آشنایی با درخت کولا
درخت کولا نوعی گیاه است که به خانواده Malvaceae (مالواسه) تعلق دارد و اصلیت آن به مناطق گرمسیری غرب آفریقا، به ویژه کنگو، برمیگردد. امروزه درخت کولا به دلیل دانههایش در سراسر جهان، از جمله در بخشهایی از آمریکا که آب و هوای گرم دارند، پرورش داده میشود.
در سال 1800 یک داروساز به نام جان پمبرن در گرجستان آمریکا، عصاره این درخت را با دانهها و شکر ترکیب کرد و اولین نوشابه به نام کوکاکولا را ایجاد کرد. دانههای این گیاه شبیه آجیل هستند و حاوی کافئین میباشند و در نوشیدنیهای انرژیزا و همچنین کوکاکولا استفاده میشوند.
استفاده از دانههای این گیاه به قدمت قهوه و چای باز میگردد و تاریخچهای طولانی دارد. درخت کولا یک درخت همیشه سبز است که به طور متوسط بین 20 تا 25 متر ارتفاع دارد و در جنگلهای پرجنبوجوش مناطق گرمسیری رشد میکند.
منشا و توزیع جغرافیایی کولا
کولا یک سرده شامل 100 تا 125 گونه است که بیشتر آنها در جنگلهای همیشه سبز و دشتهای قارهای آفریقا رشد میکنند. دانههای کولا در غلافهایی قرار دارند که اولین بار از درخت کولا برداشت شدهاند. خارج از آفریقا، برخی از این گونهها در برزیل، جامائیکا و دیگر مناطق استوایی به دلیل دانههایشان کشت میشوند.
گیاه شناسی درخت کولا
این درخت حدود 20 متر ارتفاع دارد و ممکن است تا 25 متر هم رشد کند. برگهای آن بیضی، بلند و شبیه چرم هستند. گلهای این گیاه زرد رنگ و با لکههای بنفش هستند و گلها به دو نوع نر و ماده بر روی درختان جدا از هم قرار دارند. میوه درخت بیضی شکل است و درون آن 2 جین دانههای گرد یا مربع شکل در پوستهای سفید رنگ وجود دارد.
عطر دانهها شیرین و شبیه گل رز است، اما طعمی تلخ دارند. دانهها به صورت خام در اکثر کشورهای غرب آفریقا مصرف میشوند و به نام دانههای کولا شناخته میشوند. پس از جمعآوری، دانهها در آفتاب خشک میشوند و به صورت تجاری به نوشیدنیهایی مانند چای، شیر، نوشابه و فرنی اضافه میشوند.
شرایط نگهداری از درخت کولا
خاک: خاک باید شنی، ماسهای، لومی و عمیق باشد و خوب زهکشی شود.
نور: درخت کولا نیاز به نور آفتاب یا نیمه سایه دارد. اگر در معرض نور مستقیم خورشید باشد، بهتر رشد خواهد کرد و میوههای بیشتری تولید میکند. در سایه هم رشد میکند، اما نتیجه خوبی نخواهد داشت.
دما: این درخت در مناطق گرمسیری رشد میکند و دمای بین 16 تا 24 درجه سانتیگراد برای نگهداری آن مناسب است. بهتر است در فصل سرد به گلخانه منتقل شود.
آبیاری: نیاز به آبیاری متوسط دارد و بهتر است همیشه خاک مرطوب بماند.
خواص دانه های درخت کولا
دانههای درخت کولا خواص دارویی دارند و جویدن آنها برای درمان سیاه سرفه و آسم مفید است.
روش تکثیر درخت کولا
تکثیر این گیاه از طریق کاشت بذر انجام میشود و بهتر است در گلخانه صورت گیرد و پس از گذراندن فصل سرما، به بیرون منتقل شود. همچنین باید مراقب حمله آفات مانند شپشها و کرمها باشید.
بیشتر بخوانید: