آیا چای سیاه برای استخوانها مفید است یا مضر؟
برخلاف نظر برخی از افراد، نوشیدن چای مزایای زیادی برای بدن دارد. این نوشیدنی گرم بهخصوص در مقایسه با چای سبز و قهوه، ویژگیهایی دارد که ممکن است به اندازه کافی درباره آن ندانید.
نوشیدن چای میتواند به افزایش تراکم استخوان کمک کند. تحقیقات منتشر شده در مجله آمریکایی تغذیه بالینی نشان میدهد که نوشیدن منظم چای در طولانیمدت میتواند بهطور متوسط 5 درصد تراکم استخوان در زنان را افزایش دهد. اما باید در نوشیدن چای زیادهروی نکرد و به نکات زیر توجه کرد.
چای چه فوایدی برای استخوانها دارد؟
بازیگران چای و غیر چای:
یک تحقیق روی زنان مسن در بریتانیا انجام شد. 256 زن بین 65 تا 76 سال در این تحقیق شرکت کردند و این زنان به دو گروه «چایخور» و «غیرچایخور» تقسیم شدند.
سپس محققان تراکم استخوان (BMD) را در ستون فقرات، گردن استخوان، تروکانتر بزرگ و لگن بررسی کردند. در مقایسه با افرادی که چای نمینوشیدند، چایخورها بهطور متوسط 5 درصد بیشتر از آنها تراکم استخوان داشتند.
محققان به مواد مغذی موجود در چای، به ویژه فلاونوئیدها، اشاره میکنند. به اعتقاد آنها این فلاونوئیدها ممکن است از پوکی استخوان جلوگیری کنند.
آیا چای سیاه برای استخوانها خوب است؟
4 نکته برای بهرهمندی از فواید چای بر تراکم استخوان:
1. استفاده از آب مقطر:
وقتی چای مینوشید، باید به میزان فلوراید آن توجه داشته باشید. فلوراید به استخوانها آسیب میزند و میتواند تراکم استخوان را تحت تأثیر قرار دهد.
تحقیقات، بهویژه آنهایی که در دهههای 80 و 90 انجام شده، نشان دادهاند که اگر فلوراید موجود در آب معمولی را به چای اضافه کنید، خطر شکستگی استخوان را بالا میبرد.
2. چای ارگانیک و طول عمر:
انتخاب چای ارگانیک میتواند اثرات منفی این نوشیدنی را کاهش دهد. برگهای چای ارگانیک شسته نمیشوند زیرا شستوشو موجب ایجاد کپک میشود و به همین دلیل چای غیر ارگانیک میتواند به اسیدی شدن بدن و وجود سموم کمک کند.
با انتخاب مواد ارگانیک سعی کنید از این گزینهها دوری کنید.
3. دوری از شکر:
بهجای افزودن شکر به چای، از عسل استفاده کنید.
4. اطمینان از قلیایی بودن:
چای خود را با اضافه کردن خوراکیهای قلیایی متعادل کنید. یکی از راههای ساده برای انجام این کار، اضافه کردن شیر بادام یا سویا به قهوه یا لیمو به چای است.
ممکن است برخی از شما تعجب کنید که چرا نمیتوانید فقط مکمل کلسیم را با چای بنوشید تا اثرات اسیدی آن را خنثی کنید. دلیلش این است که این نوشیدنی پیش از اینکه کلسیم به جریان خون برسد، اثر خود را میگذارد و مؤثر نخواهد بود.
انواع چای: بهترین فواید چای برای استخوانها
چایهای مفیدی که باید بنوشید:
چای سبز:
چای یک منبع عالی از آنتیاکسیدانها به نام کاتچینهاست. EGCG، یکی از انواع کاتچینها، به خاطر پتانسیل جلوگیری از سرطان و بیماریهای قلبی مورد تحقیق قرار گرفته است. نوشیدن یک فنجان چای سبز در روز میتواند ریسک بیماریهای قلبی و عروقی را تا 10 درصد کاهش دهد.
