“`html
سوپ بلغور یا یارما شورباسی که برخی به آن آش بلغور نیز میگویند، یکی از خوشمزهترین غذاهای ارومیه است که بیشتر در فصل پاییز و زمستان تهیه میشود. برای درست کردن این آش معمولاً از سبزیجات و انواع حبوبات استفاده میشود.
در این مقاله از رضیم بلاگ میتوانید با طرز تهیه سوپ بلغور یا یارما شورباسی و تمام نکات لازم برای تهیه این غذای خوشمزه آشنا شوید.
مواد لازم برای تهیه یارما شورباسی بدون گوشت
مواد لازم برای تهیه یارما شورباسی بدون گوشت عبارتاند از:
نخود | ۱ لیوان فرانسوی دستهدار |
لوبیا | ۱ لیوان فرانسوی دستهدار |
بلغور گندم | ۲/۳ لیوان فرانسوی دستهدار |
سیب زمینی | ۲ عدد |
گوجه فرنگی | ۳ عدد |
بادمجان | ۲ عدد |
گوجه سبز یا غوره | ۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدار |
پیاز | ۲ عدد |
سبزی آش | نیم کیلوگرم |
رب گوجه فرنگی | ۳ قاشق غذاخوری |
لوبیا سبز | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
مراحل تهیه یارما شورباسی ارومیه بدون گوشت
سوپ بلغور یا یارما شورباسی یک نوع سوپ یا آش خاص است که برای تهیه آن از مواد اولیه مختلفی نسبت به آش و سوپهای دیگر استفاده میشود.
در ادامه میتوانید با مراحل تهیه سوپ بلغور به روش ارومیهای آشنا شوید.
مرحله اول: حبوبات را بخیسانید و با بلغور بپزید
در اولین مرحله باید نخود و لوبیا را یک شب بخیسانید و در این مدت چند بار آب آنها را عوض کنید. سپس بلغور را بشویید و آن را به همراه نخود و لوبیا در قابلمه بریزید.
مقداری آب به آن اضافه کنید و بگذارید برای چند ساعت روی حرارت بپزد تا حبوبات و بلغور خوب نرم شوند. معمولاً این مرحله حدود ۱ تا ۲ ساعت طول میکشد.
مرحله دوم: پیاز داغ را آماده کنید
در این مرحله، پیازها را بشویید و پوست بکنید. سپس آنها را به صورت نگینی یا خلالی نازک خرد کنید. مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و پیازها را در آن سرخ کنید تا طلایی شوند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه سوپ بهشت به روش ترکیهای
مرحله سوم: گوجه سبز، رب و ادویهها را به پیاز داغ اضافه کنید
برای تهیه سوپ
“““html
شما میتوانید برای تهیه بلغور از گوجه سبز یا غوره استفاده کنید. در این مرحله، غوره یا گوجه سبز را به پیاز داغ اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید.
سپس مقداری نمک، فلفل، زردچوبه و رب گوجه به ماهیتابه اضافه کنید. این مواد را برای چند دقیقه تفت دهید تا بوی خامی آنها گرفته شود. بعد از آن همه مواد را به قابلمه حبوبات اضافه کنید.
مرحله چهارم: افزودن بادمجان و سیبزمینی به ماهیتابه
در حین تفت دادن رب، به آمادهسازی بادمجان و سیبزمینی بپردازید. باید بادمجان و سیبزمینی را به صورت نگینی خرد کنید و به قابلمه اضافه کنید و همه مواد را خوب هم بزنید.
بیشتر بخوانید: رسپی سوپ بلغور گندم با عدس و شیر
مرحله پنجم: اضافه کردن لوبیا سبز به آش
بهطور کلی اضافه کردن لوبیا سبز به یارما شورباسی اختیاری است، اما اگر دوست دارید، الان زمان مناسبی برای استفاده از آن است. لوبیا سبز را به صورت ریز خرد کرده و به مواد دیگر اضافه کنید. حدود ۴۵ دقیقه صبر کنید تا سبزیجات به خوبی پخته شوند.
مرحله ششم: افزودن سبزی به سوپ
زمانی که همه مواد خوب پختند، سبزی را خرد کرده و به قابلمه اضافه کنید. شعله گاز را کم کنید و بگذارید یارما شورباسی با حرارت ملایم جا بیفتد. سپس این خوراک را در ظرف مورد نظرتان سرو کنید و از طعم لذت ببرید.
