ماهی کوی چیست؟
ماهی کوی یکی از اعضای خانواده کپورها است و این ماهیها به خوردن علاقه زیادی دارند. محل اصلی زندگی ماهی کوی (Koi) کشور ژاپن میباشد که به خانه ساموراییها شهرت دارد. به علاوه، در ژاپن به این ماهی نیشیکیگوی نیز گفته میشود که به معنی پشمی رنگارنگ است.
در گذشته، زیستگاه اصلی ماهی کوی در آسیای مرکزی بوده و سالها پیش در ایران به این ماهی ماهی ماگوی میگفتند و از آن برای صادرات به کشورهای چین، اروپای غربی و ژاپن استفاده میکردند.
ماهی کوی معمولاً به عنوان یک ماهی آکواریومی آب شیرین شناخته میشود. در واقع این ماهیها زیرمجموعه کپورها هستند، اما به خاطر شباهت به گلدفیش برخی به آنها گلدفیش کوی هم میگویند. با این حال، ماهی کوی در واقع ماهی آکواریومی نیست و به خاطر اندازه بزرگش، زندگی در حوضها و برکهها برای او بهتر است. اما به دلیل تنوع رنگ بالا و ویژگیهای اقتصادی مثبت، در صنعت آکواریوم هم مورد استفاده قرار گرفتهاند.
- نام: کوی – Koi
- نام علمی: Cyprinus carpio
- خانواده: Cypriniformes
- دمای آب: 2 تا 30 درجه سانتیگراد
- بهترین دما: 15 تا 25 درجه سانتیگراد
- پی اچ: 6.8 تا 7.2
- سختی آب: 2 تا 12 dH – 38.5 ppm تا 214.8 ppm
انواع ماهی کوی:
ماهی کوی به عنوان یکی از حیوانات مذهبی در کشورهای شرق آسیا نگهداری میشود (مثل کبوترهای حرم امام رضا) و نگهداری و تغذیه از این ماهیها در معابد بودا و دیگر خدایان شرقی یک سنت است. ماهی کوی دارای نژادهای مختلفی است که انواع اصلی آن قیمت بالایی دارند. چون این ماهی سرد آبی است، نگهداری و پرورش آن در استخرها بسیار مناسب است، اما در آکواریوم هم میتواند زیبایی خاصی ایجاد کند.
تاریخچه پرورش ماهی کوی:
برای سالها، پرورشدهندگان برنج به یک منبع غذایی نیاز داشتند. بنابراین، ماهی کوی را برای تغذیه پرورش داده و بعد از اینکه به اندازه 15 سانتیمتر میرسیدند، آنها را در مزارع برنج میگذاشتند تا بزرگتر شوند و به عنوان غذا از آنها استفاده کنند. بعد از مدتی، متوجه زیبایی و رنگهای متنوع این ماهیها شدند و تصمیم به تکثیر و پرورش رنگهای بهتر آنها گرفتند. بدین ترتیب، پرورش و نگهداری ماهی کوی محبوب شد و امروزه با نژادها و رنگهای گوناگونی وجود دارد.
چگونه ماهی کوی را نگهداری کنیم:
با توجه به اینکه ماهی کوی فعال و پرتحرک است، شما به یک آکواریوم با حداقل 100 لیتر آب نیاز دارید. استفاده از آکواریوم بزرگتر به سلامت و رشد بهتر ماهیها کمک میکند. چون این ماهیها به آب سرد علاقه دارند، دمای آب نباید بیشتر از 30 درجه باشد. البته این ماهیها میتوانند تا دماهای 32 درجه را تحمل کنند.
ماهی کوی خیلی سازگار و آرام است و معمولاً با همنوعان خود دعوا نمیکند. نگهداری آن با ماهیهایی مانند گلدفیش، شارک، بارب، پنگوسی گیاهخوار، کتفیش، لوچ و امثال آن توصیه میشود. اگر ماهی کوی شما بزرگ باشد، میتوانید آن را در کنار بعضی ماهیهای گوشتخوار هم نگهداری کنید، هرچند این کار پیشنهاد نمیشود.
ماهی کوی در آکواریومها و محیطهای غیرطبیعی میتواند تا 35 سال زندگی کند.
بین ماهیهای آب شیرین این مدت زمان زیاد به حساب میآید. اما در محیط طبیعی یا در استخرهای بزرگ، عمر آنها تا 225 سال ذکر شده است.
ماهی کوی در محیط طبیعی یا استخرها میتواند تا حدود 80 سانتیمتر رشد کند، که در آکواریوم اصلاً به این اندازه نخواهد رسید.
معرفی انواع گونههای ماهی کوی.
