“`html
مجله رضیم | ماست انواع بسیار مختلفی دارد. مانند شیر، ماست نیز شامل مواد مغذی مهمی چون پروتئین و کلسیم است. ماست سنتی زمانی تهیه میشود که باکتریهایی به شیر اضافه شوند تا قند شیر (لاکتوز) را به اسید لاکتیک تبدیل کنند، که طعمی ترش و غلظتی مناسب به ماست میدهد. اگر ماست بعد از تخمیر در دماهای پایین نگهداری شود، باکتریها زنده میمانند و این ماست میتواند به عنوان ماست فعال شناخته شود، که برای روده مفید است. اما از بین انواع ماستها، کدامیک بهترین است؟ برای پاسخ به این سوال باید تمامی اطلاعات تغذیهای و مواد تشکیل دهنده آنها را بررسی کرد. موادی مانند پکتین و شکر معمولاً نشاندهنده کیفیت پایین محصول هستند. اگر از ماستهای طعمدار استفاده میکنید، میزان شکر آنها را بررسی کنید. لازم است از شیرینکنندههایی مانند شربت ذرت با فروکتوز بالا اجتناب کنید و به دنبال محصولات ارگانیک باشید. اگر ارگانیک بودن برای شما اهمیت ندارد، بهتر است به دنبال مواردی باشید که هورمون یا علف را مصرف نکردهاند.
چند نوع ماست وجود دارد؟ انواع ماست کدامند؟
ماست میوهای
به طور کلی، ماستهای طعمدار مانند ماست میوهای و ماست سبزیجات به دلیل اضافه شدن قند و سدیم ارزش تغذیهای کمتری دارند و ممکن است قند بیشتری نسبت به یک دونات داشته باشند. برای طعمدار کردن این ماستها از شیرینکنندهها و قندهای اضافی استفاده میشود. این ماستها معمولاً کمچرب هستند، ولی به دلیل وجود قند بالا همان مقدار کالری را فراهم میکنند. ماستهایی که با شیرینکنندههای طبیعی مانند عسل شیرین شدهاند، گزینه بهتری به حساب میآیند.
ماست چکیده
ماست چکیده از ماست معمولی تهیه میشود، که در آن به طور کامل آب ماست گرفته شده است. این نوع ماست ویتامین B2 کمتری دارد، زیرا این ویتامین محلول در آب است و هنگام جدا کردن آب از میان میرود. اما از نظر کلسیم و پروتئین مقداری بیشتر از ماست معمولی است و همچنین چربیهای بیشتری دارد، بنابراین برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند، مصرف مداوم آن توصیه نمیشود.
ماست یونانی
ماست یونانی به دلیل سفت بودنش، بعضی افراد فکر میکنند که همین ماست چکیده است. این ماست میتواند گزینه خوبی برای تهیه دسرها به عنوان خامه ترش باشد، زیرا آب و رطوبت آن گرفته شده و چربی بیشتری دارد. ماست یونانی به دلیل فرآیند خاص تولیدی، پروتئین بیشتری دارد و همچنین به علت وجود چند نوع باکتری در آن، به یک پروبیوتیک تبدیل شده است.
ماست پروبیوتیک
این نوع ماست نسبت به ماستهای معمولی خاصیتهای بیشتری دارد و به دلیل میکروارگانیسمهای موجود در آن، میتواند قدرت ایمنی بدن را افزایش داده و جذب مواد مغذی را بهبود بخشد.
ماست پرچرب، کم چرب و بدون چربی
این سه نوع ماست تفاوت زیادی با هم ندارند و تنها تفاوت آنها در میزان چربی شیر است. ماست پرچرب از شیر کامل (۳.۵ درصد چربی) تهیه میشود و هر فنجان آن ۲۲۵ کالری دارد. ماست کمچرب از شیر با ۱ تا ۲ درصد چربی تهیه شده و هر فنجان آن ۱۵۰ کالری دارد. در حالی که ماست بدون چربی از شیر بدون چربی تهیه شده است و تقریباً کالری ندارد.
ماست کفیر
ماست کفیر یک نوع ماست گازدار است که دارای خواص پروبیوتیکی زیادی میباشد. کفیر ترکیبی از شیر و مجموعهای از میکروارگانیسمها مانند لاکتوباسیل و استرپتوکوک است. ماست کفیر به دلیل خواص ضد میکروبی، ضد توموری و ضدسرطانیاش، برای سلامت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است.
