“`html
خواص شگفت انگیز یونجه برای بدن انسان!
مصرف یونجه خونی پاک و صاف تولید میکند، باعث افزایش ترشح شیر در زنان میشود، استخوانسازی را در کودکان تقویت میکند، قاعدهآور است و میتواند خستگی، خونریزی لثه و ضعف استخوانها و همچنین مشکلات ناشی از کمبود ویتامین «ث» را درمان کند. یونجه سبزی خوراکی است که مانند یک گنج ارزشمند است، ولی متأسفانه کسی به آن توجه نمیکند و ارزش آن را نمیداند. با رضیم همراه باشید تا از دیگر فواید یونجه باخبر شوید.
فواید عرق یونجه – فواید یونجه
یونجه، گیاهی است که امروزه در نظر عموم فقط برای علوفه دام شناخته میشود، در حالی که در گذشته از این گیاه بسیار استفاده میشده است. این گیاه که عمدتاً در آسیا کشت میشود، یکی از اولین گیاهان دارویی است که انسان شناخته است. “یونجه” که به فارسی آن را «اسپست باغی»، «سپست»، «سبیس» یا «درفا»، در افغانستان «اسپیشتا» و در ترکی بدان «یونجه»، به رومی «میدیکی»، به مصری «قضب» و به عربی «رطبه» یا همان «فصفصه» میگویند، گیاهی علفی و پایا از تیره پروانهواران است که ارتفاع آن به یک متر میرسد.
این گیاه دارای ساقههای بلندی است و برگچههای نازک و بیضی شکل. گلهای آن معمولاً بنفش یا گاهی زردرنگ بوده و میوهاش شبیه صدف است و دانههای آن نیز کوچکتر از حبوبات است. “یونجه” ریشهای بسیار عمیق دارد که تا ۳ متر به زیر زمین نفوذ میکند و به این ترتیب ویتامینها و مواد معدنی را از خاک جذب میکند. این گیاه یکی از علفهای خوب برای مراتع است و بهترین نوع آن نرم و سبز است.
یونجه در اکثر نقاط جهان رشد میکند و به طور وحشی در بعضی نواحی معتدل آسیا و شمال آفریقا نیز میروید. مزاج این گیاه تازه در آغاز گرم و تر و در حالت خشک آن، گرم و خشک است و انرژی آن تا ۵ سال باقی میماند. یونجه از نظر تغذیه، غذایی کاملاً کامل است که باعث افزایش وزن میشود و مقدار آهن بالایی دارد. همچنین مصرف آن تمام اعضای بدن را تقویت میکند و یونجه برای درمان ضعف عمومی، کمخونی و تقویت اعصاب مفید است. این گیاه با خواص تغذیهای فوقالعاده، منبع غنی از ویتامینهای B, K, E, D, A و همچنین املاح معدنی مانند کلسیم، اسیدفولیک، منیزیم و پتاسیم به حساب میآید و البته اگر به صورت خشک مصرف شود، تأثیر بیشتری دارد.
از دیگر خواص گیاه یونجه میتوان به مقدار بالای پروتئین آن اشاره کرد. همچنین ریشه این گیاه قابلیت دارد که تا عمق ۱۸ متری زمین نیز پیش برود و ویتامینها و مواد معدنی بیشتری از خاک جذب کند. بررسیهای گذشته نشان میدهند که مصرف گیاه یونجه میتواند در پاکسازی روده از مواد سمی مؤثر باشد. همچنین این گیاه کلسترول بد را کاهش میدهد و در تصفیه خون کمک میکند.
خواص دارویی یونجه
از نظر طب قدیم ایران، یونجه گرم است. قسمت تازه آن گرم و تر و قسمت خشک آن گرم و خشک است.
1) یونجه به خاطر داشتن مواد معدنی زیادی، عصاره آن برای کودکان در حال رشد که استخوانهای ضعیفی دارند، بسیار مفید است. امروزه حتی پودر این گیاه را در داروخانهها می فروشند که میتوان برای کودکان شیرخوار نیز از آن استفاده کرد. برای تهیه عصاره یونجه کافی است ۳۰۰ گرم یونجه را در یک لیتر آب بریزید و بگذارید بجوشد تا مقدار آب آن به نصف کاهش یابد، سپس آن را صاف کنید و کمی عسل به آن اضافه کنید تا شربتی درست شود. مقدار مصرف برای نوزادان 50 گرم و برای بزرگترها ۲۰۰ گرم در روز میباشد.
2) میتوانید یونجه را به صورت تازه یا جوانهها با سالاد میل کنید. جوانه یونجه معمولاً به صورت بستهبندی شده در سوپرمارکتها موجود است.