خاصیتهای چای سبز
در لیست زیر به برخی از خواص چای سبز اشاره میکنیم که ممکن است آنها را ندانید. البته اگر میخواهید از این چای بهعنوان درمان استفاده کنید، بهتر است خودتان هم تحقیق کنید و از پزشک خود بپرسید.
چای سبز برای لاغری
چای سبز میتواند متابولیسم بدن را افزایش دهد. پلیفنولهای موجود در چای سبز باعث افزایش سطح اکسیداسیون شده و به تبدیل چربیها به انرژی (کالری) کمک میکند.
چای سبز برای دیابت
چای سبز به کاهش میزان انسولین در خون کمک میکند و باعث میشود قند خون بعد از غذا سریعتر افزایش نیابد.
چای سبز و بیماریهای قلبی
محققان معتقدند که چای سبز بر روی نواحی قلبی تاثیر مثبت دارد و به بدن کمک میکند تا آرامش بیشتری داشته باشد. این موضوع کمک میکند که در زمان استرس یا هیجان، فشار خون به خوبی کنترل شود. همچنین گفته میشود که چای سبز از لخته شدن خون جلوگیری میکند، که یکی از دلایل اصلی سکتههای قلبی به حساب میآید.
چای سبز و سرطان مری
چای سبز میتواند خطر ابتلا به سرطان مری را کم کند و همچنین میتواند سلولهای سرطانی را بدون آسیب زدن به بافتهای سالم از بین ببرد.
چای سبز و کلسترول
چای سبز میتواند میزان کلسترول بد را در خون کاهش داده و نسبت کلسترول خوب به بد را افزایش دهد.
چای سبز و آلزایمر و پارکینسون
به گفتهی متخصصان، چای سبز میتواند زوال عقل که میتواند به بیماریهای آلزایمر و پارکینسون منجر شود را به تأخیر بیندازد. تحقیقها نشان دادهاند که چای سبز از سلولهای مغز محافظت میکند و حتی میتواند به بهبودی سلولهای آسیبدیده کمک کند.
چای سبز و پوسیدگی دندان
پژوهشها نشان دادهاند که ترکیبات آنتیاکسیدانی به نام “کتچین” در چای میتوانند با رشد باکتریها و ویروسهایی که باعث آلودگیهای دهانی میشوند، مبارزه کنند.
چای سبز و فشار خون
نوشیدن مداوم چای سبز میتواند به کاهش فشار خون کمک زیادی انجام دهد.
چای سبز و افسردگی
“تئانین” یک اسید آمینه است که بهطور طبیعی در برگهای چای یافت میشود. این ماده باعث میشود افرادی که بهطور مرتب چای مینوشند، آرام و ریلکس به نظر برسند.
تاثیرات ضد ویروس و ضد باکتری
“کتچین” های موجود در چای به مبارزه با آلودگیها و عفونتها کمک میکنند و به همین دلیل چای سبز میتواند برای درمان بیماریهایی از آنفلونزا تا سرطان مفید باشد.
چای سبز و پوست
چای سبز میتواند به درمان خطوط صورت و آثار ناشی از افزایش سن کمک کند. این خاصیت بهخاطر وجود آنتیاکسیدانها در آن است. همچنین چای سبز میتواند اثرات منفی آفتاب بر روی پوست را کاهش دهد.
چای سیاه:
چای سیاه انواع مختلفی دارد و در هر فنجان آن حدود 40 میلیگرم کافئین وجود دارد. چای سیاه به خاطر آنتیاکسیدانها و تئوفلاوینهایش به کاهش سطح کلسترول کمک میکند. نوشیدن سه یا چند فنجان چای سیاه در روز میتواند خطر سکته را تا 21 درصد کاهش دهد.
چای اولانگ:
چای اولانگ آنزیمهایی را فعال میکند که تریگلیسیریدها را تجزیه میکنند؛ این نوع چربی در خون وجود دارد. زنانی که چای اولانگ مینوشند، چربی کمتری نسبت به افرادی که فقط آب مینوشند، سوزاندهاند. چای اولانگ همچنین حاوی نیاسین است که به سمزدایی بدن کمک میکند و آنتیاکسیدان آن میتواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند.
