“`html
علل و راههای پیشگیری از سرطان سینه
دلایل واضح و قطعی سرطان سینه هنوز شناخته نشده است، اما تحقیقات نشان میدهد که احتمال ابتلا به این بیماری با بالا رفتن سن افزایش مییابد. معمولاً این بیماری در زنان زیر ۳۵ سال بسیار کم دیده میشود و بیشتر در زنان بالای ۵۰ سال رخ میدهد. همچنین، سرطان سینه در زنان سفیدپوست بیشتر از زنان آمریکایی، آفریقایی یا آسیایی است.
عوامل موثر در ابتلا به سرطان سینه: بر اساس تحقیقات موسسه ملی سرطان آمریکا، شرایط زیر میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
سابقه خانوادگی
زنان با مادر یا خواهرانی که در جوانی به سرطان سینه مبتلا شدهاند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
سابقه شخصی
زنان که یکی از سینههایشان به سرطان مبتلا بوده، احتمال بیشتری دارد که سینه دیگرشان نیز به این بیماری مبتلا شود. همچنین، عوامل دیگری نیز وجود دارند که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند که به شرح زیر است:
استروژن بالا
تحقیقات نشان دادهاند زنان که به مدت طولانی در معرض استروژن قرار دارند (استروژنی که در بدن تولید میشود یا به عنوان دارو مصرف میشود) بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. برای مثال، زنانی که اولین قاعدگیشان کمتر از ۱۲ سالگی آغاز شده یا یائسگیشان بعد از ۵۵ سالگی اتفاق افتاده و همچنین زنانی که هرگز بچهدار نشدهاند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. همچنین، زنانی که برای مدت طولانی هورمون DES مصرف کردهاند هم در خطر بیشتری قرار دارند.
زنانی که استروژن مصنوعی (که بین سالهای ۱۹۴۰ تا ۱۹۷۱ برای جلوگیری از سقط جنین مصرف میشد) استفاده کردهاند هم با ریسک ابتلا به سرطان سینه مواجه هستند. همچنین، زنانی که اولین فرزند خود را بعد از ۳۰ سالگی به دنیا آوردهاند نیز در معرض خطر بیشتری هستند. علاوه بر این، سینهدارای بافت چربی زیاد تشخیص ناحیه غیرعادی توسط ماموگرافی را برای پزشکان دشوار میسازد.
پرتودرمانی
زنانی که قبل از ۳۰ سالگی تحت پرتودرمانی قرار گرفتهاند نیز در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند.
الکل
آخرین عاملی که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد، مصرف الکل است. نمیتوان از همه عوامل ابتلا به سرطان سینه پیشگیری کرد، اما برخی از آنها قابل کنترل هستند. به عنوان مثال، در حالی که ممکن نیست بتوان ژنهای موروثی را تغییر داد، میتوان عادات غذایی را بهبود بخشید.
پیشگیری از سرطان سینه
روشهایی که برای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه توصیه میشود شامل موارد زیر است:
رژیم غذایی
در مصرف چربیها دقت کنید. برخی از انواع چربیها میتوانند سطح استروژن در بدن را افزایش دهند که این خود خطر ابتلا به سرطان سینه را بالا میبرد. بر اساس تحقیقات انجام شده در سوئد، مصرف روغنهای اشباع نشده مانند روغن زیتون، کانولا و اسیدهای چرب امگا ۳ که در ماهیهای آزاد و ساردین وجود دارد، میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد. از خوردن چربیهای موجود در مارگارین پرهیز کنید.
“`
از خوردن غذاهای کنسرو شده و تنقلات خودداری کنید، زیرا این نوع چربیها میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند.
فیبرها مانع از بالا رفتن سطح استروژن در بدن میشوند. انواع مختلفی از لوبیا، برنج قهوهای، نان سبوسدار و غلات، و همچنین بسیاری از میوهها و سبزیجات منبع خوب فیبر هستند. میوهها و سبزیجات مصرف کنید. سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کلم و گلکلم به تولید آنزیمهای ضد سرطان در بدن کمک میکنند. سویا نیز مانند فیبر در بدن عمل میکند. میتوانید از آرد سویا در تهیه غذاها و شیرینیجات استفاده کنید، دانههای سویا را بخورید و حتی شیر سویا بنوشید.
ورزش
تحقیقات نشان داده است که زنانی که حداقل چهار ساعت در هفته ورزش میکنند، نسبت به زنانی که فعالیت بدنی ندارند، ۳۷ درصد کمتر به سرطان سینه مبتلا میشوند. ورزش با سوزاندن کالری و کاهش چربی تولید استروژن را متوقف میکند.
توصیههای پزشکی
اگر سن شما ۴۰ سال یا بیشتر است، حتماً سالی یک بار ماموگرافی انجام دهید. ماموگرافی میتواند سرطان سینه را دو تا پنج سال قبل از اینکه تودهای در سینه قابل لمس شود، تشخیص دهد. اگر هنوز دوره قاعدگی دارید، هفت تا ده روز بعد از شروع قاعدگی، سینههای خود را معاینه کنید و اگر دیگر عادت ماهانه ندارید، یک روز مشخص را انتخاب کرده و هر ماه در آن روز سینههای خود را بررسی کنید.
سبک زندگی
تحقیقات نشان دادهاند که افرادی که سابقه خانوادگی سرطان سینه دارند، اگر روزانه ۱۰ واحد یا بیشتر ویتامین E مصرف کنند، تا ۸۰ درصد میتوانند خود را در برابر خطر سرطان سینه محافظت کنند. درمورد دوز مصرف ویتامین E با پزشک خود مشورت کنید. همچنین، نوشیدن مشروبات الکلی میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.