3) یونجه خاصیت ملینی دارد.
4) یونجه آهن بیشتری نسبت به اسفناج دارد و بنابراین میتواند در خونسازی موثر باشد و برای افرادی که به کمخونی دچارند مفید است.
“`
یونجه برای افرادی که کمخونی دارند بسیار مفید است.
5) یونجه به خاطر اینکه آهن دارد، برای درمان بیماری راشیتیسم استفاده میشود.
6) کمبود ویتامین ث با خوردن یونجه از بین میرود.
7) یونجه تازه در کشورهای زیادی مثل چین، روسیه و آمریکا بهجای اسفناج به مقدار زیاد مصرف میشود.
8) شما میتوانید یونجه را در داروخانهها و فروشگاههای گیاهان دارویی به صورت پودر، کپسول و قرص بخرید. مقدار مصرف آن معمولا سه قرص در روز است.
9) با اینکه یونجه خواص زیادی دارد، نباید در خوردن تازه آن زیادهروی کرد، زیرا ممکن است نفخ ایجاد کند و حتی حیواناتی که مقدار زیاد از آن میخورند به خاطر گاز زیاد تلف شوند.
10) ضماد پخته یونجه اگر روزی چند بار روی قسمتی که لرزش دارد گذاشته شود، میتواند کمک کند و آنها را درمان کند.
11) تخم یونجه، قاعدهآور است و برای این منظور میتوانید تخم یونجه را دم کرده و مصرف کنید.
12) دمکرده یونجه، درمان خوبی برای اسهال است.
13) برای نرم کردن سینه و تسکین سرفه روزانه ۲ تا ۳ فنجان دمکرده تخم یونجه مصرف کنید.
14) برای درمان لرزش، تخم یونجه را در روغن زیتون بریزید و به مدت یک هفته جلوی آفتاب بگذارید. سپس آن را صاف کرده و روزی چند قاشق از آن را بخورید و همچنین روی عضو لرزشی بمالید.
15) یونجه سرشار از ویتامین است و پودر آن میتواند زخمها را سریعتر بهبود بخشد و از خونریزی جلوگیری کند.
ترکیبات شیمیایی یونجه
ترکیبات یونجه بسته به اینکه گیاه در چه مرحلهای از رشد تحلیل شود متفاوت است. به طور کلی، در گیاه جوان مقدار پروتئینهایش بیشتر است، در حالی که مواد سلولزی و هیدراتهای کربن کمتر است. در یونجه آنزیمهای زیادی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به اینورتاز و پکتیناز اشاره کرد. یونجه حدود ۲۰ درصد پروتئین دارد و علاوه بر آن شامل هیدراتهای کربن، دیاستازها و ویتامینهای مختلف است. در خاکستر آن نیز مقدار زیادی آهک، پتاس و اسید فسفریک وجود دارد.
روش تهیه شربت یونجه
برای تهیه شربت یونجه، ۳۰۰ گرم یونجه خشک را در یک لیتر آب بجوشانید تا به نصف برسد. سپس آن را با فشار صاف کنید و با ۹۰۰ گرم قند شیرین کنید. روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم مصرف گردد. همچنین میتوانید یونجه را دم کرده و به صورت چای بنوشید یا آن را به صورت کپسول مصرف کنید.
ترک اعتیاد با یونجه
پزشکان قدیم ایران برای درمان اعتیاد از داروهایی استفاده میکردند که فرد معتاد را از اعتیاد بیزار میکرد. یکی از این داروها شامل یونجه و چند گیاه دیگر بود. اخیراً داروسازان سنتی هند یونجه تازه را خرد کرده و در الکل خیسانده و به افرادی که دچار خماری هستند میدهند. این محلول به خاطر داشتن ماده صابونی، باعث ناراحتی فرد میشود و او را نسبت به ماده مورد اعتیاد بیزار میکند و کمک میکند تا فرد به مرور زمان از آن دور شود.
خواص عرق یونجه
یونجه طبیعتی معتدل دارد و خواص زیر را دارد:
* درمان لرزش و مشکلات عصبی
* چاق کننده
* نیروبخش
* کاهش قند خون
* ضد شب کوری
* درمان نرمی استخوان
* تصفیه خون
* نرم کننده سینه
* قابض
* افزایش شیر مادران
* قاعده آور
* موثر در ترک اعتیاد
* دارای ویتامین A و B
روش مصرف
سه فنجان در طول روز مصرف شود.
لطفاً اگر سوال یا نکتهای در مورد مطلب خواص یونجه دارید، آن را در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید تا با ما و دیگر کاربران در میان بگذارید.
—————————————————————-
مجله اینترنتی رضیم
مرجان امینی