ماست خامهای
ماست خامهای یا کرمدار شبیه ماست تهیهشده از شیر کامل است، با این تفاوت که از شیر غیر هموژنیزه ساخته میشود که باعث ایجاد یک لایه جداکننده میشود که بخش…
“““html
آب ماست را از بخش غلیظ و کرمی آن جدا میکند. شما میتوانید برای یکدست کردن، آن را مخلوط کنید. ماست خامهای همانند ماست معمولی دارای مواد مغذی مفیدی مثل کلسیم و پتاسیم است که هر کدام در رژیم غذایی خیلی از مردم وجود دارد. محیطی که باکتریهای زنده در بیشتر ماستها وجود دارد، در ماست خامهای هم وجود دارد. این پروبیوتیکها به روده کمک میکنند که بعد از درمان عفونتها با آنتی بیوتیکها، دوباره باکتریهای طبیعی خود را بازسازی کند و باکتریهای خوب به تولید برخی از ویتامینهای گروه B و ویتامین K کمک میکنند. ماستهایی که در این زمینه توصیه میشود، ماستهای ارگانیک و بدون هورمونی هستند که با تغذیه گیاهی طبیعی تهیه شدهاند.
انواع ماستهای اروپایی
سازندگان ماست اروپایی میگویند که ماست آنها نسبت به ماست معمولی لطیفتر و خامهایتر است، اما به راحتی میتوان آن را به ظرفهای دیگر منتقل کرد. این غلظت ماست به دلیل خواباندن آن در بشکههای بزرگ و نه در ظروف کوچک بدست میآید. ماستهای اروپایی آبدار نیستند، که این ویژگی آنها را از نوع دیگر ماستهای فنجانی که به ظرف خود میچسبند، متمایز میکند و آب کمتری و پروتئین بیشتری دارند. ماست سبک اروپایی نیز همان مواد مغذی مثل پروتئین شیر، کلسیم و پتاسیم را تولید میکند که در کاهش خطر بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ موثر هستند. تحقیقات همچنین نشان میدهد که بزرگسالانی که ماست میخورند، کمتر در معرض اضافه وزن هستند. ماستهای اروپایی معمولاً غلظت کنندهها یا افزودنیها ندارند و معمولا فقط از شیر و باکتری تشکیل شدهاند.
ماست ایسلندی
ماست ایسلندی یا اسکایر، با خواباندن شیر کم چرب یا بدون چربی به همراه مایه ماست تهیه میشود. سپس ماست آبگیری شده و آب آن دور ریخته میشود و نتیجه نهایی، پروتئین زیادی بدون چربی است. نمونههای طعمدار مثل ماست توت فرنگی یا وانیلی ممکن است حاوی میوه یا شیرینکنندهها باشند و بنابراین حاوی قند بالایی هستند. به طور کلی، ماست ایسلندی شامل غلظت کنندهها و شیرینکنندهها نیست.
ماست با شیر بز یا گوسفند
ماستها میتوانند از شیر گاو، بز، گوسفند یا گاومیش تهیه شوند. اگرچه شیر بز و گوسفند هم مقداری لاکتوز دارند، اما بسیاری از افرادی که نمیتوانند شیر گاو را تحمل کنند، به راحتی از شیر بز یا گوسفند استفاده میکنند. این ماستها به لحاظ ظاهری شبیه ماستهای تهیه شده از شیر گاو هستند، اما معمولاً مقدار قند کمتری دارند (۴ گرم برای هر ۲۲۰ تا ۲۵۰ گرم). طعمهای مختلف این ماستها به دلیل وجود اسیدهای چرب غیر اشباع در چربیهای این حیوانات ایجاد میشود. به همین دلیل، ممکن است بخواهید ماست طعمدار بز و گوسفند را به جای نمونههای سادهتر آنها انتخاب کنید. در این نوع ماستها، پکتینها و صمغها معمول است و ممکن است از آنها راحت نتوانید پرهیز کنید. پیشنهاد میشود که مواد و رنگهای طبیعی بر اساس گیاهان را انتخاب کنید؛ مانند کنستانتره عسل یا آب کلم.