خواص و فواید چای اولانگ
چای اولانگ نیز مانند سایر انواع چای خواص زیادی برای سلامتی دارد، بهخصوص:
چای اولانگ میتواند کلسترول خون را کاهش دهد. بهتر است بعد از هر وعده غذایی چرب چای اولانگ بنوشید.
چای اولانگ یا چای اولونگ دارای مقدار زیادی کلسیم است،
“`html
منیزیم، مس، کاروتن، سلنیم، پتاسیم، اسیدفولیک، نیاسین آمید، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین K و ویتامینهای گروه B از موادی هستند که برای سلامتی بدن بسیار مفیدند.
این چای اولانگ دارای خواص آنتی اکسیدان است و ترکیبات پلیفنولی دارد. این ترکیبات برای بدن بسیار مفیدند و احتمال ابتلا به سرطان را کاهش میدهند.
1. کاهش وزن با چای اولانگ
یکی دیگر از خواص چای اولانگ کمک به کاهش وزن است. کافئین یکی از مواد اصلی چای اولانگ است که به افزایش انرژی و کاهش وزن کمک میکند. این چای همچنین باعث میشود که بدن چربیها و کربوهیدراتها را کمتر جذب کند و همین باعث لاغری میشود. چینیها از این چای خیلی استفاده میکنند و اعتقاد دارند که در کاهش وزن موثر است.
2. سلامت استخوان و چای اولانگ
یکی دیگر از مزایای چای اولانگ، کمک به سلامت استخوانهاست. همانطور که گفتیم چای اولانگ خواص آنتی اکسیدانی دارد. این ویژگی کمک میکند تا دندانها از آسیب محافظت شوند. برای تقویت عضلات و استخوانها، نوشیدن چای اولانگ توصیه میشود. طبق مطالعات، اگر به مدت ده سال از این چای استفاده کنید، کمتر از سایر افراد دچار مشکل در توده عضلانی خواهید شد.
3. کنترل دیابت با مصرف این چای
نوشیدن یک و نیم لیتر چای اولانگ در روز (چای کاهش وزن) میتواند قند خون شما را بهبود بخشد. همچنین، این نوشیدنی از افت ناگهانی قند خون جلوگیری میکند. پس فراموش نکنید که چای اولانگ بسیار مفید است. شما میتوانید از انواع چایهای سبز، سیاه و اولانگ استفاده کنید. همچنین، میتوانید درباره طرز تهیه معجون خونساز جادویی و درمان کمخونی اطلاعات بیشتری پیدا کنید.
4. حفظ سلامت دندانها
فلوراید مادهای است که معمولاً به آب آشامیدنی، خمیر دندان و دهانشویهها اضافه میشود تا از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. برگهای چای اولانگ به طور طبیعی دارای فلوراید هستند و بنابراین نوشیدن چای اولانگ میتواند به پیشگیری از پوسیدگی دندان کمک کند.
با اینکه این مزایا وجود دارند، متخصصان تأکید دارند که به دلیل نتایج متفاوت در مورد نحوه تاثیر این چای بر قند خون و دیابت، حتماً قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنید.
طرز تهیه چای اولانگ
برای تهیه چای اولانگ، باید 1 و نیم قاشق چایخوری از این چای را در یک فنجان آب جوش بریزید و به مدت 3 دقیقه بگذارید دم بکشد.
چای سفید:
چای سفید شامل کاتچین است که میتواند به مقابله با سرطان و بیماریهای قلبی عروقی کمک کند. چای سفید ممکن است خطر عود دوباره سرطان را در بازماندگان سرطان پستان کاهش دهد.
چای زنجبیل لیمو:
زنجبیل دارای ترکیب فعالی به نام زینجیبر و لیمو دارای ترکیبات تقویتی به نام پکتین و لیمونین است. این موارد چای زنجبیل لیمو را به ابزاری موثر در برابر عفونتهای باکتریایی تبدیل میکند. گفته میشود که نوشیدن چای زنجبیل لیمو میتواند به کشتن باکتریهای مرتبط با سالمونلا کمک کند.
چای اکیناسه:
این داروی طبیعی معمولاً برای مبارزه با بیماریهایی مانند سرماخوردگی و دیگر عفونتهای تنفسی استفاده میشود. یک مطالعه نشان داده که مصرف اکیناسه در چای یا قرصهای مکیدنی در طول یک دوره چهار ماهه میتواند به جلوگیری از عفونت کمک کند.
چای بابونه:
تحقیقات نشان میدهند که آنتیاکسیدانهای موجود در چای بابونه میتوانند به جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی کمک کنند و از اثرات منفی دیابت مانند از دست دادن بینایی و آسیب به عصب و کلیه جلوگیری کنند. برعکس چایهای قبلی، چای بابونه از گلهای گیاه بابونه تهیه میشود.
همچنین بخوانید:
مضرات چای سیاه در طب سنتی
باید بدانید که مانند هر گیاه دیگری، چای نیز اگر به درستی و در مقدار مناسب استفاده نشود، میتواند عوارضی ایجاد کند که از جمله آنها میتوان به احساس ترشی در دهان، سردرد، افزایش گرما و خشکی بدن در برخی افراد، بیخوابی و … اشاره کرد.
احمدرضا درستی مطلق، متخصص تغذیه، در مورد مضرات چای سیاه میگوید: «از نظر علمی چای چند مزیت دارد و یکی از این مزیتها این است که یک لیوان چای، نیاز روزانه به فلوئور یک فرد را تأمین میکند و نوشیدن ۳ لیوان چای در روز مانعی ندارد.
اگر بیش از ۵ لیوان چای سیاه در روز بنوشید، ممکن است به بدن آسیب برسانید و موجب مشکلاتی شود.
“`
افزایش فلوئور در بدن میتواند باعث بروز فلوئوریست شود که به صورت نقاط قهوهای رنگ روی دندانها ظاهر میشود. این مشکل میتواند به دندانها آسیب برساند و استخوانها را نیز ضعیف کند.
بهتر است چای را نیم ساعت بعد از غذا بنوشید، زیرا چای میتواند جذب آهن را در بدن کم کند. لذا توصیه میشود چای را در کنار غذا نخورید.
چای دارای آنتیاکسیدانهای زیادی است و وقتی که دم میکشد و حرارت میبیند، ویژگیهایش تغییر میکند. مواد آنتیاکسیدانی چای در زمان حرارت طولانی از بین میروند و ارزش غذایی آن کم میشود. بهترین زمان برای نوشیدن چای بعد از غذا، با فاصله دو ساعت است تا جذب آهن غذا را تحت تأثیر قرار ندهد.
محمد صالحی سورمقی، استاد فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران، میگوید: «افراد معمولاً به ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم کافئین در روز نیاز دارند که در صورتی که فرد به اندازه لازم کافئین مصرف کند، آسیبی به بدن نخواهد زد. متخصصان توصیه میکنند که حداکثر ۱۰۰۰ میلی گرم کافئین در روز مصرف شود. برای مثال، یک لیوان نوشابه کولا حدود ۷۰ میلی گرم کافئین و یک لیوان چای حدود ۱۰۰ میلی گرم کافئین دارد و نوشیدن حداکثر ۱۰ لیوان چای در روز مشکلی ایجاد نمیکند.
زنان باردار در دوران بارداری به حدود ۳۵۰ میلی گرم کافئین نیاز دارند. ولی چون کافئین ممکن است فعالیت بدن را زیاد کند، زنان باردار بهتر است روزانه ۳ لیوان چای مصرف کنند.
چای در سرتاسر جهان مصرف میشود و تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده و در هیچکدام از مقالات معتبر، هیچگونه عوارض جدی یا سرطانزایی برای چای مطرح نشده است.