“`html
منابع افزایش دهنده پلاکت
پلاکت ها سلولهای خونی هستند که به لخته شدن خون کمک میکنند و مهم است که این سلولها در سطح مناسب در بدن وجود داشته باشند.
با این حال، برخی افراد به ترومبوسیتوپنی مبتلا هستند که به معنی پایین بودن تعداد پلاکتها است. این افراد باید راههایی برای افزایش تعداد پلاکتهای خود پیدا کنند.
غذاهایی که پلاکت را افزایش میدهند عبارتند از:
- غذاهای سرشار از فولات
- غذاهای سرشار از انواع ویتامینها
- غذاهای غنی از آهن
مکملهای این مواد مغذی نیز وجود دارند و ممکن است به افزایش تعداد پلاکتها کمک کنند.
از مصرف برخی مواد مانند الکل و شیرین کنندههای مصنوعی آسپارتام نیز بهتر است اجتناب کنید تا پلاکتهای خون افزایش یابند.
بهترین غذاهای بالا بردن پلاکت
چندین ویتامین و ماده معدنی میتوانند به افزایش تعداد پلاکتهای خون کمک کنند که شامل موارد زیر است:
غذاهای سرشار از فولات برای بالا بردن پلاکت خون
فولات یکی از ویتامینهای گروه B است که برای سلامت گلبولهای خون ضروری است. فولیک اسید، شکل مصنوعی فولات است.
طبق گفته سازمان بهداشت، افراد بزرگسال حداقل به ۴۰۰ میکروگرم و زنان باردار ۶۰۰ میکروگرم فولات در روز نیاز دارند. غذاهایی که حاوی فولات یا اسید فولیک هستند شامل:
- سبزیهای با برگ تیره مثل اسفناج و کلم فندقی
- جگر گوساله
- لوبیا چشم بلبلی
- غلات صبحانه غنی شده و جایگزینهای لبنیات
- برنج
- مخمر
از مصرف بیش از حد اسید فولیک از طریق مکملها یا غذاهای غنی شده خودداری کنید، زیرا مقدار بالای آن میتواند عملکرد ویتامین B12 را مختل کند. اما مصرف غذاهای غنی از فولات هیچ مشکلی ندارد.
غذاهای حاوی ویتامین B12
ویتامین B12 برای تولید گلبولهای قرمز خون ضروری است. کمبود این ویتامین در بدن ممکن است به کم شدن پلاکتها مرتبط باشد.
طبق گفته سازمان بهداشت، افراد ۱۴ ساله و بالاتر به 2/4 میلیگرم ویتامین B12 در روز نیاز دارند.
زنان باردار و شیرده نیز باید حداکثر ۲/۸ میلیگرم مصرف کنند.
ویتامین B12 در محصولات حیوانی وجود دارد از جمله:
- جگر گاو یا گوساله
- تخممرغ
- ماهی، صدف، سالمون و تن ماهی
محصولات لبنی نیز دارای ویتامین B12 هستند اما برخی تحقیقات نشان میدهند که شیر گاو ممکن است بر تولید پلاکتها تاثیر بگذارد.
منابع گیاهی ویتامین B12 برای گیاهخواران و وگانها شامل:
- غلات غنی شده
- جایگزینهای لبنی غنی شده مانند شیر بادام یا شیر سویا
- مکملها
غذاهای سرشار از ویتامین C
ویتامین C در عملکرد سیستم ایمنی اهمیت زیادی دارد.
این ویتامین همچنین به درست کار کردن پلاکتها کمک میکند و بدن را در جذب آهن یاری میکند، که برای سلامت پلاکتها ضروری است.
بسیاری از میوهها و سبزیجات دارای ویتامین C هستند از جمله:
- بروکلی
- کلم فندقی
- مرکبات مانند پرتقال و گریپفروت
- کیوی
- فلفل دلمهای سبز و قرمز
- توتفرنگی
به یاد داشته باشید که حرارت ویتامین C را از بین میبرد، بنابراین بهتر است غذاهای حاوی ویتامین C را خام مصرف کنید.
غذاهای حاوی ویتامین D
ویتامین D به تقویت استخوانها، عملکرد عضلات، اعصاب و سیستم ایمنی مرتبط است.
براساس اطلاعات ارائه شده توسط سازمان حمایت از اختلالات پلاکت، ویتامین D در عملکرد سلولهای مغز استخوان که پلاکتها و سایر سلولهای خونی را تولید میکنند، نقش مهمی دارد.
بدن میتواند ویتامین D را از طریق تماس با نور خورشید تهیه کند، اما بیشتر افراد به خصوص کسانی که در مناطق کمنور زندگی میکنند، زمان کافی برای قرارگیری در معرض نور خورشید ندارند.
“`
شمالی یا سردسیر هستند.
افراد بزرگسال بین ۱۹ تا ۷۰ سال به ۱۵ میکروگرم ویتامین D در روز نیاز دارند. منابع غذایی ویتامین D شامل:
- زرده تخم مرغ
- ماهی چرب مانند سالمون، تن و ماهی زبیدی
- روغن جگر ماهی
- شیر و ماست غنی شده با ویتامین D
افراد گیاهخوار و وگان نیز میتوانند ویتامین D را از طریق موارد زیر دریافت کنند:
- غلات غنی شده برای صبحانه
- آب پرتقال غنی شده
- جایگزینهای شیر لبنی مانند شیر سویا و ماست سویا
- مکملها
- قارچهایی که در معرض اشعه UV قرار دارند
غذاهای سرشار از ویتامین K
ویتامین K برای لخته شدن خون و سلامت استخوانها ضروری است.
