آموزش آش بادمجان

آش بادمجان یکی از خوراکی‌های خوشمزه و سنتی در ایران است که در شهرهای مختلف کشور با مواد و روش‌های گوناگون درست می‌شود. برای یادگیری طرز تهیه این آش خوشمزه، با ما همراه باشید.

مواد لازم برای ۸ نفر
بادمجان ۱ کیلوگرم
گوشت سردست ۴۰۰ گرم
لوبیا سفید ۱۰۰ گرم
لوبیا قرمز ۱۰۰ گرم
نخود ۱۰۰ گرم
بلغور گندم ۲۵۰ گرم
کشک ۲۰۰ گرم
پیاز ۳ عدد بزرگ
سیر ۴ حبه
نعناع خشک ۲ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
زردچوبه و روغن به مقدار لازم

دستور پخت آش بادمجان

خیساندن نخود، لوبیا سفید و لوبیا قرمز

ابتدا بلغور گندم را در یک کاسه بریزید. سپس نخود، لوبیا سفید و لوبیا قرمز را هر کدام در کاسه‌های جداگانه بریزید و به مقدار کافی آب روی آن‌ها بریزید. بگذارید این مواد از شب تا صبح یا به مدت ۶ ساعت خیس بخورند.

پخت بلغور

اگر می‌توانید، چند بار آب این مواد را عوض کنید تا خوب خیس بخورند و نفخ آن‌ها کاهش یابد. سپس بلغور را در یک صافی بریزید و بشویید و آن را به یک قابلمه بزرگ که برای پخت آش در نظر گرفته‌اید، انتقال دهید و روی حرارت قرار دهید.

ادامه پخت بلغور

حالا ۸ لیوان آب به مخلوط اضافه کنید و حرارت را ابتدا زیاد کنید تا آب به جوش بیاید. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید آرام آرام بلغور بپزد. گاهی آن را هم بزنید تا ته نگیرد، و درب قابلمه را نیمه باز بگذارید تا بخار خارج شود.

پخت حبوبات

در این مرحله، نخود را در یک صافی بریزید و بشویید. سپس آن را در یک قابلمه کوچک بریزید و حدود دو بند انگشت آب روی آن بریزید. آن را روی حرارت ملایم بگذارید تا بپزد. همین کار را برای لوبیا سفید و قرمز نیز انجام دهید.

ادامه پخت حبوبات

حال لوبیا قرمز و سفید را بشویید و داخل قابلمه‌ای بگذارید تا بپزند. ما مواد را می‌ریزیم و آن را روی حرارت متوسط قرار می‌دهیم. سپس به اندازه‌ای آب اضافه می‌کنیم که حدود ۲ تا ۳ بند انگشت روی لوبیاها آب باشد. بعد از آن اجازه می‌دهیم لوبیاها کاملاً بپزند.

تفت دادن پیاز

سپس ۱ عدد پیاز را پوست کنده و می‌شوییم و روی تخته به صورت نگینی خرد می‌کنیم. یک قابلمه را روی حرارت قرار می‌دهیم و کمی روغن درون آن می‌ریزیم. حرارت را ملایم می‌کنیم و پیازها را به قابلمه اضافه می‌کنیم و کمی تفت می‌دهیم. سپس گوشت را هم به آن اضافه می‌کنیم.

تفت دادن گوشت

دوباره تفت می‌دهیم تا رنگ گوشت عوض شود. بعد ۲ لیوان آب به آن اضافه می‌کنیم و درب قابلمه را می‌گذاریم و حرارت را کمی زیاد می‌کنیم تا آب به جوش بیاید، سپس حرارت را خیلی کم می‌کنیم تا گوشت کاملاً بپزد.

آماده سازی بادمجان

بادمجان‌ها را پوست کنده و می‌شوییم و داخل آبکش قرار می‌دهیم تا آب اضافی آن‌ها برود. (می‌توانید کمی نمک روی بادمجان‌ها بپاشید و به مدت ۳۰ دقیقه در سینی بگذارید تا تلخی آنها گرفته شود و بعد با دستمال خشک کنید.)

