنو را از فروشندهها تهیه کنیم تا سفرهی عیدمان خالی از سمنو نباشد.
سمنو در هفت سین نماد چیست ؟
سمنو سین چهارم سفره هفت سین است و سمبل قدرت به شمار میآید. سمنو نشاندهندهی صبر و مقاومت است و نماد عدالت و قدرت محسوب میشود. انسان همیشه در جستجوی توانمندی بوده است.
سمنو از آنجا که غذایی مقوی است، به دلیل توانمندیاش در تقویت بدن، به عنوان نماد “قدرت” شناخته میشود. از طرف دیگر، به دلیل دشواری پخت آن و نیاز به همکاری دوستان و همسایهها برای تهیهاش، سمنو میتواند نماد کمک به یکدیگر و اتحاد نیز باشد.
در زمانهای قدیم دو نوع غذای شیرین برای پیشکش تهیه میشد؛ یکی غذای نرم (سمنو) و دیگری غذای سفت (حلوا). امروز هم که سوهان همان سمنوی سفت شده است، برای سوغاتی استفاده میشود.
سمنو در سفره هفت سین به ما یادآوری میکند که در زندگی، باید قدرت و توانایی خود را حفظ کنیم و برای مقابله با چالشها آماده باشیم.
برای مقابله با سختیهای زندگی، قدرت ضروریترین فاکتوری است که میتواند ما را در برابر مشکلات نگه دارد.
قدرت فقط به معنای زور و نیروی جسمی نیست؛ بلکه قدرتی که در صبر و شکیبایی و کمک به دیگران نهفته است، قدرتی باارزش و شرافتمندانه است.
اعتقاد زرتشتیان به سمنو :
تاریخچه هفت سین در ایران به زمان میترائیسم برمیگردد. بر اساس این باور، همه آفریدههای خداوند، اهورامزدا، چه معنوی و چه مادی، دارای یک فروهر هستند؛ یعنی یک نیروی باطنی که پس از مرگ به عالم بالا رفته و باقی میماند.
به همین دلیل، سمنو نماد صبر، مقاومت، عدالت و قدرت در سفرهی هفت سین است و نمایانگر جهان قدرت و جوهر حیات در آن میباشد.
دلیل گذاشتن سمنو بر سر سفره هفت سین چیست ؟
سمنو یکی از دسرهای مقوی است که هرچند ما به خوردن آن علاقه داریم، شاید تنها سالی یک بار به سراغش برویم. زیرا اگر بخواهیم سمنو را در لیست غذاها قرار دهیم، جای آن واقعاً به عنوان دسر است. در ادامه با ما همراه باشید تا دلیل حضور سمنو در سفره هفت سین را بررسی کنیم.
چون پخت سمنو سخت است و معمولاً فقط در مکانهای خاصی به صورت تازه به فروش میرسد، مردم در طول سال کمتر از آن استفاده میکنند. اما پخت سمنو فقط مختص شب عید نیست و مردم به بهانههای مختلف یا حتی برای نذر، در شرایط مختلف آن را درست میکنند.
طول سال نیز دیگ پخت سمنو را به پا میکنند.
سمنو در همه جا به عنوان یکی از غذاهای ایرانی شناخته میشود، اما در کشورهای دیگر مانند افغانستان و تاجیکستان هم طبخ میشود و در زبان پارسی تاجیکی به نام سمنک شناخته میشود.
هر کدام از اجزای تشکیلدهندهی هفتسین از زمانهای قدیم دلیل خاصی برای قرار گرفتن روی این سفره داشتهاند. مردم قدیم باور داشتند که گندم سمنو را فرشتهها به جوانه میرسانند و به همین خاطر خوردن سمنو باعث تقویت ذهن و جسم انسان میشود.
مراسم سمنو پزان
معمولاً پختن سمنو در کشورهای ایران، افغانستان و تاجیکستان بیشتر از سایر جاها انجام میشود. در افغانستان و تاجیکستان، زنان هنگام پختن سمنو، آوازهایی میخوانند.
“سمنو در جوش و ما کفچه زنیم، دیگران در خواب و ما دفچه زنیم” یک نمونه از این آوازها است. امروزه، سمنوپزی بیشتر با جمع شدن خانواده و دوستان همراه است.
سمنو در سفره هفتسین یکی از موارد اصلی به حساب میآید.
خواص سمنو چیست ؟
سمنو یک غذای مغذی است که از جوانه گندم درست میشود و برای جلوگیری از سرطان و کاهش فشار خون مفید است.
سمنو از جوانه گندم تهیه میشود و در زمان جوانه زدن آن تغییراتی رخ میدهد که باعث میشود سرشار از املاح و ویتامینهای مختلف باشد.
سمنو بدون اینکه شیرینکننده مصنوعی به آن اضافه شود تهیه میشود و برای سلامتی و رشد بدن به خصوص کودکان بسیار مفید است.
این غذا مغذی و انرژیزا است و برای ورزشکاران بسیار مفید به شمار میآید.
سمنو به بهبود طول عمر و آرامش اعصاب کمک میکند و به دلیل شیرافزا بودنش برای مادران شیرده و به عنوان یک غذای مقوی برای زنان باردار بسیار مفید است.
به خاطر داشتن کلسیم و پتاسیم، مصرف متعادل سمنو به افراد سالمند و کسانی که دچار پوکی استخوان هستند توصیه میشود. فسفر موجود در آن برای رشد مغزی کودکان و زنان شیرده مفید است.
مواد مغذی دیگر مانند آهن، اسید فولیک و ویتامینهای گروه ب در سمنو میتواند در خونسازی و تنظیم هورمونها نقش داشته و به کاهش خستگی و آرامش اعصاب کمک کند.
اگر در تهیه سمنو از بادام شیرین استفاده شود، این بادامها در حین پخت به سمنو اضافه میشوند و ارزش غذایی آن را بیشتر میکنند. بادامهای شیرین (سنگی) که در این غذا استفاده میشوند، نمادی از برکت هستند.
بعد از پخت، بادامها را از سمنو خارج میکنند و بعضی از آنها را به عنوان نشانه برکت در کیف پول قرار میدهند تا باعث افزایش wealth شود.
بادام سرشار از ویتامین E و B1 و مقدار زیادی فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، گوگرد، سدیم، آهن، قند، و مواد مغذی دیگر است و به هنگام پخت سمنو جذب آن میشود و موجب افزایش ارزش غذایی این غذا میگردد.
مصرف سمنو به تقویت بدن، به ویژه استخوانها کمک میکند و غذایی بسیار مفید برای زنان، به خصوص در دوران بارداری و شیردهی، و همچنین زنان یائسه به شمار میآید.
برای اطلاع بیشتر از خواص سمنو به لینک زیر مراجعه کنید :
بیشتر بخوانید ::