براساس یک بررسی غیررسمی توسط یکی از سازمانهای بهداشت، ۲۹.۶۸ درصد افرادی که ویتامین K مصرف کردهاند، افزایش تعداد پلاکت و بهبود در خونریزی خود را گزارش کردند.
برای بزرگسالان ۱۹ سال و بالاتر، نیاز به جذب کافی ویتامین K به میزان ۱۲۰ میکروگرم برای مردان و ۹۰ میکروگرم برای زنان است.
غذاهای غنی از ویتامین K شامل:
- ناتو، یک نوع غذای تخمیری با لوبیای سویا
- سبزیجات سبز مانند کلم پیچ سبز، برگ چغندر، اسفناج و کیل
- بروکلی
- لوبیای سویا و روغن سویا
- کدو تنبل
غذاهای حاوی آهن زیاد از غذاهای افزایش دهنده پلاکت خون
آهن برای حفظ سلامت گلبولهای قرمز و پلاکتها ضروری است. تحقیقاتی که روی کودکان و نوجوانان مبتلا به کمخونی فقر آهن انجام شده، نشان میدهد که مصرف آهن ممکن است سطح پلاکت در این افراد را افزایش دهد.
بر اساس نظر سازمان بهداشت، مردان بالای ۱۸ سال و زنان بالای ۵۰ سال به ۸ میلیگرم آهن در روز نیاز دارند، در حالی که زنان بین ۱۹ تا ۵۰ سال به ۱۸ میلیگرم در روز نیاز دارند. زنان باردار باید روزانه ۲۷ میلیگرم آهن مصرف کنند.
غذاهای حاوی آهن بالا شامل:
- صدف
- جگر گوساله
- غلات غنی شده برای صبحانه
- لوبیای سفید و چیتی
- شکلات تلخ
- عدس
- توفو
منابع گیاهی آهن مانند لوبیا، عدس و توفو را با غذاهای حاوی ویتامین C میل کنید تا جذب آنها افزایش یابد. همچنین بهتر است از مصرف همزمان غذاهای پرکلسیم و مکملهای کلسیم همراه با منابع آهن پرهیز کنید.
غذاهایی که باید اجتناب کنید
برخی غذاها و نوشیدنیها ممکن است تعداد پلاکت را کاهش دهند:
- الکل
- آسپارتام، شیرینکننده مصنوعی
- آب ذغال اخته
- کینین، ماده موجود در آبتونیک و نوشابههای لیمویی
- مکملها : برخی از تحقیقات نشان میدهند که مکملهای خاصی میتوانند باعث افزایش تعداد پلاکت شوند.
- کلروفیل : کلروفیل رنگدانه سبز در گیاهان است. مصرف کلروفیل ممکن است برخی از علائم پایین بودن تعداد پلاکت را بهبود بخشد اگرچه اثرات آن محدود است. مکملهای مبتنی بر جلبک، مانند کلرلا که غنی از کلروفیل است، امکانپذیر است برای افرادی که دچار مشکل پلاکت پایین هستند.
برخی بررسیها گزارش دادهاند که پس از مصرف کلرلا، ۱۹ درصد افزایش پلاکت و ۳۳ درصد بهبود در علائم خونریزی مشاهده شده است.
- عصاره برگ پاپایا : در مطالعههایی که روی موشها انجام شد، عصاره برگ پاپایا به مقدار زیادی باعث افزایش پلاکت و تعداد گلبولهای قرمز خون در مقایسه با موشهای دیگر گردید. با این حال، نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد، به ویژه مربوط به انسانها. عصاره برگ پاپایا به صورت قرص نیز موجود است.
- ملاتونین : ملاتونین هورمونی است که بدن خود تولید میکند و به تنظیم ساعت درونی بدن کمک میکند. بعضی از تحقیقات روی حیوانات نشان میدهد که بین ملاتونین و افزایش پلاکت ارتباط وجود دارد. ملاتونین به صورت مایع، قرص یا به شکل کرم در فروشگاههای محصولات بهداشتی در دسترس است.
چگونه میتوان تشخیص داد که تعداد پلاکت پایین است
علائم پلاکت پایین فقط زمانی مشخص میشود که سطح آن به اندازهای پایین باشد. در حالت ملایم، پایین بودن پلاکت هیچ نشانی ندارد. زمانی که علائم ظاهر میشود، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- لکههای کوچک قرمز تیره روی پوست (پتشی)
- سردرد پس از زخمهای کوچک
- کبودی سریع بدن
- خونریزی غیرمنتظره یا بیش از حد
- خونریزی از دهان یا بینی پس از مسواک زدن
افرادی که این علائم را تجربه میکنند باید بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرند، زیرا پایین بودن پلاکت میتواند منجر به مشکلات جدی بدون درمان شود.
بیشتر بخوانید :
همچنین باید از نوشیدن الکل، آسپارتام و سایر غذاهایی که سطح پلاکت را کاهش میدهند پرهیز کنند.
البته همیشه ابتدا باید به دنبال درمانهای پزشکی بود، زیرا تغذیه به تنهایی نمیتواند سطح پلاکت را به حالت طبیعی برگرداند.