مواد لازم جهت تهیه یارما شورباسی با گوشت
برای تهیه یارما شورباسی با گوشت به مواد زیر نیاز دارید:
بلغور | ۱ لیوان فرانسوی دستهدار |
پیاز | ۱ عدد |
گوشت پخته شده | ۴ تکه |
سیبزمینی | ۱ عدد |
بادمجان | ۱ عدد |
گوجهفرنگی | ۱ عدد |
ماش | ۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدار |
نخود | ۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدار |
مرزه | چند برگ |
تره خرد شده | ۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدار |
فلفل سبز | ۱ تا ۲ عدد |
رب گوجهفرنگی | ۱ قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن مایع | به مقدار لازم |
روغن حیوانی یا کره | به مقدار لازم |
“““html
رسپی سوپ بلغور با گوشت
برای تهیه سوپ بلغور با گوشت، اول پیاز را خرد کنید و در کمی روغن سرخ کنید. بعد زردچوبه، فلفل قرمز و یک عدد گوجهفرنگی ریز خرد شده را به آن اضافه کنید. سپس بلغور گندم را به همراه ۲ لیوان آب در قابلمه بریزید و بپزید.
یک عدد سیبزمینی و بادمجان را به صورت نگینی درشت خرد کرده و برای چند دقیقه با پیاز و گوجه تفت دهید. بعد این مخلوط را به بلغور پخته شده اضافه کنید و حدود ۱ ساعت منتظر بمانید تا همه مواد خوب بپزند.
در این مدت، میتوانید ماش، نخود و گوشت را در زودپز بپزید و پس از ۱ ساعت، این ترکیب را به سایر مواد اضافه کنید. بعد سبزیهای خرد شده، فلفل سبز و ادویهها را به سوپ اضافه کنید و بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه غذایتان را سرو کنید و از طعم آن لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: رسپی سوپ قلم با جو
بیشتر بخوانید: رسپی سوپ ازوگلین ترکیهای
نکات و فوت و فنهای تهیه یارما شورباسی
در ادامه چند نکته مهم برای تهیه یارما شورباسی آورده شده است. با ما همراه باشید.
- برای تهیه سوپ بلغور میتوانید از عصاره پای مرغ یا عصاره قلم استفاده کنید.
- برای طعم بهتر سوپ بلغور، میتوانید کمی فلفل سبز خرد شده اضافه کنید.
- میتوانید در رسپی یارما شورباسی به جای نخود و لوبیا از لپه استفاده کنید.
- به جای لوبیا سبز، از لوبیا قرمز میتوانید استفاده کنید.
- اضافه کردن چند تا بامیه ریز، این سوپ را مغذیتر و خوشمزهتر میکند.
- برخی افراد به جای سبزی آش، از مرزه و تره خرد شده در سوپ بلغور استفاده میکنند.
- برای تهیه سوپ مخصوص ارومیه، سعی کنید از مواد اولیه تازه و باکیفیت استفاده کنید تا طعم بهتری داشته باشید.
- میتوانید به جای رب گوجهفرنگی، از گوجهفرنگی رنده شده در یارما شورباسی استفاده کنید.
- این سوپ را میتوانید با نان تازه برای ناهار و شام تناول کنید.
- برای طعم دار کردن سوپ بلغور، میتوانید چند تا آلو خورشتی اضافه کنید.
- اضافه کردن بادمجان به سوپ بلغور انتخابی است و میتوانید آن را حذف کنید.
- برای خوشمزهتر شدن سوپ بلغور، کمی آب لیمو ترش تازه نیز میتوانید اضافه کنید.
- برای سوپ مخصوص ارومیه، حتماً غذا را گاهی هم بزنید تا ته نگیرد.
- سوپ بلغور باید رقیق باشد، پس نگذارید خیلی سفت شود. اگر احساس کردید آب غذا کم است، میتوانید کمی آب جوش به آن اضافه کنید.
پیشنهاد میکنیم حتماً این سوپ خوشمزه را با رسپیای که در این مطلب از مجله آشپزی رضیم برای شما توضیح دادیم، تهیه و نوش جان کنید.
سوالات متداول
در این قسمت به برخی سوالات رایج شما درباره سوپ بلغور مخصوص ارومیه پاسخ میدهیم.
سبزی آش بلغور ارومیه چیست؟
برای تهیه آش بلغور معمولاً از ترکیب گشنیز، تره، جعفری و اسفناج استفاده میشود.
یارما چیست؟
یارما به معنای بلغور در زبان آذری است و به همین دلیل مردم ارومیه این غذا را یارما شورباسی یعنی شوربای بلغور مینامند.