سرخ کردن بادمجان

سپس تابه‌ای را روی حرارت کم قرار می‌دهیم و داخل آن روغن می‌ریزیم و می‌گذاریم داغ شود. بادمجان‌ها را از وسط نصف کرده و در تابه می‌چینیم تا سرخ شوند. سپس آن‌ها را روی دستمال حوله‌ای می‌گذاریم تا روغن اضافی آن‌ها گرفته شود.

ادامه پخت

در این مرحله بادمجان‌ها را پس از خنک شدن روی تخته آشپزخانه می‌گذاریم و با چاقو به شکل مربع‌های کوچک خرد می‌کنیم. بعد از پختن گوشت، شعله را خاموش می‌کنیم و گوشت را از قابلمه خارج می‌کنیم و می‌گذاریم خنک شود.

افزودن حبوبات

سپس گوشت را ریش ریش می‌کنیم و کنار می‌گذاریم. نخود و لوبیاهای پخته شده را به بلغور اضافه می‌کنیم. پیازهای باقی مانده را پوست کرده و می‌شوییم و روی تخته آشپزخانه به صورت نگینی خرد می‌کنیم و تابه‌ای را روی حرارت کم قرار می‌دهیم.

آماده سازی سیر

حالا کمی روغن درون آن می‌ریزیم و وقتی داغ شد، نصف پیازها را به تابه اضافه می‌کنیم و تفت می‌دهیم تا سبک شوند و منتظر می‌مانیم تا سرخ و طلایی رنگ شوند. در ادامه سیرها را پوست کنده، می‌شوییم و با دستمال تمیز خشک می‌کنیم.

تفت سیر

سپس سیرها را به صورت خلالی خرد می‌کنیم و وقتی پیازها طلایی شدند، آن‌ها را داخل یک بشقاب می‌ریزیم و کنار می‌گذاریم برای تزئین آش و سیرها را در تابه می‌ریزیم و اجازه می‌دهیم سرخ شوند (برای حفظ خواص سیر بهتر است فقط ۱ دقیقه تفت داده شود).

افزودن ادویه

سپس سیرهای سرخ شده را در بشقابی می‌ریزیم و کنار قرار می‌دهیم. دوباره تابه را روی حرارت می‌گذاریم و کمی روغن درون آن می‌ریزیم و وقتی داغ شد، باقی پیازها را به تابه اضافه می‌کنیم و کمی زردچوبه روی پیازها می‌پاشیم و تفت می‌دهیم تا سبک شوند.

مخلوط مواد

سپس این مواد را به آش اضافه می‌کنیم و همچنین سیرداغ و بادمجان‌های خرد شده و گوشت ریش ریش شده را هم اضافه کرده و همه مواد را خوب مخلوط می‌کنیم و منتظر می‌مانیم تا مواد آش منسجم و کشدار شود. وقتی این اتفاق افتاد، ۱۰۰ گرم کشک به آش می‌زنیم.

تزئین و سرو آش

حالا دوباره آش را مخلوط می‌کنیم تا همه مواد به کشک آغشته شوند و ۵ دقیقه بعد طعم آش را می‌چشیم و اگر نیاز بود کمی نمک اضافه می‌کنیم و حرارت را خاموش می‌کنیم. سپس آش را در کاسه می‌ریزیم و با کشک باقیمانده و نعناع داغ و پیازداغ تزئین می‌کنیم. نوش جان!

نکات پخت آش بادمجان

آش بادمجان بدون گوشت

توجه داشته باشید که افزودن گوشت گوسفندی نه تنها آش را خوشمزه‌تر می‌کند بلکه باعث غلیظ‌تر و کشدارتر بودن آن می‌شود. البته اگر می‌خواهید این آش را بدون گوشت درست کنید، کافیست گوشت را از لیست مواد حذف کنید. روش پخت تغییر نمی‌کند و فقط باید مراحل مربوط به گوشت را حذف کنید.