ماست سویا
ماست سویا از شیر سویا درست میشود و هیچ ماده لبنی ندارد، پس برای افرادی که به لاکتوز حساس هستند و آنهایی که رژیم گیاهخواری دارند، مناسب است. همان باکتریها که برای ماستهای معمولی به کار میروند، در ماستهای سویا نیز استفاده میشوند. لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس در این نوع ماستها وجود دارند. محتوای مغذی ماست سویا مشابه با ماست لبنی است، اما میزان چربی اشباع ماست سویا کمتر است. اما مواد تشکیلدهنده ماستهای سویا معمولاً مشابه با ماستهای باکیفیت لبنی نیست و پرهیز از افزودنیها تقریباً غیرممکن است. حتی ماستهای ساده سویا ممکن است شامل غلظتدهندههایی مانند نشاسته ذرت باشند و ممکن است شامل طعمدهندهها یا شیرینکنندهها نیز باشند. برچسبهای ارگانیک آنها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که لوبیاهای سویا از نوع تراریخته نیستند.
ماست شیر نارگیل یا بادام
شیر بادام یا نارگیل، یک فرآورده مشابه با ماستهای غیر لبنی است که شبیه…
“`
شیر سویا به عنوان جایگزینی برای شیر گاو ساخته میشود و برای افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند یا گیاهخوار هستند، مناسب است. این ماستها همچنین به صورت ماستهای یونانی نیز موجود هستند. مواد مغذی این ماستها بسته به برند متفاوت است، اما معمولاً پروتئین و چربی کمتری دارند و همچنین از نظر کلسیم و ویتامین D (اگر غنی شده باشند) و کمی نشاسته، فیبر و کربوهیدراتها مشابه ماستهای لبنی هستند. مانند ماستهای لبنی، این محصولات حاوی بیفیدوباکتریومها هستند که پروبیوتیکهایی هستند و به سلامت دستگاه گوارش و سیستم ایمنی کمک میکنند. بیشتر این ماستها برای بهتر شدن طعم و بافت از برخی غلظتدهندهها مانند پکتین، صمغها و جلبکها استفاده میکنند و ممکن است حاوی شیرینکنندههایی مثل شربت قند هم باشند.
ماست بدون لاکتوز
ماست بدون لاکتوز شبیه ماست معمولی است، اما برای کسانی که به لاکتوز حساسیت دارند، تهیه شده و قندهای آن شکسته شده است. این نوع ماست منبع خوبی از کلسیم، پروتئین و پروبیوتیک است و برای افرادی که نمیتوانند شیر و فراوردههای آن را مصرف کنند، گزینه مناسبی است. مشخصات تغذیهای ماست بدون لاکتوز معمولاً مشابه ماستهای عادی است، هرچند ممکن است کمی شیرینتر باشد. این ماستها در طعمهای مختلفی از جمله ساده، وانیلی و توتفرنگی عرضه میشوند و در ماستهای ساده معمولا از پکتین استفاده میشود. ماستهای طعم دار ممکن است حاوی شکر، صمغها و طعمهای طبیعی باشند.
ماست نوشیدنی
ماستهای نوشیدنی نیز از نظر ترکیبات و مواد مغذی مشابه ماستهای معمولی هستند، اما بیشتر آنها طعمدار هستند و پیدا کردن نمونههایی با قند کمتر ممکن است کمی دشوار باشد. در ماستهای ساده، لاکتوز که بهطور طبیعی در شیر وجود دارد، شیرینی را ایجاد میکند. اما در ماستهای طعمدار، شکر به صورت ساکاروز، فروکتوز یا شربت ذرت اضافه شده است. یک ماست نوشیدنی کم چرب معمولاً حاوی ۵ تا ۱۲ درصد شکر اضافه شده است. نکته مثبت این است که ماستهای نوشیدنی شامل پروبیوتیکهای زندهاند که به هضم بهتر کمک میکنند و ممکن است فواید دیگری مانند تقویت سیستم ایمنی را فراهم کنند. هنگام خرید این نوع ماست، به لیست مواد دقت کنید و از افزودنیهایی مانند نشاسته خوراکی، طعمدهندههای طبیعی و مصنوعی و پکتین تا حد امکان پرهیز کنید.
بیشتر بخوانید:
اگر این مطلب را مفید میدانید، با لایک کردن و به اشتراک گذاشتن آن از ما حمایت کنید. نظرات، پیشنهادات و مقالات مورد نظر خود را از طریق قسمت نظرات برای ما ارسال کنید.