بنابراین، اگر عمق آب استخر زیاد باشد، ماهی کوی حتی در زمستان نیز میتواند در استخرهای سر باز زنده بماند. در آکواریومها پیشنهاد میشود هر هفته حدود 30 درصد از آب را با آب بدون کلر و با دمای 2 درجه کمتر تعویض کنید.
تغذیه ماهی کوی:
- تغذیه مناسب و خوب برای ماهی کوی بسیار مهم است. رنگ، شادابی و رشد سریع این ماهی به تغذیهاش بستگی دارد.
- باید روزی 4 بار با غذای مناسب به آنها غذا بدهید؛ اما توجه داشته باشید که غذا را به اندازه بریزید تا فاسد نشود.
- ماهی کوی را میتوان با انواع غذای خشک رو آبی یا کف آبی تغذیه کرد. آنها همچنین علاقه زیادی به خوردن کرمها دارند؛ بنابراین کرم خاکی (تمیز و پاک شده) و میل ورم میتواند یک وعده غذای عالی برای آنها باشد.
- غذای دستساز نیز میتواند گزینه خوبی باشد، اما در این صورت سبزیجات باید بیشتر باشد.
- تغذیه ماهی کوی در زمان باران توصیه نمیشود، زیرا اکسیژن آب کاهش مییابد و این میتواند به هضم غذا توسط ماهی لطمه بزند و آب را کثیف کند.
- با فاصله زمانی کم و مناسب غذا دهید تا ماهیها شما را بهتر بشناسند و از دستان شما غذا بخورند؛ این یک تجربه بسیار زیبا و جالب است.
- اندازه غذا باید متناسب با اندازه ماهی انتخاب شود؛ غذاهایی با دانهبندی درشت برای ماهیهای کوچک مناسب نیست.
- در اوایل فصل بهار، به دلیل رشد سریع، باید از غذاهایی با کربوهیدراتهای بیشتر برای آنها استفاده کنید و اکسیژن را به حداکثر برسانید. همچنین در اوایل فصل تابستان، از غذاهایی با پروتئین بالا استفاده کنید تا ماهیها برای زمستان چربی کافی داشته باشند.
- ماهی کوی میتواند در فصل زمستان بدون غذا زندگی کند؛ زیرا در دمای پایین آب سوخت و ساز بدن آنها کاهش پیدا میکند.
- اگر سیستم هوا رسانی آکواریوم شما دچار مشکل شده است، از تغذیه ماهی کوی پرهیز کنید؛ زیرا آنها برای هضم صحیح غذا به مقدار زیادی اکسیژن نیاز دارند.
خرید ماهی کوی سالم و با کیفیت:
شکل بدن: شکل بدن باید زیبا و بدون نقص باشد. نباید هیچ ضرب خوردگی روی بدن ماهی دیده شود. ستون فقرات باید کاملاً صاف باشد و شکم ماهی نه لاغر و نه متورم باشد.
پولک یا فلس: پولکهای بدن ماهی باید کاملاً براق باشند. لکههای قرمز یا سفید روی پولکها میتواند نشانه بیماری باشد. اگر یک یا چند پولک از دست رفته باشند، به زودی جایگزین میشوند، اما اگر مطمئن نیستید، بهتر است از خرید آن پرهیز کنید.
“`html
سر : اندازه چشمها باید با اندازه سر ماهی همخوانی داشته باشد. چشمها نباید خیلی بزرگ یا بیرونزده باشند تا حالت تاری پیدا کنند. آبششها باید کاملا تمیز و بدون آسیب باشند و نحوه تنفس ماهی باید آرام و یکنواخت باشد. دهان ماهی نیز نباید دچار آسیب یا عفونتهای قارچی و میکروبی باشد.
بالهها : بالهها باید بدون آسیب و بلند و کشیده باشند. نباید علامتهایی از بیماری قارچی یا دیگر علائم ناخوشایند روی آنها وجود داشته باشد.
حرکت : حرکت ماهی باید کاملا سرزنده و فعال باشد. آنها به سمتهای مختلف آکواریوم حرکت میکنند و همچنین شنهای کف را جابجا میکنند.
نکات مهم برای خرید ماهی کوی :
- بهار بهترین زمان برای خرید ماهی کوی است. چون در این فصل، ماهی میتواند به سرعت رشد کند و تا ۱۵ سانتیمتر بزرگ شود! بعد از فصل بهار، شما ماهیهای بزرگتری خواهید داشت که هم برای فروش مناسب هستند و هم میتوانند در زمستان زنده بمانند.
- خرید نژادهای باکیفیت ممکن است هزینه بیشتری داشته باشد، اما شما باید بیشتر مراقب آنها باشید.
- اگر با خرید ماهی کوی سایز بزرگ یا کوچک دچار شک هستید، بهتر است سایز کوچک را بخرید. اگر به آنها بهخوبی رسیدگی کنید، خیلی زود بزرگ خواهند شد.
- وقتی که ماهی کوی را از پلاستیک به آکواریوم منتقل میکنید، حتما به دماها توجه کنید. کمی از آب آکواریوم را به پلاستیک اضافه کنید تا ماهیها با شرایط آب آکواریوم سازگار شوند و بعد از ۲۰ دقیقه آنها را در آکواریوم بگذارید.
- ماهی سالم و باکیفیت بخرید. ارزشش را دارد که کمی بیشتر هزینه کنید تا ماهی سالم بخرید. بنابراین از خرید ماهیهای مریض یا نامناسب پرهیز کنید.
- رنگ ماهی کوی در سنین بزرگسالی مشخص میشود. پس اگر کوی کوچکی را برای خرید انتخاب کردید، زیاد نگران رنگ آن نباشید.
- با خرید ماهیهای کماصالت و پرورش آنها هم میتوانید سود مناسبی کسب کنید. هر چه این ماهیها بزرگتر شوند، قیمت بالاتری خواهند داشت.
۵ اشتباه بزرگ در نگهداری ماهی کوی :
تغذیه بیش از اندازه – دادن غذا بیش از حد به ماهی کوی باعث کثیف شدن آب و مسموم شدن ماهیها میشود. هیچگاه بیش از مقداری که ماهیها در ۵ دقیقه میخورند، غذا ندهید.
تعداد زیاد در فضای کم – نگهداری تعداد زیادی ماهی کوی در فضای کوچک باعث بیماری آنها میشود. ماهیها نیاز به فضای کافی برای شنا و فعالیت دارند و نباید در وضعیت محدود قرار بگیرند.
فیلتراسیون ناکارآمد – فیلتراسیون و تمیز کردن آب در نگهداری ماهی کوی بسیار مهم است. با توجه به تغذیه زیاد و مصرف اکسیژن آنها برای هضم غذا، آب به سرعت کثیف میشود و نیاز به فیلتراسیون و تمیزکاری مکرر دارد.
قرنطینه نکردن ماهی جدید – وقتی که ماهی جدیدی میخرید، حتما آن را به مدت مناسب قرنطینه کنید. در غیر این صورت، ممکن است باعث بیماری همه ماهیهای دیگر شوید و آنها را از دست بدهید.
ورود مستقیم آب کلر دار – پر کردن آکواریوم یا استخر با آب کلردار به سیستم تنفسی ماهیها آسیب میزند. این میتواند منجر به بیماری یا مرگ آنها شود.
تشخیص جنسیت ماهی کوی :
ماهی کوی نر در سن ۲ تا ۳ سالگی بالغ میشود، در حالی که ماهی کوی ماده در ۲.۵ تا ۳.۵ سالگی به بلوغ میرسد.
“`
اگر از بالای ماهی کوی نگاه کنید، میتوانید تفاوتهای ظاهری بین ماهی نر و ماهی ماده را ببینید. بدن ماهی نر بیشتر کشیده و باریک است، در حالی که بدن ماهی ماده تپلتر و گردتر میباشد. اگر به قسمتهای زیرین ماهیها دقت کنید، میتوانید اندام تناسلی آنها را ببینید که به شما در شناسایی جنس آنها کمک خواهد کرد. در ضمن، اگر به کناره ماهی نر نگاه کنید، متوجه میشوید که زیر شکم او کمی فرو رفته است.
تکثیر ماهی کوی :
برای تکثیر ماهی کوی، نمیتوان از آکواریومهای خانگی استفاده کرد و به یک استخر نیاز دارید. برای شروع، باید یک جفت ماهی که سابقه جفتگیری دارند یا تعدادی ماهی کوی با نژاد خوب بخرید تا آنها بعد از مدتی با هم جفت شوند و تخمریزی کنند. بچههای ماهی کوی به مراقبت خاصی نیاز ندارند؛ فقط باید به تغذیه، شرایط آب و اکسیژن توجه کنید تا آنها به خوبی بزرگ شوند.
در هر دوره تخمریزی، این ماهیها حدود 1000عدد تخم میگذارند و لاروها بعد از 6 روز از تخم بیرون میآیند. در روزهای اول، آنها از جلبکها تغذیه میکنند و به مرور زمان، به غذاهای خشک عادت میکنند. برای این که رشد آنها سریعتر شود و بهتر تقویت شوند، میتوانید از غذای زنده یا غذای خانگی استفاده کنید. اما روشهای صنعتی برای تکثیر این ماهیها تفاوت دارد.
در روشهای پیشرفته، اسپرم ماهی نر با استفاده از سرنگ استخراج شده و تخمها از ماهی ماده خارج میشوند. سپس، لقاح به صورت مصنوعی انجام شده و از تخمها و لاروها به طور ویژه مراقبت میشود.
همچنین بخوانید: